СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 003
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 230
а'бе тази управа май дава само почва за стачки - искат деца, а нито дават шанс за бебета инвитро , нито за родилите се деца бъдещо развитие - е празните колички пред парламента не им стигнаха , може би искат пълни  newsm78 то бива ,но в тази държава няма нито поле за развитие тук май само ни осакатяват и режат крилете ни - съжалявам за грубите думи , но не сдържам вече нерви и сълзи!

# 1 231
И аз стигнах до извода, че трябва да си променя семейното положение, да остана безработна, от нерви по записването на детето в ОДЗ да си докарам степен инвалидност за да имам шанс #Crazy Другия вариант е да се постарая да имам още деца за да има предимсво поне за вторите, че с едно няма, независимо, че аз и съпруга ми имаме нещастието да сме от София, с постоянен адрес от сто години тук, както и родителите ни, баби, дядовци и т.н. Най изнервящата ситуация поне за мен, е че ЦДГ има под балкона ми и аз мога да пускам малчо направо в креватчето на детската градина, но за сега се оказва, че това не може да стане защото има деца,които живеят по далече и те не трябва да са ощетени от тази гледна точка на район. Разбирам, че има родители,които предпочитат ДЗ да е до работата им и да посочват градини не с адресната регистрация, но защо не се районират ДЗ, както е било едно време и да се взима предвит това като предимство. Съжалявам,че сега изказвам такова мнение, но отскоро следя форума и темата, до сега нямах време и ако е обсъждано се извинявам за късното включване. Blush

По този параграф, от Министерството на труда и социалната политика, могат да си направят лозуг, нещо като промоция: "За всяко ново детенце в семейството, по една бонус точка за кандидатстване в яслата! За всеки десет - по една допълнителна!" ... Насам народе ...  newsm32

# 1 232
  • София
чета ви , следя ви и НЕ ЗНАМ още ни е рано за градина ,но като виждам как стават нещата се плаша , а за яслата пак ли така стои въпроса ?пак ли има недостиг ? знае ли някои ?

# 1 233
За яслите също е проблем обаче там поне можеш да отидеш на място да си подадеш молбата при директорката и колкот по рано, толкова по добре. Разучавате в района чистите ясли и отивате и подавате молба, че да не се налага да се чака много дълго.

# 1 234
  • гр.София

Опашки в смисъла на такива, каквито ние си представяме - НЯМА.
По всяко време всеки може да си се мести от "опашка " на "опашка" и..реда на дошлите преди него не се запазва..Всеки път се редя тпо точки..

Джонев нали писа тук,че ще има ограничение за такива скачания от опашка на опашка? Няма да можем да се местим безкрайно.

# 1 235
  • гр.София
И още един въпрос. Ако детето набор 2006 тази година посещава яслена група в ОДЗ и иска да се премести в градинска група в друго ОДЗ ще има ли право на 1т. според К6   Детето посещава държавна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване   
                Ще има точка,ама няма никаква гаранция ,че ще бъде прието в другото ОДЗ.А в първото ОДЗ- сте си в първа група без проблем.
И този проблем май е проспан. Точката е изрично за дете,което излиза от чиста ясла и важи само за ЦДГ !
 А ако дете,ходило 6 месеца (само?!) на ясла в ОДЗ получи точка  при преместване в друго ОДЗ-следва,че и детето на jd май беше трябва да има точка,че е ходило на градина в ОДЗ и иска преместване.
 Добре се оплетохме.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 09:15 от blanc

# 1 236
  • София
След като кандидатстваме за съответната градина (по първо желание) системата дали ще ни даде "текущ" номер. Имам в предвид дали ще имаме възможност в реално време да следим как се развиват нещата с нашето кандидатстване, така както сега можем да следим кой по ред сме в опашките на така наречените "чакащи". Ясно, че кандидатурите до 30 май няма да са окончателни, но все пак да имаме някакъв ориентир.

И още един въпрос. Ако детето набор 2006 тази година посещава яслена група в ОДЗ и иска да се премести в градинска група в друго ОДЗ ще има ли право на 1т. според К6   Детето посещава държавна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване   
Toчките от ясла (евентуално ако се приемат) ще важат за ЦДГ, не за ОДЗ. Пък от ОДЗ да искате точка за друго ОДЗ е леко казано нахално. Точките са за чисти ясли, за да се компенсира именно възможността за директно преминаване от яслена в първа група в ОДЗ-тата.

# 1 237
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не знам, но все си мисля че при квотен принцип не трябва да се пипат социалните случаи. За мен не е логично в една квота да е дете сирак и брат/сестра в същата ДГ. Абсолютно са неравностойни.

При това се знае от миналата година, че по-голямата част от предимствата бяха с брат/сестра в същата ДГ. Аз лично смятам че ако това предимство отпадне и точката за второ дете отпадне, критериите ще придобият малко по-справедлив вид.

По въпроса за спорната точка за чистите ясли. Проблемът не е в точката, а във факта че изобщо съществува такава институция наречена "чиста ясла". Каква е целта - на мен не ми е ясно. И аз поне смятам че трябва да се поиска официално, ако обичат от общината, да си прехвърлят "чистите ясли" където им е мястото - към Образованието и да сформират с тях ОДЗ-та. Имало е такива опити, но от социалния ресор не са си дали яслите.
Така както си висят в пространството освен да се изпокараме за точките за децата в тях - друго нищо няма да се получи.

Peace Peace Peace

АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ
Peace
Жалко, че ве чухме отговора на г-н Джонев за квотния принцип...

# 1 238
  • Върху лъчите на Слънцето.
По критериите - К1. Защо не се запише просто постоянен или настоящ адрес на някой от родителите? Вместо - да имат постоянен, ама за една група може и само настоящ адрес. Нека е за всички - или единия или другия. Живяла съм и в Студентски град, може да се извади и лична карта там, стига да имаш валидна настанителна заповед.

В предаването г-н Джонев каза "постоянен адрес". Но какъвто и да е, според мен се обезсмисля, щон не се изисква и срок на тази регистрация - от 5\ 10 \ 15 години ... Във Варна имат също проблем с ДЗ. И там се иска адресна регистрация. И знаете ли, какъв случай зная? Умишлена смяна на адресна регистрация, за да се приеме детето в ДЗ. Но само на документи... Ми да, щом няма срок на тази регистрация така ще е - и тук ще е така. Ще започне едно регистриране... с цел вреждане в ДЗ.

# 1 239
Преди малко гледах зписа на "Часът на мама" от днес. Чудя се, защо ли ми трябваше. Не зная коя е дамата с червеното сако, но искрено съжалявам, че въпросът ѝ потъна, притиснат от последния рекламен блок. Ставаше въпрос за 30-те процента деца с увреждания и това да бъдат разпределени равномерно по градините. И на мен ми беше интересно да знам как точно ще кажат по тази логика, не момиченцето с повечето точки, че има момченце с по-малко, но момиченца си имат вече достатъчно. Жалко, че така и не разбрахме ... Интересно, ако имаше места за всички деца и се окажеше, че момченцата са много повече от момиченцата, как щяха да си решат проблема тогава? Чудесна беше и финалната шегичка, така хубаво повдигна духа на всички ни! И в Италия има недостиг на места за децата, та се доближаваме до стандартите на Милано и Рим!  ooooh!

Аз бях..И намен ми беше интересно какво ще каже г-н Джонев..ама..време нямаше..Всичко беше много набързо и много ...информативно..Поне въпрос успях да повдигна- дано и други хора да са се замислили..
Съжалявам,че не съм била на срещите на работната група, когато Лови татко е предложил този квотен принцип и не се е приел..Когато аз започнах да ходя там, категорично беше отречен и г-н Джонев не желаеше да се преразгледа..

Това е въпросът, който и мен най-много ме вълнува.В крайна сметка аз съм включила в списъка на желани от мен ДЗ всички такива, намиращи се в моя район и районите в близост до дома ми на радиус от 15 км.-тогава какъв е проблемът с квотния принцип-деца със социални предимства и деца без социални предимства в  съотношение 30/70 за всяко детско заведение?Както ще ми кажат на мен, че няма място за детето ми в най-близкото ОДЗ и най-вероятно ще трябва да я мъкна по близките села така би трябвало да бъде казано и на другите родители, че процентът в конкретно това ДЗ е запълнен и ще трябва да изберат друга...нали?Или аз съм нетолерантна  newsm78 Наистина, ще ми е интересно да чуя на колкото се може повече родители гледната точка, защото може да се окаже, че другата позиция има повече доводи, до които аз не съм стигнала!

Освен това, не съм съгласна, че времето в Часът на мама е малко.Мисля, че Г-н Джонев много трудно влезе в същината-бавно и мудно се изказваше / не знам дали това си му е маниерът или беше умишлено/ и в крайна сметка, това което интересува най-силно родителите започна да се разисква в края на предаването и съответно не остана време за въпросите на родителите-тук искам да им благодаря, че отделиха от времето си, за да се опитат да получат информацията, касаеща всички ни тук   bouquet

# 1 240
След като кандидатстваме за съответната градина (по първо желание) системата дали ще ни даде "текущ" номер. Имам в предвид дали ще имаме възможност в реално време да следим как се развиват нещата с нашето кандидатстване, така както сега можем да следим кой по ред сме в опашките на така наречените "чакащи". Ясно, че кандидатурите до 30 май няма да са окончателни, но все пак да имаме някакъв ориентир.

Toчките от ясла (евентуално ако се приемат) ще важат за ЦДГ, не за ОДЗ. Пък от ОДЗ да искате точка за друго ОДЗ е леко казано нахално. Точките са за чисти ясли, за да се компенсира именно възможността за директно преминаване от яслена в първа група в ОДЗ-тата.

ОК ясно. Признавам, че има резон в това което казваш.

Ами за "чакащите" в първите няколко номера на сегашните опашки??? Аз не разбрах защо няма да са с предимство пред тези които даже не са кандидатствали миналата година за ясла. Защо да не са с предимство при жребий с евентуален равен брой точки??
Аз пак си повтарям въпроса от предната страница, но така и не ми стана ясно.

# 1 241
Здравейте и от нас!

Дълго време не съм чела и не съм писала в темата,реших да си запазя нервите за новия регламент,които вече е почети ясен.
Няма да го коментирам просто вчера бях на границата на нервната криза,докато се опитвах да работя и да гледам ''часът на мама''.
Бих помолила някоя мама,която е гледала цялото предаване да изведе въпросите по самия регламент,за да се просветя още веднъж.
Ако пък го има някъде качено предаването кажете да си го сваля да го гледам,вчера го търсих в Арената,но без успех.
Искам да кажа няколко неща от това което видях, а именно: Едната мама,която беше сред представителките на родителите,когато и зададоха въпрос за системата,нейният отговор беше,че не желае да я коментира,а иска да обсъди колко детски градини са се построили и колко жилищни кооперации.
Нямам нищо напротив,но това предаване беше да се обсъди системата, а не да се обсъждат новите детски градини,а те докато се построят нашите деца ще са може би вече гимназисти!
Няма да задълбавам повече.
Имаше и изказване от г-н Джонев,че са се опитали да направят системата така,че дори и да не са приети децата  родителите да не се чустват ''измамени''.
Благодаря Ви г-н Джонев,аз се чуствам идеално след като детето ми точно стана 4 резерва и Вие сменяте системата и сега отново най вероятно няма да го приемат.
Г-н Джонев, казахте че имало много пропуски в старата система, а тогава като имаше,защо не я анулирахте и не я пуснахте отново,а я оставихте?
Защо на гърба на родителите и на децата направихте подобренията за новата Ви система?
Защо не пуснахте системата пробно или тестово за да видите как ще работи?

Имам един последен въпрос,към по вещите от мене, ако детето има документи и епикризи,но може да посещава пълноценно детска градина с другите деца,кой издава този документ>?Какъв е този документ?

# 1 242
Четох четох и пак немога да изчета всичко написано от вас. Иска ми се и аз да изкажа недоволството си от целия този абсурд. На нас също ни предстои изписване от детска ясла и кандидатстване за ОДЗ. Първата ни несигурност е кога ще ни накарат да изпишем децата си - миналата година срокът беше месец юни. Питам се тогава кой се предполага, че трябва да гледа децата ни до евентуалното им приемане в ОДЗ през септември. Това са си цели 3 месеца! Едва ли някой може да си позволи толкова дълга отпуска!
След това по отношение на тези критерии, по които се опитват да разделят децата ни.... Не е ли по-логично ако се приеме като алтернативен критерий дохода на родителите с предимство да са тези родители,които внасят по-големи данъци. Нали все пак от тези средства се поддържат детските градини?! Как може критерий да бъде ниският доход след като сигурно и на децата са ясни размерите на сивата икономика в нашата "мила" държавица и това, че по-голямата част от работещите се осигуряват на минимална или на много по-ниска от реалната си заплата.
Другото ми предложение е да имат предимство двама работещи и осигуряващи се в София родители, а не единия да си стои в къщи и да има възможност да си гледа детето, а да го е дал в  ОДЗ, за да има малко повече свободно време за себе си.
За съжаление обаче мисля,че каквото и да се обсъжда тук накрая ще бъде прието нещо, което няма да е никак честно нито към нас, нито към децата ни.

# 1 243
На мен лично би ми било кофти човек с увреждане да си влачи детето на ДГ в друг квартал или самотен родител, защото квотата се е запълнила. Ако става въпрос за ДГ с равностойна отдалеченост - ОК. Но има квартали с доста оскъдно наличие на ДГ и там нещата не стоят така. Това ми е основното притеснение. Не мога да твърдя колко абсолютно и безрезервно подкрепям правото на по-слабия и в същото време да подкрепя квотния принцип, който вероятно ще ограничи това право ако не се прецизира.

Все си мисля че хората от групата със социалните критерии биха избирали основно на принципа удобство, а не престижност на ДГ. А иначе на деца с брат/сестра в същата ДГ не мисля че бих отстъпила. Пак казвам - за мен механично определяне на квоти за социалните критерии не е приемливо. Лично мнение.

Тук в този форум мнозинството подкрепя и квотния принцип и точката за брат/сестра в същата ДГ. За мен тези двете се изключват взаимно. Ако подкрепим квотния принцип, по презумпция извън желаната ДГ остават най-вече децата по този критерий.

# 1 244
  • софия
.... щон не се изисква и срок на тази регистрация - от 5\ 10 \ 15 години ... Във Варна имат също проблем с ДЗ. И там се иска адресна регистрация. И знаете ли, какъв случай зная? Умишлена смяна на адресна регистрация, за да се приеме детето в ДЗ. Но само на документи... Ми да, щом няма срок на тази регистрация така ще е - и тук ще е така. Ще започне едно регистриране... с цел вреждане в ДЗ.
Естествено, че така ще се случи  Peace, което по същество абсолютно обезмисля този критерий. Но общината и Джонев (защото всички вече сме на ясно, че той не е само изпълнител) ще отчетат наличието на нещо-си, свързано със София  Sick

Общи условия

Активация на акаунт