СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 946
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 185
Гледах, гледах и...като прост родител видях,че пак се изопачават думите на родителите...
Щял бил да се търси комплексен критерий..и хоп..пак за дохода се говори..
Е стига вече де!!!!!!
ВСИЧКИ родители сме единодушни,че това не е справедлив критерий, понеже реално дохода не е такъв, какъвто се декларира. (И дори там, където е такъв, не е справедливо децата, чийто родители плащат най-много данъци и с чийто пари се правят "субсидиите" за детските градини , всъщност да бъдат ощетени и неприети.)
То бива, бива толерантност, ама...ще ме прощавате- Прекаления светец и Богу не е драг..
Хайде няма нужда да се очаква от нормалните работещи и изхранващи децата си родители ЧЕСТНО, да влизат в положението на тия, които могат да докажат, че мизерстват (дори да не е така)..
ГОСПОДА от СОС, имайте малко съвест и срам от нас родителите..
..
Между ЖРЕБИЙ и ДОХОД, смятам,че 90% от родителите няма да се поколебаят да предпочетат жребия, независимо, че ги устройва по-малко...
Просто критерия доход е безумен..
..
И да се очаква всеки месец родителите да си попълват дохода в някава СИТЕМА...с надежда, че детето им ще влезе в Общинска детска градина..- това е ..просто нямам думи..
..
Искам референдум по този въпрос!!!!!!!!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 1 186
..
И да се очаква всеки месец родителите да си попълват дохода в някава СИТЕМА...с надежда, че детето им ще влезе в Общинска детска градина..- това е ..просто нямам думи..
Мдам, ако се приеме този критерий, имам следния въпрос: Ако някой има нисък доход, защотото е бил по майчинство (или на нископлатена работа ),  дава си детето на градина, почва нова работа (или пък си се връща на старата, дори) вдига му се дохода и кво става? Ще му изхвърлят детето от градината ли?

# 1 187
Не..важното е да е прието веднъж...
Мен ми хрумва..дали д ане "изритат" всички деца, родителите на които не са си платили данъците ..примерно.. newsm78...защото сигурно не са малко..из градините...(не,че децата имат вина..)

# 1 188
..
Между ЖРЕБИЙ и ДОХОД, смятам,че 90% от родителите няма да се поколебаят да предпочетат жребия, независимо, че ги устройва по-малко...
Как точно ще се осъществяват тези жребии?? Ако да речем 15 деца имат равен брой точки (да кажем са събрали 5 точки), какво правим? Кой извършва лотария:
1. Директорката
2. Директорката в присъствие на нотариус
3. Директорката в присъствието на поне един родител на заинтересованите деца (т.е. мин 15 родителя)
или как??

И после ако се освободи още едно място пак ли тези деца (които вече са 14 броя) участват в жребия или тези с по-малък брой точки??

# 1 189
  • София
..
Как точно ще се осъществяват тези жребии?? Ако да речем 15 деца имат равен брой точки (да кажем са събрали 5 точки), какво правим? Кой извършва лотария:
1. Директорката
2. Директорката в присъствие на нотариус
3. Директорката в присъствието на поне един родител на заинтересованите деца (т.е. мин 15 родителя)
или как??

И после ако се освободи още едно място пак ли тези деца (които вече са 14 броя) участват в жребия или тези с по-малък брой точки??

Жребият ще се тегли от компютър, централизирано, директорката не участва. Колкото до вторият ти въпрос и аз съм си го задавала. Но предполагам, че жребият ще се тегли между всички деца с по-малко точки от необходимото за директен прием.
Колкото до институцията ясла, тя си е от "едно време". Тогава децата до 3 години са се отглеждали от медицински персонал (ясла), а по-големите в ЦДГ. Мисля, че въобще не е имало ОДЗ-та. Но идеята да се обединят не е лоша, въпреки, че едва ли министерството на здравеопазването ще си ги отстъпи.

