"Цветна есен у дома" ~32~

• 39 625
  • 542
  •   1
Отговори
# 480
Мушкатата-на хладно, и поливаш много рядко, 1-2 пъти в месеца, напролет подрязваш и вадиш на балкона. Можеш от отрязаните стъбла да си направиш още съндъчета с мушката. За фуксиите не знам.
И сакъзчетата ли по същия начин да третираме зимата... newsm78

Да, но те мръзнат повече, да знаете  Tired, моите предната есен измръзнаха още на двора. Добре, че тази пролет имаше от де да взема и насадя наново.

# 481
Момичета,как се процедира с индришето? newsm78 newsm78 newsm78
Голяма чуденка ми е....Как да го съхраня до пролетта? Имам остъклен южен балкон,а вътре сме с ТЕЦ и зимата в стаята е топло....Къде да го държа?

# 482
  • София
Момичета, сега виждам, че от листата на дифенбахията капе вода. Това нормално ли е?

# 483
То било много хубаво да нямаш интернет няколко дни Wink-присадих си цветята,изкъпах ги,купих си мнооого луковици лалета,зюмбюли и нарциси и сега чакам да се оправи времето и да отидем на вилата и да ги засадя. Grinning Джиджи биджи,орхидеята ти е много красива!

# 484
Нормално е!

# 485
  • Sf
Мушкатата-на хладно, и поливаш много рядко, 1-2 пъти в месеца, напролет подрязваш и вадиш на балкона. Можеш от отрязаните стъбла да си направиш още съндъчета с мушката. За фуксиите не знам.

Благодаря  Hug

Кроасания и още един съвет от мене. Не и почиствай изсъхналите листа така ги предпазваш от измръзване и спират да растат на височина. Аз моите ги поливам на три седмици. Друго характерно колкото е по тъмно толкова на по студено издържам.
Аз скоро ще си правя резници и в кофички от мляко на по тъмно и пак малко поливане.

Страхотно! Ще стана аз покрай вас, момичета, спец по мушкатата  Heart Eyes

# 486
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
Момичета,как се процедира с индришето? newsm78 newsm78 newsm78
Голяма чуденка ми е....Как да го съхраня до пролетта? Имам остъклен южен балкон,а вътре сме с ТЕЦ и зимата в стаята е топло....Къде да го държа?

Индришето е братовчед на мушкатото  Mr. Green Съхранявай го същият начин. И на топло може да презимува.

Аз някой от моите мушката ще си ги прибера в стаите, но не в отоплявани.

# 487
nezito,  Hug
аitep, МерСедес, полезни съвети давате за мушкатото. Миналата година моите ги донесох на работа...на светло и топло на парното Mr. Green и до пролетта станаха като гора. При същите условия, сакъзчета изсъхнаха за 2 месеца. Едно по едно им пожълтяха листата и пролетта си купувахме нови. Еднакво се грижа за всичките си цветенца. #Cussing out
Да кажа и аз един метод за съхраняване на мушкато. Една колежка успешно го прилага всяка година и й се получава, но аз лично не успях да ги съхранява по този начин:
Мушките се изваждат от саксиите. Корените им се изтръскват от пръстта. Връзват се с вързанка някаква в долната част /към корените/. Дано добре да го обяснявам  Rolling Eyes  Все едно билки сушите. Вкарвате ги в тъмна торба и ги провисвате някъде на хладно...мазето например /но да не много студено/. При мен това беше проблема. Измръзнаха, но мазето ни е едно такова проветриво....Пролетта си ги вадите от торбата и ги садите по местата и хайде навън по градинките.
Моите мушки и сакъзчета се още на перваза и се побърват да цъфтят, след като ги бях задушила затворени къщи по време на отпуската.
Хубав ден на всички  Hug

# 488
  • Sf
джиджи биджи, това е още по-интересно  newsm78 Като се замисля баба ми правеше едно време така.

Само че моите мушката са съвсем малки, боднати отпреди месец. на едното му опадаха всички листа, но затова пък цъфна толкова ярко цикламено, че чак ослепително.

