Финландия-3 тема

• 24 362
  • 284
  •   1
Отговори
# 105
Кикадан, аз съм още в България  Grinning
Тук съм, защото уча фински и защото искам да уча във Финландия. Мъжът ми малко се дърпа, та може и само с ученето на фински да си остана, което не е лошо, аз обичам да уча езици Grinning
Много интересно как така тръгнаха и си намериха работа, че и с недобър английски. Не, че и финландците го говорят прекрасно - на работата ми се налага да ги слушам, някои са умопомрачителни.  Обаче във финландския форум, който чета, всички се надтичват да обясняват колко е трудно да се намери работа без фински, а с английски можело, ама само в ИТ сектора и то ако се убиеш да търсиш на място 5-6 месеца Laughing Разбирам ги аз, че не ги кефи разни чужденци да им живеят в страната и за това така приказват, ама все пак сигурно има доза истина.  newsm78

# 106
марги, Винце, мерси  Peace
Вече ги похарчих, поизпрах я и я позагладих преди това да добие вид  Joy
50 крони са си почти 2 автобусни билета за градския транспорт и направо 10 бройки от най-евтиния хляб в магазина Simple Smile

Винце, навремето един умен човек ми каза да не гледам в небето като ходя, а в земята, защото така се намирали пари  hahaha
И е вярно, поне веднъж седмично намирам монета - обикновено 5 или 10 крони, няколко пъти по 20, а последния път цяла банкнота от 50  hahaha

Дева ми е десцендента, така че и аз съм доста девишка, а и цяла Венера имам там.
Скорпион ... за тях впечатленията ми не са особено хубави, но то Скорпион е само 1/12 от картата на човека  Sunglasses

Винце, довечера ще направя онова, което ти бях обещала, гледам, че сайта са го пуснали.

За работата тук може и само с английски да си намериш, ако попаднеш на хора, които наистина искат да те вземат.
Аз сега ще гледам за нещо до 10 часа седмично само, защото ми е много натоварено в университета и искам да имам достатъчно време за учене вкъщи.
Имам доста да науча за няколко месеца и нямам много време за губене  newsm78

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 17:35 от щастлива

# 107
Съжалявам Еовин, все още сте ми нови и немога да ви оправя. Толкова се старах да не объркам  Embarassed всъщност  беше  към Щастлива

# 108
кикадан ... норвежко сирене ли?
Да нямаш предвид фетата?
Или сиренето в турските магазини?
Защото аз бяло сирене в норвежките магазини май още не съм виждала (освен фетата, ама това не е норвежко сирене).

# 109
Айде, пак здрасти от мен!  love001

Винце - специални поздрави на приятелката ти за сватбата! А за мъжете деви.......по-добре да не отваряме приказка, че и мойто балканец е от тях! Joy Ма, по-големи мрънкалници няма на моменти от тях, бе! Пуууу, а като се съберем двама мрънкалника, нали се сещаш какво става в къщи?! smile3511
Обещавам, че ако дойдеш към финско  - ще дойдем да те слушаме /и мъжо се запали по идеята!/ и наистина ще си направим купон, български, ако дойдат и другите финки-снежинки!  newsm44
И аз, и аз, и аз искам снимка! smile3521 И да разкажеш после как мина курса!

kikadan -  дано дечица бързо да свикнат със страната и с езика! А защо няма да ходят на училище? Как ти се струва Пори? Предполагам, че вече си имала време да си създадеш впечатления и да се запознаете с някои от българите там.
Тука, във Финландия също посрещнахме деня на лятното слънцестоене - Йоханус. А как ти се стори, има ли разлика в празнуването между финско и норйе?
И още един въпрос /моля да ме извиниш, ако прекалих с въпросите/ - колко ви струваха билетите с чартър? Ние търсихме варианти, но най-евтиното, което открихме беше с чехите - около 280е на човек в двете посоки. Сигурно с чартър е по-евтино, нали?

Рали - аз съм воден плъх по китайския! Знаех си аз, че си сродна душа! smile3503 Ама, от къде го измисли това за досадните?! Ние просто искаме всичко да е на мястото си, а когато другите не го разбират.....ами то се налага да го повториш по 10 пъти в такъв момент! Joy

Ео, станахте две рачета във форума до тука..... newsm53
И да ти кажа - във Финландия масово си говорят на ти! Включително между преподаватели и ученици/студенти. Няма нищо, че още си си в Бг - ние си те броим от нашите, само те чакаме кога ще навиеш твоето момче да дойдете тука и да станеш хептен финка! smile3503
А за работата - наистина е много трудно да намериш такава без финландски тука! Говорим за квалифицирана работа, иначе има фирми с предимно руснаци /примерно/, където е достатъчно да знаеш горе-долу руски, но .........Абе, не знам! И на мен ми е много чудно как някой може да си намери работа без поне приличен английски, защото аз познавам хора, които са дошли тука без да знаят финландски, но английският им е на повече от добро ниво и когато работата го позволява....няма проблеми. Но, пак са започнали работа с условие след определен период да са научили фински на някакво ниво! Ама, знае ли човек! Понякога си е въпрос на късмет.... newsm78

Брей, щастливче, ама верно ще стане много подредена тая тема с толкова девиШки! newsm62 И защо не се похвали за какво похарчи паричките, а?! Бива ли така? 100% е било за нещо хубавко, нали? smile3503
 Я разкажете нещо повече за това норвежко сирене, че не съм го чувала, а много ме запалихте! Ние в къщи сме фенове на всякакви сирена и в хладилника винаги има поне 3 вида / не броя гръцкото за малкия.../, а аз колко обичам разните му миризливи сирена, малеее..... и като му седнем с по чаша червено винцееееее, хайде да не продължавам, че се олях! newsm53

# 110
Margi, и два плъха станахме, и аз съм плъх, ама дървен. Като дървената ми глава  Joy

# 111
Аз съм метален петел  newsm78 Joy

Иначе 50-тачката я похарчих в магазина за хранителни стоки, разбира се  bowuu
Иначе за сирената ... тук има само гръцка фета (която си е скъпа, разфасофките не са големи) и турско сирене (което е почти като българското) в т.нар. турски магазини.
Има и разни френски миризливи, които аз изобщо не понасям  Sick
Друго сирене не знам, но има много кашкавали.

# 112
Привет снeжинки  wavey
 Всъщност и у нас (Финландия т.е.) има гръцко и турско сирене. Гръцкото е по-скъпо , разбира се  и е в по-малки разфасовки. Бях намерила преди време едно българско,внос от Германия (което беше страхотно междувпрочем), но изчезна.
Марги и аз обичам миризливите сиренца  smile3503. Разбираме му на живота  cheers А пък това за Девите само на шега беше. Честно казано сме и доста самокритични (не критикуваме само останалите  Wink) Най- се дразня като нещо не ми е наред вкъщи.....ако някой случайно си е "забравил" мръсните чорапи на пода или  е забравил да си почисти масата след себе си .Абе все такива едни гадни неща  Joy И аз имах (или имам  newsm78) връзка с една дева. Лелеее ужас... трудно се живее със себеподобен  Mr. Green
По-късно пак ще се включа,че сега ще се занимая с вечерята.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 23:39 от ralivd

# 113
ralivdaз си купувах българско сирене и българско кисело мляко от ЛИДЛ /Itäкеskus/,ама напоследък няма..и ти ли от там.?
Ние с мъж ми обичаме Бри и турското сирене,нещo като Крем байаз в едни цилиндрични кутии,сини на цвят...мм,много хубаво е за шопска салатка..

# 114
ralivd   българско сирене има в турския магазин на kauppakeskus Kolumbus smile3521

# 115
ralivdaз си купувах българско сирене и българско кисело мляко от ЛИДЛ /Itäкеskus/,ама напоследък няма..и ти ли от там.?
Ние с мъж ми обичаме Бри и турското сирене,нещo като Крем байаз в едни цилиндрични кутии,сини на цвят...мм,много хубаво е за шопска салатка..

Това бългаското го намирах в един арабски магазин на Контола, но отдавна не съм го виждала. Пишеше си на опаковката "bulgarian feta", също в такава цилиндрична метална кутия. След това отких едно сирене,което незнам как да ти го опиша-в едни бели цилиндрични кутии по 5 броя в кутията и голям надпис Фета. Струва около 9-10 евро. Но пък него го намирам в Туко-то (нещо като магазин на едро,предназначен за фирми), но тъй като аз лично нямам фирма не мога да ходя когато си поискам Sad .
Ще погледна в Лидл за това,което казваш ти.

Kolumbus във Vuosaari ли ?

Последна редакция: пт, 05 сеп 2008, 00:09 от ralivd

# 116
Ей,Кикадан,да не ми казваш,че си пътувала с Финматкат??? Shocked

# 117
Ама ти знаеш ли,че и аз от Контола/уф ,пак Lidl,/какво да се прави съм купувала българско сирене?

# 118
Да,душко,точно там, на Vuotie  спирката на метрото..
Ама нали ти казах,че изчезна от ЛИДЛ нещо от известно време..

# 119
Ей,Кикадан,да не ми казваш,че си пътувала с Финматкат??? Shocked

И аз подозирам,че за Финматкат говори.

Ама ти знаеш ли,че и аз от Контола/уф ,пак Lidl,/какво да се прави съм купувала българско сирене?

Що "уф" бе мила, какво му е на Лидлчето  Mr. Green Е вярно,че зеленчуците им са под всякаква критика,ама то и в другите магазини може да се открие лоша стока. Аз само на парфюмите съм претенциозна(затова и не обичам да ме "изненадват" с подарък Нов парфюм  Smile) Ох, днес се врътнах по магазините в Кампи за 15 минути (даже и толкова нямаше) и пак намерих за какво да си похарча парите  Weary Казвам ви това ми е най-добрия лек. Ето ме на, като нова съм сега  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт