Скъсани коленни връзки- къде се оперирахте?

• 432 647
  • 879
  •   1
Отговори
# 720
В Света София правят double bundle. Аз съм с чисто новичка такава, но технологията е друга. Има само 1 винт в тибията, а закрепването във фемура е чрез костно мостче, т.е няма чуждо тяло. В нета не можах да намеря огледяване на тази техника newsm78.

# 721
В Света София правят double bundle. Аз съм с чисто новичка такава, но технологията е друга. Има само 1 винт в тибията, а закрепването във фемура е чрез костно мостче, т.е няма чуждо тяло. В нета не можах да намеря огледяване на тази техника newsm78.

Не е ли обратно!? Обикновено винта се слага във фемура. Така или иначе има имплант, нали заради него цената е около наоколо 2500 лв.

https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=4sJRVd35Ecez8wff4ID4BQ&a … e+acl&tbm=vid

Аз намерих видео. Въпросът е до колко нашите ортопеди използват инструментите за фиксиране на градусите при операцията, защото пациента няма думата. При мен не беше така.
Как се чувстваш сега?

# 722
Много съм добре, доколкото мога да преценя.
Днес ми е 23 ден. Не нося шина. Не ми разрешават да стъпвам обаче до 30 ден, така че още съм с патерици.

А за видеото - намерих ги и аз тези, но техниката която ползват в болницата е различна. Не е single tunnel  не е double tunnel. Имам общо 5 белега - 2 за артроскопията, един под капачката ( за сухожиието и за захващането после в тибията и два отгоре на коляното където са направили два тунела във фемура, но там нямам имплант, а самото сухожилие минава през тунелите и по костното мостче между тях. За един винт 1 800 лв. ме чарджиха.

Говорих с доктора за това дали съм подходяща за дабъл бъндъла (предвид нещата, които изчетох - разни размери и ъгли), но той ми каза, че ще прецени по време на операцията за кой тип връзка съм.

# 723
Не ти ли дадоха видео тарикатите, дето щели по време на операцията да преценят? Те това винтче е имплант и тези винтчета не стоят на склад в шкафчето на доктора, а се поръчват на фирмата след като вече е потвърдено, че ще има операция.

# 724
Дадоха ми, гледах го но не се разбира много, много. Общо взето всчики връзки около мен бяха оперирани с тази техника, имаше само едно момче с BTB (той така си е поискал).

Другите проходиха вече, но на мен доктора не ми дава, защото при пробиването на усещане костите са ми били по "меки" и иска да забавим ходенето и активната рехабилитация. Не знам дали това после няма да ми излезе през носа, като започнат да ме натискат рехабилитаторите. Засега ходя редовно на рехабилитация, ама ме щадят по заръка на док. Ще видим тази работа.

# 725
Видео на операция
1. Артроскопа се намира между двете кости. Виждат се минискусите
2. Почистване на остатъците от връзката
3.Пробиване на костта
4. Вкарване на връзката

# 726
Така е виждам ги всички тези неща на записа, но това не ми дава яснота по самата техника на изпълнение. Доста е различно от анимираното представяне на видовете операции.

Първия ми контролен преглед мина в присъствиетона рехабилитатора, и беше в насоки по скоро към него, та не можах да си задам въпросите, но се надявам следващият път да си задам въпросите Laughing.

# 727
  • TX
моята операция беше по тази технология преди 3 месеца станаха вчера http://vbox7.com/play:4c7e1520?p=favourites&id=753043&order=date
попаднах на страхотен екип рехабилитация и съм много доволна , постигам пълно разгъване и сгъване (още на втория месец). Направих два, сега съм на трети курс в ДКЦ-то и един на санаториум с водолечение горе долу по схемата 10 процедури (физио + ЛФК) 10 -12 дни почивка и пак. Физиото го започнах на 20-ти ден (малко забавих, но процедурни подробности). Според рехабилитаторката която ме е поела и нейните колежки съм екстра за този период, въпреки че на мен ми се иска още, но атрофията си казва думата. Като отежняващ фактор са ми ++ килцата  Blush е немърдат надолу.

Пожелавам на всички успешни операции и такива страхотни рехабилитатори   bouquet

# 728
моята операция беше по тази технология преди 3 месеца станаха вчера http://vbox7.com/play:4c7e1520?p=favourites&id=753043&order=date
попаднах на страхотен екип рехабилитация и съм много доволна , постигам пълно разгъване и сгъване (още на втория месец). Направих два, сега съм на трети курс в ДКЦ-то и един на санаториум с водолечение горе долу по схемата 10 процедури (физио + ЛФК) 10 -12 дни почивка и пак. Физиото го започнах на 20-ти ден (малко забавих, но процедурни подробности). Според рехабилитаторката която ме е поела и нейните колежки съм екстра за този период, въпреки че на мен ми се иска още, но атрофията си казва думата. Като отежняващ фактор са ми ++ килцата  Blush е немърдат надолу.

Пожелавам на всички успешни операции и такива страхотни рехабилитатори   bouquet

Ами при тези резултати можеш да плуваш, естествено без бруст, каране на колело ще ти помогне много за атрофията.

# 729
  • TX
да, пропуснах да спомена и като бях на санаториума се пусках да плувам (без бруст) и велото и на ЛФК и у нас въртя доста, за велосипед навън още не ми стиска.

# 730
Здравейте,

Абе какво ви е мнението за плуването след операция на ПКВ ?
Изобщо някой може ли да сподели малко по-подробна схема за възстановяване ?
Вчера четох една статия за възстановяването на Лидзи Вон.... не нормално

http://www.tetongravity.com/story/ski/the-ultimate-guide-to-reco … g-from-a-torn-acl

# 731
  • TX
Здравей, плуването и водната гимнастика са чудесни при възстановяването. По моята рехабилитационна програма се започва с плуване в осма следоперативна седмица , но без стил бруст (там има усукване, което се избягва). Когато питах рехабилитатора която се занимава с мен кога да го включа и бруста тя каза след 6 месец и то пак след като видим как съм тогава. Също и с водната гимнастика и вообще при упражненията се изключва усукването до тогава.

# 732
Искам да попитам колко време се лежи в болницата след операция на скъсани коленни връзки. И после оперираният може ли да се обслужва сам . Този месец ще оперират сина ми и да съм подготвена какво ни чака. Операцята ще е в София при д-р Антони Георгиев. Предварително благодаря!

# 733
Аз лично лежах 5 дни - почти навсякъде е по толкова. Възможно е и по-малко да се лежи, но все пак е хубаво първите дни след операцията да си под лекарско наблюдение. На мен ми биеха и инжекции за разреждане на кръвта. След като ме изписаха започнах да пия хапчета, които вършат същата работа като инжекциите.
Не знам какво разбираш под "обслужване сам". Имаш патерици, което означава, че може да ходиш до тоалетна, например. Може да се разхождаш вкъщи. Но за някои дейности като къпането е необходима и малко чужда помощ. След изписването като цяло не е необходимо да стои неотлъчно човек до оперирания.
Вдъхни кураж на сина си - първите дни са тежки, наистина, но не е нещо чак толкова страшно. Успех!

# 734
Аз лично лежах 5 дни - почти навсякъде е по толкова. Възможно е и по-малко да се лежи, но все пак е хубаво първите дни след операцията да си под лекарско наблюдение. На мен ми биеха и инжекции за разреждане на кръвта. След като ме изписаха започнах да пия хапчета, които вършат същата работа като инжекциите.
Не знам какво разбираш под "обслужване сам". Имаш патерици, което означава, че може да ходиш до тоалетна, например. Може да се разхождаш вкъщи. Но за някои дейности като къпането е необходима и малко чужда помощ. След изписването като цяло не е необходимо да стои неотлъчно човек до оперирания.
Вдъхни кураж на сина си - първите дни са тежки, наистина, но не е нещо чак толкова страшно. Успех!
Много благодаря за отговора. Интересуваше ме основно в къщи дали ще може сам да ходи до тоалетна, защото няма кой да стои с него. Вече минахме през един скъсан менискус и сега това ще е втора операция. Колкото за куража - май той дава на мен, аз толкова много съм се панирала.

Общи условия

Активация на акаунт