СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 083
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 425
Браво! Една крачка напред в здравия разум. Хайде сега премахнете и от К3 или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години   1 т. , защото дали едно семейство е с 2 деца с 3 години разлика или с 2 деца с 2 години разлика е избор на родителите, които е съзнателно направен. Не че не се ощетяват еднодетните, но е малко по-справедливо

# 1 426
По въпроса за "чистите ясли" и Частните детски градини смятам, че е редно да се дава равен шанс. Но пък да се премахне въобще не е честно, защото тези деца дето са успели да влязат миналата година в ОДЗ и тези които още си висят по опашките на стария регламент не са на една и съща позиция нали. А всеки е намерил начин през тази година да се справи със недостига на места. За това смятам че и ЧДГ и ДЯ трябва да носят еднакви точки.

# 1 427
Яга мама, има и частни ясли. Веднъж преебани - винаги преебани. това ли трябва да важи за нашите деца???? Не е ли малко нахално всъщност?
На Територията на Република България освен държавни има и доста частни детски ясли, които са лиензирани и подлежат на санкции по същите закони, по които и държавните. Ако едно дете е било ПРИНУДЕНО да посещава лицензирано частно детско заведение заради липса на места в държавните, то вече веднъж е било наказано за липсата на места (при записването му в частно заведение) и повторното му наказание (давайки привилегии на тези, които са успели да влязат първия път) е дори проява на лош вкус.

# 1 428
  • София
Ами дай държавата да субсидира и частните фирми те също се съобразяват със закона и  подлежат на определени санкции. 
Айде и тези които ги гледат детегледачки за над 1000 лв. и  за тях точка.

# 1 429
Ама аз имах предвид да са еднакви точките за чисти и частни, а не да има прее.......от това че ходи на частна.  

# 1 430
  • София
Toзи проект 10, кой го направи? Май пак тихомълком някой си го реши  Thinking? Мисля си, че при това редуциране на точките е редно да се премахнат точките за брат/сестра в същата градина и за породени за първото дете. Повтаря се ситуацията от миналат година! ooooh!

# 1 431
  • София
Разбрах те. Положението е абсурдно но въпреки всичко не може да се слага под един знаменател държавно и частно заведение.
Държавата като е забъркала такава каша, в частност общината да си понесе последствията от това недоразумение, чиста държавна ясла.

# 1 432
                       Я предложете в понеделник да се премахнат всички критерии и минете директно на ТЕГЛЕНЕ НА ЖРЕБИИ.Така всички ще са с равни шансове. Mr. Green Пък това,че някой ще тича от Младост до Люлин с двете си деца-голяма работа.Тези дето си гледат децата сами да тичат да си намерят половинки  Laughing, многодетните да разпределят децата между роднините и ....май ще се реши въпроса с равнопоставеността. Laughing
                       Аз не мога да разбера ЗАЩО НЕ СЕ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕАЛНО КАНДИДАТСТВАЩИТЕ!Да се извадят дублираните кандидатури и да видим реално колко са децата в София.Даже информацията да е разделена по година на раждане.
                       Сега само 8-10000 и в края на крайщата ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ НЯМА!!!

# 1 433
Здравейте,

За ваша информация, проектът за регламент (версия 10), който ще бъде представен на Консултативния съвет в понеделник съдържа следните промени на критериите:

К1 - за адрес в София - 2 т. - включва и настоящ адрес
К4 - за братя/сестри до 18 - променен на "Семейството е многодетно" - по 1 точка за трето и всяко следващо дете
К6 - за 'чисти' ясли - премахнат
К16 - за точки от директор на градина - премахнат

Освен това ще бъде предложено да се въведе вторично и третично подреждане на децата с равен брой точки по следните правила:

При равен брой точки, децата се подреждат:
•   вторично: по намаляваща продължителност на регистрация на родител в София (до максимум 5 години);
•   третично: по намаляваща сума на платени местни данъци и такси за миналата година от двамата родители (ако има неплатени данъци и такси, неплатената сума се намалява от сумата за подредба);
•   при равенство по предходните подредби, кандидатурите се подреждат по безпристрастен метод, който дава равни възможности за класиране и изключва предпоставки за манипулации, определен от Дирекция „Образование”.
Данните за регистрация в София и платени местни данъци и такси се взимат автоматично от съответните информационни системи на Столична община.

На Столичния общински съвет ще бъдат предложени най-важните принципи на новия регламент за политическо решение. Родителите ще бъдат информирани със специално писмо за съдържанието на предлаганите решения.

В понеделник ще бъде обсъдена и евентуална анкета до всички кандидатстващи родители по основните принципи на новия регламент. Ако Консултативният съвет реши анкетата да бъде проведена, резултатите ще бъдат представени на Столичния общински съвет.

Поздрави,

Явор Джонев

Здравейте г-н Джонев,
Благодаря ви за включването..Съвсем навреме е..Доста се изнервихме последните дни, осъзнавайки, че всъщност критериите от версия 9 са добри само при налични места за всички деца..
Сега..
за К1с включването на настоящ адрес, нещата стават по-добри (защото пак може да се направи статистиката, която всъщност се цели..) 1т или 2т...няма разлика..., но по-убедително ще са заинтересовани родителите да се регистрират в София, ако още не са го направили. Peace
К4 - признавам, че тук съм лично удовлетворена от името на ВСИЧКИ многодетни майки, които макар и да не представлявам официално, съм сигурна, че ще са удовлетворени от този критерий в точно този му вид, без ограничение на възрастта на децата им, защото..една майка е или многодетна, или не е такава.. Мисля, че и еднодетните мами няма да са против този критерий в този му вид..
К6 - признавам, че съм леко разочарована от името на тези деца и техните родители.. но..тъй като този критерий е наистина спорен дори тук в този форум, то..вероятно наистина ще доведе до по-голямо недоволство след приемането на регламента, ако съществаува.. (Лично аз го намирам за справедлив, но... би могъл да е атакуем..от родители, които макар и да не са искали да си дават детето на ясла ще са недоволни...)
К16- този критерий според мен си беше напълно на място.., но..явно директорките са се отказали от това си право..за да не ги обвиняват допълнително в корпупция..
..
Лично аз мисля, че и други критерии имат нужда от корекция, но...това определено е крачка в по-малко спорна посока..
..
Относно критериите при равен брой точки...ПОЗДРАВЛЕНИЯ!! Мисля, че точно това имах впредвид под по-комплексен критерий!
Така софиянци ще са удовлетворени, че ако децата им гледат отсрещната детска градина в която е ходила мама и преди това баба, имат по-голям шанс техните деца да я посещават също.. Peace и в същото време се отчита плащането на данъци...което е АБСОЛЮТНО безпристрастен критерий. И бедни и богатии социално слаби и социално силни дължат данъци според възможностите си и...е редно да са си ги платили за да очакват да се възползват от общинската услуга.. Peace Peace Peace Това наистина звучи справедливо..
И..накрая...последния критерий по който ще се редят децата...се надявам да не е жребий, защото при платени данъци от всички родители, ще се прилага той...
Но..все пак...преди това ще бъдат отчетени и други неща...които надявам се ще спомогнат за подпомагане на Обшината..и..дано се съберат достатъчно данъци , за да може да се построят нови ДГ и ремонтират съществуващите ДГ, които са все още общинска собственост, но не се ползват по предназначение..

И..подкрепям Анна, че е редно да се премахнат точките за брат/сестра в същата ДГ и за породени за първо дете (освен, в случаите, когато кандидатстват и двете деца едновременно)..
..
Toзи проект 10, кой го направи? Май пак тихомълком някой си го реши  Thinking? ..........Повтаря се ситуацията от миналат година! ooooh!

Според мен, юристите и правозащитните организации, които са преглеждали регламент 9, преди да се предостави на СОС, са направили тези забелжки за К1, К4 и К6, а за К16..вероятно самите директорки са се отказали... newsm78, но..може би г-н Джонев ще ни каже как точно се е появил вариант 10..

# 1 434
  • София
                       Я предложете в понеделник да се премахнат всички критерии и минете директно на ТЕГЛЕНЕ НА ЖРЕБИИ.Така всички ще са с равни шансове. Mr. Green Пък това,че някой ще тича от Младост до Люлин с двете си деца-голяма работа.Тези дето си гледат децата сами да тичат да си намерят половинки  Laughing, многодетните да разпределят децата между роднините и ....май ще се реши въпроса с равнопоставеността. Laughing

Laughing Скица

# 1 435
  • София
Аз ли не довидях или никъде не пише какво ще е положението с предимството на дете,чието братче или сестриче посещават вече дадена градина.

# 1 436
Аз ли не довидях или никъде не пише какво ще е положението с предимството на дете,чието братче или сестриче посещават вече дадена градина.
Явно във версия 10 се запазва критерия за 1т допълнително на дете, чието братче/сестриче посещава дадена ДГ..

# 1 437
И..подкрепям Анна, че е редно да се премахнат точките за брат/сестра в същата ДГ и за породени за първо дете (освен, в случаите, когато кандидатстват и двете деца едновременно)..

Peace  Подкрепям напълно.
Но нека кандидатстващите едновременно да не са ограничени от разликата до две години  Peace

Ембрион, явно остава в тази версия 10, щом не е споменато, че ще бъде премахнато.

# 1 438
                Няма какво да гледаш  Laughing Искат да се махне този критерии и аз за това казах,че ще е голям кеф да тичаш ти в Младост с едното си дете,а с другото мъжа ти в Люлин.Ако пък си сама не ти завиждам в тия задръствания в София. Laughing
                Ами тези семейства дето нямат жилища и не плащат данъци кВо ги прАйм?Отпадат ли от ДЗ?  Mr. GreenПитам защото освен ДОД ,патентни данъци и т.н. има и данък за жилище,а има и такси като тази за сметта.Не може някой дето не плаща ВСИЧКИ данъци и такси в София да пререди детето на някой дето плаща данък и на 200-300 кв.м апартамент или къща! Mr. Green
               Това ви го пиша за да разберете колко е глупаво това начинание - прием на децата по данъците,които плащат родителите.И кой ще провери КОЛКО софиянци /родени в София и живяли само в нея/ работят във фирми ,чиято регистрация НЕ Е В СОФИЯ.Как така тези хора ги елиминирате в случая децата им.Какво са виновни,че в София са си намерили работа във фирма регистрирана в Пловдив например.Защото има много такива родители в ДЗ.

# 1 439
Момичета, аз още не мога добре да осъзная новите предложения..
Реално, моите точки се запазват...- дава ми се още 1т за многодетен родител (2т а иначе имах 1т), но ми се взема 1т за чиста ясла..т.е..пак съм си в старото положение откъм брой точки..Добавям една (която всички ще добавим) за софийското местожителство..
Та..ако преди събирах 5т, сега, като смятам, ще имам 6т...
...
Обаче...въпреки,че точките ми не се променят, съм удовлетворена от това, че не всички двудетни семейства ще получат точка..т.е..вече се доближават доста повече еднодетните и двудетните семейства (с изключение на двудетните с породени и с брат/сестра в ДГ)...които никак не са малко..
Мисля си..., че като се има впредвид,че миналата година те влизаха с абсолщтно предимство, пък..сега ще се джуркат наравно с хората с равен на техния брой точки...не е чак толкова дискриминиращо, колкото беше...
Но..ще си изкалкулирам кой колко точки получава отново и..ако нещо много силно ми направи впечатление..като нечестно..ще споделя непременно..

Общи условия

Активация на акаунт