"Цветна есен у дома" ~32~

• 39 644
  • 542
  •   1
Отговори
# 435
В крайна сметка при нас следобяд напече слънце и видимо се затопли. Прибрах само едната, по-старата, фуксия. Мисля,че ще издържат Praynig

# 436
Tedi,
такова цветенце е малко верояятно да срещнеш в България, защото е ново, още в процедура на патент, а вие сте по-близко там до холандските производители. Иначе изглежда прекрасно това "микадо".

# 437
Тази сутрин беше над 10 градуса, няма слани, всичко ми изглежда добре. Но през уикенда ще поприбера .
Теди, цветенцето е много, много странно и интересно. Не съм виждала такова.

# 438
  • Sf
Малкият ми бенджамин бонсай "оплешивява". Sad

Чета аз в сайтове за бонсаи, че се пулверизират, киснат се в легенче с вода и съвсем не отчитам, че моето дръчве е бенджамин. Уж опитна цветарка, а пък си уморих цветето... Sad

Почистих го, позасуших го и ще гледам да се съвземе.

Приемам съвети и подкрепа 

# 439
Здравейте, мили цветарки!
И тук напече слънце и не се страях да изкарам някои цветенца на перваза, които разбира се довечера пак ще ги прибера Confused Не мога обаче да ги лиша от още мъничко слънце.

Теди, от 10 години се мъча да опитомя един адиантум при моите условия, но все нещо не мога да му угодя. Свекърва ми ми дава повече от десет пъти да си захвана, дава ми и отгледан в саксийка и като го донеса у дома, за няколко месеца му изсъхват листенцата. Още обаче не съм се отказала. Ако и сега го уморя, което е почти 90% сигурно, пак няма да се откажа. Харесвам го това цвете. Ако някой има повече опит с него, моля дайте съвет baby_neutral

Кроасания, не отписвай бенджаминчето още. Може да си го преполяла, но ти си положила вече грижи за това. Ако времето при теб е подходящо, изкарай го на въздух, слънце и топлинка, дори да е само през деня. Дано се оправи. Стискам ти палци  Hug

Искам да се похваля, че най сетне се престрашихме и от вчера имаме орхидея.  Не е много голяма, но и цената беше много добра-10 лв. Сега пък се притеснявам дали ще го опазя, че за първи път ще отглеждаме такова цветенце. Тasha, ще помагаш със съвети. Ти се експерта по тези цветенца Hug Снимка ще пусна по-късно.

# 440
Ще следя с интерес съветите за орхидеята.Отдавна имам мерак да си купя,но не събирам смелост.Джиджи биджи,дано я отгледаш и ....чакаме да я покажеш. Grinning

# 441
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
Теди честита придобивка наистина много е интересно  Heart Eyes . Нямаше ли етикетче с името как се казва цветето  newsm78 . И нещо много интересно Теди нощес те сънувах  Laughing приказвахме си за цветя, беше със малкия. От къде на къде те сънувах не зная  Sunglasses.

Джиджи честито и на теб (тебе не съм те сънувала  Laughing ) Чакаме снимка на орхидеята  Mr. Green .

Аз от студа нямам поражения, но събота или неделя ги прибирам. Гледах прогнозата промяна във времето няма, макар че мушкатата почнаха да цъфтят  Mr. Green луда работа.

# 442
  • Пловдив
Теди наистина много интересно растенийце, и на мен ми е интересно как се казва  Peace
Джиджи Честито за орхидеята, чакаме фотото  Hug
 Кроасания дано се съживи бонсайчето, не го поливай известно време, дано потръгне  Thinking
И да ви питам, според вас да прибирам ли сандъчето с Лобелия  Thinking или да я оставя да си измръзне, нали е едногодишно растение...ще чакам съветтие ви.
Вижте ми най-малката Пасифлора каква голяма тел й сложих да се увива на воля  Hug а на пролет може и да я бодна в градината  Peace А другите ми две, растат с минути, не с часове....чудни са
Останете си със здраве   bouquet

# 443
  • Sf
asq82, благодаря! Страхотна пасифлора! Наистина растат много бързо и имат красиви цветове. По южночерноморските градчета в градините на хората пасифлората им е жив плет. Разкошотия!!!