Хазяйката зимата така на тъмно ги беше прибрала тая зима и напролет ги изнесе и те луднаха да растат и цъфтят. Та аз от нея си боднах няколко Simple Smile

Само не знам като са толкова малки още дали имат достатъчно корени, за да ги отскубвам и да ги прибирам в торба и после на тъмно и топло  newsm78

# 489
Кроасания, щом са мънички май в твоя случай ще е по-добре да не ги вадиш, а да ги съхраниш, както казаха момичетата по-горе...на тъмно и неотоплена стая.
Моята фуксия презимува на северния прозорец тая година, но стаята е топла.  За сега я прибери от балкона, че вечерите са по-студени.Довечера ще напиша повече за нея.

# 490
  • Пловдив
Само че моите мушката са съвсем малки, боднати отпреди месец. на едното му опадаха всички листа, но затова пък цъфна толкова ярко цикламено, че чак ослепително.
Само не знам като са толкова малки още дали имат достатъчно корени, за да ги отскубвам и да ги прибирам в торба и после на тъмно и топло  newsm78
И моите са малки, от 2-3 месеца са, някой дори скоро пуснаха нови листенца. За сега съм ги прибрава в кухнята, където е топличко още. После мисля да ги сложа в една много светла стая, но неотопляема зимата. Дано издържат милите ми  Praynig Praynig

# 491
джиджи биджи и аз го знам този метод, но не трябва да е топло където се прибират.

Има и един друг начин. Изваждат се всичките от сандъците (саксиите) с корените и се събират  в един съд, посипват се с почва. Поставят се на стандартното място за съхранение.

Друго което забравих да уточня, когато се засаждат в по малък съд (кофичка от мляко при мене) се държат на по тъмно за да расте на корени  Wink

Кроасания и аз имам младички ще си прибера в стаите докато прецъфтяти напролет ще имат сила. На много прозорци съм виждала така.

От моите които са в малки саксии и тези дето за ми със шарени листа и по нестандартни светове ще ги прибера в стая за да не оборудвам някоя комшийка  Mr. Green 

И на пук на студа двете ми сакъзчета, които може би са на две години се скъсват да цъфтят  Mr. Green .

# 492
  • Sf
джиджи биджи, ти си съкровище!!!  Heart Eyes

Ще ги прибера заедно с фуксията на топло, а нея дори и на светло Simple Smile

Кроасания и аз имам младички ще си прибера в стаите докато прецъфтят и напролет ще имат сила. На много прозорци съм виждала така.

От моите които са в малки саксии и тези дето за ми със шарени листа и по нестандартни светове ще ги прибера в стая за да не оборудвам някоя комшийка  Mr. Green 

Нали ви казвам - в мушкатата съм новак... Но ще се осланям на вашия опит Simple Smile Защото догодина ме очакват 2 собствени балкона да "оцветявам и озеленявам"  Blush

За стайните растения съм доста по-уверена, но бих искала да науча нещо повече за балконските разкошотии Simple Smile

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 13:52 от Кроасания

# 493
И аз скоро бях новак, а сега две тераси (едната 9 метра) са ми тесни  Mr. Green И да знаеш на новаците най и въври (като при картите)

А мога да кажа, че ние сме по - компетентни от продавачки в магазин (опита учи). Скоро в нашият любим габровски магазин ги хванах, че не знаят някой неща  Mr. Green .

# 494
  • Sf
Абсолятно! Знаеш ли колко пъти досега са ме спирали и в цветарски магазини и в Бриколажа да обяснявам кое на каква светлина и колко се полива  Mr. Green

Това е, защото цветята са ни страст, а в някои цв. магазини това им е само работа. А и особено, ако са наели само продавач-консултанти /не искам това да звучи обидно за никого/, то поне трябва да се поразровят и да почетат за цветята, които продават Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт