Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 739
  • 547
  •   1
Отговори
# 225
Веселче,

Да, ходихме с Марти в Петергофф, дворецът с фонтаните...над 200- 300 фонтана, а може и повече да са, Марти обожава вода, така че, беше в свои води.. много злато...та и аз бях в свои води...щото сърцето ми е златно  Ходихме и в Царско село- двореца на Екатерина велика...доста геройски се държа, наистина, момченцето ми...сравнително...една вечер стояхме до късно на Нева да гледаме булките, защото минават по около 4 сватби в минута, навсякъде по реката и във дворците...и стана късно, изпуснахме метрото, а мостовете ги вдигат в 2 часа през нощта, за да могат да минават високите кораби...и през нощта, в последния момент тичахме с Мартушко, да преминем, преди да вдигнат мостовете, а след втория, той поиска да чакаме и гледаме как го вдигат и се впечатли ужасно много...та се прибрахме в хотела около 3 през нощта пеша...голям герой е Марти...а той и без това не искаше да спи там, защото по светло не се спяло, а бяхме точно по времето на белите нощи.
А два дена преди да си тръгнем, реших да отидем и до Хелзинки, тръгнахме с Марти за Финландия в 5 сутринта с една маршрутка, душичката дремеше до финландската граница, където ни взеха паспортите и ни задържаха....за около 2 часа...и Марти пощуря много преди втория час, но аз чак тогава успях да им кажа да побързат, каквото и да ни правят, защото детето е хиперактивно и не знам какво може да направи. Оказа се, че визите са ни еднократни и трябва да останем поне една нощ в Хелзинки, докато извадим нови. Така Марти е известен вече не само сред българските и руски психиатри, психолози и логопеди, но и сред българските и руски консули във Финландия 

# 226
  • София
Хайде аз да внеса малко позитивна нотка, макар че това, което Наталия прави сигурно вече сте го минали Simple Smile Опитва се да ми "разказва" . Казвам - отиваме на градинка, а тя - леля Таня, чисти. А аз - какво прави госпожата - госпожа Панайотова, таратор (изглежда че я хранила). После я обличам - тя- отиваме при Гергана (една логопедка, при която ходихме по една програма за 2месеца) Казвам - няма да ходим при Гергана. А тя - Какво правихте с Гергана - облича куклата. Shocked Това пък го чух да първи път, ясно как е запомнила въпроса, но отговор никога не съм получавала Simple Smile После ми изрежда всичко, което си спомня - Гергана слиза по стълбите, грозде, грозде (даде й грозде веднъж) и т.н.. Понякога изглежда ми говори за неща от градината, но аз като не знам какво точно се случва там, не мога да направя връзка между отделните думички.

Добре, че се включи, надойдоха ми още идеи за Наталия, докато миех чинийте.Дойдоха ми, защото Мишо вече частично се справя със задаването на въпросите, а почна точно така, като нея.
Това, което смяташ за преразказ в детската си мисля, че по скоро е въпрос какво ще правим в детската?Поне Мишо така вече го формулира  newsm78.По скоро е нужда да разбере последователност на действията, да знае какво следва.Да и описваш стъпка по стъпка как ще премине деня.Когато я обличаш вероятно иска да знае къде ще ходи, и какво ще прави там.Позволявам си да анализирам, защото Мишо първоначално с това започна - описание на престоящите събития.А въпроса и какво правихте с Гергана е всъщност нейния начин да те накара да я попиташ какво е правила при Гергана.Ейййййййй ако съм права това е супер, ама супер готино.Това ми звучи като начин да прави анализ на предстоящите и миналите събития.Когато се опитва да ти говори за детската се опитвай да задаваш някакви елементарни въпроси.Като например тя ако каже - госпожа пее - ти я попитай пее ли госпожата, какво пее, коя песничка, и някои елементарни насочващи въпроси, леснички за нея налучквай и не се отказвай.Така постепенно ще се отпусне.Дано съм права - много би било хубаво.Това е огромна крачка напред  bowuu.
Само за справка Мишо попита сто пъти пред д-р Аврамова - къде леля Светла.И точно тогава се сетих, че всъщност иска да пита-  Кога ще дойде леля Светла?Попитах я - тя каза да вероятно точно това иска да попита.И ми одобри идеята.Пред нея го попитах кога ще дойде леля Светла ли - обърнах се и я попитах добре ли е - тя каза ОК.Ама сама се сетих  Mr. Green

