СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 065
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 275
...
Единственото, което смятам за по-справедливо е времето на подаване на молбите...(което г-н Джонев абсолщтно отрича като справедлив критерий...и аз не му разбирам логиката)
                    То е лесно,Щурчо,да се разбере логиката му и мнението против. Mr. Green Много от загрижените мами не могат да стоят на опашки,да дебнат кога ще дойде първия ден за подаване на документи,да станат при това по-рано от 12 часа на обяд,а така.......получават равен старт с всички,че ако имат и една точка отгоре  Mr. Green могат да ви изпреварят и да се класират преди вес нищо,че последни са се сетили да подадат документи.Фактора време ОТНЕМА тази възможност.
И аз так аги виждам нещата...В правилника за класиране 2008г, бяха пропуснали да отблежат точно предимствата на тия, дето са се сетили на 15 септември,че ДГ са започнали работа от 1 септември..и..децата им е време да почват вече..с ходенето..
А ние..дето си се нервехме на 4.02.2008 в 8.45 наточени пред компютрите и заредени с ентусиазъм,че няма да мръзнем...ни изстинаха надеждите първо със срива в системата (който..може и нарочно да е бил организиран - не ми се ще да вярвам,че г-н Джонев е чак толкоз некадърен), после с обвинението към изнервените родители,че всъщност са едни хакери...200бр!!!!!!!! (няма ли някоя фирма дето има нужда от кадърен персонал да се заинтересув акои са тия толкоз кадърни люде, дето в 9ч вместо да работят нещо смислено, бойкотират перфектната СИСТЕМА, ааа?)  и..накрая с непрекъснатите текущи доуточнявания на въпросния регламент ..и с появата не "специалните " случаи и с появата на " Децата родени до 31 май 2006 имат право да кандидатстват, но вашето не е от тях. Все пак..кандидатурата му ще се запази активна"..ВРЪХ..просто..липсва само черешката..
Ей сега ,като сложат и опашка за девойки и младежи.., като добавят и жребий, или доход, и като вмъкнат разместване от градина в градина...ще се видим не в чудо, ами...във филм на ужасите..
..
Аз..като се замислям... newsm78 newsm78 newsm78..откриването на нова собствена частна детска градина, ще ми отнеме по-малко нерви..с всички документи дето ще са нужни да събера...мисля,че имама по-голям шанс до 1 септември дори.. newsm78

# 1 276
  • София
Аз до момента не съм се включвала по темата, но съм пряко заинтересована,тъй като тази есен детето ми ако успее да се пребори  с класирането трябва да ходи на ясла.Друг е въпросът дали с този нов регламент изобщо ще стигнем  до по-добро място от ЧАКАЩ 122 по ред Rolling Eyes
Моето мнение е че на този етап и 5000 точки да измислят по регламента оправия няма да има докато не се направят още детски градини Peace
Разбира се това е лично мнение - без да засягам пряко някой от Вас.

# 1 277
извинете ме каква е разликата м/у ОДЗ и ЦДГ и ДГ? Blush

# 1 278
  • Ланкър, планините Овнерог
извинете ме каква е разликата м/у ОДЗ и ЦДГ и ДГ? Blush

ДГ-детска градина(общо наименование и за ЦДГ и ОДЗ)
ЦДГ-целодневна детска градина-има групи от 1 до 4
ОДЗ-обединено детско заведение-има и ясленски групи до 4гр.

# 1 279
  • софия
щурчо, по принцип разбирам логиката ти относно регистрацията, но не съм съгласна това да е начина Общината да "кара" някой да се регистрира, камо ли по този начин да събира статистика за населението  Naughty Нали говорим за критерии, а не за статистическа информация. Много моля да си намерят начин да я съберат и да намерят начин да упражнят контрол относно пребиваващите в София. Винаги съм била на мнение, че адресната регистрация трябва да не е съобразно възрастта на родителя, а да е поне от година преди раждането на детето, което кандидатства. Защото все пак това е система за кандидатстване в детско заведение, а не... нещо друго. Сега, всички, чиито деца ще кандидатстват ще отидат и ще се регистрират. От тази гледна точка този критерий няма да доведе до даване на каквото и да било. Все едно го няма. Но, в крайна сметка, както беше ясно от началото, каквото Джонев преценява за правилно, това се предлага като "разумен критерий". Системата, като идея, е просто начин да се отклони вниманието от основния проблем, по който не се работи. Мандатът изтича. Ще виси на главата на следващите. Тези от местната ще се наместят в централната власт да доомажат, каквото има. Точно по тази причина спрях да се ядосвам, пиша, предлагам тук. Намерила съм друг начин да си реша проблема и въобще не се чувствам виновна за това.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 15:40 от zvanche

# 1 280
Taka e.
Проблема не е в липсата на критерии, а в липсата на места.
Обаче, при липса на места КАКВИ точно ще са критериите за приемане, става още по-важно, нали?

Защото..ако има места за всички - всякакви критерии за предимства ще са по-скоро за избор на по-добра, по-удобна или по-...на който кавото търси градина..
В случая обаче говорим за недостиг на места..т.е..регламента трябва да реши КОИ деца да ощети..

И..като гледам сегашния регламент ощетените ще са деца от семейства с едно дете, здрави, прави и... част от семействата с две деца с по-голяма от 2г разлика във възрастта и нито едно непосещаващо дете в ДГ... ,  които не успеят да се ориентират в сложния регламент и вземат наивно да кандидатстват само в отсрещната градина (както аз миналата година...- само в 3-те най-близки...ГОЛЯМА..не..ОГРОМНА грешка)и..някой многодетни семейства, като моето.. Simple Smile (да си рекна пак)
Та..аз не разбирам ЗАЩО тия семейства да са ощетени..
Като изключим 200 случая на сираци, полу-сираци, инвалиди и т.н с реални нужди и още толкова някакви други доказано с нужди да са преди другите деца..ВСИЧКИ останали деца независимо от родителите си, пола си, доходите , късмета, и т.н...ТРЯБВА да имат равен шанс при кандидатстването за класиране.( това са по-малко от 10% деца с реални предимства, а ние говорим за 30...- т.е..другите над 20% са деца с братя и сестри до 18г..породени и вече приети в ДГ.. и да мислим за тяхното удобство...ми се вижда прекалено, след като им е гарантиран приема..)

# 1 281
щурчо, по принцип разбирам логиката ти относно регистрацията, но не съм съгласна това да е начина Общината да "кара" някой да се регистрира, камо ли по този начин да събира статистика за населението  Naughty Нали говорим за критерии, а не за статистическа информация. Много моля да си намерят начин да я съберат и да намерят начин да упражнят контрол относно пребиваващите в София. Винаги съм била на мнение, че адресната регистрация трябва да не е съобразно възрастта на родителя, а да е поне от година преди раждането на детето, което кандидатства. Защото все пак това е система за кандидатстване в детско заведение, а не... нещо друго. Сега, всички, чиито деца ще кандидатстват ще отидат и ще се регистрират. От тази гледна точка този критерий няма да доведе до даване на каквото и да било. Все едно го няма. Но, в крайна сметка, както беше ясно от началото, каквото Джонев преценява за правилно, това се предлага като "разумен критерий".
Звънче, това са две отделни неща Simple Smile
К1 наистина не носи предимство на никого. Той е (според мен) само за инфо на Общината. За това и толкова се борихме за студентите- д аимат право на настоящ адрес, ако живеят в студентски град, където нямат право за се регистрират по постоянен адрес- за да не са ощетени. Този критерий е пожелателен, но така направен,че всички, които са заинтересовани, ще се регистрират. И аз не съм съгласна ТОВА да е начина Общината да кара някой да се регистрира, но..не възразявам всички да са регистрирани Simple Smile АКО Общината няма друг начин да ги накара- ОК..нека е този...Това не ощетява никого..
Адресната регистрация съобразно времето на регистрация на родителя, беше предложена от Лови-татко, като АЛТЕРНАТИВЕН критерий за избор при равен брой точки. Към този критерий, има забелжка точно защото не е равноправен за всички родени в София, а дава предимство на по-възрастните такива.....
Сама разбираш,че няма как алтернативен критерий да е възрастта на детето, понеже ВСИЧКИ деца за които говорим са на макс. 3г Едва ли ще има много голяма разлика...в броя точки, който могат да съберат..А ако говорим за децата родени 2008г..съвсем не виждам какво ще ги диферинцира..?
Ако ми говориш да се дават точки по ВЪЗРАСТ...то това е силно дискриминативно и..аз съм против, децата родени януари да имат повече права от тия родени декември (макар моето да е в средата на годината)

bouquet

# 1 282
  • софия

Ако ми говориш да се дават точки по ВЪЗРАСТ...то това е силно дискриминативно и..аз съм против, децата родени януари да имат повече права от тия родени декември (макар моето да е в средата на годината)

bouquet

Hug Hug не, щураче, аз имам предвид, ако детето е родено 04.10. 2008 напр., регистрацията на родителите да е поне от 04.10.2007 и ако е до 5 г. от преди раждането - еди-колко-си точки, от 5-10 - еди-колко-си, над 10 - еди-колко-си. Абсолютно примерно. Такава беше моята идея. Естествено, съм против, възрастта на родителите да има значение, защото всеки сам преценявам кога да има дете и да поеме тази отговорност  Simple Smile Но, каквото и да си "говорим", всичко вече е решено ... до другата година.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 15:54 от zvanche

# 1 283

Hug Hug не, щураче, аз имам предвид, ако детето е родено 04.10. 2008 напр., регистрацията на родителите да е поне от 04.10.2007 и ако е до 5 г. от преди раждането - еди-колко-си точки, от 5-10 - еди-колко-си, над 10 - еди-колко-си. Абсолютно примерно, но такава беше моята идея. Естествено, съм против, възрастта на родителите да има значение, защото всеки сам си преценява кога е готов да има дете Simple Smile Но, каквото и да си "говорим", всичко вече е решено ... до другата година.

Да де..пак идваме до възрастта на родителите..
Нали се сещаш,че ако аз съм на 40 не ми е проблем да имам регистрация над 30 г...(че даже и над 40)...а ти ако си на 20...колко може да ти е максимума?
..
Идваме пак до предложението на Лови-татко.
Аз подкрепям това предложение. Не възразявам да се добави още един дискриминационен критерий, шпри толкова други...които при това са основни.. Но..има родители, които са против..и този критерий беше погледнат несериозно от г-н Джонев (той..просто си е решил да е жребий или доход, та..всяко друго нещо би било неприемливо... Embarassed)

Не искам да съм лош пророк, но..доколкото разбрах, този регламент няма амбицията да е само за 2009г...В момента в който се обнародва става ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН от тук нататък и за внуците ни...(Ако не се появи някой г-н Джонев младши до тогава, дето да реши да го променя, щото..неговата фирма не иска да работи по този...)

# 1 284
съжалявам но не съм прочел всичките 86 страници и дано не се повтарям, но би следвало комисията за защита от дискриминация да се самосезира и да даде становище във връзка с всички тези предимства
предполагам че в тази комисия има поне един родител с дете което е или щее част от тази дандания
отделно всики родители се оплакват че децата всъщност не ходят редовно на градина, защото през няколко дни са болни и то защото някой личен лекар е дал бележка на очевидно болно дете, което е разболяло останалите. отделно ако има брат или сестра болестта се пренася в другата група и като следваме въпросните предимства цялата градина си преболедува едно лекарско недоглеждане. това в пари значи много. толкова и толкова родители с болнични и пропуснати ползи и разходи за лекарства и т.н.
в този ред на мисли от цялата работа е засегнат данъкоплатеца от цялата страна, защото плаща чрез НОИ болнични, които е можело да не плаща. Странно но тези разходи явно никой не го вълнуват, най-много да е поредната тема за сблъсък между бойко и станишев
тази система с предимствата трябва да се преразгледа изначало.
все още неразбирам защо общината не е задължена по нито една наредба да създава достатъчно детски заведения, или да обвързва броя на населението в даден квартал с местата в детски градини, училища, болници и полиция.
нали ние гражданите избираме общинските съветници дето ги решават тези неща.
така излиза че сами сме си виновни.
редно е всичките тези комисии да се самосезират и да вземат нещата в свои ръце, защото явнодетски градини няма да се строят в следващите не 3, не 5 ами дори 10 години.

# 1 285

Hug Hug не, щураче, аз имам предвид, ако детето е родено 04.10. 2008 напр., регистрацията на родителите да е поне от 04.10.2007 и ако е до 5 г. от преди раждането - еди-колко-си точки, от 5-10 - еди-колко-си, над 10 - еди-колко-си. Абсолютно примерно, но такава беше моята идея. Естествено, съм против, възрастта на родителите да има значение, защото всеки сам си преценява кога е готов да има дете Simple Smile Но, каквото и да си "говорим", всичко вече е решено ... до другата година.

Нали се сещаш,че ако аз съм на 40 не ми е проблем да имам регистрация над 30 г...(че даже и над 40)...а ти ако си на 20...колко може да ти е максимума?
..

Да но проблемът с местата в градините е от последните 4-5 години, тогава стана по-трудно и то основно заради идващите хора от провинцията. Така че ако се въведе като допълнителен критерий при равен брой точки срокът на адресната регистрация за примерно до 5 години назад наистина ще има разлика. Защото сега регистрацията се прави за 10 минути и няма проблем всеки кандидатстващ да си я направи. А за възрастта на майките - ами ако са родом от Сф те са си били адресно регистрирани на адреса на родителите и това може да се установи, ако и да са на 20 в момента. Ако не се лъжа лична карта се издава на 14, така че до 20 са тамън 6 години.

# 1 286
  • софия
..
Идваме пак до предложението на Лови-татко.
Аз подкрепям това предложение. Не възразявам да се добави още един дискриминационен критерий, шпри толкова други...които при това са основни.. Но..има родители, които са против..и този критерий беше погледнат несериозно от г-н Джонев (той..просто си е решил да е жребий или доход, та..всяко друго нещо би било неприемливо... Embarassed)

Не искам да съм лош пророк, но..доколкото разбрах, този регламент няма амбицията да е само за 2009г...В момента в който се обнародва става ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН от тук нататък и за внуците ни...(Ако не се появи някой г-н Джонев младши до тогава, дето да реши да го променя, щото..неговата фирма не иска да работи по този...)
Нямаш максимум. Над 10 г. и толкова. Групираш от-до без да определяш максимум. Защо си мислиш, че нещо прието и обнародвано не може да се променя? Не бъди толкова наивна. Може да се направят изменения и допълнения, а може и просто да се отмени.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 16:16 от zvanche

# 1 287
Това с до 5 или 6г назад е наистина добро предложение, но..пак не дава голяма разлика в броя на точкит епри равен брой..Просто..много ще са децата с равен брой..
И друго..
Все повече се замислям..
Доколко е редно да се джуркат само децата с равен брой точки...
Според мен,..трябва да се разграничат ясно децата с предимства и тия без..за даможе останалите да са равнопоставени..т.е..каквито и да са алтернативните методи на "отсяване" те да важат за всички, който не са инвалиди, близнаци,сираци или полу-сираци, деца от приемни семейства, деца в риск и/или други доказано социални случаи...
Така..може би ще има някаква по-голяма справедливост..
А децата по горните категории да са така добри да се разпределят по градини (може и предварително) за да не се чувстват ощетени и ние да не сме с някакви чувства,че сме ги ощетили, като сме им гарантирали прием, ама не сме им гарантирали ДГ, която да им е удобна..
И..също...всички парашутисти да се спускат от Общината и / или директорките СЛЕД основното класиране и над стандартните бройки (доколкото им позволява капацитета и наглостта на правоимащи)..Сорри за грубия език, ама...за правоимащите е редно да се обособят специални ведомствени детски градини, каквито има към посолствата и..да не ги мислим..поне тях.

# 1 288
...................отделно всики родители се оплакват че децата всъщност не ходят редовно на градина, защото през няколко дни са болни и то защото някой личен лекар е дал бележка на очевидно болно дете, което е разболяло останалите. отделно ако има брат или сестра болестта се пренася в другата група и като следваме въпросните предимства цялата градина си преболедува едно лекарско недоглеждане. това в пари значи много. толкова и толкова родители с болнични и пропуснати ползи и разходи за лекарства и т.н.
в този ред на мисли от цялата работа е засегнат данъкоплатеца от цялата страна, защото плаща чрез НОИ болнични, които е можело да не плаща. Странно но тези разходи явно никой не го вълнуват, най-много да е поредната тема за сблъсък между бойко и станишев
тази система с предимствата трябва да се преразгледа изначало.
все още неразбирам защо общината не е задължена по нито една наредба да създава достатъчно детски заведения, или да обвързва броя на населението в даден квартал с местата в детски градини, училища, болници и полиция.
нали ние гражданите избираме общинските съветници дето ги решават тези неща.
така излиза че сами сме си виновни.
редно е всичките тези комисии да се самосезират и да вземат нещата в свои ръце, защото явнодетски градини няма да се строят в следващите не 3, не 5 ами дори 10 години.

Ще се опитам да ти отговоря на въпросчетата:
               - за това,че децата боледуват - препълнените групи са една от причините ,а не братчетата и сестричетата
                                                                  - не "недоглеждането на лекарите",а в повечето случаи нежеланието на родителите да спрат сополивото и кашлящо дете за 1-2 дни.Бележките от лекарите са дават по настояване на родителите,а не защото лекаря ги е потърсил и им ги е дал насила.
               - за НОИ - не ТИ като данъкоплатец и внасящ осигуровки ми плащаш болничните.Всеки осигурен получава болнични на база СОБСТВЕНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ.До сега не съм видяла някои НЕУСИГУРЕН да е получил нещо от НОИ.Така,че не се коси за разходите на НОИ и за сблъсъка между ББ и С. Mr. Green Той пък най-малко ме вълнува. Mr. Green
               - за задължението на общината да строи ДЗ - ами няма такова задължение никъде записано и регламентирано.Посещението в ДЗ не е задължително,това е услуга ,която подпомага работещите родители,но не е задължителна.Само ПГУ и у-ще трябва да осигури общината,ама и там май закъсва.Ще се види и чуе скоро. Mr. GreenКакто има различни услуги и вече се появиха частни,така и ДЗ могат да бъдат и общински и частни.Като не може да строи общината да строят частниците.Съвсем друг е въпроса,че в нашата държавица НЯМА много хора с добро заплащане,които биха могли да се възползват от алтернативите на общинските ДЗ.

# 1 289
  • София
При критерий К1 се иска постоянен адрес,а не адресна регистрация. Между тези 2 понятия има разлика.В нашата община "Надежда" искат задължително нотариален акт от жилище за постоянен адрес.За тези,които живеят под наем незнам дали ще успеят да си вземат постоянно местожителство.Доколкото разбрах адресна регистрация(настоящ адрес)важи само за студентите,така че според мен този критерий ще играе роля.

Общи условия

Активация на акаунт