СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 875
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Защото за съжаление хората са принудени да напускат родинте си места и да се изселват в столицата, ако искат да оцелеят и да осигурят що-годе нормално развитие на децата си.

# 1 171
  • София
Аз да питам.
Породени деца с разлика до 2 години. Едното ходи вече в ДГ, в което искат да запишат второто, а малкото е в ясла, която не е одз... Ще ползва ли този случай всички предимства - за породени - едни точки, за брат/сестра до 18г - втори точки и за яслата - отделни точки и за това че голямото ходи в ДГ - 4ти точки. Правилно ли съм разбрала...  Чисто хипотетично питам да съм наясно в понеделника кво правя...

Ами така се получава, да. Но такова натрупване на точки се получава и при семейство с две деца, едното от които излиза от държавна ясла и отива в ЦДГ при по-големия си брат/сестра-това са 3т. Тук близнаците съвсем го отсвирват. Но нали предимството брат/сестра никой не можа да го оспори така, че да отпадне.

Както се вижда от подписа ми, аз съм с три деца, две от които близнаци, така че съвсем определено защитавам точките за близнаци  и многодетни /не абсолютното предимство, както беше досега/, признавам си!  Peace

# 1 172

Ще ти опиша моя случай, който съвпада по всичко, само дето малкият не е на ясла. Породени са, с година и 8 месеца разлика, голмият е записан в ОДЗ.
Получаваме точка за адрес. Получаваме две точки за работещи родители. Получаваме точка за породени. ПОлучаваме точка за две деца. Получаваме точка за по-голям брат, посещаващ ОДЗ. Ако дреби беше записан на ясла, щеше и оттам да има точка.

.
    Всичко добре!Само не разбрах защо ти е точката от яслата?  Laughing Детето ти ще влезе в ОДЗ-то на по-голямото и с тия точки.Ако го пишеш и първо желание получаваш още 3 точки.Та какъв ти е проблема не разбирам. newsm78 Детето ти "събира" по този начин 9 точки.Напълно достатъчни за класиране. Peace

Ами така се получава, да. Но такова натрупване на точки се получава и при семейство с две деца, едното от които излиза от държавна ясла и отива в ЦДГ при по-големия си брат/сестра-това са 3т. Тук близнаците съвсем го отсвирват. Но нали предимството брат/сестра никой не можа да го оспори така, че да отпадне.

Както се вижда от подписа ми, аз съм с три деца, две от които близнаци, така че съвсем определено защитавам точките за близнаци  и многодетни /не абсолютното предимство, както беше досега/, признавам си!  Peace

Ами сметни си и ти точките и ще видиш,че нямаш основание за притеснение.Губиш точка от държавната ясла ,но печелиш от двете братчета.Така,че събираш около 9-10 точки и дечицата-близначета влизат.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 16:06 от Didia

# 1 173
  Всичко добре!Само не разбрах защо ти е точката от яслата?  Laughing Детето ти ще влезе в ОДЗ-то на по-голямото и с тия точки.Ако го пишеш и първо желание получаваш още 3 точки.Та какъв ти е проблема не разбирам. newsm78 Детето ти "събира" по този начин 9 точки.Напълно достатъчни за класиране. Peace

Щото...може да има някое дете, дето ще получи точки по всички критерии...Wink

Аз сега се замислих.. Обвиняват ни,че не гледаме достатъчно социално, на критериите...но..пък..до сега не съм забелязала някой да е преброил точките на дете, което е полу-сирак с родител инвалид на 70% и точки от дете в риск (щото родителя не може да работи пълноценно) и..точки от каквото там още..
Явно не сме чак такива зверове родителите, нали?
Значи..все пак има резон във всички "глупави" въпроси, които задаваме за по-по-най-равните деца...защото..на ощетените от природата никой  не е завидял на точките..

# 1 174
  • София

мисля си че вече и майките с две деца се водят многодетни, имайки предвид каква е средната раждаемост

Peace Peace Peace

Ха-ха-ха.. развесели ме...определено..Чудя се тогава...защо няма места в яслите и ДГ...при тази средна раждаемост за която говориш... newsm78
ами защото цяла българия е в софия.
я отиди по провинцията, едва ли е такъв наплива, сигурно се молят за още деца

# 1 175

Щото...може да има някое дете, дето ще получи точки по всички критерии...Wink

Аз сега се замислих.. Обвиняват ни,че не гледаме достатъчно социално, на критериите...но..пък..до сега не съм забелязала някой да е преброил точките на дете, което е полу-сирак с родител инвалид на 70% и точки от дете в риск (щото родителя не може да работи пълноценно) и..точки от каквото там още..
Явно не сме чак такива зверове родителите, нали?
Значи..все пак има резон във всички "глупави" въпроси, които задаваме за по-по-най-равните деца...
              Мисля,че ще бъде трудно да се съберат точки по всички критерии и да има ще е от единичните  случаи.

# 1 176
Така е...по провинцията затварят детски градини и училища..Тъжно е...
Още по-тъжно е,че не отварят тук...
Аз да си призная, не съм чула да се е открило ново училище...А там..как ще се поберат децата на половината страна не знам..Скоро ще пропищим и за липса на места в училищата..

# 1 177

Мисля,че ще бъде трудно да се съберат точки по всички критерии и да има ще е от единичните  случаи.
Г-н Джонев каза на последната среща,че ако се изключат точките по първо, второ и т.н желание, деца с над 10т са само 20бр в София..
Т.е..хич не са толкова много, децата, които наистина са в тежко социално положение ..
Реално, много са хората с 5,  4 и особено с 3 точки..
Но пък тия дечица с по 2точки..просто не си представям как биха могли да влязат ...
Т.е...това ги обрича на провал още преди да са кандидатствали... newsm78

# 1 178
  • София

Ами сметни си и ти точките и ще видиш,че нямаш основание за притеснение.Губиш точка от държавната ясла ,но печелиш от двете братчета.Така,че събираш около 9-10 точки и дечицата-близначета влизат.

Не си ме разбрала. Аз не се притеснявам. Точките по версия 9 съм си ги събрала отдавна.
Опитвах се да кажа, че критериите според мен не са добре диференцирани, както и точкуването по тях. Затова в някои случаи натрупването на точки изглежда несправедливо.

# 1 179
Не знам, но все си мисля че при квотен принцип не трябва да се пипат социалните случаи. За мен не е логично в една квота да е дете сирак и брат/сестра в същата ДГ. Абсолютно са неравностойни.

При това се знае от миналата година, че по-голямата част от предимствата бяха с брат/сестра в същата ДГ. Аз лично смятам че ако това предимство отпадне и точката за второ дете отпадне, критериите ще придобият малко по-справедлив вид.

По въпроса за спорната точка за чистите ясли. Проблемът не е в точката, а във факта че изобщо съществува такава институция наречена "чиста ясла". Каква е целта - на мен не ми е ясно. И аз поне смятам че трябва да се поиска официално, ако обичат от общината, да си прехвърлят "чистите ясли" където им е мястото - към Образованието и да сформират с тях ОДЗ-та. Имало е такива опити, но от социалния ресор не са си дали яслите.
Така както си висят в пространството освен да се изпокараме за точките за децата в тях - друго нищо няма да се получи.

# 1 180
Така е...по провинцията затварят детски градини и училища..Тъжно е...
Още по-тъжно е,че не отварят тук...

Напротив, София е с най много детски заведения в страната затова ... ги продават. Пито - платено, парите прибрани и после вай, вай... Ама не е луд тоя дето яде баницата, питам само кой е лудият в случая? Дали общината или родителите #Silly

# 1 181
Не знам, но все си мисля че при квотен принцип не трябва да се пипат социалните случаи. За мен не е логично в една квота да е дете сирак и брат/сестра в същата ДГ. Абсолютно са неравностойни.

При това се знае от миналата година, че по-голямата част от предимствата бяха с брат/сестра в същата ДГ. Аз лично смятам че ако това предимство отпадне и точката за второ дете отпадне, критериите ще придобият малко по-справедлив вид.

По въпроса за спорната точка за чистите ясли. Проблемът не е в точката, а във факта че изобщо съществува такава институция наречена "чиста ясла". Каква е целта - на мен не ми е ясно. И аз поне смятам че трябва да се поиска официално, ако обичат от общината, да си прехвърлят "чистите ясли" където им е мястото - към Образованието и да сформират с тях ОДЗ-та. Имало е такива опити, но от социалния ресор не са си дали яслите.
Така както си висят в пространството освен да се изпокараме за точките за децата в тях - друго нищо няма да се получи.

Peace Peace Peace

АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ

# 1 182
Току-що открих, къде може да се гледа предаването Часът ма мама, от който не го е гледал (като мен) ЦЪК

# 1 183
  • гр.София

Така е.

# 1 184

Ще ти опиша моя случай, който съвпада по всичко, само дето малкият не е на ясла. Породени са, с година и 8 месеца разлика, голмият е записан в ОДЗ.
Получаваме точка за адрес. Получаваме две точки за работещи родители. Получаваме точка за породени. ПОлучаваме точка за две деца. Получаваме точка за по-голям брат, посещаващ ОДЗ. Ако дреби беше записан на ясла, щеше и оттам да има точка.

.

Дидиа, ако прочетеш по-внимателно на какво отговарям, ще разбереш и какво казвам. Определено никъде не пиша, че се оплаквам от нещо или че имам някакъв проблем. Даже обратното, тезата ми е твърде различна - не смятам, че има нужда от всички тези точки, защото моето второ дете по нищо не се различава от единствено дете в семейството в моите очи.

Общи условия

Активация на акаунт