# 1 190
Тъй...жребия е от компютър..на СИТЕМАТА ИСОДГ...твърдят,че са измислили достатъчно прозрачен такъв...Теоретично не е невъзможно..
А ако се освободи  още едно място...
Ох..
Ами то това е основен проблем при този нов регламент..
Опашки в смисъла на такива, каквито ние си представяме - НЯМА.
По всяко време всеки може да си се мести от "опашка " на "опашка" и..реда на дошлите преди него не се запазва..Всеки път се редя тпо точки..
Примерно..моето дете има 4т (нарочно взимам стойност, която не й е гарантиран примема навсякъде...) И..аз следя къде какви деца има записани и колко..
Гледам и колко деца ще се приемат..(сами разбирате,че това си е висш пилотаж, тероя на вероятностите и т.н сложни науки, които не е длъжен всеки родител да владее, но..дават предимство на по-гъвкавите родители)
Та..аз следя..
Гледам в коя градина колко девойки има записани и колко младежа и търся такава в която да се търсят момчета, щото..предлагам момче за записване..Гледам колко родители са се записали на опашката сповече от моите точки и...ако с амного повече...хич не се редя, защото...няма смисъл...(да си хабя точките по първо желание особено..)
ТА...в един момент всички се отказват от някоя градина, щото им се стува,че там нямат шанс, но..ХОП..появявам се аз и пререждам всички, защото..съм предвидила ,че това ще се случи...
Абе..като на лондонската, токийската и ню-юоркската борса, само че не за акции, а за точки на децата...
И..ако си много добър в тази аритметика..имаш шанс да си запишеш детето и без да се джурка или..поне да се доредиш до джуркане..(щото..не всички ще имат този късмет)..
АКо не..следващата седмица изобщо не се запазва същата опашка..
Децата вече може да са 14 или 48 с този брой точки, но..може да се е появило едно единствено с една точка повече и ..то изпреварва всички дето са си мислили,че пак ще се джуркат..
А може да се появят 10 такива..или 10 с една точка повече и 12 с две повече..
Разбираш ли..нямаш постоянни опашки..
Нямаш ред.
НЯмаш номер..
НИЩО.
Само здрави нерви..

# 1 191
Надали ще мога да присъствам на работната среща в понеделник, за съжаление, та ако може някой да зададе и моя въпрос:

Моите въпроси
1. Защо има дублиране на точки по критерии К3, К4 и К5
2. Защо се прави разграничение между  държавна детска ясла и частна детска ясла лицензирана с разрешително от същата тази държава и подчинаваща се на същите правила като държавната.
3. Кок се броят децата в семейството. Тук никъде не е оказано, че децата трябва да са на отглеждане при родителите си. Т.е. оки омам 5 деца и 4 са в дом, а искам да уредя 5-тото на градина ще ми се съберат ли всички точки?
Децата посещавали държ. ясли ще имат предимство пред децата, които не са. Мотивът за социализиране мисля, че е смешен. Приемам като мотив, това, че майките са се върнали вече на работа и децата трябва да бъдат прехвърлени, така че донякъде го приемам като предимство.
Не е ли редно тогава и децата на майките, които са върнали на работа и работят, внасят данъци и т.н. и се гърчат и плащат на детегледачка или на частна ясла да имат предимство. В края на краищата те до момента не са ползвали общинска услуга, а са внасяли в тази община да се възползват от това? Или който е бил будала и е плащал N-стотин лева за детегледачка да продължава да го прави до първи клас?

# 1 192
*щурчо* първо и на мен ми минаха такива мисли  Mr. Green все едно си на борсата и дебнеш удобния момент ...... добре че я имаше играта СИТИ че да се поупражнявам едно време  Joy
и второ много си права
Нямаш ред.
НЯмаш номер..
Нямаш НИЩО.

аз съм много против жребия
и пак ще кажа: Според мен няма нищо прозрачно и пак ще се намърдат тези с връзките  Rolling Eyes

# 1 193
Преди малко гледах зписа на "Часът на мама" от днес. Чудя се, защо ли ми трябваше. Не зная коя е дамата с червеното сако, но искрено съжалявам, че въпросът ѝ потъна, притиснат от последния рекламен блок. Ставаше въпрос за 30-те процента деца с увреждания и това да бъдат разпределени равномерно по градините. И на мен ми беше интересно да знам как точно ще кажат по тази логика, не момиченцето с повечето точки, че има момченце с по-малко, но момиченца си имат вече достатъчно. Жалко, че така и не разбрахме ... Интересно, ако имаше места за всички деца и се окажеше, че момченцата са много повече от момиченцата, как щяха да си решат проблема тогава? Чудесна беше и финалната шегичка, така хубаво повдигна духа на всички ни! И в Италия има недостиг на места за децата, та се доближаваме до стандартите на Милано и Рим!  ooooh!

# 1 194
  • София
Не знам как с този жребий, ще се преминава към т. нар. текущо класиране. Защото ако трябва да се теглят всеки път за по едно-две деца... ooooh! Дали няма да изтеглят няколко деца за резерва, в случай че някой се откаже от записване...? Thinking Абе много неяслноти има с този жребий, но като че ли най-лоша е неизвестността. Сега поне имаш някаква представа, къде горе-долу се намираш.

# 1 195
*щурчо* първо и на мен ми минаха такива мисли  Mr. Green все едно си на борсата и дебнеш удобния момент ...... добре че я имаше играта СИТИ че да се поупражнявам едно време  Joy
и второ много си права
Нямаш ред.
НЯмаш номер..
Нямаш НИЩО.

аз съм много против жребия
и пак ще кажа: Според мен няма нищо прозрачно и пак ще се намърдат тези с връзките  Rolling Eyes

Това пък с реда ми е направо смешно. Ако се подредиш на опашка за хляб и на теб се пада да купиш последния, продавача решава, че понеже сте много, ще тегли жребий на кого да го даде! Що за простотия! Аз за какво се редя тогава изобщо, като мога да си дойда последна и пак имам същия шанс да го взема. Малко е глупаво може би, да се сравнява място в ДГ с хляб, но реално като погледнете, тези родители, които не успеят да намерят места за децата си в градините, губят точно възможността да си изкарват хляба, защото си гледат децата през деня!

# 1 196
Надали ще мога да присъствам на работната среща в понеделник, за съжаление, та ако може някой да зададе и моя въпрос:

Моите въпроси
1. Защо има дублиране на точки по критерии К3, К4 и К5
2. Защо се прави разграничение между  държавна детска ясла и частна детска ясла лицензирана с разрешително от същата тази държава и подчинаваща се на същите правила като държавната.
3. Кок се броят децата в семейството. Тук никъде не е оказано, че децата трябва да са на отглеждане при родителите си. Т.е. оки омам 5 деца и 4 са в дом, а искам да уредя 5-тото на градина ще ми се съберат ли всички точки?
Децата посещавали държ. ясли ще имат предимство пред децата, които не са. Мотивът за социализиране мисля, че е смешен. Приемам като мотив, това, че майките са се върнали вече на работа и децата трябва да бъдат прехвърлени, така че донякъде го приемам като предимство.
Не е ли редно тогава и децата на майките, които са върнали на работа и работят, внасят данъци и т.н. и се гърчат и плащат на детегледачка или на частна ясла да имат предимство. В края на краищата те до момента не са ползвали общинска услуга, а са внасяли в тази община да се възползват от това? Или който е бил будала и е плащал N-стотин лева за детегледачка да продължава да го прави до първи клас?
Е, това питам и аз. Моесто дете е по-социализирано от 1000 други, а аз съм се върнала на работа. С кво аз и моето дете сме по-различни от майката, която е успяла да запише нейното в ясла.
Хрумна ми и нещо друго. Моят син в момента е във втора група в ЧДГ. Ще искам разрешение от министерството да го запиша директно в трета другата година. Той е минал материала за втора. ще тръгне с набор 2004 и със сигурност ще му намеря място  Joy Joy Joy. Просто искам да чуя тея от ОС защо моето гениално дете да не може да ходи при 2004 и да стане ученик на 5

# 1 197
Преди малко гледах зписа на "Часът на мама" от днес. Чудя се, защо ли ми трябваше. Не зная коя е дамата с червеното сако, но искрено съжалявам, че въпросът ѝ потъна, притиснат от последния рекламен блок. Ставаше въпрос за 30-те процента деца с увреждания и това да бъдат разпределени равномерно по градините. И на мен ми беше интересно да знам как точно ще кажат по тази логика, не момиченцето с повечето точки, че има момченце с по-малко, но момиченца си имат вече достатъчно. Жалко, че така и не разбрахме ... Интересно, ако имаше места за всички деца и се окажеше, че момченцата са много повече от момиченцата, как щяха да си решат проблема тогава? Чудесна беше и финалната шегичка, така хубаво повдигна духа на всички ни! И в Италия има недостиг на места за децата, та се доближаваме до стандартите на Милано и Рим!  ooooh!

Аз бях..И намен ми беше интересно какво ще каже г-н Джонев..ама..време нямаше..Всичко беше много набързо и много ...информативно..Поне въпрос успях да повдигна- дано и други хора да са се замислили..
Съжалявам,че не съм била на срещите на работната група, когато Лови татко е предложил този квотен принцип и не се е приел..Когато аз започнах да ходя там, категорично беше отречен и г-н Джонев не желаеше да се преразгледа..

# 1 198
  • София
Не става въпрос за социализация само, а за приемственост. Едно време, когато изписваха синът ми от яслата, ме питаха в коя градина искам да го прехвъърлят. На една ясла се падат 3, 4 ЦДГ-та, поне при нас е така, т.е. децата които се изписват от там не са толкова много. В нашата група бяха 3 или 4 деца, които си тръгнаха заедно от яслата и после в градината. Защо може децата от ОДЗ-тата да преминават директно, а децата от яслата да нямат право поне на едната точка. Тези, които не са си дали децата на ясла нека кажат защо? Дали заради това, че не одобряват яслата или защото не е имало места? Според мен голяма част дори не са си помислили за ясла, като неприемливо за тях, т.е. имали са алтернатива. Е аз например нямах, както и други майки, които не одобряват яслата, но са принудени да се запишат децата си там. Така че, хич не ми говорете за уреждане в яслата.

# 1 199
Не става въпрос за социализация само, а за приемственост. Едно време, когато изписваха синът ми от яслата, ме питаха в коя градина искам да го прехвъърлят. На една ясла се падат 3, 4 ЦДГ-та, поне при нас е така, т.е. децата които се изписват от там не са толкова много. В нашата група бяха 3 или 4 деца, които си тръгнаха заедно от яслата и после в градината. Защо може децата от ОДЗ-тата да преминават директно, а децата от яслата да нямат право поне на едната точка. Тези, които не са си дали децата на ясла нека кажат защо? Дали заради това, че не одобряват яслата или защото не е имало места? Според мен голяма част дори не са си помислили за ясла, като неприемливо за тях, т.е. имали са алтернатива. Е аз например нямах, както и други майки, които не одобряват яслата, но са принудени да се запишат децата си там. Така че, хич не ми говорете за уреждане в яслата.
Да, приемственост, да, съгласна. Но стига с тая социализация! Какво излиза като не си си  дал детето да се "социализира" на 11 месеца, духай супата, ама споко де, ще се социализира, като стане първи клас, няма страшно. Честно казано, против яслите съм, още повече че ме натиснаха да се върна на работа преди възрстта за ясла, така че плащам на детегледачка, това ми е алтернативата, но никой не му пука какъв процент от заплатата ми отива там. Не мога да си позволя дълги отсъствия, така че дори и после да го бях дала на ясла, пак трябваше някой да го гледа като е болен повече от ден-два. При нас пък има 1 ясла и 1 градина. Ама защо ли не го записах на хартия да ходи, пък това, че ще заеме място на някое наистина нуждаещо се свмейство в доста по-лошо положение от нашето, кво ми пука... Ех, ама тия пусти мои принципи...

Общи условия

Активация на акаунт