За първа година в детската градина! - 3 част

• 14 245
  • 284
  •   1
Отговори
# 135
Тарталета,какъв е реда  да се сезира РИОКОЗ относно болни деца в групите?Учителките според мен винаги ще отричат ,че има болни деца .............Също и за норматива за брой деца в група-на Стефи в групата по списък миналият месец бяха 24,а онзи ден преди да се разболее се оказа ,че са 30-засега.
И си ги представям като овце,натъпкани в кошара Cry
И не оправдавам родителите,които твърдят,че няма кой да ги гледа,защото работят в частни фирми.Аз също работя в частна фирма,бабите ни са на по 200км,но не я пускам болна на градина.

# 136
Тарталета, от кой град си?
Дотук в нашата ДГ не са им давали изобщо мляко. Дават им чай или сок. Доколкото чух, ако не искаш детето ти да пие флуорирано мляко, не му дават никакво.

# 137
  • Варна
И какво е решението?

решението е старо и известно - оставяш децата на течение, не им намираш шапката или жилетката в това променливото време, има и още начини.... вчера в нашата поликлиника пред всички детски кабинети беше пълно с деца в градинска възраст. То и от тази тема се вижда колко деца се разболяха след първата седмица. А така групите на практика намаляват.

Тити, недей така. Поставяш под общ знаменател всички учителки в ДГ, а сред тях има наистина невероятни жени, на които призванието им е да се занимават с деца.

Факт е, че децата в ДГ се разболяват, особено в първа група. Дори да има стриктен контрол. Има деца, които толкова леко изкарват някои вируси, че никой не ги разбира, че са болни.
Факт е също в някои ДГ ходят и болни деца.
Но това зависи най-вече от ръководството и вътрешните "правила", не толкова от учителките.

# 138
  • Добрич
...искам да ви попитам има ли вариант да приемат дете януари на градина/при положение ,че има навършени 2.8 год/,зная че се приемат само юни и септември,но някой знае ли за такова изключение ...

Ако в групата има свободни места е напълно възможно да приемат детето по всяко време на годината. Дъщеря ми и още 5-6 деца от нейната група в яслата започнаха да ходят на градина от април. Дъщеря ми и още едно момиченце от април до юни бяха записани  във втора група, защото първа се напълни и нямаше повече свободни места. После през лятото групите бяха сборни и сега сме вече първа група.

В малките населени места / селата / редовно записват и по - малки деца, ненавършили още три години, за да си направят необходимите бройки.

От януари градините трябва да минат на делегиран бюджет и колкото повече деца са записани толкова повече пари ще има градината.  Това е сериозен стимул за директорките да пълнят максимално групите. Едната от учителките ми каза, че нашата първа група била по списък в момента от 30 деца, но тъй като първа група много боледували обикновено били по - малко.

# 139
И какво е решението?

решението е старо и известно - оставяш децата на течение, не им намираш шапката или жилетката в това променливото време, има и още начини.... вчера в нашата поликлиника пред всички детски кабинети беше пълно с деца в градинска възраст. То и от тази тема се вижда колко деца се разболяха след първата седмица. А така групите на практика намаляват.

Тити, недей така. Поставяш под общ знаменател всички учителки в ДГ, а сред тях има наистина невероятни жени, на които призванието им е да се занимават с деца.

Факт е, че децата в ДГ се разболяват, особено в първа група. Дори да има стриктен контрол. Има деца, които толкова леко изкарват някои вируси, че никой не ги разбира, че са болни.
Факт е също в някои ДГ ходят и болни деца.
Но това зависи най-вече от ръководството и вътрешните "правила", не толкова от учителките.

ами аз не съм споменала думата "учителки", но ми е все тая кой контролира. От днес и моето дете е болно  Tired и  не ми е толкова за него, той ще се оправи, ама няма как да изолирам бебето, както всички ме съветват  Tired

# 140
  • Русе, у дома
Привет. Отдавна следя темата, намерих много полезни съвети.  Hug По-принцип я глася мойта "кака" от понеделник 15 Септември, но на мъжа му хрумна, дали не е по-добър вариант да я пуснем в петък. Така ще има два дни почивка и време да се осъзнае.

# 141
Здрасти. Ния днес не плака, но това е защото учителката от вратата я пое в ръце и й връчи една лейка, прибута я при другите деца и дружно отидоха да полеят цветята. Simple Smile Евалла на тази учителка!

Днес редили мозайка, учили "Мила моя мамо!" и рисували с пръстчета. Следобеда с по една детска мини мотичка уж оправяли градинката зад градината. Голям майтап.

От групата липсват 5 деца - болни /вируси с повръщане и Т, ужаааас! Ние това го изкарахме на системи в болницата/.

По темата, която Тити повдигна - вярно е, че съществува такъв прийом. От моето детство помня, че ни миеха с един маркуч в огромната ледена баня-тоалетна и след това забравяха да ни обуят чорапи. Аз бях много болнава, докато не смених градината. Явно старата школа си действа.

Но пък е и въпрос на съвест. Нали утре твоето дете, внуче ще бъде подложено на същото издевателство.

# 142
Едва третият ден е, а успях да побеснея заради толкова много неща:
1. Всяка вечер детето е страшно прежадняло. Изпива по 1л течности в рамките на 2 часа. Обикновено пие по толкова за повече от половин ден.
2. Централният вход на градината е заключен следобяд, а децата си играят от др. страна./там неясно защо вратата , която според мен е вход е в решетки/ Поради което всички родители и деца от втория етаж минават през нашата съблекалня, за да си вземат нещата и после , за да си отидат. Аз дори не мога спокойно да си преоблека детето , защото постоянно минават хора. Обяснението ,че това било временно- само докато ги извеждат навън- хич не ме успокоява.
3. Извеждат ги сутрин и следобед да играят навън, а нашият пясъчник е силно огрят от слънцето. Детето ми е винаги със зачервени бузки и изпотена глава като го прибирам, макар че ходя сравнително рано- между 16.30 и 17.
4. Даваха  им малки бонбони, сливи с костилки /много е трудно да се разрежат на две и да се изчистят сигурно/ , диня със семките. Синът ми каза първия ден,че  глътнал бонбонката.  На следващия ден отказал да си вземе. Казал ,че може да я глътне. пък тя му отговорила,че няма страшно ,защото ще се стопи в коремчето му. Това госпожата ми го разказа. Наистина ли не си дават сметка,че на такива малки деца не се дават толкова малки твърди бонбони!?!

# 143
5. Питат ме защо така синът ми не пишкал прав като момченцата, а седнал като момиченцата.  Shocked това беше простооо...Казах да го слагат, както му е удобно. Той така си е свикнал от гърнето и му е по-удобно сигурно.

А, да забравих да спомена,че пак ни беше намекнато за 50-те лева спонсорство. Платихме ги, де. Обаче просто едвам се сдържам за всички изброени до тук неща и не знам гога ще изригна.

# 144
  • Добрич
В градината, която посещава дъщеря ми често през лятото има даваха за десерт диня. А сега детето каза, че им дават и сливи и пъпеш. Плодовете са здравословни и евтини и е нормално да ги дават в градината. Просто трябва да се научат децата да ги ядат. Дъщеря ми преди редовно акаше семки от диня, когато в градината ядяха. Сега не съм забелязала, но тя казва, че сега не са яли диня.

# 145
Защо дават малки бонбони на децата, аз и в нас даже не му давам, страх ме е  Tired

# 146
Ох, това за течностите и при моят син го има. Майка ми го взима вечер и му носи една малка минерална вода и сокче. Изпива ги и двете за отрицателно време.
Иначе явно се адаптира добре. Почти не плака тази сутрин, само лееко мрънка и подсмърча. Вече спомена три имена на деца, с които си играе - Ники му бил приятел, Али, която била красива като принцеса и Калояна, с която се смяли много в леглата. Общо взето трудно изкопчвам информация от него. Леля Диди от градината, обаче била много лоша ми каза. Карала го да яде Grinning Трети ден вече яде само филия хляб.
Малко е раздразнителен вечер, но го отдавам на умората. В 21ч. е заспал, при положение, че вилнееше до 11ч. преди.

# 147
Отчет и от нас: Дъщеря ми ще тръгне с един ден закъснение. Изследването за паразити става за 5 дни Sad Така ще тръгне на 16-ти. Изтърваме и театъра и тържеството Sad
Много ме е яд на мен си.

# 148
Привет  Hug

Много благодаря на всички за отговорите  Peace При нас нещата са малко по-дбре,вече не крещи,а само реве  Crazy Вечер ми говори,но сутрин не иска,навежда глава и мълчи.Аз пак обяснявам ,че е голяма,че ходи на "работа" като мама и т.н,но няма ефект  Confused Проблема може би идва и от това,че още първият ден са смесели нашата група с четвърта група,защото четвърта група няма ли ток  #Crazy Така ще е уж до края на седмицата,направо съм бясна,разстроена и какво ли ощя не.Снощи е казала на баба си,че един батко я блъскал,казвал се Ники  #Cussing out Как се постъпва в такава ситуация?Вече не знам да говоря ли вечер за детската,или по-добре не,защото снощипак се разплака,като зададох въпроси"Спинкахте ли","Какво имаше за закуска".Ох,не знам,не мога да стоя спокойно на работа,идва ми да си пусна отпуск и да кисна пред детската  Embarassed

Dorothea ,и мен много ме е страх от тези семки,в къщи аз и ги чистя.Но и да кажеш на ръководството едва ли ще има ефект  Tired
Jes ,много жалко найстина,а дали не можеш да я заведеш само за тържеството  Rolling Eyes

Много усмихнат и слънчев ден  Grinning

# 149
  • Варна
А моето почна да бълнува и да спи неспокойно, все за някакви играчки разправя. Иначе няма проблеми с ходенето, супер й е там, защо така не спи добре newsm78

Общи условия

Активация на акаунт