Със есенна премена,нашите цветя ,тръпнат и очакват ,зимата сега !!!

• 44 691
  • 561
  •   1
Отговори
# 300
Привет и от мен Hug
ЧароHug Hug Hug Този път бързо получих пратката и днес вече съм насадила семенце. Сега вече ще чакам и дано този път се справя по-добре.
Тинки уинки, честити ти орхидеи. Строхотни са. по нашите магазини само фаленопсис съм виждала.
Гюлсем, теменужките ти са супер. Моите тази година нещо не тръгнаха, а винаги сме имали такива като тези, които си показала. Поздрави за тях.
Асялейн и на теб поздравления за красивата азалия. Аз имам няколко горчиви опита. Не съм се отказала от тях и като мине малко време пак ще си взема.
geleva и твоята лъки бамбу е приказна . Аз не смея да покажа моята  Embarassed . Стои една педя висока точно така, както съм я насадила. Не е мръднала вече 3 години. Тази на re_ge направо обира точките  Peace
Айтеп, точно за тази книжка питах, но и твоята е на руски. Благодаря на Furbi, за тази, която ми изпрати   bouquet
Реших, че ти може да си намерила бг вариант.  Laughing

Момичета, време ли е да се садят пролетните цветя? зюмбюли, лалета, нарциси... Някоя от вас гледала ли е зюмбюл в саксийка? Получава ли се? И има ли разлика във времето в което се садят в градината и в саксия?
Хубав ден на всички Hug

# 301
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
нападната съм от калинки Thinking

има около 8 вътре, сега затворих прозореца, на него имаше още поне 6...

поличби? на добро ли е?
и какво правят по това време?

ужас, добре поне че ядат листни въшки....

# 302
  • На края на света !
Джиджи много се радвам ,дано поникне този път  Praynig

# 303
Елинор много красив този заден двор  Wink Ако успееш да запазиш този горски вид - с боровете и всички останали растения  - според мен ще е неповторим    bouquet 
 джиджи биджи  мерси   bouquet  Аз ги купих от София. За луковиците - аз посадих - лалетата, мускари, нарциси, алиум и ранункулас. Зюмбюл съм гледала в стъклена голяма тумбеста ваза - като чаша. Мисля, че беше засаден в торф. Предполагам, че ако го посадиш сега около нова година ще имаш зюмбюл  Thinking
aitep  мерси за линка, сега започвам да разглеждам  Simple Smile

# 304
Здравейте! Как така на втора страница?! Mr. Green Да се оплача -моя бенджамни е хванал някакви гадинки,не ги виждам,но листата са му едни лепкави и гадни и от тях сякаш капе нещо. Tired Ох ,как го обясних ooooh! Напръсках го обилно,също и пръстта,дано да се оправи. Praynig Тази седмица и аз се каня да садя луковиците-накупих солидно количество лалета,нарциси,зюмбюли. Само не знам как ще се договорим с къртиците,че те  толкова много ги обичат. Tired

# 305
Темата ни минала на втора страница! Бързам да поправя това и да докладвам какво ново Wink

Всичките ми цветя са прибрани от миналата седмица, само обикалям да ги гледам на кое как му се отразява преместването на новото му място  Laughing . Драцената нещо ме притеснява (Маргината) - долният слой листа и изсветляват и всеки ден падат по няколко. Иначе горните са свежи, четох за нея - нормално било да падат долните и стари листа и да се подрязва, за да се разклонява. Дано не оплешивее до пролетта и да има какво да се отреже.
Аптенията, която си чупнах от Черна гора на големина не е мръднала (всъщност, какво ли очаквам за 2-3 седмици), но има една пъпчица, която ще цъфти и това ме обнадеждава, че може поне едното стъбълце да се е хванало.
Подрязах стайния клен и понеже много ми се досвидя, бучнах няколко от отрязаните малки клончета с вкоренител в пластмасови чашки, сложих им и найлонче - стана като парник. Ако успея да ги хвана така, ще имам за раздаване  Simple Smile .
Пуснах в кофички с почва и доста бебенца от Bryophyllum daigremontianum=Kalanchoe daigremontiana - сещате ли се - които растат по ръбчетата на листата? Бяха пуснали въздушни коренечета и мисля, че ще се хванат.
Имам натопени във вода издънка от дифенбахия и листа от теменужка, но все още никакви признаци на коренчета.
Sedum sieboldii се опитва да цъфне вече втори месец, но още не е  Laughing Ако все пак се престраши да го направи, веднага ще снимам да покажа.
Двата хибискуса също скоро ще цъфтят, дано не си хвърлят цвета. Единият ми е от скоро и не знам още с какъв цвят ще ме изненада  Wink
Иначе новите ми придобивки са 2 - едната е  симпатична кичеста Драцена Маргината - околко 30-40см, с 3 разклонения. Другата ми е съвсем прясна - от снощи. Милото ми момче докато ме чакало да ме вземе от работа, ми взело една малка красавица - Dracaena godseffiana от вида Florida Beauty - с яйцевидни листа, бели със зелени капчици по тях. Имам лоши дни напоследък и той искал да ме зарадва с нещо - е, разплака ме, признавам си ... Много е нежна и красива, дано я опазя!

Спирам, че като взех думата и що нещо изписах!
Ленито, благодаря за линка - доста интересни неща намерих в този форум.
Айтеп, а аз мислех, че Боряна е около 30годишно симпатично момиче (като разглеждах албума с цветята и, имаше и други албуми), но може и да греша.
asyalein, не знам каква е поличбата с калинките, дано да е на хубаво!
Джиджи,  Hug пожелавам ти да се хванат семената!

Слънчев и усмихнат ден на всички!

Мдааа, докато пишех, и nezito ме изпреварила  Wink За Бенджамина в тази или в миналата тема някой пишеше за същия проблем с гадинките и лепкавите листа, но не помня кой  Embarassed Дано се издаде сам, че да не правим разследване!  Laughing

# 306
Здравейте момичета.
никога не съм си и помисляла че бамбука ми е драцена. Че не е като бамбука дето расте навън знаех, но си мислех че този е нещо като декоративен... Верно че и листата се крепят по различен начин , ама  Сега вече ще знам че бамбука ми е драцена ама няма да казвам на любимия че той е любител на бамбуците и ми го беше подарил с голям кеф за стаен бамбук

Айтеп, точно за тази книжка питах, но и твоята е на руски. Благодаря на Furbi, за тази, която ми изпрати   bouquet
Реших, че ти може да си намерила бг вариант.  Laughing

Момичета, ако на който му трябва нещо за някое цвете да се преведе от руски няма проблем, нека само ми пише...

За лепкавите листа на бендажмина аз лично моят го къпах в банята и след това пръсках с Клинес за вредители под растенията. След 10 дена същата процедура. Това лепкавото е от листните въшки, те пускат един млечен лепкав сок. Често са в цвят на листата и затова трудно се виждат ...

Имам въпрос  - някой от вас да гледа Зокум ( Лян, Олеандър). Тази година на почивката в Приморско видях невероятни хибриди със кичести преливащи цветове. Не издържах и си клъцнах оттук оттам за неудоволствие на половинката  , който смяташе че няма да пуснат корени ( честно казано се оказаха  повече от 15 клончета различни цветове ... Blush ). Те обаче пуснаха корени , засях ги и сега не знам как да ги гледам. Чета в книгите съвети, но искам нещо по практично и за моите условия защото нямам зимна градина и живея на парно, имам слънчев балкон но там може да са само през лятото ...

Желая приятен ден на всички.
  bouquet

# 307
Отново големи красоти видях. Тези орхидеи са божествени. Искам да си купя и аз. Моята вече почти увяхва, нормално ли е стеблото й да изсъхва?
Аз имах проблем с бендажим, пръскам го с едно лекарство. Трябва да погледна как точно се казва, иска ми се да се оправи, защото си го харесвам много.
_re_ge, не мисля че има кой знае какво специфично в гледането на олеандъра. На слънце, поливане чак когато пръстта отгоре е изсъхнала. Поне моят го гледам така. Аз също видях на Обзор други цветове, но не събрах смелост да си откъсна, сега малко ме е яд Mr. Green
Драцената е прекрасна, наистина,колко време й трябва, за да стигне тази височина и разперение?

# 308
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
rege, олеандър се гледа лесно.
сложи ги на светло, те обичат слънце.
по принцип зимуват на по-хладно, но твоите като са скоро захванати ще е добре да са на стайна Т и да се поливат умерено.

днес пак ме нападнаха калинки Tired
вчера изхвърлих 15 - 16, 3 се скриха...
днес отворих да проветрявам и те влетяват като у тях си ooooh!
не ходят по цветята, само на прозореца висят...
идея си нямам какво става Thinking

# 309
Олеандри и аз имам Laughing
Лятото искат мноого вода и слънце, зимуване-на хладно и поливане като позасъхнат.

# 310
Момичета,
да ви се похваля
докато ревях че не мога да имам 3листник
сега вече видях и още 1 ново листо да се подава.
Нещо съм бъркала в гледането и сега като внимавам ми се отплаща с ново листенце.
Другите цветя също са добре.
Петя,
На пахирата още ли са й клюмнали листата?

# 311
  • Варна
Здравейте, момичета! Страхотна тема, не знам как до сега съм я пропуснала! Искам да попитам някой знае ли, как се стимулира коледната звезда за да цъфне? Помня, че трябваше да се държи колкото на светло, толкова и на тъмно, но не съм сигурна точно колко, и как се правеше. Имам две звезди в страхотна форма. На едната все още и стоят цветовете от миналата Коледа, но лека полека започват да капят. Искам да се похваля с юката си, която преди един месец направи четири цвята. Ако мога утре ще покажа снимки.

# 312
Здравейте цветенца ...
Поствам ви снимка на новопосадените зокуми

Мислех да ги оставя за сега на балкона, но денем е топло а вечер пада под 10градуса температурата, пък и са младички... Реших да ги оставя на междуетажието, там е светло не много топло но не и като навън, мисля че ще се аклиматизират там най-добре защото сме на парно и трудно ще издържат топлото. Така на междуетажието ще бъдат хем на светло хем на хладно ... През зимата колко често ги поливате - веднъж на месец или на две седмици? За сега мисля да го поливам по малко - веднъж на седмица докато захладнее ..

ani_4ka  драценобамбука е на около 3 години но е рязан поне 3 пъти досега , всички отрязъци пуснаха корени, част от тях подарих на баща ми но той го преполя, останалата част е засадена при старите та затова ми се наложи да сменя размера на саксията - също е плитка но с по голям диаметър - в момента е 30 см.

А Оленадрите в Приморско бяха във всеки двор. Имаше и такива оставени в сандъци пред ресторантите - по-високи от мен и с невероятни цветове. По екзотичните бяха малко на брой  но с помощ от децата и съпруга ми успяхме да резнем и от тях. Не си резнах само то един виненочервен, обикалях го много но някой беше орязал всички зелените връхчета  много дърварската, а не ми се искаше да отрязвам клонче с цвете. Така че реших да го оставя на мира ...

s-ena  знам за коледните звезди че трябва да са по 12 часа на светло и тъмно, като тъмното се осигурява с черен чувал или в тъмно помещение, но наистина тъмно. Мога да споделя с вас обаче че докато майка ми работеше имаха колежка която ги държеше на работното си место и не ги е завивала с нищо. Просто в 17:30 на тръгване загасяха лампите  и това е,  в помещението беше денем топло, нощем студено, събота и неделя никакво отопление или поливане ... А цъфтяха всяка Коледа, освен това пролетъска ги режеше и засаждаше отрезките, така завъди на всички 20 жени в отдела и на майка ми също - 3 на брой  , едната подари на мен , донесоха ми я цъфнала за Коледа, но така и не можах да я накарам да цъфне втори път. На баща ми цъфтят но винаги месец април или май ...

Лека нощ на всички и приятна почивка   bouquet

# 313
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
s-ena добре дошла   bouquet

Деси пахирата листото и е същото, малкото и листенце упорито расте  Mr. Green

_re_ge пожелавам ти успех с олеандрите   bouquet .
За превода от руски и аз мога да съдействам.   
Аз много книги от руски съм си дърпала от интернет за цветя, ръкоделие, научна литература и т.н.
Furby 4честити придобивки   bouquet Пусни снимка на Dracaena godseffiana от вида Florida Beauty в ''експерта'' пише за нея.
А за Bryophyllum daigremontianum=Kalanchoe daigremontiana се замислям  newsm78 .

Успешен ден на вси4ки   bouquet

# 314
  • Варна
[
img][
/img]

Това са част от моите цветя. За съжаление не мога да си открия снимките с цветовете на юката. В момента са останали само два цвята, които са на недостъпно за снимки място.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт