СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 920
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 065
Бих искала да направя едно уточнение /писна ми да чета за пуста дискриминация/ та така  - държавата има право да дисриминира едни индивиди за сметка на други. Това е нейно право и на който не му харесва може да я съди в Страсбург. За пример погледнете трудовите закони - така се подпомагат групи с по-лош старт . Примир - бременни служителки, инвалиди и др подобни. Така че ако мислите че жалби и дела ще помогнат - много се лъжете. Това обротно дискриминиране го има във всяка социална държава /друг е въпросът дали държава която не се грижи за децата е такава/

# 1 066
  • Върху лъчите на Слънцето.
diskriminacia , като ти е писнало - недей да четеш. И ако имаш да ни казваш нещо съществено, на което искаш да обърнем внимание, не пиши анонимна, а се регистрирай.

# 1 067
diskriminacia, държавата няма право да дискриминира никой и аз съм готова да съдя държавата в Страсбург. Хората са равни и това е залегнало в конституцията. Ако някой не му изнася бременните да са защитени от закона да се бори да го премахнат. На мен лично ми е леко стнанно защо кодкса брани майката, а не бащата например, но както знаем това е друга тема. А тук говорим за деца! Твоето е повече от моето само защото знам кой е баща му ли и той е поел отговорност за него???? И това е справедливо??? Вече почнах да се ядосвам. Има закони и те трябва да се спазват, ако не се спазват трябва да си търсим пправата. Тоя разговор вече заприлича на Абе в народното събрание убиват хора, ама те могат да си убиват щото са недосегаеми. Ами не е така. Има закони и те важат за всички.

# 1 068
Дидиа,ти тези неща ги пишеше и миналата година. Пък аз ти казвах,че ще имаш групи с 30 деца, и още как!

blanc , това са неща,които не са от вчера.Миналата година съм била 3-та група,което значи,че две години преди това съм поела отговорност и риск за децата в групата.Сега съм ПГУ и на есен ще взема малчовците.Май месец е времето ,в което мога да си поставя исканията и никой при никакви условия НЯМА право да ме принуди.Това,че до сега съм била съгласна не значи ,че трябва винаги да съм съгласна.При нас поне е така - за всеки нов випуск  се иска мнението на персонала в групата.

Мисля си...дали , ако се обединят родителите с персонала на ДГ няма да се получи нещо смислено,
                   Ами то в ежедневната работа се получава. Laughing Ами не е протест,но е създаване на една нормална и благоприятна среда за работа с децата.И ако не са родителите ....трудно ще може да се разчита само на общината.За щастие до сега не сме имали спорове с родители. Laughing

# 1 069
  • София
За мен лично натрупването на критерий :
- брат /сестра
- породени деца /близнаци-тризнаци
- по-голямо дете, вече посещаващо ДГ
 се застъпват и силно облагодетелстват определени групи деца за сметка на други. Но...нали се стимулира двудетния модел на семейство...явно и този с малка(или никаква) разлика между децата..та...в този смисъл...нямам какво да кажа, освен, че не ми звучи честно..

на мен ми се струва, че някой просто не е допремислил и преценил, че при тези 3 критерия може да се получи натрупване на точки. би трябвало, ако има предимство по няколко от тези критерии,  точки да се вземат само от един - най-силния, примерно.

# 1 070
  • Нови искър
                  За не знам кой си път ще ви кажа ,че РОДИТЕЛИ работещи в ДЗ - просто НЯМА!Не искам да споря по този въпрос!Но съм бясна когато по средата на годината ми доведат в групата някой пратен от еди къде си.Всичките ви критерии и спорове отиват по дяволите.Не мисля,че "специалните" случаи ,които сте приели ще са по-малко от "деца,на баби и дядовци работещи в конкретна ДГ" .Специални случаи по един на група.В ОДЗ това значи около 10 деца.Децата на учители - майки,татковци-няма,баби,дядовци-няма НИКОГА не са били повече от 1-2 за КОНКРЕТНАТА градина.
                   Напълно безмислено е да спорим за един критерии , но със сигурност на есен когато ми връчат списък с 30 дечица ще споря и то ще искам конкретна заповед за да работя с 8 или 10 деца над определения капацитет.Съжалявам,но ако не ви е ясно ще ви кажа,че претоварените групи повишават риска за живота и здравето на децата в тях.До сега всичко беше на гърба на учителите,но този път /с новите наредби и условия/ аз,лично,няма да поема тази отговорност ако не ми се издаде съответната заповед и то с разрешението на общината за по-голям капацитет.Така отговорността ще бъде на този,които ме е принудил да работя с повече деца от разрешената бройка.При това ако имам дете със СОП ще държа групата ми да е от 12 деца.Сега имам 3 и групата е от 29 деца.Мисля,че колегите ми ще ме подкрепят.А и съпруга ми е адвокат ,та ще намери необходимата формулировка и законно основание на искането ми.

Браво само така и за това те поткрепям, това е за ДЕЦАТА а не в техен ущърб.Но си мисля че самото ДЗ трябва да отстоява позициите си и основно директорката да е зад гърба ви за да можете да постигнете вашето съответно гледането на нашите деца да е безопасно. А не да ви дават предимство . Grinning

# 1 071

на мен ми се струва, че някой просто не е допремислил и преценил, че при тези 3 критерия може да се получи натрупване на точки. би трябвало, ако има предимство по няколко от тези критерии,  точки да се вземат само от един - най-силния, примерно.

Ами и аз така си мислех..Оказа се,че като повдигнах този въпрос на работната група- това било търсен ефект..- ние родителите сме го били поискали..с цел децата, които останат накрая с равен брой точки да са по-малко..  newsm78 newsm78 newsm78
Общо взето..онемях..щом ние сме си го поискали  newsm78 newsm78 newsm78
Но.. това не променя факта,че в мен се надигат следните въпроси:
- Какво значи "накрая" ; "децата с равен брой точки да са по-малко"...?
Не означава ли това, че през цялата тази година в работната група са се търсили именно критерии според които да се отделят правоимащите от правонямащите деца...и.."накрая"...ако случайно останат свободни места в детските градини... да се дава право на правонямащите да се джуркат там..в някаква лотария и ...честито на печелившите..
...
Но..това са едни въпроси, които си задавам от тогава и... на които засега няма еднозначен отговор.
Защото..ако децата дето ще се джуркат са повече от правоимащите...не е баш тъй...
От друга страна..ЗАЩО не разделят приема на две- да се приемат най-напред правоимащите (които и да са те), а след това останалите да си се джуркаме за свободните места- поне ще е ясно предварително има ли, няма ли и къде има..
ЗАЩО? Хубав въпрос..с лесен отговор.
ЗАЩОТО всички правоимащи им е ясно,че СИСТЕМАТА е длъжна да им приеме децата..и..то във време в което на тях им е удобно да се сетят,че им е нужно. НИКОЙ не може да ги задъжи да се редят на опашки, или да подават документи до определен срок..ЕЙ за това се точат специални случаи все още...(хубаво, ако са 10 бр за целия град- ОК, ама са стотици)
От друга страна..сега с новия критерий, както се изрази г-н Джонев, критериите са така направени,че децата с предимство и тия без е трудно да се разграничат ясно..т.е..измежду превилегированите, ще има и по-обикновени родители с по-обикновени деца..А срещу тях..никой не би трябвало да протестира..
Изобщо...ако със сигурност можем да осъдим някого за регламент 2008 и за неспазването му (който там е отговорен), то..за новия регламент, след като бъде обнародван, ще е доста по-сложно...

# 1 072
Добре де, ние сме в първата десетка от чакащите след миналогодишното класиране. Цяла година тръпнем в очакване да ни приемат (което явно няма да стане). Такива като нас няма ли да имат по още 1 точка. Мисля че си заслужаваме да сме с предимство пред тези които не са кандидатствали.
И последно тези критерии приети ли са? Явно не. Какво тогава ще му обсъждат утре в предаването Часът на мама. Пак нищо окончателно няма да се каже. Пак ще има да си чакаме за разяснения.

# 1 073
.....................................Първо не съм регистрирана защото не съм длъжна
Второ - чета защото кой знае защо в официален сайт на общината е даден линк към този форум /нищо лично но не ми е в приоритетите/ и тук се появява някаква информация от лица като Джонев и други участници в т. нар. работна група от родителски организации. А тази информация ме интересува
Трето - не пиша това защото искам да участвам в надвикване кой е по по в нужда  а само споделям това което знам за дискриминацията / между другото от семинар за тълкуване на въпросния закон при приемането му/V И не разбирам личните напатки че не знам кой е баща на детето и др от жени изпаднали в нервна криза. Само между другото имам две деца - голямото е вече в училище, а малкото ходи вече в ясла в ОДЗ. Проблемът ми е че искам да я преместя и засега не виждам начин.
Но да скачаш срещу всички критерии е меко казано .....неовмислено. Каквото и да говорим ИМА ДЕЦА с по-голяма нужда от нашите и е РЕДНО те да влязят първи. Абсолютно приемам критериите и за многодетни и за деца в риск и за сираци и ... Всъщност като се замислиш не би искала да си на тяхно място и да получиш въпросните точки. Право на държавата е да решава кой как ще стимулира и кой и как ще наказва. Но като гледам думите съпричастност и разбиране са ти чужди
ПП Май ще взема да се регистрирам, че като си гледам дългия пост взех да си срамувам  Blush
И само още нещо - когато се появят частни инвеститори за детските градини и терени ще се намерят и на лперсонала заплатите ще има и таксите ще се вдигнат. Наскоро четох материал по темата ако го намеря ще го пусна.

# 1 074
Дискриминация, добре дошла Simple Smile
Най-напред да ти кажа,че съм съгласна,че държавата има право да поощрява когото прецени и да наказва пак когото прецени.
Въпроса тук не е в оспорване на това й право.
А просто се питаме..ЗАЩО държавата наказва младите родители с едно дете?
И в същото време така активно стимулира децата, чийто братчета или сестричета вече са имали късмета да бъдат записани в детски градини?
Не съм прочела някой тук открито да е заявил,че има нещо против предимствата за сираци и полу-сираци, както и за инвалиди над 70% ( а според мен дори и над 50% би трябвало..), или за децата в риск и т.н..
Прекрасно е социалните критерии да съществуват. Всички сме родители и преди всичко хора.
Проблема е, че измежду критериите има и не социални, които остават спорни ПОРАДИ ОРГОМНАТА ЛИПСА НА МЕСТА, а не поради желанието на родителите да се конфронтират едни срещу други.
90-та година в най-голяма криза , когато се редяхме на опашките и не знаехме какво ще дойде и какво точно чакаме, бабите и дявците, (които по цял ден се редяха на опашките) с огромна злоба гледаха всяка майка или бременна, която се осмеляваше да ги пререди.. И не вярвам да е било така, защото те самите нямат внуци, или са забравили какво е да си бременна..Не вярвам и да си вярват, че един млад организъм има по-малко нужда от техния от храна...Просто..всеки дефицит озлобява хората и активира защитните им механизми. ВСЕКИ нормален индивид, поставен в условие на дефицит се бори за оцеляване...И ако тези от които зависи какъв ще е регламент не го разбират - толков апо-зле за тях. Наистина очаквам огромен брой дела да се появят..и много от тях да бъдат спечелени. Защото със или без право да взима дискриминационни решения, държавата в конституцията си е приела,че всички сме равни.. Е...някой се оказват по-равни, а другите имаме правото да питаме ЗАЩО..( с риск да ни отговорят:"Щото така ни харесва" от Държавата)

# 1 075
discriminaciq , Тоест ти си уредила и двете си деца, но сега си недоволна от това, че не можеш да преместиш едното, където искаш... Хм... странно... сега разбирам значението на думите ти, че някои деца имат по-големи нужди от други. Съжалявам, че не съм съпричастна към проблема ти, че си недоволна от местоположението на държавната детска градина на сина ти, за която плащаш 40. Аз плащам 500 лева, не съм доволна от образованието там, не съм доволна и от местоположението и, но трябва да проявя съпричастност към теб. Не мога да го преместя, защото нашата частна градина е една от нй-добрите в СОфия - тоест където и да го преместя ще е по-зле, а за държавната има критерии, които са удивляващо удобни за определени РАВНОСТОЙНИ деца. Проявявам разбира се... Няма проблеми. Ей за това говоря!
Иначе незнам дали съм написала някъде, че имам против предимствата за деца сираци, деца в неравностойно положение, деца в риск, деца на родители с увреждане!!!! Искам децата в равностойно положение да са равностойни на моето. Това искам! Това ще стане само ако избора в децата в РАВНОСТОЙНО положениестава чрез жребий, ако няма достатъчно места за всички.

# 1 076
Това ще стане само ако избора в децата в РАВНОСТОЙНО положение става чрез жребий, ако няма достатъчно места за всички.

и..ако в този жребий участват ВСИЧКИ, а не само .."по-малко равностойните."

# 1 077
Това ще стане само ако избора в децата в РАВНОСТОЙНО положение става чрез жребий, ако няма достатъчно места за всички.

и..ако в този жребий участват ВСИЧКИ, а не само .."по-малко равностойните."

Peace Peace Peace

# 1 078
  • София
А просто се питаме..ЗАЩО държавата наказва младите родители с едно дете?

Ами ето защо трябваше да има много повече критерии. Колкото повече критерии, толкова повече шанс за всички. По един критерий нямаш точка, но по друг имаш 2. А сега има само няколко основни, при това с равен брой точки...безсмислено, просто. Сори за лафа, ама за мен тази работа е "клатена, но недоклатена". Циничен език, но за мен е така. Или да има критерии, които обхващат много групи от хора или просто да е който свари пръв, т.е. по старият начин с опашките.

И в същото време така активно стимулира децата, чийто братчета или сестричета вече са имали късмета да бъдат записани в детски градини?

Колкото до вторите деца, Щурчо, държавата не стимулира децата, а родителите. Защото, ако второто ми дете не го приемат в ДГ няма  да работя още няколко години. При две породени деца можеш да сметнеш колко години са това, без прекъсване. Държавата си иска работници и данъкоплатци. Така и трябва да бъде. Хората трябва да работят за да се изхранват. В един случай двама хранят, обличат и харчат за едно гърло, в друг всичко е по две, в трети- по три...знаеш как е. Така, че държавата се мъчи да стимулира майките да започнат работа по-скоро.

# 1 079
  • нейде там, където ....
Приемът чрез жребий е всичко друго, но не и честен, прозрачен, а най-малко - удобен. За родителите. Не става ясно нито през колко време и как ще се организира, примерно. Как ще се процедира при освобождаване на място през учебната година?

Повечето родители, пишещи тук, предпочитат "по стария начин, с опашките". Били те реални или виртуални. Макар последните да доведоха само до "вдигане на цената" за прием на децата. Освен това, забавиха приема и попълването на  групите.

Както и повечето от родителите тук нямат проблем с приема - децата им вече са приети. Но и те имат своите немалки проблеми. Като невъзможността да се преместят. Но винаги им се казва да мълчат. И да си траят, щом са били от "щастливците". А дали са такива наистина? На кого му пука?

Общи условия

Активация на акаунт