Финландия-3 тема

• 24 380
  • 284
  •   1
Отговори
# 60
xai , няма защо! newsm10
Ето и сайта за влаковете - http://www.vr.fi/heo/aikataulut/aikataulut.htm

Като се отвори страницата, вляво /на червеното поле/ пише:

Mistä /от къде/ - пишеш града, от който ще пътуваш / в твоя случай - предполагам Helsinki/
Minne /за къде/ - Kuopio
Päivä /деня/ - пишеш датата, за която те интересува информацията
kello /час/ - часа приблизително /например - ако ти трябва за сутринта - пиши 07.00 например/

HAE /търси/ - след като си въвела всичко останало, го натискаш  Wink

Ще ти отвори страница с всички влакове, които има за периода, в който търсиш, колко часа е пътя, цена, какъв е влака, има ли прехвърляния и т.н. Аз дадох примерни данни, но повечето влакове, които дава са с прехвърляне и не знам дали това ще е подходящо за тебе - все пак ще си сама, с багаж.....По мое мнение е по-добре да се спреш на варианта с вътрешните полети / много по-бързо и като цена не знам дали не е едно и също newsm78/, но ти ще си прецениш.

Дано да сме ти били полезни ja Tervetuloa Suomessa!
 smile3503Много да нагушкаш детенца, сигурно ще им е мъчно без мама, ноооо понякога се налага, а  и съм сигурна, че с тях ще има хора, които ги обичат през това време! Дано само да са здравички!   love001

Рали, аз като ги знам какви са "кръшни" финладнките и направо сигурно ще съм като ........професионална танцьорка пред тях! newsm62 Ама много ме кефи това, че хич не им пука и много обичат такива "културно-масови" мероприятия! Правят си весело хората и изобщо не ги вълнува какво си мисли някой или дали са смешни!
Та, след курса и аз може да си търся работа към някой ресторант като екзотична танцьорка! smile3533 Ако стане - ще се похваля и ще ви поканя за агитка - да "викате" за мен..... Joy

# 61
Ей  Винска  моя мъж е финландец бе   cheers  праща ви на всички поздрави,ей тука,ми дава зор,да сме си лягали luvbed,след малко щe ядe... newsm29

Пчеличката, немой да биеш мъжо, бе!  kissПрав е човека - какво си губиш времето с приказки, вместо да се занимаваш с по-приятни и важни неща...... Joy
Поздрави и на него, мъж - герой! smile3503

# 62
момичета,наистина много време ме нямаше.останах без лаптопа за няколко дни,нещо си му изгоряло бла бла бла  Sad сега всичко е наред де  Simple Smile
ама какъв речник сте избарали,думи нямам.ето и моя скромен принос,сетих се, че на всяка втора табела по пътя за магазина има надпис LAINA.....доколкото разбрах означава заем....без коментар  Mr. Green
като четох как ще ме крадете за Норвегия направо си умирах от смях  Laughing преведох на моичкият, финските мами имат почерпка,защото не ме дават  Mr. Green както казах-не се е отказал още от сватбата,чакам майка ми да прати прословутия документ,би трябвало да е тук може би в средата или края на другата седмица,после отиваме в maistraati и......изгоря момчето  Wink горкият,още не знае как се е прецакал  Mr. Green Heart Eyes
аз междувременно ще си разнообразявам дните с шопинг - нямам почти никакви зимни дрехи,когато дойдох имаше голяма възможност да се върна в бг (друга държава,документи,с него не се познавахме и т.н ),така че бях само с есенно яке и летни дрехи.сега ми е паднало да изхарча малко пари  Laughing Wink (не че малко съм изхарчила досега де  Embarassed  Wink Mr. Green )
мъжо нещо "емо" го раздава - не се отлепя от мене,сутрин няколкочасово гушкане и т.н.....уж няма температура,храни се и спи добре пък....  Mr. Green
намерихме какво да тормозим  smile3508 снощи човека реши,че много му липсвала юката,която имал в Котка и предложи да сме си вземели една.и понеже и аз имах юка вкъщи и знам колко лесно се гледа,се навих.пък и тук наистина би било добре да има някакво растение.та разгледахме юките днес,ама имаше само прекалено скъпи,или прекалено малки,затова се спряхме на нещо подобно на юка,но с по-обли листа (и по широки,около 3 пръста в най-широката част) взехме саксия и т.н,прибрахме се и когато реших да видя все пак какво сме взели - драцена  Laughing изглежда много ми върви на драцени,от няколко години си гледам и никога не съм си купувала (или не съм имала намерението да си купя)  Sunglasses  Матти беше много смешен.пресадихме го в по-голяма саксия и т.н,разположихме го върху кутията на един компютър (тук навсякъде има части от какво ли не) и уж всичко ок,ама от време на време го поглежда:"я,растението още е живо!!! Mr. Green" след 5 мин пак:"виж,още са му зелени листата!!!" и т.н  Laughing да видим колко време е необходимо да уморим едно цвете.и после по пътя на еволюцията....    Animal Snail  Animal Tropical Fish kyllmg Animal Chicken  animal037 Animal Pig  animal085  Animal Cow   261uu newsm57 Monkey
Tervetuloa, xai !!!  Hug жалко,че няма да можеш да останеш за малко по-дълго,Финландия е много красива страна.За нея важи принципа - или се влюбваш в нея от пръв поглед,или я намразваш след първата зима  Wink ,момичетата да ме поправят ако не е така  Mr. Green
ще приключвам,че не съм наготвила, а човека го мързи повече и от мене,така че е добре да ставам от компа,или вечеря няма да има .е,поне и това си има своята позитивна страна -  goodscale  Wink  Peace

# 63
sweet_puppy1103  Joy

Да знаеш само колко познато ми звучи това, което пишеш.
И на моя му казвах, че си е намерил белята с мен, но не вярва  Mr. Green
Хайде, успех в maistraati и ако не те слуша, ще му дърпаме финските уши  Mr. Green

# 64
Попииии, хвана ли го шубето нашето момче?! Joy Аз казах ли ти, че ще го вкараш в пътя ..... smile3501
Нека, да се стяга, че не знам дали с тебе ще си хване белята, ама с нас като поддръжка..... box
Абе, ти какво говориш, че се е прецакал?! Като намери такова хубаво финско девойче, да се обади, че и по горите да ходи и да помага в брането и правенето на малини, къпини и т.н. продукти! Я по-така, направо си е намерил късмета с тебе!  newsm10
С норвежанките се разбрахме - никакви кражби, че то и без това сме малко на брой финки.... newsm03
А, за черпенето - ще чакаме почерпката като мине сватбата! А, като нищо можем и дойдем /тъкмо ще си направим и срещата Simple Smile/, за агитка!

# 65
Момичета, лека от мен, че вече ми се затварят очите..... newsm51
Сигурно пак ще се разбъбрите по-късно, ама утре ще чета и ще пишаааааа! smile3503

# 66
Намерих си един финландец да си говорим.
Представих му се и му казах да ме пита нещо, че не знам какво друго да кажа за себе си.
Той взе, че ме попита и аз не разбрах какво ме пита  Joy
Сега ще си играя с гугъл преводача. Mr. Green
Нищо де, полезен опит.
А от вашия кратък курс по фински вече мога да му кажа и Терве, путкемиес Mr. Green
Ма няма вид на водопроводчик.

# 67
XAI след като си университетски преподавател и пътуваш служебно,университета така няма ли информация,в смисъл не те ли очакват фински колеги,/те имат нужната информация защото Wink/ или си решила да ги изненадаш приятно newsm49
Извинявай,не е моя работа,но тъй като разбирам,че ти е за първи път да пътуваш насам,мисля,че най..удачния ти вариант е предварително да се свържеш с колеги от посоченото учебно заведениеПо този начин ще си спестиш доста главоболия..
Иначе от Сф до Хелсинки самолет,Вантаа/Хелсинки.....Куопио...самолет..Когато човек пътува сам в друга държава/при това на значителни разстояния най..разумното е да заложи на сигурно...
Относно цените...високи са и това дето са ти казали четиристотин и едиколко си евро е една сравнително добра цена.../зависи обаче да не е само в едната посока...
Така напосоки без да знам,не мога да помогна newsm25

# 68
Еовинче ми питай нас бе душко,ако нещо не знаеш Wink

# 69
O, аз сега всичко каквото Питър (абе не ще да е Питър, Петер е сигурно newsm78) каже, ще си го запиша в блога за учене на езици. Все пак му е роден, не може да е сбъркал Sunglasses

# 70
За нея важи принципа - или се влюбваш в нея от пръв поглед,или я намразваш след първата зима  Wink ,момичетата да ме поправят ако не е така 
 newsm78
Ааа,това ми звучи много познато,ама не знам от къде  33uu
Аз в началото нямах много проблеми,ама миналата година нещо се бех вкисналааа....абе като кисеу зеуйе както казва един познат..
Нито съм влюбена ,нито пък мразя Финландия....
обаче
след снимките ,които пусна   Винска от Норге......е казвам ви чистосърдечно останах без дъх...
Такава красота,просто не се среща често,очарована съм...И понеже не съм била никога в Норге,поставям си за цел следващото лято един малък трип до там travel

# 71
PEHR  Pehr, Per, Pär, Petrus, Peter, Petter
Pekka, Pekki, Petter, Petteri, Peter, Pete, Pekko (Petruksen ilmeisesti vanhin itäsuomalainen muoto), Pietu, Pieti, Petri, Peko.
Itäsuomalaisia muotoja Petja, Pessa, Peka, Peska, Pietari,Pertti,Pentti и т.н.т

Избери си което искаш душко,все някое от тях ще е  smile3521

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 23:06 от Bee

# 72
Че аз и от Финландия мога да ви покажа профи снимки, дето...направо умираш, като ги видиш. Особено от Лапландия. Хем студ те лъха, хем страшна красота. Shocked
Peter е. Реших, че не е достатъчно финско, щом няма някоя двойна буква, ама явно го имат  Mr. Green

# 73
А аз имам един универсален поздрав за всички:
http://www.youtube.com/watch?v=TPZB0qnPefU

Последна редакция: вт, 02 сеп 2008, 23:27 от Bee

# 74
  Здравейте момичета,съжалявам че започвам направо с въпросите но нямам много време да стоя на компютъра и да прочета цялата тема,може и да има някъде отговор на моя въпрос,но все пак ако не ви затруднява моля отговорете.Приятелят ми живее от една година във Финландия а аз съм тук от 2 месеца.Някъде прочетох че не мога да стоя тук повече от 3 месеца тук без да съм регистрирана.Приятелят ми питал шефа си и той му казал че никой не знае аз кога съм дошла и да не се притеснявам,но аз все пак мисля че може и да е вярно.Та,това ми е въпроса:Задължително ли е да се регистрирам някъде и ако може да ми кажете къде и по какъв начин става това.Четох нещо за полиция пък после магистрати после "кела" ли там каквото се казва,та искам да помоля тези от вас които са минали по този път да ми обяснят.
    Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт