Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 662
  • 547
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ми много е труден , а е толкова важен . Твоят син също ме обърка.
Така отстрани мога да кажа , че май не може да дъвче. Дъвки даваш ли ? Или дъвчащи бонбони с някакъв карамелов вкус , за да му напомня торта.
Мойто е хиперсензитивно само откъм слух. Той също си запушваше ушите. Вече не. Не знам как стана, май докато пусках силно негови любими песни и танцувахме,пляскахме и почуквахме,т.е. вдигахме още по-голям шум.
Клипчетата не съм ги гледала,оставих ги за почивните дни.
Сега се сетих , че да се засили усет за вкус , първо може да се вдиша силен  аромат. Също има едни гърмящи дъвки и лимонадки на прах,те май за обратното могат да са полезни.  newsm78

# 481
Веселче, чак ме е срам да си призная, че не съм забелязала дали Мими дъвче добре храната преди да я преглътне или направо гълта.  Embarassed Поставям си го за цел щателно да я наблюдавам, когато се храни. Безкрайно сте ми полезни всички тук.  Hug
За жестовете и мимиките, при Мими липсват също. Напоследък се опитвам да я науча, когато казва "да" или "не" да включва характерното поклащане на главата. За сега забравя. Сеща се само, ако директно я помолиш да ти покаже как е "да" и как е "не" с главичка. Ама че го обясних  ooooh!, дано сте ме разбрали.
Друго, което не умее, е да шепне. Току що се опитах да я накарам да повтори шепнешком кратко изречение. И за първи път го направи след 5-6 опита, изказани на глас.
Това, което забелязвам напоследък е, че е станала доста любвеобвилна. Идва сама при мен, гушка ме, радва ми се (до колкото може да се нарече така), но аз не съм сигурна какво означава това. Осъзнато ли е всъщност или търси някаква стимулация.  Rolling Eyes Изводи и на мен ми е безкрайно трудно да си правя по отношение на сетивността.
И в заключение искам да споделя с вас една статията (писмо), което ми беше изпратено на ЛС от един много ценен за мен човек (нищо, че той не го знае Wink) и ме развълнува и разплака. Имах нужда да изведа чувствата си на вън.
http://beinsa.info/tmp/Zdraveite,%20az%20iskam%20da%20ostana%20razlichna.pdf

П.П. Чак сега видях, че го е пуснал като отделна тема в Интеграцията. Но нека го имаме и тук, в темичката. Wink

# 482
  • София
nadejda, май се сетих нещо. Тези бонбони хрускавите са много шумни. Да,и препечените филийки са такива,но те поне не залепват за зъбите. Залепват и желираните мечета. Така,че дъвки-да,дъвчащи бонбони-не.
Освен това трябва да раздвижи езикът,да бръмчи като мотор!
Заставате пред огледалото и правите класиката в жанра:
Излязло езичето на разходка
Огледало се наляво,огледало се надясно
Направило кръгче
Погледанало надолу,погледнало нагоре
Заваляло/пръскаш го/ или станало му скучно
И се прибрало
Дано съм права и раздвижването на езика ви помогне.
Марианка,докъде я докарахме...  Grinning Да поставяме под съмнение
любвеобилността на децата си и да търсим самостимулация за този акт. Като се замисля май търси тактилен стимул.  Grinning

# 483
  • София
avicom, много ми хареса това стихче. Може да се прави и като театър с ръка. А това логопедично стихотворение ли е или български фолклор? Аз реших да записвам стари български броилки и игри с пръсти, защото ми се струва, че сме ги забравили, а в последната година осъзнавам колко са полезни за децата и че не са измислени случайно.

# 484
  • София
Това стихче е класическо логопедично упражнение за подвижност на езика. Не си го даваме на фолклора!  Naughty  Grinning

# 485
Авиком,много хубаво ни подсети за езика.Определено ще ми е полезно това упражнение,щото и най-малкото момченце, и каката на 6 години правят едно специфично "свиване" на езичето.То не изглежда остро на фронта, а се "вдлъбва" на вътре и така не се формират доста звуци.
А при вас децата "дъвкали ли" са някаква пръчка при логопеда?Майката ми спомена за подобно упражнение.
Наде,а при вас момента с яденето как изглежда.Опитай се да разкажеш за целия процес-разбира се ,ако се чувствуваш конфортно..Има те ли някакъв ритуал.Ти ,какво мислиш за видеото с храненето на Хенри?
 Mомиченцето на 6 г даже не иска да си затвори устата ,ако усети желирани неща.И тогава започва едно обръщане на очите нагоре,надолу,застинала на едно място.
МариАнко-ти ,самата когато говориш жестикулираш ли,добра ли си в театралното майсторство newsm78Трябва,задължително е да покажеш визуално всички твои емоции.И се гушкайте,гушкайте с Мимето и Весето без да се анализирате.И Таткото да не забравиш в сензорните стимулации,че е важен ,ей Joy Hug

# 486
  • Анкх-Морпорк
Искам да ви се похваля - моят пакостник снощи викаше тата-тата, но не насаме, както правеше до сега, а при опити да събуди баща си. Много ми се иска да не е било случайно...
Днес беше много изпълнителен при логопеда, и видимо се радваше на игрите, и даде въздушна целувка за чао, а после ходихме в НДК да си купим разни неща от изложението и за пръв път му хареса ескалатора. Преди опищявахме света, ако има асансьор или ескалатор, а днес с качи с ужас и после се успокои, и след 3-ия етаж почна да ме тегли да се качим отново и отново. Не само понесе шума и навалицата, ами ме изтърпя да пазарувам, и после се возихме на ескалаторите за кеф, мисля, че си го заслужи, и ако трябва редовно ще го водя да се вози на ескалатор по моловете  Grinning

# 487
  • София
firebird , освен да се засечем на някой ескалатор  Grinning
Моят умира да се вози на всичко-кола,въртележки, ескалатори,асансьори. Движение да има. Когато няма пасивно движения,започва да си го намира тичайки и въртейки се. Ей на това му се вика намален усет за движение. Много се бърка с хиперкинетичност. Не ме карайте да да търся тънката граница,казах ви,че се сбърках вече.
Веселче, за вашия случай е много подходящо да пие със сламка, да мажете горната устна с нещо любимо и да я облизва с езичето и сладолед,много сладолед!!!  Grinning
Да кажа за мойто,че протърква храната с пръстите си. Да не я разчита така? А защо като сменя нещо в храната като рецепта,го отчита?
Тези желираните неща хич не ги понасяше. Аз обаче съм им фен и миналата седмица така им се нахвърли,сега всеки ден ги дъвче. Но първо се научи на дъвка. Сега опитваме смучещи бонбони и близалки,не става. Няма да се научим на вредните залъгалки
и това е!  Mr. Green

# 488
  • София
Това стихче е класическо логопедично упражнение за подвижност на езика. Не си го даваме на фолклора!  Naughty  Grinning

Вече го направих фолклорно, детето го хареса, ще те пиша в летописите Simple Smile

Ходи баба Меца /ходи се прегърбен/
Ходи по пътечката
Огледала се наляво,огледала се надясно
Направила бавно кръгче
Погледанала надолу,погледнала нагоре
станало й скучно и
се скрила в хралупата/под масата или зад вратата/

firebird, сигурна съм че това е стъпка напред. Радвай му се и му давай кураж да опитва отново.

Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 21:14 от TanyaMG

# 489
  • София
Плагиат!   Grinning
А за какво работите?  Wink
Това е за езика стихчето , то излиза и се оглежда пък.  Grinning
Така е ,когато работим с децата , не може просто да им кажем покажете си езиците. Трябва да им е интересно на пикльовците.  Grinning

# 490
Наде,а при вас момента с яденето как изглежда.Опитай се да разкажеш за целия процес-разбира се ,ако се чувствуваш конфортно..Има те ли някакъв ритуал.Ти ,какво мислиш за видеото с храненето на Хенри?

veselcheto моят син няма нищо общо като темперамент с Хенри и този начин на хранене-"ама я опитай, много е вкусно..". няма такова нещо. Той яде 3 неща. Първото е препечени филийки със зехтин сервирани в чинийка със салфетка под тях за да обира конденза, защото ако ги сложа докато са топли в чинията и се овлажнят не ги яде. Преди да опита филийката я оглежда от двете страни да няма полепнали трохи. Има напредък - сега просто ги изчовърква и я изяжда(преди отказваше цялата филия). След това я опира до устните си и вероятно помирисва и тогава отхапва. Дъвче много добре и продължително. Бърше се със салфетка, сервира си и отсервира. Чистник е ако му се приходи в тоалетна си избърсва ръцете, защото са мазни и тогава се осмелява да се събуе. Ако се случи така че докато се храни трябва да пипне нещо не го прави с мазните ръце, а с обратната страна на ръката. Ако пътуваме в автобус елате да видите как не иска да се хване никъде или пък се опитва да се подпре някъде пак с обратното на ръцете, защото е мазен  Laughing. Второто е супата, която се яде веднъж или два пъти на ден. Обикновенно закусва с нея, докато гледа телевизия и гледам да не е много светло и аз го храня  Embarassed. Не защото не може сам, а защото ако му я сложа започва много щателно да рови и да се вглежда и винаги открива "морков"  Laughing и спира да яде. А понеже това е единствената манджа , която хапва предпочитам аз да му я набутам, но да е изядена. Тази супа разбира се винаги е с определена гъстота и температура. Сега има разнообразие в менюто , понякога си избира да е "светла"(само картоф и морков) или "зелена"(добавямлапад или коприва). И третото е една тортичка, която му правя. Яде си я съвсем сам с вилица. Много умело си я изяжда по различни начини. Наслаждава се на целия процес и не бърза . Сега я яде на слоеве-първо крема отгоре, блата, крема по средата и накрая долния блат . С това се изчерпва менюто му. Сега съм обнадеждена , защото две недели подред хапва по една палачинка.
Иначе регистрира всичко което готвя . Изнася се от другата стая да ме контролира .  По миризмата го познава , дори ако вече съм прилкючила с готвенето. Ако докато готвя супата нещо не му хареса и започва да ми обяснява как не иска супа. Нашите ястия непрекъснато ме кара да ги свалям от котлона или да ги вадя от фурната за да ги види и помирише, дори по няколко пъти. Казва , че миришело много вкусно. Но като му предложа отказва. Мирише по масите чиниите, дори понякога взима нечие блюдо сервира си го , сяда, поглежда го , много рядко опитва и казва :"не искам , това е за тати..."  Simple Smile

# 491
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Извинете за намесата дами  Grinning
Погледнете темата за коледния купон, че не остана време. Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=349840.0

# 492
  • густо майна Филибето
firebird, много се радвам за вас, хайде след та-та да е вече и ма-ма, и от там нататък да върви по вода Hug А за ескалатора и аз се нареждам Grinning
avicom, това с храната и с пръстите го има и при Наталка, тя или предпочита да бърка с ръце в яденето, или вади от устата и го изучава Mr. Green Има талант от грахово зрънце шоколад да омаже и ръце, и муцуна, и всичко около нея (а тя често пъти яде движейки се) ooooh! По този повод, nadejda.v.l, направо ти завидях за чистника. Mr. Green

# 493
  • София
Смътно си спомням, че д-р Аврамова ми беше обяснила нещо, че когато аутиста се храни с определи храни, или по скоро нежеланието му да се храни с определени храни си има психологично обяснение.Разбира се тя ми го обясни така, че го разбрах и ми прозвуча много логично.Даде ми някои идеи,  и  я послушах ама....не си спомням  EmbarassedМоже би е добре да се попита и детски психолог, или може би детски психиатър за този проблем.

# 494
Ами при мен, момиченцето на 6 г напоследък яде  едни напълно несъвместими хранителни комбинации.Сама си прави сандвич с шунка,кашкавал и начупени бисквити с крем по средата.Това -като след обедна закуска, а са всъщност са 2 хранителни менюта.Обяд и 4 часа .
Тя  не яде плодове.Но може да изяде  и го прави ,ако позволя цялото пакетче с бонбони,или дъвки.Цялата опаковка.Тя определено няма време  за нейните физически самостимулации от училище и занимания и виждам ,че това доста я обърква психически.Даже си мисля ,че и това скоростно хранене е всъщност начин да "го-претупаш" за да можеш да бягаш.А миналата си е разцепила  брадата и един зъб е счупен при "прелитанията" от стена до стена.А е дошла след тренировка по фигурно пързаляне.Тя  толкова често се спъва ходейки и така изумително се пързаля на леда.И аз не знам какво да мисля понякога за А-т. #Crazy
Кате,аз се зачетох за причините за избирателното хранене при А-м ,ама само разбрах ,че имало тенденция да намаляват изборите...И как ,ние, трябвало като видим ,че детето   губело интерес към дадена храна, да се опитваме да я поднасяме под друга форма.Ти когато имаш време си спомни   мнението на твоята докторка.При мен и 3 те деца са много дребнички и леко хилавки физически.Под храна те разбират основно СЛАДКИ неща. Cry

Общи условия

Активация на акаунт