СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 057
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 720
               Е,момиченца да ви кажа до къде стигнахме с ....персонала. Mr. Green Идва кандидатка за пом.възпитател /изпратена от бюрото по труда/ с висше образование,развеждат я за да и покажат работата и тя казва на учителката - нали ще ми помагате.И естествено учителката любезно обяснява,че няма проблез докато се научи и....т.н.Жената се обръща и казва - ама вие не ме разбрахте,аз ще гледам зецата вие дакото изчистите и измиете,а след това ще ми помагате,че не съм гледала толкова деца. Mr. Green Та това е с персонала в ДЗ! Sick
                Със строежите май същото! Sick

Хехехехе...ми...да взема и аз да се кандидатирам...ако педагожките ше ми помагат ..поне с чиниите и преобличането на децата...
Иначе..колко му е да се гледат децата... Е..30 не е като 4..., но сигурно се свиква Simple Smile
Хехехехе..
Верно хората се объркаха нещо...

# 721
(х)Дива ирландска пешеходка, не се притеснявай за възрастта на детенцето ти.
Моята дъщеря тръгна на училище на 6г и 4м (родена е в края на април) и въпреки това се справяше по-добре от повечето си връстници с учебния материал.
Ако е будно детенце- това,че е най-малко не е проблем. Пък..ако прецениш,че не върви както ти се иска, или решиш,че предпочиташ да се движи със следващия набор, винаги можеш да говориш с директорката да го премести с по-малките деца и..следващата година тя просто ще обяви едно място повече за 2006г и едно по-малко за 2007.. Важното е детенцето ти веднъж да го приемат..След това, можеш да се договориш с директорката, КОГАТО и АКО има възможност и АКО все още имаш желание да го прехвърлят..

# 722
Didia, аз сериозно съм обезпокоена за персонала, който ще се грижи за дечицата.
АКО наистина се откриват нови градини (ведомствени например) в които условията за персонала са по-добри и заплащането по-прилично...нали се сещаш,че алтруистите, които държат да работят точно в общинска градина, независимо от условията на труд...ще намаляват непрекъснато...
А толкова ми се иска да се предлага достойно заплащане на труда на хората, които освен да "гледат", също така и учат и възпитават децата ни...  bouquet

Впрочем..защо ведомство като Обшината, Кметството, Министерство на образованието и т.н държавни служители не направят детски градини в които да е гарантиран приема на техните служители? Така..все си мисля,че тия специални случаи, които ни избодаха очите през 2008г ще намалеят драстично..

# 723

И..да не се заблуждаваме- ПиАр акцията със запазване на цената на "услугата" Общинска детска градина- 40лв на месец е...абсолютно погрешен ход.
Много по-печелившо би било откриването на ДОСТАТЪЧЕН брой детски градини , повишаване на таксата АДЕКВАТНО на новите времена в които живеем (поне двойно - между 80 и 100лв) и повишаване заплатите на персонала и съответни мерки за стимулиране на младите педагогически кадри да започват работа по специалността си..

Абсолютно съм съгласна. По-добре да плащам 200 лева за две деца, но да не се чудя ще има ли места за тях и на какви възпитателки ще попаднат (визирам горния пример  ooooh!)

Между другото имам позната, която сега учи точно за детска учителка в градина. Все още е алтруист... Вероятно защото е първи курс...

# 724
                 Дива ирландска пешеходка , хич не си подценявай детенцето!Казвала съм го много пъти и пак ще повторя,че по-добрия вариант е в първа група с учителки,отколкото в ясла с мед.сестри.Нямам нищо против сестрите  Laughing Внучката ми е родена на 1 .12 и сега ще бъде първокласничка и мога да ти кажа,че никога не е имала затруднения въпреки,че е с АП и трудно си служи с дясната ръка.Пише и рисува далеч по-добре от деца,родени в началото на годината,а за знания в другите области на пръстчето не могат да и стъпят.  Laughing Не,че е вундеркинд,а просто много и разказваме,четем и т.н. Внукът ми го дадох с предния набор , а е роден 30 март.Има деца с 1година и 3 месеца по-големи от него и хич не им се дава .Ако беше стоял в яслата до септември 2008 сега още щеше да е като бебе.Поведението му,дори ръста и теглото /дребничък е / не се различават от нивото на групата и детето се чувства много добре.В яслата плачеше всеки ден и така и не можа да свикне.На ДГ тръгна на 2 г 5 м /трябваше да остане още година в яслата/ и от първия ден не е плакъл и не е отказал да ходи в групата.Даже ако го оставим в къщи пита кога ще ходя на ДГ.
                Така,че хич не си мисли,че детето ти не може да се справи.

# 725
Не е в това проблема! Детето е будно и умничко (нали си е мое Wink), ще се справи с материала. Проблема е, че повечето деца ще са по големи, някои дори с по 1 година. Имам наблюдения на площадката - видима е разликата във възрастта, дори когато е няколко месеца... Все я бутат, вземат и играчките, удрят я - а тя не отвръща и само се свива и плаче. Не го пиша за да повдигна за кой ли път въпроса за отношението и пр. по площадките, а защото ме е страх, че няма да съм там да я защитя, пък госпожите (особено ако са от гореспоменатия тип)... То това е въпрос и на характер на детето (не само на възрастта), зная това, обаче двигателните умения на деца, дори и 6 месеца по големи са забележимо по добри, както и координацията и пр. Дано ме разбрахте!

# 726
                  Щурчо, не виждам основание за тревогите ти относно персонала."Стария" персонал няма да си остави общинската градина. Laughing  По-важно нещо е факта,че като влезеш в групата си тя си е твоя. Laughing И пердето,и шкафчето и всяка дреболийка ти е до болка позната и се чувстваш така както у дома.Има хора ,които може по-лесно да се разделят ,но повечето са силно привързани към работата си,та ние работим там от студенти.Всичко постигнато е направено от нашите ръце.Може би звучи малко инфантилно,но си е така."Втори дом" за повечето от нас не е куха фраза. Laughing ДЗ е открито през 73 год , а ние сме на практика там от януари 74  Laughing и до днес. Laughing Как се разделяш с по-голямата част от живота ти?
                  А условията сами сме си ги създали,сами сме проектирали шкафове,бюра ,маси..е,след като дойдоха да ги видят значи не сме сгрешили.На тях ще е по-лесно със закупуването  Sad че ние се измъчихме и все още не сме реализирали цялостния си проект,но ...не се отказваме. Laughing
                  А тези дето няма да останат ...те просто са единици ,, а и не съм сигурна,че си заслужава да ги мислим. Laughing

Ооооооо,Пешеходке,що не дойдеш да видиш внука!  Mr. Green И него го бутаха,взимаха играчки и какво ли не още.Я,го виж сега...още в началото наби "разбойника" на групата ,който на ръст и килограми е два пъти по-голям и на възраст е точно година и два месеца по-голям.Даже учителките се чудят как така не го закачат /той обича да играе сам и не приема деца ,които му развалят игрите/ след като той е 11кг с мокрите дрехи,а колко е капризен  на ядене идея нямаш.Та се получи така ,че "японското декоративно петле" постави на мястото му нашенското яко петле.Ако мога да използвам сравнение от света на животинките. Laughing

# 727
Дива ирландска пешеходка, и на ясла да го дадеш - пак може да го бутат и пак няма да си там за да го защитиш..
Въпросът не е да си там. Въпросът е да се научи детенцето ти да се справя без теб в среда на връстници.
Не можеш вечено да си там и да го пазиш. Рано или късно ще се отдели.
И..за двигателните умения ...възрастта не е от чак такова значение..Има деца на годинка, които се катерят навсякъде и такива на 3, които стоят кротко до мама..- до темперамент си е..
Разбира се, аз те разбирам много добре, понеже моята голяма дъщеря беше доста ...срамежлива и трудно комуникираше с деца, ако не съм там.. Въпреки това, не е имала проблеми в училище.. А в градината плачеше всеки ден от първия до последния , макар да си беше тръгнала с набора, а не по-малка..
Най-важното е ти да си спокойна и да знаеш,че постъпваш правилно.
Между другото..какъвто и да е персонала, със сигурност едно от най-важните неща за всички е физическото опазване на дечицата. Никой няма да допусне някое друго дете да тормози твоето...
А и твоето..ще потърпи, ще потърпи, пък...ще вземе само да се защитава..

# 728
                 Щурчо, не виждам основание за тревогите ти относно персонала."Стария" персонал няма да си остави общинската градина. Laughing  По-важно нещо е факта,че като влезеш в групата си тя си е твоя. Laughing И пердето,и шкафчето и всяка дреболийка ти е до болка позната и се чувстваш така както у дома.
Така си е...За да се работи тази професия при това заплащане..явно човек си обича работата и не го прави за пари..
Въпреки това е жалко, защото младото поколение е доста по-комерсиално и..поради нивото на заплатите в точно тази сфера, персонала е на изчезване а и млади хора трудно се заразяват от тази професия..

Трябва да се помисли как да се привлекат младите кадърни кадри..които...не виждат перспектива за развитие при ниското заплащане..
Иначе съм напълно съгласна,че ако човек следва само парите..не си заслужава да го мислим, но..има едно ниво, под което...е въпрос и на оценка на труда и на уважение към труда и...мисля, че със сигурност педагогическия персонал в детските градини заслужава повече уважение и по-висока оценка на труда си,

# 729
аз не разбрах - повече няма да се обсъждат критериите ли?
Това ли остава - версия 9?  Rolling Eyes
То, верно, че няма как да са доволни всички, защото няма места за всички, но...

# 730
Между другото..какъвто и да е персонала, със сигурност едно от най-важните неща за всички е физическото опазване на дечицата. Никой няма да допусне някое друго дете да тормози твоето...
А и твоето..ще потърпи, ще потърпи, пък...ще вземе само да се защитава..

Уф, дано! От двамата батковци имам други впечатления, макар те да не бяха толкова скромни...

Благодаря ви за успокоенията! Макар да имам опит, все едно че първото си дете пращам...

# 731
  • нейде там, където ....
Понеже сте говорили за персонал, да взема и аз да дам пример.
Майка взема детето, миришещо на повръщано, но явно старателно бърсано. От 3 лелки, никоя не може да каже какво е станало, още по-малко - кой го е обърсал ... Може би Баба Яга, с която толкова обичат да плашат децата ... От миризмата на повръщано, майката едва у дома забелязва, че детето има и друго оцапано - от нечий памперс. И детето казва на кого е бил ... Реакция? "Не можем да следим всяка минута какво става" - от лелка, която се е появила пред майката от стая, ползваща се за почивка ... Следващият епизод "Като не сте доволни - преместете се ..."  ....
Извеждат дете на площадката в детска количка, защото  "не слуша да стои при другите деца и една лелка трябва да бяга само след него". А после, при проверка на развитието на детето - изостава с двигателните навици ... разбира се, дори не са разбрали, че детето може да ходи ...

# 732
Да, и оплаквания има, както и похвали - нека не изпадаме в подробности, все пак темата е за друго... Peace

# 733
Понеже сте говорили за персонал, да взема и аз да дам пример.
Майка взема детето, миришещо на повръщано, но явно старателно бърсано. От 3 лелки, никоя не може да каже какво е станало, още по-малко - кой го е обърсал ... Може би Баба Яга, с която толкова обичат да плашат децата ... От миризмата на повръщано, майката едва у дома забелязва, че детето има и друго оцапано - от нечий памперс. И детето казва на кого е бил ... Реакция? "Не можем да следим всяка минута какво става" - от лелка, която се е появила пред майката от стая, ползваща се за почивка ... Следващият епизод "Като не сте доволни - преместете се ..."  ....
Извеждат дете на площадката в детска количка, защото  "не слуша да стои при другите деца и една лелка трябва да бяга само след него". А после, при проверка на развитието на детето - изостава с двигателните навици ... разбира се, дори не са разбрали, че детето може да ходи ...
                  Точно за това пред някои ДЗ има огромни опашки,а пред други - не.Даже същото е и за групите в самите ДГ.За едни всички искат ,за други - не.
                  При това и аз също имам предпочитания към институциите ,които ползвам  Mr. Green и служителите,които ме обслужват.Мисля,че във всяко стадо си има и мърша , но вина за това не носят всички.

# 734
Да запиша 168 ЦДГ, от около седмица са преградили двора и започва строежа на новото крило. Е, гледам двама- трима работници са само, та не знам кога ще се очаква да е готова, но все пак се радвам че започва строежа.

Общи условия

Активация на акаунт