джиджи биджи, благодаря ти! изнесла съм го на най-слънчевия прозорец, засуших го и по-скоро ще го отглеждам, както другите си бенджамини Simple Smile Стискам си палци и аз Simple Smile

И честито за орхидеята! Лесно се гледат - на светло и топло място, обикновено си остават в прозрачния съд, в който е купена, след като прецъфти, мож да се пресади в по-голям съд - аз ползвам прозрачните кофички от сладолед. Напълвам с молч /натрошена дървесна кора - продават се в цветарските магазини/ и се поливат обилно на чешмата 1 път седмично. След като опадат всички цветове, стеблото се подрязва до долу, до самите листа. Така след 2-3 месеца ще покара ново цветоносно стъбло. След цъфтеж и при наличие на ново стъбълце торенето е много важно! Има специални торове за орхидеи в Бриколажа, но аз ползвам Мастърбленд /също го продават в цв. магазини/. Една мъничка лъжичка се разтваря на литър и половина шише вода. С него можете да полеете и останалите си цветя. Така и тях ще наторите.

Торенето става 1-2 пъти в месеца за добри резултати  Simple Smile

# 444
  • Пловдив
asq82, благодаря! Страхотна пасифлора! Наистина растат много бързо и имат красиви цветове. По южночерноморските градчета в градините на хората пасифлората им е жив плет. Разкошотия!!!
Да, другите ми две са точно като жив плет направени. Е още са малки, но ще пораснат  Hug

# 445
  • София
Малкият ми бенджамин бонсай "оплешивява". Sad

Чета аз в сайтове за бонсаи, че се пулверизират, киснат се в легенче с вода и съвсем не отчитам, че моето дръчве е бенджамин. Уж опитна цветарка, а пък си уморих цветето... Sad
Точно за бенджамина четох, че се пулверизира 2-3 пъти седмично и си мислех, като пуснат парното да започна да го правя. Сега какво, да не го ли пръскам?
Много интересно обяснение за орхидеята.
Джиджи, честита орхидея. И аз много ги харесвам, мъжът ми често ми купува в капсулка.

# 446
Кроасания,
в Метро съм виждала и специална пръст за орхидеи (пак с дървесна кора в нея). Само да кажа, че цветоносното стъбло често цъфти втори и трети път и е добре да се отреже чак, когато изсъхне. Поне орхидеята на майка така прави...единия цветонос изсъхва, а междувременно се появява втори и така почти непрекъснато цъфти. Не е в прозрачна саксийка, но въздушните корени са навън и мисля,че това спасява положението. Но най-добре да се включи Таша. Тя е истински експерт по орхидеите, дано да има време...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2008, 15:13 от Ленито

# 447
Точно за бенджамина четох, че се пулверизира 2-3 пъти седмично и си мислех, като пуснат парното да започна да го правя. Сега какво, да не го ли пръскам?

Пръскай го.Той обича. Разбрах това,когато започнах да го пръскам моя и пусна такива разкошни листа...И се разклони...Абе,стана красив и разкошен....

# 448
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
Момичета някоя от вас хващала ли е циганче от резници. asq82 не беше ли ти  newsm78 .

Като заговорихте за бенджамин и аз да споделя с вас. Преди няколко дена мъжа ми се прибра с бенджамин кинкли (ако не се лъжа пише  newsm78 )шарен, като ме видял да се прибирам с много клончета от срещата ни с Албена и преди това колко пъти се мъчих да си прихвана и не става. И решил да ми купи един, малък ама от сърце  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes и дано не го уморя  Whistling  Сега мисля да почна да събирам коли на снимки и да ги нося в къщи  Mr. Green .

Вече и аз спокойно мога да чета съветите ви за бенджамин  Sunglasses . Но не спирам опитите си да прихващам от клонки. И мога и аз да давам клонки  Hug не само да си прося  Blush .

# 449
  • Пловдив
Момичета някоя от вас хващала ли е циганче от резници. asq82 не беше ли ти  newsm78 .
Аз, да  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт