Финландия-3 тема

• 24 372
  • 284
  •   1
Отговори
# 90
Ейй,sweet puppy много смешno разказваш за тия драцени Laughing
И аз имам една,която захванах,когато бях бременна със малкия и я пазя като очите си.Незнам защо съм си втълпила,че ако тя е добре ,в къщи нещата щe вървят добре.Ох,дълго е за обясняване,ама у нас тая драцена е на особена почит,дааа.
Пупи,тая информация за гражданството не е истина,мило.Сега,скоро аз лично не съм се интересувала,обещaвам обаче да го направя тия дни,но до скоро беше така:след 3 години брак с финландец имаш право да подадеш документи,т.е да кандидатстваш за такова.Освен това,нещaта са прости само на пръв поглед...трябва да се явиш на езиков тест и да покриеш ниво...Ако и двамата сте българи/като Маргито например..срока е  6 години.../Не е лесно,а и не е евтино,хич даже....
Ето ти линкове:http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=34619&co … amp;culture=fi-FI
и ето за тестовете:http://www.oph.fi/pageLast.asp?path=1,17629,3432,5590,34411
и не е сигурно,че получаваш гражданство.. newsm25

# 91
ralivd и аз пътувам понякога с пакетите,защото излиза много по  евтино ,пук и хотел +закуска ти са осигурени,е и  grinning039  Nature Sunny sun разбира се...
Но винаги от тук.А тия мошеници от BulgariaAir  хич да не ги видя....лъжат,мажат...много непочтено работят.Те бяха пуснали лятото такива оферти,дето се оказаха пълен балон...ама нейсе..Ако може госпожата да сподели с нас.. newsm17
 Äkkilähdöt ползвам също ../за мен най..добрия вариант/ама само през лятото/

# 92
Снежинки милички....аз пак закъснях за купона и сега няма никой...

И пак съм нощна смяна тука... newsm78  но ще ви разказвам сега, та да има  какво да четете утре с кафенцето... Hug  Laughing

Благодаря ви  снежинки  мои,   Hug  за това , че стискахте палчета за мен...

Значи моя ден мина много добре, неочаквано добре.

Очаквах леко ходене по мъките но мина бързо и лесно. Flutter

Счетоводителя който ми отвори фирмата , е приятел на моя викинг/туй мойто мъж Mr. Green / та моя ми го препоръча. Човека се оказа точен и ми разясни доста неща.

Фирмичката ми е музикална, която е свързана с всичко свързано с музиката... newsm78  Ама че го обясних Crazy... Joy

Ами например нали ще пътувам да свиря тук-там и ще имам дост разходи свързани с това.
 Дрехи, обувки, козметика,музикални дискове, самолетни билети, билети за концерти и какво ли още не, ще бъде вкарано  като разход на фирмата.

Така се очаква  да плащам по-малко данъци, ако повече харча де... Joy  А аз обичам да харча...така че  това не е проблме Rolling Eyes Joy

Марги, ти да не си зодия Риби или Телец? newsm78 Просто питам... Laughing

Гунки на всички от мен  и

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 04:48 от ЧервеноВинце

# 93
Значи ставаме две ЧервеноВинце  Mr. Green Аз пък имам проблем със съня   1countingsheep,та можеш да ме засечеш по всяко време на денонощието. Радвам се да чуя,че всичко е минало ОК. Добре е,че си се консултирала със счетоводител,за да нямаш после недоразумения. След като се занимаваш с музикална дейност да не би случайно да планираш пътуване до съседените страни ... като Финландия например  newsm53. Само да знаеш каква агитка ще се съберем, все твои фенове  newsm20 . Пък може и една Скандинавска среща да направиме. От колко време се занимаваш с това? Имаш ли снимки (нали знаеш,че сме любопитни)?
Лека нощ и на теб  smile3524

# 94
xai, да се набъркам - от кой университет заминаваш тук, какво ще преподаваш?
Ще ми разкажеш ли после за университета в Куопио? Имам колега от работата, който е учил там една година и има страхотни впечетления. Crazy

заминавам от СУ, за savonia university на обменни начала - те също са пращали преподаватели при нас, ама от БГ аз ще съм пионер...наши студенти също са били за по 1-2 семестъра на обменни начала и са със страхотни впечатления...иначе моята област е  икономика и управление на туризма

# 95
Ей, това тука ми е любимото четиво като седна да си пия кафето сутрин! Разбира се, след като съм изпратила малкото диване на училище, де..... smile3503

Винценце, сигурна съм, че сме помогнали /макар и мъничко/ със стискането на палци! Много, много, много успехи на фирмата, убедена съм, че си страхотен музикант! И аз, като Рали да питам - няма ли да има нещо планирано към нашенско? Обещавам, че ще направя всичко, за да дойда да те слушам, даже и до Хелзинки ще се вдигна /на около 500км!/! И, нали си знаеш - ти си си от нашите снежинки, подкрепата е 100%! newsm10
Не съм нито Риба, нито Телееее, а съм една досадна перфекционистка...............Дева! ppp newsm03

Ей, това е много готина идея - я да видим кой каква зодия е?! Хайде, няма да държим на годината, но ако искате, може да споделите зодията.... smile3503

Пчеличко, аз ще се изкажа абсолютно неподготвена, ама ако може да разясниш какво е това  Äkkilähdöt.... newsm17 Аз съм летяла само с австрийците и определбено не съм особенно очарована от това, ама като са им най-удобни часовете на полетите?! smile3506

По темата за гражданството - ама за какво ви е?! newsm09 След като България е в EU може да си живеете спокойно и без да си навличате всички главоболия, за които е писала Пчеличката. И наистина няма такъв вариан след 2 години да кандидатстваш за гражданство! Моята информация е, че след 4-тата година можеш да подадш документи, но няма шанс да бъдат разгледани преди да изтекат поне 5 години от пребиваването в страната и освен това има още много други изисквания /теста за език е най-малкото/. Но всеки може да си прецени сам какво иска и да действа!

Рали, забравих да кажа /ама злото да те забрави, както вика баба ми!/ - оздравявай бързо! То, времето е толкова гадно, че нищо чудно, че си болничка, ама важното е бързо да минава!

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 10:36 от margihr

# 96
Успех на фирмата на Винце  Hug
Аз пък вчера в най-големия дъжд на път за университета си намерих една подгизнала и окаляна банкнота от 50 крони  Mr. Green
Това е най-голямото ми попадение досега, обикновено са монети по 10 и по 20 крони.
Моя казва след няколко дни да очаквам да намеря 1000 кронена банкнота  Sunglasses

Иначе се учудвам, че на туристите им издават ЛНЧ във Финландия  newsm78
Тук за да получиш номер трябва да си повече от турист - учащ, работещ, омъжена/женен ...

Иначе съм Лъв с асцендент Риби  Peace

# 97
Щастливче, браво за късмета! smile3501 Все така да ти върви на пари! smile3503

Всъщност, финско лнч не се издава толкова просто! И не го дават на туристи - трябва да си регистриран и да имаш основание да останеш в страната, защото това лнч ти дава доста привилегии /както на финските граждани/....В същност, без тези 4 цифрички след датата на раждане не можеш да се регистрираш никъде - КЕЛА, бюро по труда, безплатни курсове и т.н......забрави! А, за туристите - няма проблем да останат 3 месеца / Попи каза, че са 6, ама на нас ни обясниха в полицията, че са 3 newsm78/ и без това никъде не ги регистрират.

Лъвската зодия ми е любима, защото в къщи си имам едно малко лъвче, което на моменти е като котенце, ама като се раздразни..... newsm62 А аз щото съм търпелива Дева, с асцендент ........Скорпион, ха сети се какво става като взема да хапя! newsm47 afwitch

И, ако знаете какъв дъжд вали цяла сутрин! Бях планувала излизане, ама като гледам, май ще си седя в къщи...... smile3515Зимата като има сняг поне не подгизваш като мокра кокошка докато идеш донякъде, много мразя такова дъждовно време!

# 98
Благодаря за топлото посрещане! Сега ще се опитам да дам повече инфо. Пътувахме с TUIfly Nordic, организиран туризъм и то за Финландия, Швеция, Норвегия и Дания, ние ползвахме само чартърният полет и за това условието е: можеш да си резервираш билет две седмици преди полета, ако има места (аз много се притеснявах за това, защото все пак сме трите, но имаше   Grinning  ),а те пътуваха всеки вторник и сряда, така че има голям шанс. Наша позната която роботи за ТомасКук и Некерман ми каза, че всички чартъри са на този принцип-организиран туризъм и затова са толкова евтини, но ако те устройва да си купиш билета  2 сед. по-рано супер.

# 99
xai, да се набъркам - от кой университет заминаваш тук, какво ще преподаваш?
Ще ми разкажеш ли после за университета в Куопио? Имам колега от работата, който е учил там една година и има страхотни впечетления. Crazy

заминавам от СУ, за savonia university на обменни начала - те също са пращали преподаватели при нас, ама от БГ аз ще съм пионер...наши студенти също са били за по 1-2 семестъра на обменни начала и са със страхотни впечатления...иначе моята област е  икономика и управление на туризма
Брех, при нас кьорав чужденец не пратиха за 4 години...А имаше един, всъщност, белгиец, голям симпатяга, ако не беше той, нямаше да мина 3ти курс Laughing Надявам се да ти хареса във Финландия... Надявам се и да успееш да внесеш малко свеж полъх в закостенялото СУ като се върнеш. Макар че твоят факултет може и да не е толкова закостенял. Обаче говоря на преподавател на ти  Blush, за пръв път ми се случва  Blush

P.S. Рак съм, с асцендент Рак.

# 100
С удоволствие бих разказала и за себе си. Семейна съм от 13 год. и много се обичаме с моя мъж. Имаме две прекрасни момичета голямата ще навърши 13год. този месец, а малката е на 9год. Както виждате, малко съм избързала с нещата   Laughing  на бала вече бях бременна, а и тя бърза, като майка си в седмия месец се роди и така. Но чудесното е това, че се обичаме и сме живи и здрави!Фирмата към която работиха започна да им бави парите и моя мъж каза, че работа в БГ няма да си търси, защото всички са еднакви. И така тръгна към Финландия с колата заедно с негов колега за да си търсят работа. Ние като дойдохме с децата се регистрирахме в полицията, маистрати и там на другия ден ни дадоха финско лнч и после в кела. Говорим английски (не много добър) и така се оправяме. Сега разбрах, че е добре да отида да проверя и да се запиша за курс в кела. Децата за сега не съм ги записала в никакво училище и ми се иска да си учат в къщи с домашно образование и може би само да ги запиша за езика, но все още не съм разучила как са тук нещата. Иначе сме с намерения да останем за постоянно, ако не спечелим зелена карта за Америка  Simple Smile  някоя година.    P.S. Рак съм, с асцендент Риба.

# 101
ЧервеноВинце, Еовин здравейте !!! Сърцето ми се разтапя, като чуя за Норвегия там сме били на сезонна работа 3год по три месеца, отново семейно с децата и ако беше лесно да отидем там щяхме да сме там за постоянно. Много е красиво и езика е по-лесен от финландския, опс само да не обидя някой, а и повече хора знаят английски там, поне там където ние бяхме в Tonsberg. Посещавате ли лопемаркетите им? Едната година ходихме с норвежци на един остров имат сем. вила и там посрещахме този най-дългия ден в годината през Юни с  голям огън и си топлехме нанизани на дълги пръчки тези дунапренени бонбони.  А за норвежко сирене  Shocked   тук намерихме, но много е скъпо 4.49еuro за 250гр., а помня там килограм за 15крони. Оле като се сетя колко вкусни неща ями...пеперкаке и тази подправка за вино glogg имам още от нея и си я нося и тук. Май се позабравих ок спирам  Joy

# 102
Грешка с цената на сиренето около 60крони, а идваше 15лв, а острова се казваше Strohomen може да има грешка в изписването.

# 103
kikadan glöggi се пие и във Финско, но обикновено по Коледа. Даже миналата година като ходих да си купувам една част за колата от сервиза на Пежо предлагаха на клиентите. Беше ми малко странно, щото все пак си е алкохол,а за да стигнеш до там ти е нужна кола  newsm78 .
Мерси Марги , уж се оправям, но се лекувам още.

И аз съм от досадните перфекционистки,т.е. Дева  newsm03 Незнам с какъв асцендент съм, но пък по китайския хороскоп съм Водно куче. Момичета от тук може да си видите вашите китайски знаци:
http://www.tuvy.com/entertainment/chinese_horoscope.htm

# 104
Здравейте мили мои  фински снежинки!  Heart Eyes

Рали...ти нощна птица като мен, СУПЕР!!!  Joy Ще се засичаме мила, че да не си говоря сама по нощите... hahaha  Hug

Марги. Девичке... Hug Ми мойто викинг е Дева , и много от любимите  братовчеди са Девички, и една много силна приятелка , която е Девичка.  Flutter
Тази моя приятелка между другото я заселихме в Дания, и сега я оженихме за датчанче.Сватбата и беше миналата седмица. Бяхме поканени с моя, но не можахме да отидем,защото  току що се бяхме прибрали от лятна почивка, и финансите ни бяха много ограничени. Crazy

Но и изпратих един огромен букет по пощата... Heart Eyes Сега вече тя ми е по-наблизичко  smile3508  Та като ходя в Дания. ще има при кога да ходя на гости  Blush

Относно идване за работа у Финско, ама нищо се не знае  Hug Ама вие имате ли си  пиано барове там... newsm78
Аз съм идвала да работя там, но само с групи, и то преди 15 години... Rolling Eyes

А  много съм хепи, че си имам голяма агитка от фенки.  newsm44  Леле , представям си наистина,  ако дойда и ви събера всички снежинки около пианото, какъв купон ще си спретнем само!  newsm08

щастлива, браво за късмета!  Laughing И аз искам да намеря 1000 кронки на пътя, ама за сега не  съм... hahaha но не губя надежда Joy А за времето, няма нищо лошо бе... hahaha Нали знаеш'Няма нищо по-хубаво от лошото време" Wink

kikadan...привет мила  Hug Вие в Тьонсберг за сезонна работа лятото ли идвате или есента?  newsm78

Аз ще свиря там февруари 2009 г..та затова питам, ако си там, то може да се засечем и да му ударим по едно червено винце...

А относно дунапренените бонбони на грил, браво на тебе...аз все още не съм ги опитала  Joy

Как са на вкус? Не мога да си ги представя на грил... Crazy А глога за виното, това пък ми е фаворита!!! Нямам търпение да идва Коледа, та да си пия топъл, вкусен и  ароматен глог с червено винце... Heart Eyes

Значи ставаме две ЧервеноВинце  Mr. Green Аз пък имам проблем със съня   1countingsheep,та можеш да ме засечеш по всяко време на денонощието. След като се занимаваш с музикална дейност да не би случайно да планираш пътуване до съседените страни ... като Финландия например  newsm53. Само да знаеш каква агитка ще се съберем, все твои фенове  newsm20 . Пък може и една Скандинавска среща да направиме. От колко време се занимаваш с това? Имаш ли снимки (нали знаеш,че сме любопитни)?
Лека нощ и на теб  smile3524

Ралич, обещавам да ти пратя моя рекламна  снимка на ЛС, но моля те на падай  Crazy  Там съм  съвсем друга... Joy

А вчера видях , че сте коментирали нашата норвежанска тема, да имаше разни досади,които после бяха баннати. Но тука ние няма да допуснем такова нещо ..нали! Hug Нека само да посмеят да ни развалят уюта тука...ще видят те  smile3513

Отивам да се стягам за курса...който започва след няколко часа!  :Нямам търпение  Flutter

Приятен ден  снежинки!!!   bouquet

[/b]

Общи условия

Активация на акаунт