ФЪН ШУЙ VI

• 24 575
  • 326
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
ria   сега би трябвало да се вижда, ама е много голяма и оспамих темата  Embarassed
Извинете ме Wink
Благодаря за отговора Simple Smile

# 181
  • София
shoshi , твой курс ли планираш? Би ми било интересно!  Simple Smile
Grinning няма аз да водя курса. Все още не съм се наситила на удоволствието от консултантската работа, за да се отдам на преподавателска дейност  Mr. Green
chocha, точно това е проблема, който дълго време тормозеше и мен - няма книга в която да намериш всичко, което те интересува подредено и систематизирано готово за консумация. Онзи ден се смяхме, че най-трудно изучават фън шуй немците.
evil, много хора питат за този Ричард Уебстър, ще взема накрая да прочета нещо от него та да имам мнение по въпроса. Мога само да кажа, че името му не е сред тези, които пишат за класическия фън шуй.

# 182
  • София
ria, ти кои "курсовете по класическия вариант" си учила? И доволна ли си? Нещо се замислям да взема още едни курсове. Но се чудя между Джоузеф Ю и Джои Яп.
shoshi, а ти доволна ли си от курса? Учудена съм, че на курс за професионалисти са дошли хора, които са неподготвени. Нямаше ли задължително условие всички да са минали първия етап на обучение?
Ще съм ви благодарна да споделите!   bouquet

# 183

а кой е първия етап и къде се минава?

# 184
Чета услилено информацията на български (руски не владея), която има в първия пост - т.е. предните теми, но никъде не попадам на инфо отностно свод и таванско помещение. Коментирани ли са преди? Нищо не намирам и в нета като информация, а книги  в момента нямам как да си купя. Някой може ли да сподели нещо по въпроса?

# 185
  • София
Предлагам ви кратък преглед на книгите по фън шуй, бях чела всичко допреди няколко години, после спрях да чета на български (но чета на руски), защото нищо ново на хоризонта. Въпреки всичко, според мен, във всяка книга има някакви идеи, които може да послужат Simple Smile)))))))
1. Ричард Убстър - почти едно и също във всичките му книги: обяснение на ин и ян, 5 елемента, 8 сектора (Кариера, Слава ......), формите на сградите около нас и въздействието им, общо обяснение на правилното разположение на мебели (което обаче би трябвало да е по-индивидуално), част от школата БА ДЖАЙ (която е класическа), описание на някои фън шуй лечения. Дава добра обща представа какво е фън шуй, като за начало става.
!Внимание! Елементът не човека не се определя от елемента и животното на годината. За това е по-добре да се ползва китайска астрология. Там има 8 йероглифа, на които руснаците им викат "космический парспорт человека" и два от тях са елемента и животното на година, но има още 6 елемента. Това е друга тема и отделен курс.
2. "Антология на фън шуй" Джейми Лин - сборник от статии на различни автори, почти няма засегнати класически школи, но на мен книгата ми харесва. Много различни автори, различни подходи, намеса на най-различни методи, чиято цел е постигане на благотворна среда.
Но ако започнете от тази книга, ще се объркате повече.
3. Лилиан Ту - пише ясно и вдъхновяващо, от класиката използва БА ДЖАЙ и го обяснява добре. Тя си слага секторите според посоките - "Брак, взаимоотношения" на ЮГОЗАПАД ........ а не според входната врата. За мен тя е класик. Нещата се повтарят из различните и книги, но е много добър автор.
4. Ева Вонг - класика. "Основи на фън шуй". Половината книга разглежда геомантския компас, различните формации на планини и изобщо на средата около нас, другата половина - школата на "Летящи звезди" с много трудно обяснение на това как се изчисляват. Нейното тълкувание по тази школа не съвпада с това по курсовете на Соколов (които имам). За по-запознатите: тя гледа земната основа, всички други автори гледат предимно водна и планинска звезда.
5. Лиллиан ТУ "Планирай живота си с фън шуй". Книга-преживяване: голяма луксозна, с много картинки, скъпа книга. Готови изчислени схеми на "Летящите звезди". Прочиташ я и имаш чувство че всичко си разбрал (защото книгата е написана много ясно), почваш да правиш и възникват 1000 въпроса  Joy
Защото целия фън шуй няма как да се помести в една книга  Rolling Eyes
Но тази книга дава ясна представа що е то ФЪН ШУЙ.

Омръзна ми .......... ще довърша списъка друг път ......... ако искате:)

Последна редакция: вт, 18 ное 2008, 11:34 от svetlina_8

# 186

svetlina , от тези само Ева Уонг съм пропуснала,
минах 2 нива китайска астрология в Ханлин и сега чакам книгата,

............ май нещо мотивацията или концентрацията ми не е в ред  Joy

p.s. Какво мислиш за Стефани Робъртс, поръчах си 2 нейни книги от amazon, но не съм започнала да ги чета

# 187
  • София
Нелето, какви са въпросите ти. Сводовете са ок, обикновено няма проблеми с тях (но трябва да се види конкретния случай все пак).
Таванските помещения обикновено са с ниски тавани и скосени тавани. Това пресира аурата на човека, която е няколко метра около нас. Постави леглото така, че главата в легнало положение да не е под най-ниската част на тавана. Също така над леглото да няма греди.
Но, ако например твоето таванско е с височина от 3,50 до 5 метра (има и такива) всичкото това не важи - слагай леглото по другите правила на фън шуй.

# 188
  • София
Herzen, не я знам тази Стефани Робъртс.

# 189
# 190
Нелето, какви са въпросите ти. Сводовете са ок, обикновено няма проблеми с тях (но трябва да се види конкретния случай все пак).
Таванските помещения обикновено са с ниски тавани и скосени тавани. Това пресира аурата на човека, която е няколко метра около нас. Постави леглото така, че главата в легнало положение да не е под най-ниската част на тавана. Също така над леглото да няма греди.
Но, ако например твоето таванско е с височина от 3,50 до 5 метра (има и такива) всичкото това не важи - слагай леглото по другите правила на фън шуй.
таванското е със скосен покрив, дървен, и е достатъчно висок. Мисля, че когато гредите са дървени не е проблем. Част от него се използва за спалня, но леглото е частично под скосената част, въпреки това съм окачила там кристал, за да неутрализира. Притесненията са ми отностно останалата част от таванското - тя е неизползваема, старая се да я чистя и не е претъпкано с неща. Просто се чудех дали няма нещо по конкретно за тези помещения  Thinking Нямам намерение да активирам зони там или нещо подобно.
Свода се намира в коридор. Позаинтересувах се дали няма нещо спесифично, това е. Аз лично много го харесвам и му се радвам Wink

# 191
  • София
shoshi, а ти доволна ли си от курса? Учудена съм, че на курс за професионалисти са дошли хора, които са неподготвени. Нямаше ли задължително условие всички да са минали първия етап на обучение?
Ще съм ви благодарна да споделите!   bouquet

Много съм доволна от курса. Предназначен е за професионалисти не в смисъл, че е добре да го посещават подготвени хора, а в смисъл, че изкаралите този курс получават необходимите знания за да могат спокойно да практикуват фън шуй, като консултанти. Пак се започва от АБ, но много по-задълбочено се разглеждат различните аспекти и се обясняват неща, които не можеш да прочетеш в книгите или в обикновените курсове. Примерно навсякъде се пише, че 5 е най-лошата звезда, а 8 най-хубавата за 8-ми период. Това е обаче е много общо изказване, което има някои нюанси. Действително в болшинството от случаите това е така, но съвсем не е правило. При определени условия може да се възползваме от положителните черти на 5-цата, а в същото време 8-цата би могла да прояви своите лоши аспекти. Също така съвсем не е наложително хората в дома да се разболеят ако на входната врата или спалнята попадне годишна 2. Метала до някъде спасява положението, но има и други начини.
От изброените автори мисля, че само Ева Уонг е практикуващ консултант. За Лилиан Ту разбрах, че от учителя, с който парадира на всякъде - Яп Чен Хай е учила единоборство, а за фън шуй е говорила с него в ресторанта. Направил й е консултация относно построяването на къщата, след което е станала известен писател и е натрупала милиони, което изобщо не я прави добър специалист по фън шуй, а и главно преписвала от други автори що се отнася до класическите школи. Това разбира се не го знам от първоизточника, просто го чух в разговор с други хора.

# 192
  • София
shoshi, благодаря!   bouquet

Нелето, дървен таван над главата, без бетони??????? Направо чудесно! Дървените греди наистина не са проблем.

# 193
  • София
... Дървените греди наистина не са проблем.
Така ли?  newsm78 Не знаех, че има значение видът на материала. Кои са по-проблемни?  Simple Smile

# 194
  • София
Железобетонните.

Общи условия

Активация на акаунт