Работна тема "Детските площадки в България"

• 29 236
  • 374
  •   1
Отговори
# 30
така, да кажа какво вършим в Плевен, че нещо ми куца координацията не само с момичетата от града, ами и тук със СНБМ. Обърках се с това писмо. Имам едно в пощата от Джина, което мислех да коригирам, но се оказа, че СНБМ ще пише общо такова или, че ще има корекции по това на Джина- Последно? Искам да знам, за да знам да правя ли и аз корекции. Отделно не знам това - писмото на Инициативния комитет на майките в Плевен от тях ли ще е с подкрепата на сдружението или ще е от името на сдружението? Защото ще говоря със заместник кмета тук и трябва всимко да е ясно и точно.
Отделно ние ще си движим подписката и конкретни задачи  ипредложения за конкретни детски площадки, с които няма смисъл да занимаваме тука в темата, ще пишем за тях в плевенската.
Иначе сутринта сме снимали какво е положението в центъра - мръсни пясъчници, изскочили пирони и ламарини, дупки по пързалките, липса на гумени настилки, липса на рампи на току що ремонтирания ЦРД.
Бебето ме вика, ще мина после пак.
Имам и уговорка с местни медии за интервюта, когато решим.
Информирала съм се и коя фирма коя площадка стопанисва, има такива към общинска фирма Акварел, които се занимават с разлепване на плакатите, има към отдел Култура и образование, има си само общински към парковете май...парите и отговорността са разпределени тоест.
Извинявам се че така разпиляно пиша, но бързам.

# 31
Браво , Деси Hug Абе- много сте "печени" Wink
Тони  ще направи днес корекции на писмото на Джина.Аз разбрах че ти вече си направила такива newsm78 Само стилистично имахме забележки.
Момичета, http://www.ovchakupelmam.snimka.bg/album.php?album_id=197113&pid=4616128 тук са събрани снимките на дет.площадки в Овча Купел ( не са надписани всичките още).кажете , според вас, колко  да извадя на хартия( и кои), за да ги приложим към писмото и подписката?.
Хриси, какво правим с мейла до Пакостник Rolling Eyes Говорихме на срещата в неделя....
Идеята е да оставим постоянна подписка в маг.Пакостник, в един детски клуб и в нашето ОДЗ.На ръка ще събираме по  улиците и площадките.Една мама от другата част на квартала ми писа преди време че може да съдейства  да оставим подписка и в няколко магазина в нейния микрорайон( тя направи  и част от снимките).

Последна редакция: ср, 10 сеп 2008, 10:01 от velmar

# 32
Момичета, не мога да се ориентирам добре, но къде е това писмо, за което говорите.

Хрумна ми една идея (ако се повтаря, съжалявам).

Конкурс за най-добрите детски площадки

Така освен лошото, ще покажем и доброто, за да се знае към какво се стремим, а и ще има положително послание.

Може да има категории - изградени от общината, от фирми (до техните обекти или на публични места), от граждани. Наградите - ще бъдат грамоти и много детски усмивки.

Освен това са ми разказвали (но не съм ги виждала), че има много интересни и нестандартни площадки - можем да ги покажем, а и да има пак някакви награди.

Как мислите, струва ли си да разсъждаваме в тази посока.

# 33
biborana, не се повтаря идеята ти.  Simple Smile Нашата беше да направим показно почистване едновременно в няколко общини в София и Плевен. Ако кампанията ни се разрастне, можем да мислим за такъв конкурс и съответно спонсори за награди. Но тук мисля, че е подходящо да използваме пролетния сезон, а не есенния, както беше писала Ellea.  newsm78

Ние имаме голям, сенчест и прохладен вътрешен двор, който е много, много занемарен. Навремето е имало детска площадка, която в момента хвърля призрачна сянка и прави компания на безброй котки и домашни кучета. Домоуправителката преди време ми казваше как сега като имам дете трябва да стегнем люлката и пързалката, но не за сметка на кооперацията, а за моя. Ако нямаше толкова животни, може би щях да събера съседите и да направим нещо, но с тия улични любимци просто не виждам смисъл.  Rolling Eyes

# 34
Биборана, говорим за писма, които  подготвямe и които ще изпратим  до съответните районни администрации  с исканията ни( на СНБМ и  инициативни комитети на граждани от  района).Намират се в служебна поща, до която  ти нямаш достъп, тъй като не си член на Сдружението.Ако искаш да се включищ в инициативата, може да посочиш района и да се съберете  с други ентусиасти от квартала и да направите същите постъпления( подписка, снимки на състоятнието на детските площадки към  момента и нередностите по тях).СНБМ ще подкрепи едно такова начинаниие( това е и темата в момента).Едва тогава ще се стигне до  писмо от името на вашия квартал/район, и тогава ще го пишем и редактираме Wink

Последна редакция: ср, 10 сеп 2008, 13:26 от velmar

# 35
Момичета, хайде да обсъдим за кога да планираме посвеместното почистване! С Ани си говорим първо да пуснем писмата. Междувременно можем да отворим тема в "Майки" / "Нашите деца" и да подканим съфорумките да се включат по райони и градове (ако има други желаещи освен Плевен). Другото, което ми хрумва сега, е да пишем в Отчетни, темите по градове с покана за участие по квартали.

Трябва да се свържем и с Асоциация Родители - кой ще направи това?

# 36
Здравейте, аз просто хванах последното качено писмо, след корекциите на Бръмбазела и работих върху него. После ще го кача. Мерси на всички, които ми изпратих новата парола.
Идеята за почистването се прие добре в местната ни тема и това много ме радва, защото мислех, че няма да има желаещи. Отделн момичетата се навиват да правят снимки по квартали така че да покрием града и основните проблеми. Аз съм си намислила какво да говоря за медиите, дано с мен бъдат и други майки все пак. Не знам дали да ви занимавам, защото се касае за конкретни местни неща, но все пак:
- липсва абсолютно всякаква концепция при направата и разположението на площадките в централната градска част, почти няма съоръжения за до 3 годишни деца, а там където ги има люлките пък са за големи и са опасни, пързалките също.
- всичко е оставено на самотек - прави се, слага се възможно най-евтиното възможно, без да се мисли, че е нетрайно и без да се следи кога има нужда от ремонти
- по кварталите са наслагани по новите площадки ужасно ниски люлки - за до две-три годишни дечица, останалите си опират краката в земята, пак не е мислено

Тоест има желание за оправяне на нещата, целият град е в нови площадки и всичките са скалъпени набързо, недомислени и вече тук там изпочупени, занемарени, липсващи.
Останалото го има в писмото. Ще има и предложения за пейки на кнкретни места около пясъчниците, които са огромни, а родителите няма къде да седнат, докато чакат децата.

Мисля, че трябва да се напише нещо като съобщение и да се пусне в темите по градове, някой да следи как са нещата или да поканим ентусиасти координатори от съответния град да пишат в тази тема . От една страна е хубаво да бързаме, за да не изпуснем топлите месеци, от друга не е лошо да се направи организация за повече градове. затова предлагам да не бързаме с избиране на дата за почистване и разговори с медиите.

Идеята за конкурс за хубава детска площадка ме изкефи, но не знам как ще я популяризираме. И дали не е  добре да е разделена на три - за площадка направена от спонсор, фирма ит.н. и за площадка направена о община или общинска фирма, както и само за такава, възстановена или направена от самите хора - тоест нещо като три категории. Може би Варна и Бургас имат какво да покажат и малките общини по морето, така си мисля само, там има пари.

# 37
Деси, моето мнение е че  трябва да пуснем  тези няколко подготвени писма с техните си проекти на първо време.Не че не приветствам идеята за голяма и мащабна кампания, но- нямаме ресурс на този етап.Нека стартираме планираното до края на септември, а после ще добавяме и други- тъкмо да видят примера Wink Кампанията за безопасни детски площадки е планирана до края на месец септември, и това е една от причините да искам да се забързаме.Изи ще звънне там да види какво е положението, и може да поискаме  удължаването й , с оглед на нашите инициативи и подкрепа.Дано се вдигне шум и да  се даде гласност.Не може да организираме и стиковаме в няколко града  и квартала да стане едновременно това, колкото и да ни се иска.Просто няма да се получи, защото не са мобилизирани хората.А и си мисля че е най-добре като каним медии за отразяване на показното чистене, да  бъде всичко накуп.Не за друго, ами защото няма да иска никой да си пълни  емисиите всеки ден с разни чистки Crazy( това са фактите за жалост).И е по-добре да направим тази организация сега така, че да могат да кажат за тия няколко места, и да анонсират същевременно  нашата инициатива.Ще кажат и за подписките и ни и т.н..... Пък може и  хората от общините да  ни обърнат внимание #Cussing out А - и още нещо се сетих- предлагам денят за почистване да е неделя- хем тогава обикновено няма  много новини за отразяване и наблягата на такава "по-лежерна" тематика Wink,хем  може да се включат повече хора заради почивния ден.
Това е моето мнение.

# 38
С Ани вече пуснахме нещо като анонс-агитка в темите за Овча купел и центъра. В моята тема засега няма нищо, но при Ани вече има участие.  Simple Smile

Ще говоря с Доли дали тя не иска да звънне на КЗП - все пак тя създаде контакта с тях и ако откаже, тогава ще се боря аз.  Peace

За ден на чистене неделя съм абсолютно съгласна, дано и времето се окаже на наша страна!  Peace

# 39
Аз също мисля,че трябва да се пусне тема в нашите деца или в отчетни,за да могат повече майки да прочетат,че се подготвят такива инициативи. Не всеки влиза тук,дори не всеки от Плевен влиза в плевенската тема например,така че ще е от полза.Дори и да не тръгнат акците във всички градове едновременно пак ще е добре. Да има постоянно ровене по проблема,за да не се отпускат общинарите Simple Smile
За писмото само да кажа,че ще е хубаво да се добави,че искаме редовни проверки на съоръженията ,примерно веднъж месечно,а не само кампаниини.
Питах и Деси - кой контролира частните площадки за обществено ползване - като тези в Била и подобни магазини и заведения ? Защото и много от тях са в лошо състояние. Как можем да отправим същите искания и към тях?

# 40
Джина, писмото с корекции от наша страна е готово.Писах на Деси да го  отвори от пощата Peace
За площадките на Била и подобните....нямам идея Rolling Eyes

# 41
Момичета, благодаря за информацията.  Не бях разбрала за какво точно е темата. Ако сте съгласни ще се опитам да помогна с каквото мога.

Дъщеря ми ваканцията не е в къщи и не ходя на площадките, след 15 ще видим.

По принцип нямам желание да се занимавам с писма до общината - смятам го за безмислено. За включване в почистване съм ОК.

Деси, моето мнение е че  трябва да пуснем  тези няколко подготвени писма с техните си проекти на първо време.Не че не приветствам идеята за голяма и мащабна кампания, но- нямаме ресурс на този етап.Нека стартираме планираното до края на септември, а после ще добавяме и други- тъкмо да видят примера Wink

Велмар, напълно съгласна. Може да се нарекат "пилотни инициативи
- тази дума пилотни и чиновниците и медиите я разбират и обичат.

Кампанията за безопасни детски площадки е планирана до края на месец септември, и това е една от причините да искам да се забързаме.Изи ще звънне там да види какво е положението, и може да поискаме  удължаването й , с оглед на нашите инициативи и подкрепа.
Наистина е добре измислено като период.
Идея от мене - не да искаме кампанията да продължава, защото пак си е кампания - има край.

Да обясним нещо от сорта, че: Съдействието на ..... (това е подмазване за привличане на постоянни партньори) и добрите резултати от кампанията (надявам се има такива) показват необходимостта от анализ на постигнатото и приемане на задължителни стандарти и постоянни програми за изграждането и поддържането на детските площадки на местно и национално ниво.

Това е само като идея. Използвала съм много "купешки"  думи, защото смятам, че медиите   (поне регионалните) ги използват.

# 42

Момичета запис и от мен. Реално като се замисля от мойта страна на Южния парк (към Витошка) има едни единствени катерушки на една полянка до перловската река). Всичко е платени атракции. Мога да направя снимки.
Иначе в кампанията можем да се включим с блоковата си градинка, която е в окаян вид, но която разни младежи от блока отдавна искаме да подобрим, та инициативата ще ни даде тласък.

Утре ще се опитам да прочета подробно какво трябва да направя, но ако някоя добра душа ми дрънне една жица и ми обясни по-подробно ще съм дълбоко благодарна  Mr. Green (Ани днес опита, но моя мозък бавно се връща към живот след бременността).
ЗА пушенето да кажа,че въпреки,че съм непушач,не мисля,че е чак такъв проблем,че майките пушат,ако е на открито,но е ГОЛЯМ проблем,че хвърлят фасовете си там,където децата играят.

Ей това и мен ме побърква, покрай пейките в парка има купчини, а привечер по тия пейки са основно родители с деца  #Cussing out

Също ми хрумна за кучетата. Да ви кажа има надежда. Миналата седмица видях един човечец в парка с едно вестниче да събира акото на кучето си. Ей ама колко готино ми стана, толкова съм се радвала, че ми идеше да му стисна ръката. Има надежда щом поне един човек го прави....

# 43
.... какво правим с мейла до Пакостник Rolling Eyes Говорихме на срещата в неделя....
Идеята е да оставим постоянна подписка в маг.Пакостник, в един детски клуб и в нашето ОДЗ.На ръка ще събираме по  улиците и площадките.Една мама от другата част на квартала ми писа преди време че може да съдейства  да оставим подписка и в няколко магазина в нейния микрорайон( тя направи  и част от снимките).
Цитирам се, за да попитам отново....Искаме да напишем един мейл с молба до управата на магазина, който се намира в квартала, и официално да поискаме от името на СНБМ да оставим екземпляр от подписката в Пакостник, защото е доста посещаван магазин.Ако иаме разрешението и знанието на управяата, персонала няма да си позволи да я  затрие нейде си....
Както ще кажете, момичета?

# 44
Общините могат да кандидатстват по тези програми http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=16510&category=72 Точно сега се подават документи.Защо ли не го правят... #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт