Консултация с логопед - тема 3

• 176 205
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
     Здравейте Simple Smile, случайно попаднах на тази тема не съм я изчела цялата, но оставам с впечатление, че тук отговарят логопеди.Ако е така, искам да попитам за моето дете дали е време да посещаваме такъв, защото постоянно попадам на противоречиви мнения по други форуми.
     Синът ми е на 2г и 6м и още не говори. Произнася около 10 думички правилно (мама, баба, кола, не, няма, папа ...), други се опитва да повтори след нас - като се чува само първа или последна сричка, а иначе на бебешки си говори без спиране, като обяснява с ръце, променя интонацията и т.н. Смея да твърдя, че ни разбира(в каква дълбочина не съм наясно) и изпълнява команди, чува. До сега не съм се притеснявала, защото го отдавах на това, че явно се развива малко по-бавно(по-късно започна да вдига глава, по-късно проходи, по-късно започна да сочи с пръст), но последно време май взех да се чудя дали не ни трябва специалист. А и последно да кажа, което съм го срещала като проблем за проговаряне - имаме къса юздичка на езичето(но нямаме проблем с изговаряне на р). Ходили сме на хирург още като беше на 6м, но той прецени, че не е толкова къса и отказа да я реже.

# 631
  • София
Здравейте!
Синът ми на 3 и половина години е зле с проговарянето.
Водили сме го на УНГ преди година  половина, във връзка с това и според доктора категорично проблема не е в слуха. Но не е правена аудиограма.

Посещава логопед и напоследък много да се старае.
Но често му е трудно да схване кой звук трябва да произнесе.
Опитва да повтаря това, което му казвам, но вместо "Н", да речем, произнася "М". Може да му повторя 50 пъти да каже "НОС" и той 50 пъти старателно срешу мен ще каже "МОС". Нужно е всеки път да му давам за пример думичка, в която правилно произнася звука (в случая той използва звука "Н" в думата "НЕ"), за да схване за какво иде реч. И пак  понякога трудно се получава. Почваме от "не-не-не", после "но-но-но", после "ссссс", после пак "но-но-но" и накрая "нос".
Дълго време вместо "П" казваше "Т" и сега в нови думи отново е склонен да ги бърка.
Дори пред уж простото "О" има навик да слага "Б" и видя зор докато се научи вместо "мама" да ми казва "мамо", предпочиташе по-сложното "мамбо"...

Притеснението ми е дали да не ходим отново на УНГ. Дали не е нещо, да не чува правилно или е нормално при трудности с артикулацията?

# 632
здравейте
детето ни се роди недоносено  900гр,диагнозата дцп -леко умствено изоставане
момчето ми проходи на 1,6 месеца,но още не говори освен, таттте'   деде 'кака' дидя'
на 4 годинки е и от година посещава логопед-цветове познава, животни ,показва квадрат ,кръгче триъгълник ,доста неща знае ,наистина.съблича се   сам ,да  се облича не може, зъбките си мие, храни се.
като кажа му кажа да пусне btv-прави го , знае всички програми и ми ги пуска.любимите му програми са дискавъри   и дисни.странно ми е защо дискавъри
иначе е много паметлив така смята и логопеда,радва ни това разбира се.
но защо не говори?
 види ли телефон намира веднага игрите ,мелодиите намира ,пуска ги.цифрите до 17 ги пише на телефона
буквите до к  знае -показва ги
с хора общува играе с  деца прегръща ги обича ги ,щастлив е когато играят

но това говорене много ни тормози

# 633
Здравейте
Ето какъв е случая на сина ми:
Другият месец ще навърши 5 г., но все още има проблем с буквите "с", "ш" и "р". Има и някои думи, които ги изговаря неправилно, но след корекция и повтаряне на думата бавно, я казва правилно и после пак по стария начин
Миналата година го водих на логопед, но ми казаха, че тъй като е проговорил малко по-късно /около 2,6 годинки/ е нормално и оправянето на тези букви да закъснее малко.
Въпросът ми е, да го заведа ли на логопед отново или да изчакам още малко?
Благодаря предварително за отделеното време и внимание

# 634
Здравейте
Ето какъв е случая на сина ми:
Другият месец ще навърши 5 г., но все още има проблем с буквите "с", "ш" и "р". Има и някои думи, които ги изговаря неправилно, но след корекция и повтаряне на думата бавно, я казва правилно и после пак по стария начин
Миналата година го водих на логопед, но ми казаха, че тъй като е проговорил малко по-късно /около 2,6 годинки/ е нормално и оправянето на тези букви да закъснее малко.
Въпросът ми е, да го заведа ли на логопед отново или да изчакам още малко?
Благодаря предварително за отделеното време и внимание

Клеопатра здравейте , моят съвет е да започнете работа с логопед  Peace Не  чакайте  от само себе си   след  5 годишна  възраст  звуковете  да се   поставят и автоматизират   bouquet
Поздрави !

# 635
Здравейте.
Синът ми е на 4г и 2м, от миналата година започна да ми прави впечатление че  буквите  Ч,Ц,Ш,Щ и С не ги произнася правилно и фъфля...особено когато говори бързо..просто при изговарянето им издава езика пред зъбите и въпреки че го поправям и го карам да ги произнася правилно, не се получава.
Въпросът ми е дали има шанс да се коригира говора с времето или сме за логопед. Каква е подходящата възраст за коригиране на дефект при говора.
Благодаря.

# 636
Здравейте.
Синът ми е на 4г и 2м, от миналата година започна да ми прави впечатление че  буквите  Ч,Ц,Ш,Щ и С не ги произнася правилно и фъфля...особено когато говори бързо..просто при изговарянето им издава езика пред зъбите и въпреки че го поправям и го карам да ги произнася правилно, не се получава.
Въпросът ми е дали има шанс да се коригира говора с времето или сме за логопед. Каква е подходящата възраст за коригиране на дефект при говора.
Благодаря.

Препоръчвам ви да се  обърнете  към логопед , време  е да започнете логопедична  терапия , благодарение  на която детето  ще  се научи правилно  да ги  изговаря.
Поздрави !  bouquet

# 637
Здравейте имам нужда да чуя съвета ви.
Синът ми е на година и десет месеца и изобщо не говори.Понякога използва думата мама,но е по-скоро като вариант на искам,а не обръщение към мен.
Не прави никакви опити дори да каже нещо,не произнася звукове и срички сякаш изобщо няма нужда да общува с нас.
Като го питаме къде е нещо или някой сочи с пръстче ,държи се доста адекватно,проходи рано.
Мислите ли ,че логопед би помогнал или е рано да се притеснявам?

# 638
 Детето ми е на 5 г. и откакто е проговорил-на 3 г. 7 м. , той заеква . Работим с логопед , но не се подобрява, а се влошава . Можете ли да ми препоръчате добър логопед за Добрич ! Какво можем да правим в къщи , за да му помогна да преодолее проблема ?

# 639
Здравейте имам нужда да чуя съвета ви.
Синът ми е на година и десет месеца и изобщо не говори.Понякога използва думата мама,но е по-скоро като вариант на искам,а не обръщение към мен.
Не прави никакви опити дори да каже нещо,не произнася звукове и срички сякаш изобщо няма нужда да общува с нас.
Като го питаме къде е нещо или някой сочи с пръстче ,държи се доста адекватно,проходи рано.
Мислите ли ,че логопед би помогнал или е рано да се притеснявам?
Здравейте  , обърнете се  към логопед , който  работи и диагностицира  деца в ранна детска  възраст. На лични съобщения ще  ви  предложа няколко логопеда, при които  може да направите консултация .

# 640
Детето ми е на 5 г. и откакто е проговорил-на 3 г. 7 м. , той заеква . Работим с логопед , но не се подобрява, а се влошава . Можете ли да ми препоръчате добър логопед за Добрич ! Какво можем да правим в къщи , за да му помогна да преодолее проблема ?

Здравейте , след като не сте доволни от логопеда , потърсете друг ,въпреки че не винаги  това е решението  за да се преодолее заекването. У дома досега  логопедката  би трябвало да  ви е казала  какво да правите , тк  аз лично винаги препоръчвам и у дома родителите да  работят с детето си , тогава резултатите са  по -добри  Peace
Може да погледнете тук за координати на специалисти http://logopedia.bg/%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D … D1%82%D0%B5%D0%BB

# 641
  • Тук и там
Привет   bouquet

Някой може ли да ми помогне с координати на логопед Лилия Русева, която работи в Районен логопедичен кабинет в сградата на 14 СОУ - Район "Сердика"?
След дълго търсене, се спрях на нея за консултация, защото имам съмнения за проблеми при дъщеря ми.
В тази връзка приемам и идеи за други специалисти, тъй като малката ходи на градина в района и посещения там ще са ни изключително удобни.

Много благодаря на всички, които ще се включат   Hug

# 642
Привет   bouquet

Някой може ли да ми помогне с координати на логопед Лилия Русева, която работи в Районен логопедичен кабинет в сградата на 14 СОУ - Район "Сердика"?
След дълго търсене, се спрях на нея за консултация, защото имам съмнения за проблеми при дъщеря ми.
В тази връзка приемам и идеи за други специалисти, тъй като малката ходи на градина в района и посещения там ще са ни изключително удобни.

Много благодаря на всички, които ще се включат   Hug

телефон 0876653610

Успех с терапията  bouquet

# 643
здравейте
детето ни се роди недоносено  900гр,диагнозата дцп -леко умствено изоставане
момчето ми проходи на 1,6 месеца,но още не говори освен, таттте'   деде 'кака' дидя'
на 4 годинки е и от година посещава логопед-цветове познава, животни ,показва квадрат ,кръгче триъгълник ,доста неща знае ,наистина.съблича се   сам ,да  се облича не може, зъбките си мие, храни се.
като кажа му кажа да пусне btv-прави го , знае всички програми и ми ги пуска.любимите му програми са дискавъри   и дисни.странно ми е защо дискавъри
иначе е много паметлив така смята и логопеда,радва ни това разбира се.
но защо не говори?
 види ли телефон намира веднага игрите ,мелодиите намира ,пуска ги.цифрите до 17 ги пише на телефона
буквите до к  знае -показва ги
с хора общува играе с  деца прегръща ги обича ги ,щастлив е когато играят

но това говорене много ни тормози

Здравейте,ходихте ли при невролог,за да ви пусне необходимите изследвания и при унг?
Гъбка на тази възраст не е редно въобще да не говори.Най-добре се консултирайте с логопед,а сащо така е необходимо и унг и неврофизиолог да посетите.

# 644

[/quote]

Здравейте , след като не сте доволни от логопеда , потърсете друг ,въпреки че не винаги  това е решението  за да се преодолее заекването. У дома досега  логопедката  би трябвало да  ви е казала  какво да правите , тк  аз лично винаги препоръчвам и у дома родителите да  работят с детето си , тогава резултатите са  по -добри  Peace
Може да погледнете тук за координати на специалисти http://logopedia.bg/%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D … D1%82%D0%B5%D0%BB
[/quote]

За съжаление изборът на добри логопеди в града е малък , но съм в търсене . Имаше период от 1 месец , в който си говореше гладко , без нито едно запъване . От 3 месеца използва " на " където трябва и нетрябва . Трябва ли да го коригирам и как ? Логопедката е на мнение , че е временно , но вече станаха 3 месеца и той не спира да го използва погрешно .

Общи условия

Активация на акаунт