4-та тема на снежните мами и бъдещите такива /Финландия/

• 20 621
  • 284
  •   1
Отговори
# 240

Аз ползвам това бутер-тесто......Дано да съм ти била полезна.

# 241
# 242
Марги...ама наистина с рецептата за руло ще е бая зорно... Joy  Избери нещо по-лесно  верно... Laughing

А за баницата със сирене, моя мъж нещо не можа да разбере какво е това. Crazy Но спаначната много му хареса... Flutter

Сега  обаче се сещам , когато опита първия път боза,  Joy  каква беше реакцията му...  Shocked.. Sick 

Значи събуждаме си ние рано сутрин цялата къща. Смятайте това са 3 семейства  с децата/братовчедите ми/ +майка ми и баща ми. Решаваме цялата агитка да  отидем на центъра и да седнем в някоя сладкарница и да апнем баничка с боза.

Моя викинг никога не беше опитвал боза. Laughing  Та повлякохме крак към центъра...седнахме в сладкарницатаи си  поръчахме  боза и баничка.

Надигаме ние тия малки пластмасови шишенца с боза и моя гледайки нас и той надигна....и аз докато се усетя, той изведнъж скочи и се засили към тоалетната   Thinking  Crazy

След 1 минута  се връща и ми казва на норвежки, за да не разберат другите..."Вие наистина ли харесвате вкуса на това ужасно , кафяво и гъсто нещо... #Crazy... Embarassed....   При което аз щях да се задавя  от смях  Joy

Милия гледаше толкова съкрушено и жално... hahaha

Горкия човек...направо беше в шок от вкуса на бозата... Rolling Eyes  Никога няма да забравя тази случка hahaha

Последна редакция: нд, 05 окт 2008, 23:20 от ЧервеноВинце

# 243
Винце, вярно, че бозата си е много нашенска и тук няма нищо подобно  Laughing
Но има боза и боза - някои киселеят, някои сладнеят ...
Баничка с боза е класика, нещо като вафлер с брюнуст  Joy
Другия път като ходим в България ще предложа и на моя мъж да опита.
Той много добре понася българските храни засега и всичко му харесва, особено пилешките дробчета, сърчица и подобните дреболийки.
Хвърли ги в потрес роднините тук като заяви гордо, че е ял пилешки сърца в масло и даже си е поръчал допълнително  Joy

Снежинки, вашите финландски половинки какво мислят за българската кухня?   bouquet

# 244
Винце, така ме разсмя с тази случка с бозата, че чак стреснах детето и дойде да види хайванчето защо се хиля като .... Crazy

Щастливче
, то моята половинка си е натурално българско диване, ама мога да кажа, че някои приятели финландци, които са опитвали бг-ястия в къщи, харесват повечето неща. Е, вярно, че и аз гледам да им приготвям неща, които предполагам, че ще им допаднат като вкус.....Например, правила съм им топла питка с масълце, сиренце и чубричка и си облизаха чиниите накрая /това е буквално - накрая така си облизваха с пръст чиниите, че нямаше нужда да ги мия! Joy/ А, другото, което сега се сещам, че също много им хареса - домашно филе "Елена"! Лелеееее, колко вино изпихме с едно филенце, което бях правила в къщи...... Whistling
Ама, да си призная - аз съм фен на по-екзотични кухни и предпочитам да готвя китайска, арабска, мексиканска и тем подобни храни, освен някои любими бг-нещица и за това ми е много трудно да избера какво точно да им предложа в училището....А и като се замисли човек - та кое ядене си е "типично"?! Повечето неща се преплитат в различните страни. Даже и така любимата на цялото ни семейство боза - та тя даже не е българска напитка, ама така сме си свикнали от деца с касиката в жанра - баничка с боза! Wink

Ей, по този повод сега ме подсетихте - преди известно време, докато се ровех из разни кулинарни форуми и попаднах на рецепта за боза и се бях наканила да се пробвам да направя....Трябва да я изровя къде я записах и да видим дали ще се получи с финландска вода.... бг-боза:35:

# 245
Марги  Hug
Пържени филии за закуска и паниран кашкавал за обед   chef
Не знам дали панираният кашкавал е точно българско ядене, но поне е лесно да се направи.

# 246
Еееех, че вкусна стана темичката...

Верно кашкавал пане е също лесна вкусотия...  chef

Марги... какво чуха моите уши...домашно филе "Елена "ли си правила..?!... Whistling Ааааа, искам и аз....  Crossing Arms така че ще чакам рецептичка...  Praynig

Какво е времето при вас Снежинчици?  newsm78

При нас е такова... ....... Crazy

# 247
Според мен пържените филии с мед и панирания кашкавал с някаква салата (или картофено пюре) ще са относително лесни за направа и надявам се ще се усладят на всички  Sunglasses
Галета предполагам може да се намери в магазините ви, ако не - ние ще пратим по пощата на марги, нали Винце?  Mr. Green

Като казах картофено пюре се сетих за картофени кюфтенца - не са трудни за направа и са вкусни  Sunglasses

Марги, виж колко идеи дадохме, ако и сега не си харесаш нищо ...  Thinking

Винце, преди малко при нас за кратко се изваля невероятно силен дъжд.
Да не споменавам колко е студено навън, според мен е близо до нулата  cold
А аз още нямам гумени ботушки  Tired

Снежинки, ще се идва на пазар във вашите магазини май  Mr. Green

П.П. Гледам от известно време има някаква инвазия на нови регистрации без мнения, които редовно четат в норвежката и в тази темичка - имаме си фен клуб   Joy

# 248
Здравейте на всички! Времето и при нас е дъждовно.
Кukumiafka кори за баница има и в Kcitymarket, точко като нашите и цената е около 5.60е

# 249
здравейте,момичета
съжалявам за зачезването,много ядове тук....бабата почина Confused каквото и да правя,не мога да предам на другите моят начин на мислене по този въпрос,не могат и не могат да ме разберат.и са се отдали на оплакване,страдание и т.н и ми е толкова мъчно за тях,а не мога явно нищо да направя Confused
kukumiafka,алилуя,най-накрая имам удоволствието да се запозная с българин от Тампере.засега само бях чула, че имало много в Херванта,но така и не можах да си уредя среща с някой от тях ("връзката" се разпадна).ти оттам ли си?
и аз не съм видяла никъде нито бутер тесто,нито кори.въпросния ориенталски магазин съм си го набелязала от много време,ама минавам оттам все по тъмно и е затворен.някой ден... Rolling Eyes
благодаря на kikadan и Марги за информацията,ще потърся и аз,че така ми се е дояло нещо такова  Peace
винце,и моят човек прекара тежко срещата с (цитирам) "онова нещо,което изглежда гадно,мирише гадно и има отвратителен вкус" hahaha иначе дробчетата и той много ги хареса.и баница обича....и принцеси...и всякакви видове сачове и шишчета (това дотук беше менюто в бг).а от това,което аз съм мъчила да правя-не хареса пълнени чушки,защото не харесвал комбинацията чушки с ориз (за мен това е луд човек,аз ги обожавам).за лещата още се носят легенди  hahaha с мусаката и виненият кебап не ми провървя,така че разбивам защо не ги хареса.услади му се кекса,за който дадох рецептата,пиле със сметана и руло Стефани.за друго сега не мога да се сетя,но като цяло е на мнение че бг кухнята е странна и ядем какви ли не странни неща.в това отношение се припокрива и мнението ми за финската кухня  Wink hahaha
щастлива,брака засега е таен от роднините(с изключение на майките ни),така че няма как да забегнем.но съм решила лятото като обявим брака си в бг,да му покажа какво е море С пясък и колко хубаво хубавата му бяла финска кожичка ще изгори на 40 градуса hahaha той от сега ме тормози със студ,мисля да му го върна с жега  smile3508
иначе лятото наистина бях малко на курсове по фински,но като ги изключим,откакто съм тук с любимия образ си клатим краката и броим мухите.не ми се мисли колко пари сме изфукали така,но скоро ще трябва да се вземаме в ръце-аз пак на курсове,той-да бачка.затова и казах че сме изкарали 5 щастливи медени месеца,оттук нататък вероятно той ще е на смени и кой знае по колко ще се виждаме.но...няма начин,трябва и да се бачка
времето тук е гадно,долно,вечно студено и дъждовно.поне в последно време в провинцията е все така,дано като се върнем в Тампере да е по-добре  Praynig

# 250
Пъпи  bouquet
Предлагай му повече български храни и гледай какво ще хареса и какво не Simple Smile
Щом пълнени чушки с ориз не обича, направи с яйца и сирене като алтернатива  Peace
Дано не е много капризен в това отношение  Whistling

Ние си лягаме (взе да ни става навик да гледаме филми до късно  Thinking )
Лека нощ   bouquet

# 251
Момичетааа,да знаете как ми липсвате всички... smile3518 Още една седмица как ще устискам без компютърчето ми,не ми се мисли newsm45.
И СЕГА ВЛЯЗОХ НАБЪРЗО САМО ДА ВИ ПОЗДРАВЯ.... newsm51  До скоро!

# 252
Как сте милички !  Hug

Аз чакам гостенка...моя колежка!  Hug Ще пием такландско  чайче  което си донесох от там, с  Тирамису и Добруджанки... Blush  Ще пълнеем дружно  Crossing Arms

Довечера ще ви разкажа една случка. Днес цял ден се смея като се сетя... Joy

Нямам време да пиша повече...Гунки и до после!    bouquet

Пчеличкеееееее...айаде бе душко.... Hug   И ти ни липсваш!  Rolling Eyes   Cry

...
П.П. Гледам от известно време има някаква инвазия на нови регистрации без мнения, които редовно четат в норвежката и в тази темичка - имаме си фен клуб   Joy

Joy Joy Joy

Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 12:59 от ЧервеноВинце

# 253
sweet_puppy1103 не се надявай, и тук си е пикливо времето (с извинение)  Crazy
А иначе и аз като теб допреди половин година, познавах само един българин в Тампере, който замина за Хелзинки  hahaha И все се носеха градски легенди за много българи в Херванта  Joy
Понеже доскоро работех в Херванта най=после успях да се запозная с няколко сънародници, абе бая Simple Smile Ама само с двама от тях се виждам често, с другите само се запознах на едно барбекю, но те не се трогнаха от това че и аз съм българка и си играха белот 2-3 часа  Joy

А относно българска кухня моите впечатления са, че всички чужденци я обожават  Grinning Като направя нещо си облизват пръстите, а като ми дойдоха две финки нагости в Бургас,... абе лапаха си  Mr. Green

п.п. боза и аз мразя така че не съм я тествала върху чужденци Grinning

# 254
Щастливче, то фен-клуба е налице от доста време......Аз преди известно време бях споменала нещо по този повод и пордължавам да си имам нещо наум, ама...... Rolling Eyes Пчеличко, ти поне си наясно с някои работи, за които си говорихме!

А ако ви кажа, в каква насока пожелаха да бъдат рецептите, направо ... Crazy И такаааа - най-голям интерес има за някакви рецепти с КИСЕЛО МЛЯКО! Joy Язък за идеите за кюфтенца и кебапченца, мусаки и тем подобни....Ама моя син беше много доволен от това, защото той е луд фен на киселото мляко! А сега, започваме дружно измисляне на рецепти с кисело мляко. Аз се сещам за таратор, баница с кисело мляко и ще се разровя в готварските форуми да видим какво ще намеря....

А пък времето и при нас е направо отвратително! Тази сутрин с такова отвращение станах сутринта, за да ида на курс......Не знам дали е от дъжда или просто организма ми се настройва за промяната на сезоните, ама съм като пребита от известно време - нищо не и се прави и още от сутринат съм изморена!

Винце, миличко, дано да си прекарате много хубаво с гостенката! То, не се е съмнявам, че ще е хубаво, де, а и с това меню, което си подготвила....  chef После да се похвалиш как ти се получиха нещата!
Аз само да ти кажа - одеве направих твоите бутер-кремвиршчета, ама нямах голям кремвирш, а едни мънички и ги завих всяко в лентичка от бутер-тесто. Станаха страхотно вкусни и много идейни - като хапчици! След малко ще ги снимам и ще се похваля, че да не стане като със салатата - докато я снимам и ....не остана! Joy Действително са много лесни и бързи, но са страшно ефектни и вършат страхотна работа за неочаквани гости!

Пъпи
, съжалявам за бабата, но наистина - това е живота! Кръговрат - един се ражда, друг си отива....

Общи условия

Активация на акаунт