Кайма - какво друго освен кюфтета ???

  • 8 267
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 10
Вчера правих картофена торта с пълнеж от кайма.Е,такова нещо никога не съм яла,страхотен вкус.

max-mama, как се прави това чудо, звучи ми странно, направо ме провокираш... аз както обичам да експериментирам  smile3508

# 16
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Вчера правих картофена торта с пълнеж от кайма.Е,такова нещо никога не съм яла,страхотен вкус.

max-mama, как се прави това чудо, звучи ми странно, направо ме провокираш... аз както обичам да експериментирам  smile3508

Веднага отговарям,още съм ентусиазирана от произведението си(рецептата не е моя,но аз малко я измених).
Сварих около 1,5 кг картофи и с вилица ги намачках(да не са съвсем на пюре),добавих 1 яйце,сол,кимион,риган,чубрица,черен пипер,индийско орехче и пресен магданоз.Всичко омесих.
Отделно запържих 1 глава лук и 2 моркова-на кубчета,добавих към тях 0,5 кг кайма(от тази на *Леки*-Балканска скара),след като се запържи и тя добавих 1 средно голям домат-настърган+5 скилидки чесън,нарязан на ситно и магданоз,оставих да къкри около 5 минути.
На дъното на намаслена тава разтлах картофената смес,отгоре наръсих с наситно нарязани гъби(от буркан)и върху тях каймяната смес.Най-отгоре рендосах 200 гр кашкавал пекох на 200 градуса,докато се зачерви кашкавала.
Получи се нещо много хубаво,с много богат и наситен вкус и много лесно се приготвя.

# 17
  • Мнения: 544
Спагети с кайма, правила съм и баница с кайма-по-различно от традиционното  Peace

# 18
  • Мнения: 2 122
а яхния с кайма- запържваш каймата да стане на малки парченца, добаваш зеленчуци на ситно /морков, чушка, лук, домати много, може и гъбки/, малко червен пипер и брашно, доливаш вода и вариш до готовност  Peace

# 19
  • Мнения: 10
Лелеееее колко съм била надарена...  Shocked
Уж щях да правя лазанята по рецепта, ама като видях колко много наченати продукти имам за досготвяне, направих такава импровизация че по едно време сама се чудех какво ще излезе, а пък то накрая... мммммм да си оближеш пръстите !!!  smile3521
После като приключа с кухнята ще напиша и рецептата, просто разкошно стана!!!

Ето тука снимчиците ... още са топли  Wink

http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56371
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56374
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56377
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56380
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56383
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56386
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56389

# 20
  • Мнения: 10
а яхния с кайма- запържваш каймата да стане на малки парченца, добаваш зеленчуци на ситно /морков, чушка, лук, домати много, може и гъбки/, малко червен пипер и брашно, доливаш вода и вариш до готовност  Peace

Яхния също не съм готвила.  Rolling Eyes  но ще се пробвам де...  mini_79 , това с ориз се ядеше нали??? 

Max-Мама, благодаря за рецептата,    bouquet  още утре ще го пробвам това картофено чудо...   chef

# 21
  • Мнения: 10
Лелеееее колко съм била надарена...  Shocked
Уж щях да правя лазанята по рецепта, ама като видях колко много наченати продукти имам за досготвяне, направих такава импровизация че по едно време сама се чудех какво ще излезе, а пък то накрая... мммммм да си оближеш пръстите !!!  smile3521
После като приключа с кухнята ще напиша и рецептата, просто разкошно стана!!!

Ето тука снимчиците ... още са топли  Wink

http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56371
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56374
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56377
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56380
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56383
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56386
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56389

Ето го и моят вариант, много вкусна стана лазанята ...
 
1 голяма глава кромид лук
1 консерва с гъби / около 200 грама/
1 голяма червена печена чушка
1 морков
2 скилидки чесън
2 топени сиренца / триъгълните от кръглите кутии/
сирене пармезан
черен пипер, млян кимион, индийско орехче, орегано /или чубрица/, сол... всичките подправки се слагат по вашият вкус
300 гр. кайма /може и повече, ако я харесвате по-месна/
500 гр. доматено пюре
200 гр. готови кори за лазаня /моите не се варят предварително, направо се редят/
400 мл. сос бешамел / аз го купувам готов/

Нарязвам на едро лука и гъбите и ги слагам да се запържат за няколко минути заедно със чесъна, прибавям нарязаните на дребно морков и печена чушка. Аз лично подправките ги слагам докато запържвам зеленчуците, преди да добавя каймата и топените сиренца, но това е мой приом, мисля че каймата така ми поема нужните аромати и което е в повече си изветрява във процеса на готвене. След като съм прибавила каймата към зеленчуците, запържвам всичко за няколко минутки, докато каймата смени цвета и добавям доматеното пюре . Оставям да покъкри 5 минутки и свалям от огъня.

Във една дълбока тавичка нареждам последователно във този ред:
бешамел
доматен сос
поръсвам със сирене пармезан
кори за лазаня
и пак повтарям в същия ред докато свършат корите, последните най-горни кори ги заливам със каквото е останало от сосвете и на края поръсвам със малко кашкавал. По желание може да се добави 100 мл. вода във тавичката, тя помага на корите да станат по бързо и съкращава малко времето на печене. Всичкото това във фурната за около 30-40 мин. на 200 градуса. Аз лично изключвам фурната /но дори не отварям вратата на фурната за да не бяга температурата/ когато са минали 30 мин.,  но оставям лязанята вътре да си се досготви сама и я вадя чак когата е време да я излапаме.
Страшно вкусно става. Приятен апетит от мен!!! 

# 22
  • Мнения: 190
Ще Ви предложа една рецепта,която знам от щатите,но съм я променила малко по мои вкус.Около 1 кг.кайма смес 60/40 телешко и свинско.Най-добре е да се смели от месо,защото от готовите нищо не става.Връзка магданоз,1червена чушка,1 зелена,2 глави лук,2 моркова.1каф.чаша червено вино,2счукани препечени филийки,/може галета/,2яйца,риган,босилек,черен пипер,кетчуп на Хеинц-хъни барбекю,и 2-3 с.л.кафява захар.Всичките зеленчуци се пекат в тава във фурната.Поръсвам ги със сол и олио и завивам с ал.фолио,след 15-20 мин.го махам за да се запекат.Оставям ги да изстинат и нарязвам на дребно.След това  всички съставки,без кетчупа и захарта се омесват добре.Избирате една по-дълбока тава за да получите височина поне 10 сантиметра./не е проблем,ако нямате,можете да го направите и в друга./Слагате на водна баня в загрята фурна и печете почти до готовност.Изваждате и намазвате отгоре с кетчупа и поръсвате с кафява захар.Печете още 15 мин.След като изстине се реже на филии и се сервира.

# 23
  • Мнения: 108
Ако имаш форма за кекс редиш кайма топено сирене кисели краставички, яйца на половинки, морков, чушка, маслина каквото имаш, отгоре пак кайма. Поръсваш с кашкавал.Печеш изваждаш го като кекс , Heart Eyesстава за предястие и за основно с гарнитура. По -лесно е от рулото Стефани и по-красиво.

# 24
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Топки "Сюрприз"  на Пеполина

Продукти:
6-8 яйца(твърдо сварени)
250 гр.кайма
сол
черен пипер
1 връзка пресен лук
1 ч.л.смлян кимион
магданоз.

Приготвяне:
С малко вода омесваме каймата и нарязаните на ситно лук и магданоз.
Посоляваме,поръсваме с кимион и черен пипер.
Обелваме яйцата и всяко едно завиваме в кайма.
Нареждаме топките в тавичка и печем в умерена фурна,като от време на време поливаме с бульон от кубче.
Поднасяме ги със задушени картофи и салата по избор

Аз правя почти същото, само че в каймата слагам от замразените миксове зеленчуци.

# 25
  • Мнения: 1 176
Аз ти предлагам едни интересни и вкусни марокански кюфтенца, които често приготвям, откакто изпробвах рецептата на Котка. Ето линк: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278334.0
RS5, твоето предложение много ми допадна, но не разбрах как печеш предварително зеленчуците. Слагаш чушките, моркова и лука, цели, така ли? И после ги нарязваш? Яйцата ги добавяш в каймата сурови или сварени и нарязани? И сигурно ще може да се изпече във форма за кекс, нали?

# 26
  • Мнения: 190
Зеленчуците режа на парчета-морковите и чушките,надлъжно,лука на по-дебели кръгове и магданоза го слагам като цялата връзка я разхвърлям отгоре.Яйцата са сурови и се измесват с каимата и другите продукти.Да,може да се изпече в продълговата и дълбока форма за кекс,това е най-сполучливата форма,защото ястието се казва Миит лоуф-хляб от месо-т.е. трябва да има формата на хляб.Ще пусна снимка ,веднага щом го направя.

# 27
  • Мнения: 645
пълнени чушки,мусака,гнезда,супа топчета Simple Smile

# 28
  • Мнения: 6 017
Сега се сетих...спагети болонезе

# 29
  • Мнения: 281
Направи му на човека едни принцеси с кайма Simple Smile


 Hug
много често си правим,вкуснотия Grinning

Общи условия

Активация на акаунт