# 227
  • густо майна Филибето
Това с  простите въпроси и по-точно с отговорите е малко висш пилотаж Mr. Green Но наистина очаква обяснение и е спокойна, когато го разбере и й хареса. Ако не й хареса обаче почва едно повтаряне на отделни фрази от него и реееввв ooooh! Поне съм доволна, че вече схваща за какво става дума. Simple Smile Ще задавам въпроси, както ме съветваш, пък някой ден може да получа отговор Simple Smile

# 228
Мишо попита сто пъти пред д-р Аврамова - къде леля Светла.И точно тогава се сетих, че всъщност иска да пита-  Кога ще дойде леля Светла?Попитах я - тя каза да вероятно точно това иска да попита.И ми одобри идеята.Пред нея го попитах кога ще дойде леля Светла ли - обърнах се и я попитах добре ли е - тя каза ОК.Ама сама се сетих  Mr. Green
Катина, предишния път като сте били там Светла била ли е? Или той бил ли е в ситуация да ги е видял заедно с д-р Аврамова?
Тогава това, които иска да ти каже означава друго.

# 229
  • София
Права си разбира се   bouquet.
Не е толкова важно какво казва, а ситуацията при която е казано с предисторията и, ако може  Embarassed.
Не ги е виждал заедно никога, то и аз май не съм ги виждала заедно  newsm78, но тръгвайки към клиниката му казвам - отиваме при д-р Аврамова, той пита къде д-р Аврамова, там където работи леля Светла.И може би е сметнал, че те са комплект и щом е пред него едната, то трябва и другата да е там  newsm78.
С влизането в кабинета на Аврамова попита за леля Светла /беше проверил вече, че Светла не е в кабинета си/.Др Аврамова попита защо пита, и и разказах предисторията.След като и се наложи 4 пъти да му обясни, че Светла е втора смяна и ще дойде по късно - се съгласи, че има вероятност да пита кога ще дойде  newsm78
Идеята ми беше всъщност следната.Оплаках и се тогава, че освен "къде" - не използва други въпроси.Исках да му покажа че има и други видове въпроси, като ги използвам в ежедневието основно като го питам аз, или му ги вкарвам чрез ехолалията му в неговата глава.Всъщност си мисля, че за да почне да задава и отговаря на въпроси трябва да му покажа, че може да се общува по този начин.Да го науча да ги използва  като средство за комуникация.Тогава той определено не се сещаше за тази възможност.
Доста време Валя работи с него с картите на Супер Дупер с въпросите - аз си интерпретирах идеята по мой си начин като се опитвах да използвам това което разбрах в ежедневието.Задавам въпроса така, че в самия въпрос да е отговора.Например - Тати отиде на работа, кой отиде на работа, къде отиде тати?
 Мамо, дай вода - Какво искаш? Жаден ли си?Защо искаш вода - защото си жаден ли?
Между другото вече частично се справя с почти всички въпроси  Rolling Eyes

Много ме е яд, че работите основно сутрин, а Мишо е на предучилищна и не искам да отсъства от занятия там.Дано намеря начин да дойдем с него в кабинета и да се видим  Hug

# 230
Здравейте  имам възможност да следя всичко което пишете тук от пролетта  Нашият син е от спектара на 6 и половина не говори  ходи на спец градина с Също като вас имам безбройно много притеснения  защто идва възраст  на промени като училището Това че ви има и мога да споделям  трудностите пред който се изправяме всеки ден  ечудесно  На майчето която се претесняваше за стръха на синът си ще кажа че според мен е защто се качват много хора зебелязах това в моя син когато патувахме с влак  за сега това от мен

# 231
petinka_74 добре дошла сред нас  Hug
Водих Мири на реоценка в св. Никола. Помнят го от миналата година и забелязват огромен напредък в невербалното му общуване, както и в разбирането му за нещата - направи им впечатление най-вече това, че като му покажат нещо, за втория път той им отблъсква ръката и не иска помощ, сам го прави. Диагнозата ни е същата, но е допълнена, че е за дете с аутистични черти  Sad. Всъщност допълнението идва от това, че този път обърнаха внимание на миналото му, от неговите действия преди да се установи проблема и да се почне да се работи със специалистите.
А той сега е просто душичка. Толкова е лъчезарен, толкова приветлив и постоянно търсещ приятелството на другите. Още първия ден като отидохме в София целуна Йонито на Парапланерчето дъщеричката, с Роско, с Мишо, с Лъчко /на Иги/, с Мишо /на Дороти/, голяма игра му дръпнаха - /снимки по-късно/.

# 232
  • София и там където не се пуши
И не само си играха ами имаше и кантакт между тях. Тези дни се бях сетила за това. Просто си разговаряха и много добре се разбираха.

# 233
Благодаря за бързия отговор Росен е едно много чаровно дете все още има проблеми при общуването му с деца радва им се от страни С възрастни му е по лестно дори се закача с непознати Има братче на 10 месеца и зпочнаха малко по малко да се заиграват

# 234
Ето снимки на синът на Пепи и моя http://www.snimka.bg/album.php?album_id=174307&pid=8307170

# 235
Прекрасни са ще опитам и аз да кача снимки още съм на вие с копа

# 236
Петинка-здравей:)
На каква възраст разбрахте, че Росен е по-различен ,какви дефицити  бяха очебийни...Разлкажи повече за тази специализирана детска градинка-как се чувствува той  и в каква посока се работи с него в момента.Това е чудесно ,че той е вече батко.Аз определено мисля, че появата на нови братчета и сестрички са доста важни за развитието на дете с А-ъм.Разказвай -ние четем с внимание:) Hug
Дороти,Пепи-и аз гледах снимките и ми харесаха тези здраво стиснати ръчички:)
Пепи,това че детенце е добронамерено и мило е голям бенефит за работа с него.Ако знаете колко е трудно когато има агресия:(
Кезая-благодаря от сърце за Виртуалната разходка из Петербург:)Може пък тя да е била по-ползотворна отколкото терапията с ток в клиниката..А как се нарича тази интервенция в руската клиника?  bouquet newsm78

# 237
Микрополяризация се казва лечението с ток, което прилагат руските учени и както се оказа, са все още на етап експерименти, затова и не ни изпратиха покана за лечение, според мен. С някакъв много скъп апарат, който го имали само в Руска академия на науките, в израел и Щатите, та с него изследвали мозъка и се виждало точно къде се правят грешни връзките и оттам хиперактивното и проблемно поведение. След това точно  мястото, където са грешни връзките в мозъка на детето, се атакува със слаб ток, до 1 микроампера, 2 седмици и всичко в главата на детето се намествало и поведението се подобрявало Simple Smile...обаче, след ...във форумите на руските майки, не срещнах нито едно позитивно мнение....всичките .."потеряли много денги.." и ничего....обаче, аз бях готова да рискувам, защото на времето електричесвтото е помогнало на баба ми да се възстанови напълно...и смятах,ч е и на Марти може да подейства добре...четох още във форумите на руските майки, че е възможно да отключи епи симптоматика, но при нито една майка не се беше случило това...обаче пък не казваха и да има положителен резултат.
Сега пък чета за американци, които разработват изкуствено ДНК и го инжектират на децата ( за тези, които вярват, че аутизма е генетично заболяване)...и новото и качествено ДНК застава на мястото на грешното и поведението на детето се подобрява...но карали родителите да подписват декларации, че след лечението няма да коментират и те насистина не коментират..но все пак някои казват, че има подобрение в поведението на детето....
Пък преди два дена говорих с една майка някъде около час, чието дете е на 15 години, напълно възстановено, с помощта на хомеопатия и специалистът бил Марио Бояджиев, ексцентрик бил, лекувал с години, с хомеопатични лекарства, които той прави, искал да го слушаш през всичкото време, докъто лекува детето...ако вдигне 40 градуса температура...нищо не му даваш за понижаване...и ако не го слушаш и му вярваш безрезервно, нямало да има ефект от лечението...скъпо вземал, но лекувал всичко....Попрочетох малко форуми и не видях нито едно отрицателно мнение, всички го възхваляват..лекувал всичко...изправял хора с рак и т. н....та от два дена се чудя дали да му се обадя и се заемем и с него....но ме притеснява това, че лекарствата, които той забърква...не ги знаеш какви са..не ги купуваш от аптеката...иначе с хомеопатия от аптеката съм пробвала...същото, както и без нея.....
Някой чувал ли е за този чудодеен хомеопат Марио Бояджиев нещо?

# 238
Kezaja, аз лично не съм чувала за този хомеопат. Обаче зълва ми се занимава с класическа хомеопатия и веднага ще я питам. Няма начин да не знае, все пак се движи в тези среди. Най-вероятно лекарствата не ги забърква той, а са му доставени от някъде. Той просто прави комбинацията.

# 239
За руските учени - Навремето вуйчо на моя съпруг е имал епилепсия и нещо с вкаран въздух (някакви руснаци са идвали в България) още като ерген го излекували и до края на дните си казва родата не получил нито веднъж. Като заговорим с лекари за това по-стара генерация са чували за такова нещо.
Kezaja, ако има положителни мнения по форумите - те трябва да се гледат.

Общи условия

Активация на акаунт