Скъсани коленни връзки- къде се оперирахте?

• 432 667
  • 879
  •   1
Отговори
# 690
  • TX
По лошо стечение на обстоятелствата ми се налага да се включа и към тази тема. Отнася се за сина ми, който миналата седмица е паднал със ски. Днес шефът му го води във Варна и са му поставили диагноза _ скъсани предни кръстосани връзки. Тази диагноза е поставена само след опипване на коляното. Та въпросите ми са :
 1. Необходимо ли е да се направи и ЯМР за по-ясна диагноза?
2. Казали са му, че може да отложи операцията във времето, когато се реши. Има ли някакъв препоръчителен срок за след колко време след травмата е най-добре да се извърши операцията?
3. Необходимо ли е да носи някакъв бандаж на коляното, за да не се натоварва или е по-добре да не го щади?

и аз съм след такава травма от декември и февруари правихме операция за реконструкция на ПКВ.
 Най - добре е да се направи ЯМР с това образно изследване ще се видят и други мекотъканни увреди. Обикновено при такава травма не минава само с едно. И  от там потърсете второ и трето мнение, за Варна д-р Михов се спряга като най-голямото светило, също отзиви добри се носят за Емил Костадинов, но моя близка доста я мота.  При мен беше кагегорично за операция напълно разкъсана ПКВ. Направихме я на 45-тия ден от травмата и сега съм 48 ден след операцията (скоро махам втората патерица) Друга скорошно пострадала позната с разтеглени връзки кръстни и латерални е с ортеза и и предстои рехабилитация (тя е по възрастна и за нея консервативен подход, пък и ПКВ е частично разкъсана) 

# 691
Точно при Емил Константинов е ходил днес. Казал му , ако иска да отиде до Плевен или София за второ мнение. Но май ще чакаме за ЯМР ( че с направление при нас се чака около месец) и тогава ще търсим други мнения.
А трябва ли през времето до операцията да се стяга коляното?

# 692
  • TX
хубаво е мускулатурата да е стегната, защото след операцията много атрофира и нека прави упражнения за съкращаване на четириглавия без да натоварва колянната става (ако болката му позволи). Аз носих наколенка (халтавееше ми крака и потдаваше) и не можех да се движа без помощни средства  (патеричка тип канадка)   и правих криотерапия във всички случаи помага и за оттока. Професора който ме оперира и всички др. ортопеди при които ходих казаха, че това е било което съм можела да направя и е било навременно и правилно.

# 693
Здравейте,
има ли оперирани от ПКВ в "Света София". Аз имам назначена операция за 20.04., при д-р Загоров и ми се иска да си "побъбря" с някой негов пациент или поне от пациент от Света София.

Здравейте, имате лично съобщение от мен (опериран наскоро в Света София). Ако Ви интересува още нещо, питайте.

# 694
Много благодаря nukumuku. Прочетох съобщението ви на лични.

Благодаря!!

# 695
Точно при Емил Константинов е ходил днес. Казал му , ако иска да отиде до Плевен или София за второ мнение. Но май ще чакаме за ЯМР ( че с направление при нас се чака около месец) и тогава ще търсим други мнения.
А трябва ли през времето до операцията да се стяга коляното?

Тази операция не е спешна. Няма нужда от ЯРМ, ако толкова искате операция. В Плевен не ходете. Предвид, че след операцията трябва да ходи и да не е горещо, за да не отича от топлото коляното - решете кога да се оперира. Коляното не се стяга за да не пречи на кръвообращението.

# 696
След операция можете да ползвате 2 направления по НЗОК.

1.Имате право на 1 седмица рехабилитация по НЗОК. Отивате при личния лекар да Ви даде направление, той знае по коя пътека.
2. Имате право на още няколко процедури. Казвате на личния лекар за Бланка №3, но това ще е следващия месец, защото не може 2 направления за един месец.

В Русе имате две възможности
1.   Медицински център „Медика Експерт” работи с НЗОК, може да си ползвате направленията.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1353030
Този уред се използва точно при тази операция за раздвижване.

2.   Болница за рехабилитация, но не знам дали имат артромод.
http://www.bgsprm.com/?cid=17&NewsId=6

За София препоръчвам Борислав Чонгов Медицински Център „Ортомед” към Болницата по ортопедия в Горна Баня – също работи с НЗОК

Има и други, но не работят с НЗОК

# 697
dewly,   bouquet   bouquet  bouquet

Точно това ми трябваше - някакви практически насоки. Че доста съм се шашнала, а на сина ми май изобщо не му пука.

И да ви питам друго - Казали са му , че операцията ще е 1600 лв със направление. Наистина ли толкова струва? Четох тук за някакви 2000 лв, но останах с впечатление, че това са парите, ако е на частно.

# 698
  • TX
dewly,   bouquet   bouquet  bouquet

Точно това ми трябваше - някакви практически насоки. Че доста съм се шашнала, а на сина ми май изобщо не му пука.

И да ви питам друго - Казали са му , че операцията ще е 1600 лв със направление. Наистина ли толкова струва? Четох тук за някакви 2000 лв, но останах с впечатление, че това са парите, ако е на частно.

ориентировъчна сума на разходите при здравноосигурен пациент по този метод http://vbox7.com/play:4c7e1520&start=7
Скрит текст:
1800 лв фиксиращите винтове, 200 лв избор на екип , 70 лв компресивни следоперативни чорапи, 200 лв. ортеза ; 100 лв сонда; 35 лв болничен престой; 28 лв ксарелто (таблети против тромбофлебит, които се приемат в следоперативния период след изписването; и др гелове, кремове за после ок 44 лв от БГ , а едно мазило което го няма в БГ за срастване и белези от Франция, Гърция, Турция е 4,5 евро 10 гр. туба.- това съм платила февруари беше операцията,за всичко с фактури  
ако имате застраховка добре, а ако не ....

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 17:32 от murka или АБОРИГЕНА

# 699

Цената е за импланта и зависи от метода, по който се прави, от ортопеда и от болницата. Но съдейки по цената (не твърдя), но ми се струва, че не е резорбиращ. Добре е да попитате деликатно дали е резорбиращ или титаниев.
Някои предлагат шина, други не. От мазилата ви стига Лиотон 1000, но както прецените.

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 17:30 от dewly

# 700
Някой може ли да ми каже какво раздвижване и какви упражнения може да се правят след артроскопия на коляно (скъсан менискус)? И веднага след операцията ли да се правят или трябва да мине известно време?
Може би някакъв рехабилитационен център някой да препоръча...

# 701
Някой може ли да ми каже какво раздвижване и какви упражнения може да се правят след артроскопия на коляно (скъсан менискус)? И веднага след операцията ли да се правят или трябва да мине известно време?

Не разбрах дали е минала операцията или предстои.

Аз ходех тук.
http://www.bmd-kinetika.com/therapy/
Михаил Ненов, но не работи с НЗОК

За Чонгов само чувах добри отзиви. МОжете да ползвате по- горе описаните направления за  по 7 дни, после пак се плаща

Успех на всички възстановяващи!

# 702
dewly,   bouquet   bouquet  bouquet

Цената е за импланта и зависи от метода, по който се прави, от ортопеда и от болницата. Но съдейки по цената (не твърдя), но ми се струва, че не е резорбиращ. Добре е да попитате деликатно дали е резорбиращ или титаниев.
Някои предлагат шина, други не. От мазилата ви стига Лиотон 1000, но както прецените.

На мен резорбиращите винтове ми бяха 1800лв. Аз лично препоръчвам резорбиращи. Вярно - плаща се малко повече, но не се налага втора интервенция за премахването им.

# 703
Не разбрах дали е минала операцията или предстои.
Аз ходех тук.
http://www.bmd-kinetika.com/therapy/
Успех на всички възстановяващи!
Предстои на 17 април.

# 704

На нас ни казаха 2000 или 3000 лева в зависимост от импланта, които ще се сложи.

Общи условия

Активация на акаунт