Финландия-3 тема

• 24 376
  • 284
  •   1
Отговори
# 75
sweet_puppy привет отново. И аз подкрепям Марги,че е улучил 6-ца от тотото твоя човек  newsm10 с теб. А за влюбването и намразването съм сигурна,че ако не ти хареса в началото Финландия, никога няма да я заобичаш(по мое скромно мнение).
Еовинче браво на теб! Продължавай да си говориш с него, това е един от най-сигурните начини да проговориш езика.Още повече ,че той 100 % ползва думичките,за които говорихме преди това (от разговорния финландски).
Марги лека нощ и сладки сънища  smile3507

Здравейте момичета,съжалявам че започвам направо с въпросите но нямам много време да стоя на компютъра и да прочета цялата тема,може и да има някъде отговор на моя въпрос,но все пак ако не ви затруднява моля отговорете.Приятелят ми живее от една година във Финландия а аз съм тук от 2 месеца.Някъде прочетох че не мога да стоя тук повече от 3 месеца тук без да съм регистрирана.Приятелят ми питал шефа си и той му казал че никой не знае аз кога съм дошла и да не се притеснявам,но аз все пак мисля че може и да е вярно.Та,това ми е въпроса:Задължително ли е да се регистрирам някъде и ако може да ми кажете къде и по какъв начин става това.Четох нещо за полиция пък после магистрати после "кела" ли там каквото се казва,та искам да помоля тези от вас които са минали по този път да ми обяснят.
    Предварително благодаря.
radosl81 ако приятела ти е тук мисля,че няма да ти направят проблем да останеш при него повече от 3 месеца (изобщо не е задължително да сте женени), след като той е работещ. Ако не си пристигнала със самолет си права,че няма как да разберат кога си пристигнала, но помисли , за какво ти е да се притесняваш само. Ако нещо се случи, това,че не си се регистрирала може да ти създаде проблеми. Пред полицейския служител трябва да си измислиш добра причина да останеш тук повече от 3 месеца, както и план за това какво мислиш да правиш. След това в Маистрати (не магистрати) си подаваш документите за получаване на социален номер, след което и в Кела за кела карта. Общо взето ти знаеш къде да отидеш, но според мен е добре да се регистрираш.Във Финландия законите се спазват доста стриктно.
Относно помощите за безработна , в твоя случай мисля,че не можеш да получаваш както и адаптационните кусове по фински (тъй като приятела ти не е финландец),но пък има достатъчно  много алтернативи и можеш да посещаваш и други курсове(платени,разбира се). Успех и преди всичко  welcome на финска земя. Ще се радваме да се включваш с мнения и впечатления  Peace

# 76
Леле, финчета милички...   Laughing ... колкУ многУ  сте изписали  ooooh!

Утре с първото кафенце ще ви чета, че сега зверски ме се доспа..или приспа  smile3507    Как е правилно  да се казва... не знам  newsm78 ...  newsm56

Утре ме чакат задачки. Ще ходя  да си отварям  фирма, и стискайте палци да не ме размотават много...да стане лесно! Rolling Eyes

Айде, литвам към леглото... afwitch

На всички : mrstraetz

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 04:06 от ЧервеноВинце

# 77
Добро утро, снежинки!

Винце, на теб - специално /щото нали каза, че ще четеш с кафето....  kaffeetrmker_2 smile3503

Аз после ще изчета какво са се вихрили девойките снощи, ама само да питам - каква ще е фирмата?
Разкажи, ако ти се разказва, де..... newsm10
Ама, как си литнала към леглотооооо afwitch, все едно си ме снимала мен вчера - така бях подпалила, че нещо ме изнервиха ти я моите! newsm62 Сега се замислих, защо комшиите вървят на пръсти покрай мен - аз съм много търпелив човек по принцип, ама като ми минат границата иииии.....става страшно newsm03

# 78
Винце и Щастлива, сега чак разбрах, защо нашата тема ви се стори спокойна - одеве попрочетох малко в "норвежанска", ама направо се уплаших по едно време! То, бурни страсти, то епитети и т.н. Shocked
Момичета, идвайте си при нас, на спокойствие, то и без това вече сте си наши! newsm51
И, много се надявам и тука да не се случват подобни неща, въпреки че имам известни съмнения, ноооо времето ще покаже!

# 79
хоп и аз пак в темата, само да знаете какъв маршрут са ми спретнали  Rolling Eyes
Сф- Франкфурт-Хелзинки-Куопио...12 ч с престоите по летищата  ooooh! но поне е с полет и директно

Bee - с колегите сме в контакт, но повече служебни въпроси (съдържание на лекциите). за сега посрещането се ограничава до резервация на хотела...като идват при нас, ги прикрепяме към някой колега или студент да ги развежда из Сф; не знам каква е практиката, но последн в Шотландия, общо взето всеки си има ангажименти и извън служебните контакти (в рамките на работонто време) те оставят да се оправяш...та от опит не съм с големи очаквания (дано греша) така или иначе Финландия за мен винаги е била истинска загадка, страна на крайностите...а и снимките показахте просто спират дъха...едва ли ще имам възможност да видя кой знае какво, но поне за малко ще се докосна до страната на дядо Коледа    Blush

ей дано не ви отегчих, но бяхте много отзивчиви и мили  Hug а пък аз си запазвам възможността пак да досаждам  Embarassed

# 80
Марги, стават и такива работи ... за съжаление има хора, които си умират да въртят интриги, да си измислят самоличности, да се подиграват с другите, да лъжат и изобщо да развалят хубавата атмосфера, която другите са си създали  Sad

# 81
xai , няма проблем - стига да можем, ще помагаме! newsm10 Предполагам, че дори и малко, това което имаш възможност да видиш от Финландия ще ти хареса. Kuopio е много красив град - сама ще се убедиш в това, дано да има кой да те разведе, за да разгледаш.
Приятно прекарване в страната на Дядо Коледа и както казах и преди - приготви топли дрехи и чадър! smile3503

Щастлива, ето от такива хора ми е дошло до гуша, защото аз съм човек, който винаги се опитва да помага, но много мразя някой да се подиграва с мен и да ми губи времето с безсмислени въпроси! Да не говорим, че го приемам като обида това, да не си направиш труда като решиш да питаш нещо в дадена тема, да прочетеш какво има като информация там! Ноооо, това е "предимството" на интернет-контактуването - всеки може да се опита да разиграва останалите и да създава интриги анонимно!  smile3511

Абе, както и да е! Надявам се тук да запазим добрия тон и да няма такива екземпляри! newsm78

# 82
xai, да се набъркам - от кой университет заминаваш тук, какво ще преподаваш?
Ще ми разкажеш ли после за университета в Куопио? Имам колега от работата, който е учил там една година и има страхотни впечетления. Crazy
Какво е станало, какво разваляне на добър тон?

# 83
Щастлива,Марги нали знаете "разни хора, разни идеали". И аз общо взето гледам винаги да стоя на страна от интригите, но понякога се случва да те завлекат в интрига и не по твоя воля. Силно се надявам това да не се случи. Иначе Марги си права за въпросите. И аз обичам да помагам с каквото мога, но е гадничко да осъзнаеш,че си станал само обект на подигавки.

Xai не се притеснявай за полета,че се получава малко по-дълъг. Поне резервацията ти е за полет до Куопио и така ще ти е по-лесно. Финландците са учтиви и приятни, но и според мен не можеш да очакваш повече от внимание по време на работния ден. Приятен полет и се надявам Финландия да те изненада приятно  newsm10

Винска разказвай после какво е станало. Доколкото знам при нас е много лесно да се открие фирма,даже ставало за неповече от 30 мин. Стискам палци да минеш бързо и без много разкарвания  Peace

# 84
марги, рали, така е  Sad Някои хора виждат голям смисъл в губенето на чуждото време - помагал си, давал си информация, а накрая ти се подиграят и се опитат да те обидят.
В нашата норвежка тема има само един човек (който дори не е жена и който аз и Винцето познаваме и лично за съжаление), който направо съсипва хубавата темичка с многобройните си регистрации и самоличности, интриги и скандали, които забърква.
И да, понякога ставаш част от интригата против свое желание.
Горещо се надявам тук да няма такива неща.
Модераторите си му раздават банани по заслуги, но не е приятно за останалите.
Достатъчно за тоя тип самотни хора.

При нас времето днес е много кофти  Tired
Вали, хладно е, че и дежурния вятър се появи.
Зимата наближава с всички сили  Sad

# 85
Здравейте на всички, невероятни сте Wink! Толкова много инфо, благодаря! Първата тема я прочетох два пъти и докато разбера, че има втора-ето и трета, но всичко прочетох и много се забавлявах. Ние сме семейство с две деца, съпругът ми е във Финландия от 1 май. Ние с децата сме от 23 юли. Пристигнахме с чартър от Бургас до Хелзинки, като цената за възрастен е 300лв., а за деца до 12 години 150лв. много евтино и удобно, но това е само от м. май(не съм много сигурна) до м. октомври, така че  за другото лято мислете- grinning039 Ще се присъединя към вас, ако може с най-добри намерения!

# 86
kikadan, добре дошла си, щом намеренията са добри!  smile3503
Много ме заинтригува с това, че сте в Пори, защото имаме близки и приятели там и аз лично имам сантименти към този град - първо там бяхме със съпруга ми след пристигането ни........И, другото, което ми привлече интереса е за тези чартъри - ако дадеш и малко инфо..........цена нямаш! Wink Ще се радваме и да пишеш, не само да четеш, защото предполагам, че и ти самата можеш да споделиш какво ти е било интересно, какво ти хареса, какво - не толкова и т.н. когато дойде във Финландия, детенца колко са големи, на градина ли са или на училище ит.н, всичко, което искаш да ни кажеш за себе си. newsm10

Щастлива и при нас времето вече е много гадно и студено!  smile3516
Ама, то и на друго не сме се и надявали, де....Аз вече се настройвам да се уча да карам ски тази зима, нищо че една приятелка от Бг ми обясняваше как отиват на морето в петък..... Joy
Ама, нека им - при нас пък първо ще дойде Дядо Коледааааа! smile3534 smile3533

Винце
и аз стискам палци и дано всичко с фирмата да е наред! Само успехи и да стане .........най-известната фирма /за каквото и да е! Wink/ в Норето!!!!!! newsm51 Пък ще чакаме да се хвалиш!!!!!

# 87
Tervetuloa kikadan   bouquet
Темичката ни нараства, което е много хубаво  Grinning Ако можеш само да споделиш от къде си открила тези директни полети ще бъде чудесно. Аз знам за едни,които са с пакети (+ хотел),но те са обикновено за по 1 или 2 седмици. И ако нямаш нищо против може да разкажеш повече за себе си  newsm53.
А аз да ви се оплача от няколко дена съм болна,но явно е някакъв вирус,защото една позната ми се оплака,че дечицата й са болни също. Без температура, но със страхотни болки в гърлото и хрема  yu5  Аз съм на оправяне вече, но да предупредя, да вземате педпазни мерки.
щастлива то май си личи,че обидите са насочени към вас двете(а от начина по който се изразява си личи,че е мъж). Дано да не се включват тук подобни "приятелчета"  #2gunfire
Марги права си, к'во да им завиждаме на хората в България, че си пекат дупетата на плажа сега и си пият коктейлчетата. Ама като дойде време за подаръците...ние ще оберем по-хубавите (нали ще сме първи)  newsm62

# 88
привет на radosl81 и добре дошла  Hug (в темата и в моя свят  Laughing )
аз все още съм горе долу на твоето положение и доскоро умувах същото.но понеже моите 3 месеца изтекоха наскоро,а нито работя,нито уча бях изпаднала в паника.моят човек се обади в полицията тогава и му казали, че за Финландия срока е 6 месеца,а не 3 (през това време ти можеш да не се регистрираш и си със статут турист).регистрацията ти доколкото разбрах се състои в това първо да идеш в маистраати да си изкараш HETU (финско лнч,отнема около 2 седмици).там ще те питат кога си влязла в страната,така че си помисли добре каква дата искаш да пишеш.след това ще си получиш лнчто и ще имаш адресна регистрация,ама която на мене не ми върши никаква работа засега,защото все още се водиш турист.за да можеш да останеш тук трябва или да работиш,или да учиш или (като мен  Wink ) да се омъжиш за фин.доколкото разбирам при теб е възможен само варианта с работата.ето линк,който ще ти е полезен http://-spam036-/6gnq8f за кела.....аз се опитах да се регистрирам,ама оттам получих писмо,че молбата ми е отхвърлена,защото трябва да съм тук от 6 месеца.оттам трябва да вземеш KELA kortti,без която ако ти се наложи медицинска помощ направо ще ти съдерат кожата.давам кратко обяснение,доколкото съм разбрала - маистраати им е един вид общината,кела им е осигурителната система.както и другите казаха добре е всичко да е точно,защото тука наистина много се спазват законите и за повечето българи е трудно да свикнат,че могат да разчитат на полиция,че няма кой да ги обере (не че няма,ама шансовете са много по-малки),че всичко трябва да се спазва стриктно и т.н (аз още съм в процес на привикване,матти умира да ми се смее като сме в провинцията как на всяко минаване затварям и заключвам вратата,макар че знам че след 5 минути пак ще мина  Joy ) и още нещо,но това е непроверена информация,по-добре някой от другите ако може да потвърди - ако останеш тук легално за 2 години,получаваш гражданство.не знам със сигурност,пак да кажа,тази информация я имам от една индийка от курса ми по фински.за бюрото по труда и платените курсове по фински които ще ти се предложат оттам-изискват документ от маистраати,който иска документ от полицията,който ще получиш,когато отидеш с договора си,за да се регистрираш за постоянно тук.демек не разчитай на тях засега,но ето ти линк към сайта им,можеш да хвърлиш 1 око (направила съм страницата на английски,но повечето обяви така или иначе са си на фински) http://www.mol.fi/mol/en/index.jsp та това е от мене,повечето са ми впечатления и т.н,ама това ми е инфото.за това че са позволени 6 месеца,а не 3 и аз не знам вече,за всеки случай питай в тамошната полиция,аз скоро ще се женя,така че проблеми няма да имам,ама при теб няма да мине номера,така че проверявай всичко по няколко пъти.желая ти успех и дано те засичаме по-честичко в темата (колкото повече,толкова повече  Wink )
привет и на kikadan  Hug !!! наистина се радвам че ставаме все повече  Hug дано да сме все така  Praynig Peace
днес си взехме още една драцена и пак без да знаем че е драцена  Joy човека прекара 45 минути в банята със глинената саксия и бормашина,докато не разбра че с бормашината дупки не може да направи (или поне не станаха с размера,който трябва,да кажем че дъното на саксията стана на сол  hahaha ) отидохме за нова саксия (с дупки!!!  Wink ) и купихме още една драцена,(която се оказа 2 растения в 1 саксия ) още една саксия без дупки и една с резервоарче на дъното за новата.какво ги правихме,как ги гласихме,сега сме с 3 драцени и всяка със саксия (с дупки  Wink )   Joy сега остава и да оцелеят.....  Rolling Eyes 
айдеее,човека се присламчи да спим  Wink лека на всички и до утре  Peace

# 89
Доколкото знам за гражданство може да се кандидатства след 5-та година, но в нашия случай (като граждани на ЕУ не ни е нужно).  А иначе съм убедена,че първата инстанция,която трябва да се посети е полицията, където се прави регистрацията. До месец след това се получава документа,удостоверяващ ,че лицето е  регистрирано и с него се отива след това в Маистраатти, за получване на социаленб номер. Но както sweet_puppy е споменала най-добре е да се попита в местната полиция,за да се увериш как стоят нещата в твоя случай. Успех и пиши какво е станало  Peace

Общи условия

Активация на акаунт