Тортено предизвикателство Октомври 2008

• 71 244
  • 1 138
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Нямам търпение да пиша за днешните торти - много ме развълнуваха и двете, отдавна неприпомняни сюжети, малко носталгични, малко умозрителни...Но не сюжетите ме развълнуваха, а това, което и двете сте успяли да редадете с вашите интерпретации по тях..

Клер, много добра идея да олицетвориш вкуса от цялата история! Много загладена кръгла торта, много добро фонданово копие на героя... Hug

Корни, ти си максималист... тези 90% от идеята са прекрасни...рисуването по заглавната страница е уникално...фигурката ти е една, ама каква...прелестна - погледът ме прикова. Полянката, хълмиста и малко по средновековному смугла...не, не, не...бързах да пиша и сега не мога да си обясня впечатленията....не съм ги обработила в главата си явно...

Как се покрива хълмист терен?
Чакам и аз за фигурката и по книжката ли я моделира?
Страницата  - всичко за нея, моляяяяяяя!

Все таки, много ви благодаря и на двете, че точно с тези торти закривате това предизвикателство - много красиво!
Благодаря на Тандури за усилията повторно да ни направи възможно едно такова преживяване и обучение! Дано имаш сили и желание и за януари и натам Praynig
Момичета, ще си потриваме ръце за януарското преживяване в любимата тортена тема! Доскоро!

# 1 036
  • Пловдив
Момичета, не искате ли да изместим предизвикателството за ФЕВРУАРИ. Покрай Коледа и Нова година ще имам много подготовка, а и януари си има празници. Иска ми се да си почина малко след данданията.
Това е само предложение, ако не сте съгласни ще се прави торта януари. Дано успея обаче, че декември няма да ме огрее да си подготвя нещо

# 1 037
Пепи, ние на 1-ви януари ще почнем да се записваме, тортите ще се показват и обсъждането ще почне на 1-ви Февруари. Ти това ли имаш предвид или предлагаш да почне обсъждането на 1-ви март? newsm78

# 1 038
И аз да се извиня, че не съм се включвала известно време, ама ми ограничават престоя пред компютъра  Wink .
Прекрасни са тортичките които разгледах в последните страници.
И ячката мадама на ВиолеткатаБлу, с братята лебеди, и Хензел и Гретел на Пепи. Сега подробно разгледах Баба Яга на Шеметчето, е страхотна е, а меденките ме заинтригуваха. За тортата на Алана нямам думи, много добре изпъната, а прасчовците са като от книжка извадени. Поздравления.
Към Корнишонка и нейния Пинокио имам питанка - зеленичкото покритие с гъбка ли го боядиса? Също се вълнувам лицето с какво го рисува, с четка или флумастер?
Clairette - твоят Малък Принц е много сладък, меланхоличен и т.н. Само дето е мааалкооо плосък (квадратен), това сигурно е от съхненето в легнало положение? Вулканчетата обаче са супер идейни с тая лава.

Поздравления на всички, които се включиха в това предизвикателство, и голямо БЛАГОДАРЯ на Tandoori за труда който положи за да се осъществи.

По питанката на Пепи нямам мнение, за когато и да кажете при мен няма проблем. Ако има нужда ще се опитам да помогна в организацията на следващото предизвикателство с всички сили. Тandoori пиши ми ако искаш.

# 1 039
  • Пловдив
Tandoori, имам предвид срока за изработка да е от 1 до 28-ми февруари, а да обсъждаме март.
Януари ще се записваме и ще доуточняваме нещата  Wink

# 1 040
  • у дома
Clairette, КорНиШонка, просто нямам думи за вашите торти  Shocked УНИКАЛНИ и толкова ме грабнаха, не е истина!!!!!!!!! Благодаря Ви, наистина сте се справили страхотно. Поздравления и за двете ви  smile3501 smile3501

КорНиШонка, едно единствено нещо ми избожда очите, на една от снимките, нослето на Пинокио..... някак основата стои много дебела, и малко има излъчване на възрастен човек  newsm78 може би ми стои малко морковен носа, а ми се искаше да е по-ръбат, знам ли newsm78 просто това е единственото, което не ми харесва, то не, че не ми харесва.... абе разбра ме, предполагам  ooooh! Mr. Green 

Момичета, нямам търпение за следващото предизвикателство  Hug имайки предвид нивото на тези, просто следващите ще са висш пилотаж, сигурна съм  Mr. Green Hug  bouquet

Tandoori поклон за теб  newsm20  newsm51

Последна редакция: чт, 13 ное 2008, 19:02 от blueeye®

# 1 041
Аз нямам нищо против Пепи, ако другите са съгласни, дайте така да направим.  Peace
Февруари, Юли и Октомври, нали така? newsm78

Благодаря ви за милите думи момичета! Hug

# 1 042
  • Пловдив
Тандури, мислех си, че декември не всеки ще може да се включи в записване и доуточняване на елементи. Ако се приеме от всички ще е още по-добре. Хем ще съкратим малко времето до юли  Wink

# 1 043
Тандури, и от мен аплодисменти!
А... така... коледните торти няма ли да се правят и без друго? Може импровизирано да се обсъждат и те.

# 1 044
  • на брега на Дунав
Clairette, първо те поздравявам за избора на приказка  Hug. Твоята тортичка е една от любимите ми  Flutter. Страхотно си докарала усещането на Принца сам на тая планета. Изпълнението както и идеята са превъзходни ... идеално изгладена торта, красива фигурка, с две думи чудесна  Hug  Hug Hug

Сега какво да ви кажа за моята торта  Blush. Нправо ме застреляхте с толкоз много хвалби ... признавам си че очаквах критика не се правя на важна просто нали знаете когато извесно време правиш едно и също нещо, то до толкова ти се набива в погледа, че вече не можеш да го оцениш. Можеби нещо такова се получи и при мен, затова сутринта като влязох набързо да надзърна какво сте писали и останах много приятно изненадана. Благодаря ви от сърце, че така високо сте оценили труда ми, много много ви благодаря  Hug.
Отчетох някой пропуски като чета запитванията ви и това е в подробния снимков материал  Embarassed. Толкова се бях вглъбила да я правя тая фигурка, че изпуснах най-важните подробности и сега ще се мъча с подръчни материали да обяснявам стъпка по стъпка, за което ще ви моля да ме извините. Пазя си фигурката, и да же ми мина през ума да я разпарчадя и да снимам, но дъщеря ми определено няма да се впечатли от идеята, че тя прилежно милата си пази дори листчето  Mr. Green. И все пак ще пробвам да съм достатъчно ясна, не е нещо чак толкова сложно просто е пипниво.
Пинокио:
Идеята ми беше Пинокио да е наистина облечен за да изглежда по-реалистичен. За тази цел трябваше да направя всички части ба тялото отделно, да изсъхнат и след като ги сглобя да накроя дрехите  Joy, то направо така се получи.
Ето това е снимка на отделните части: малко баламски ми е чертежа, но набързо толкова успях  Embarassed

главата(с носа) -1, торса-2, краката - 4 и ръцете -5 са правени отделно, като всяка част трябва да изсъхне напълно.
Краката и ръцете са от едно парче само на сгъвката съм изтънила леко за да се оформи идеята за прикачване на двете отделни части с болтчета. В двата края и на ръцете (китката и рамото) и на краката (бедрото и глезена) съм щипнала с пръсти за да изтъня профила. Идеята е като се прикачват към тялото да не стоят изпъкнали, а да си прилегнат без допълнително да одебеляват фигурата. Главата я набучих на една клечка за зъби след като позасъхна леко.
На торта откоре също прокарах пред зредата една клечка за зъби за да направи дупка която след като изсъхне напълно торса ще е нужна за да да набуча главата с нейната клечка.
Описаните части се оставят да изсъхнат напълно. След това ги оцветявам. В случая използвах мъничко кафява боя разредена в ракия. Трябва да е доста разредена за да стане само лек кафяв отенък. След това с малко повече кафява боя направих няколко резкички за да докарам ефекта на дървото. На главата веждите, бузките и устните също са със засилена кафява боя. Очите рисувах  с флумастер, там не се справих с четката  Embarassed. Сложих косата и върху нея импровизирана шапка, която също изрисувах. 
Към вече изсъхналите крака и ръце добавям обувчици и дланите на ръчичките, след което пак оставям да засъхнат добре и оцветявам.
След като всичко отново изсъхне  съединявам главата с торса, дефакто клечката за зъби крепи главата към торса. След това си оформям седалището - 3 и го закрепям към торса с помоща на малко вода. изчаках да позасъхне леко в легнало положение да не се сплеска седалището и също с малко вода прикачих краката към седалището. Седалището го правих непосредствено преди да прикача краката, за да е по-лесно самото прикачване, защото напсаването на отделно изсъхнали части и закрепянето им едно към друго е много по трудно. Притиснах краката с каквото намерих докато беше нужно, за да засъхнат в правила позиция. В седналото положение на Пинокио това не беше много трудно. След като засъхнаха добре започнах да правя панталоните. разточих фондана и изрязах две малки правоъгълни парчета, които в единия край подгънах за да стане подгъва на панталона. Наложих върху крака и прецених колко дълбок ще трябва да е правоъгълника ( в зависимост от дължината на панталона). След като уточних,  всеки крачол го сгънах като цилиндър като залепих отново с вода и нанизах внимателно на всяко краче. Сега остава дупка на чатала, нея замаскирах с още едно правоъгълно парче, което е толкова широко колкото е нужно според разстоянието което се е получило след прикачването на крачолчетата и дълго колкото да стига от образно пъпчето прекарано през чатала до кръста отзад. Ама го обясних  Joy. Малко водичка и го прекарах и него , надупках по края за да създам ефект на дупките от шева. Следва боядисване на панталона. До тук гащите ми не приличат на нищо, но след като се сложи мантенцето това което е нужно се замаскира с него. Оставих да изсъхне и всичко до тук. Следва прикачането на мантенцето. Парчето за него ( без ръкавите) е пълна импровизация просто го напснаснах от едно правоъгълно парче, което позаформих малко за да стои добре. Резанх тук и там според това което ми иска фигурката като напасна върху нея. Слагам тази част и където е нужно залепям с малко вода. Оставих пак да позасъхне. Ръкавите ги направих точно като крачолките ... правоъгълно парче което закрепих като цилиндър и след това нанизах на ръчичките. Прокарах ги до рамото  и докато беше меко тестото пооформих около самото рамо  един вид облякох плътно рамото с ръкава точно както би изглеждало след като е вече прикачена ръката. Така облечена изсъхналата ръчичка всъщност става лесна за прикачване след като за нея е залепена мека мод. мада от ръкава .... малко водичка и прикачих към вече облечения торс. Пак следва боядисване на мантенцето. Бялата част която изигра ролята и на яка и на още нещо всъщност си дойде от после за да замаскирам не до там добре оформените рамена ( или мястото където прикачвах ръцете). Докато си съхнеха прикачените ръце метнах и якичката или там каквото е това бялото  Mr. Green и по този начин с него скрих и вратлето там където се прикача главата към торса.
До тук с фигурката  ooooh!. Както писах и в описанието си не е кой знае колко сложно но пипниво изисква много изчакване за съхнене на всеки етап.
Листчето:Разточих максимално тънко предварително оцветен фондан и изрязах според големината на книгата която смятах да направя. Резанах с ножа на две  три места за да оформя ефекта на накъсване и след това с малко фантазия позачоплих тук там за да подсиля ефекта. Подгънах крайчетата както ми хареса и понеже това е бързо съхнеща мод. маса докато оформях другите подробности  масата беше се постегнала малко и не бе нужно да подпирам подгъвките. Оставих да изсъхне напълно. Тайната на състаряването всъщност е боички Petal Dust, този път малко по-успешно успях да ги използвам, но ми костваше доста време. Малко зелено и кафяво и се получи желаното. Избрах си шрифт за изписването на Пинокио от наличните ми на компютъра. Тук обаче поради липса на маркер (безвреден) ползвах молив обикновен и листчето ми стана на практика неядливо (макар, че незнам кой би ял тая твърдина  Joy). Написах си това което исках и след това с червена боя с малко златен прах с много тънка четка изписах всичко наново.
Неравностите по зелената площ всъщност се покрива много лесно. Просто метнах чаршафа и  понатиснах тук там за да може мод. маса да си легне добре във вдлъбнатините които предварително бях оформила на самата торта. Оцветих с боички разтворени в алкохол. Направих си няколко цвята, жълт, зелен и кафяв и за трите цвята си откъснах малки парченца домакинска гъба. После оцветих с нея като потупвах само не съм мазала.
Ами май това беше, заготовката на всичките ми елементи на практика не бяха добре изпипани, но тайната ми е в замаскирането с някакви джиджавки които ми хрумваха на момента.
Тъй, свърших най-после с обясненията, че цяла вечер се опитвам да си довърша писаниците и все нещо ме спира  Mr. Green
Малеее, какъв постинг съм заформила Shocked ... голямо обяснение дано поне да съм била ясна, че хич ме няма по обясненията  .

Последна редакция: чт, 13 ное 2008, 21:25 от КорНиШонка

# 1 045
  • на брега на Дунав
Ани, искам да ти благодаря лично за положения труд. Особено моето закъснение ти отне допълнитлно от времето и затова както казваш следващия път хич няма да ти се сърдя ако ме подръчваш виртуално да не се изложа пак. Уж си взех бележка, ама то никога не е късно пак да се изложи човек  Mr. Green. Благодаря ти миличка   bouquet
Колкото до следващото предизвикателство мисля че февруари е добре  Peace
Поздрави на всички  Hug

# 1 046
Супер, само още нещо -
от готова моделираща маса ли го прави този Пинокио?
И тревата как я прави?

# 1 047
Момичета благодаря ви за милите думи   bouquet
Ще мога да се включа след няколко часа, че сега съм на училище и само ви попрочитам от време на време, но не мога да пиша  Peace

# 1 048
  • София
Clairette поздравления че си избрала точно тази приказка за възрастни, тортата ти е чудесна, искала си да пресъздадеш оригиналната рисунка, затова и розата не е типичната роза нали, а като от рисунката, ако не се лъжа?
КорНиШонка наистина си заслужаваше чакането, Пинокио е върхът, а и какви подробни обяснения си дала, толкова сложно ми се вижда. И този надпис толкова е прецизен , как го направи с някакви шаблончета или с ръка си рисувала директно?

Между другото аз също съм за февруари, тайничко се надявах да бъде променено, не че щях да възразя ако беше януари, но като стана на въпрос много се зарадвах.

# 1 049
Ехееееееее, как беше приказката: "ПЕТИМА ПЕТКО НЕ ЧАКАТ......". Аз докато успея да седна с коментар, и то тука вече филма свършил, и субтитри вървят...... Sad Верно ли свърши вече???  Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry

Clairette
Много семпла  и оригинална торта. Честно да си призная, аз съм от тази половина хора, която не могат да разберат философията на Малкия принц. Или може би не съм пораснала достатъчно да я разбера  Grinning ...
Като малка съм я чела - нищичко не ми стана ясно.... Два пъти изживявам ужаса да разсъждавам по тази книга с двете деца. Как може да се изучава във втори клас това произведение.... незнам.... отплеснах се...... ще се въздържа от критика, тъй като се смятам за невежа по отношение на историята.
Идеята е сполучлива, муцунката на горкия принц говори сама за настроението му. Поздравявам те за фона, за изпипаната фигурка и за финното изписване на текста.

КорНиШонка
Аз, пък забравих че чакаме допълнителна торта и сега отварям и  Shocked хоп, изненада и то каква........ Невероятно си изпипала нещата. Книгата е уникална. Гледах, дзверих се, да те изловя в измама за страниците.... е не!!! Разбрах че не са хартиени. Страхотно си изрисувала всичко.... Пинокио е голям чаровник с тия сини очички. Ръцете и краката..... ами явно е в пубертет младежа  изатова е такъв несъръзмерен. Суууууупер ти е цялата тортичка. Много различни детайли си вкарала за фон....... Специален поздрав от мен!!!

Айде, сега, може да пускате завесата вече. Изказах се......
Тандурка, отново безкрайни благодарности за положения труд, за усилията и за търпението което за пореден път прояви към нас и нашите глезотии...... Специално за теб: bowuu  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт