СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 110
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 440
  • София
Аз ли не довидях или никъде не пише какво ще е положението с предимството на дете,чието братче или сестриче посещават вече дадена градина.
                Няма какво да гледаш  Laughing Искат да се махне този критерии и аз за това казах,че ще е голям кеф да тичаш ти в Младост с едното си дете,а с другото мъжа ти в Люлин.Ако пък си сама не ти завиждам в тия задръствания в София. Laughing

Ако премахнат този критерии,ще е най-голямата глупост,на която съм ставала свидетел. Разбирам ги тези, дето искат това да се премахне, но много искам да ги видя в действие ако са в моето положение - децата са в различни градини, което е безумно. Не ми е ясно това за жителството - само аз имам постоянно жителство в София, а съпругът ми не. Каква е процедурата в тази ситуация?

# 1 441
Писах, писах и изтрих...нямам думи просто...всъщност отдавна нямам  ooooh!

# 1 442
                Ами тези семейства дето нямат жилища и не плащат данъци кВо ги прАйм?Отпадат ли от ДЗ?  Mr. GreenПитам защото освен ДОД ,патентни данъци и т.н. има и данък за жилище,а има и такси като тази за сметта.Не може някой дето не плаща ВСИЧКИ данъци и такси в София да пререди детето на някой дето плаща данък и на 200-300 кв.м апартамент или къща! Mr. Green
               Това ви го пиша за да разберете колко е глупаво това начинание - прием на децата по данъците,които плащат родителите.И кой ще провери КОЛКО софиянци /родени в София и живяли само в нея/ работят във фирми ,чиято регистрация НЕ Е В СОФИЯ.Как така тези хора ги елиминирате в случая децата им.Какво са виновни,че в София са си намерили работа във фирма регистрирана в Пловдив например.Защото има много такива родители в ДЗ.
Аз доколкото разбрах, децата чийто родители не са си платили данъците се нареждат най-отзад на опашката, според това колко повече дължат на Общината...
И..да ти кажа честно, не се бях замисляла,че деца, на които родителите имат имоти в провинцията реално няма да дължат никакви данъци тук и..реално ще изпреварят  дете, чийто родители плащат данъците си тук.....
Обаче..разчитам те да са живели по-малко в София от 5г и...да не се джурка такова дете заедно с тяхното.. newsm78
И..определено смятам, че родителите, които не са си плащали данъците от години не е редно да очакват Общината да им спонсорира детето с парите на родителите, които са били изрqдни данъкоплатци...

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 21:12 от *щурчо*

# 1 443
Не ми е ясно това за жителството - само аз имам постоянно жителство в София, а съпругът ми не. Каква е процедурата в тази ситуация?
Важно е един родител да има адресна регистрация в София. Може да е по постоянен или по настоящ адрес. И двете се правят за минути..Ако единия родител има такава- не е нужно и другия да има ( поне във версия 9 бешше за "поне един родител") На мен това, което по-не ми е ясно е, какво става, ако единия родител има регистрация над 5г, а другия 1г...Вероятно се взима на по-дълго живелия родител регистрацията..
Хубаво,че директно от Общината се попълват тия данни..Така няма да се разкарват родителите да вадят справки..и няма да има възможност за подправяне на информацията...(надявам се)

Във вашия случай, детенцето ви ще си получи 2т за софийска регистрация на поне един родител ..

# 1 444

Ами тези семейства дето нямат жилища и не плащат данъци кВо ги прАйм?Отпадат ли от ДЗ?  Mr. GreenПитам защото освен ДОД ,патентни данъци и т.н. има и данък за жилище,а има и такси като тази за сметта.Не може някой дето не плаща ВСИЧКИ данъци и такси в София да пререди детето на някой дето плаща данък и на 200-300 кв.м апартамент или къща! Mr. Green
               Това ви го пиша за да разберете колко е глупаво това начинание - прием на децата по данъците,които плащат родителите.И кой ще провери КОЛКО софиянци /родени в София и живяли само в нея/ работят във фирми ,чиято регистрация НЕ Е В СОФИЯ.Как така тези хора ги елиминирате в случая децата им.Какво са виновни,че в София са си намерили работа във фирма регистрирана в Пловдив например.Защото има много такива родители в ДЗ.

Може би е добре все пак малко разяснение от г-н Джонев по повод на този критерий при равни други условия...защото..да не се окаже, че прибързано му се зарадвах..ако се ощетяват деца, чийто родители нямат собственост или ..по някаква друга причина не са плащали достатъчно висико данъци...т.е..аз разбирам този критерий като: Който дължи най-малко данъци на Общината се реди пръв...(т.е..който си ги е платил, или не дължи..) а който дължи най-много и не ги е платил...последен..
Моля г-н Джонев да ме поправи, ако греша..

# 1 445
  • София
И на мен ми е мътно това с данъците. 
Ако нямаш собственост на твое име какво следва  - масово прехвърляне на собственост? Mr. Green

"Данните за регистрация в София и платени местни данъци и такси се взимат автоматично от съответните информационни системи на Столична община." - това значи ли,че ще се вижда сумата от данъците? newsm78

А ми е любопитно какво се разбира  под:
"  при равенство по предходните подредби, кандидатурите се подреждат по безпристрастен метод, който дава равни възможности за класиране и изключва предпоставки за манипулации, определен от Дирекция „Образование”." - жребии

# 1 446
Разбрах те. Положението е абсурдно но въпреки всичко не може да се слага под един знаменател държавно и частно заведение.
Държавата като е забъркала такава каша, в частност общината да си понесе последствията от това недоразумение, чиста държавна ясла.

Най-редно е всички ясли да са си чисти ясли и там децата да се отглеждат от медицински персонал, който да следи да се приемат САМО здрави дечица...
За това и аз лично разбирам правилността да има ясли и те да са към министерство на здравеопазването..
Това, което не разбирам е защо има и такива, които са към министерство на образованието.  Grinning ..защото..реално яслите се водят здравни заведения, а не учебни такива.. Аз съм ЗА яслите да бъдат само под една шапка (която и да е тя) и в този случай, децата, които ги посещават да бъдат равноправни - или да преминават автоматично в ДГ, или да кандидатстват равноправно по обшия ред за ДГ...
Това няма как да се случи за 2009г, може би дори за 2010г, но..смятам,че това е правилния подход и..рано или късно трябва да се случи..

(И..тъкмо за това, че няма медицински персонал едно от ОДЗ-тата за да сформира 2 яслени групи, сформира тази недомислица, наречена "градински групи за децата от набор 2006, които би трябвало да са втора яслена група", Но..с ограничение - родени до 31 май.. Това е просто класика в жанра..
АКО яслите си бяха към министерство на здравеопзването, щеше да има медицински персонал..
А АКО се откриваше градинска група, то тя щеше да е за набор 2005 и...тогвва, щях да разбера допълване от набор 2006, които вече са навършили 3г ( да спомена,че групите почнаха да набират дечица през декември (или ноември  newsm78), когато реално не беше възможно нито едно дете от набор 2006 да е навършило 3г..)
..

# 1 447
И на мен ми е мътно това с данъците. 
Ако нямаш собственост на твое име какво следва  - масово прехвърляне на собственост? Mr. Green

"Данните за регистрация в София и платени местни данъци и такси се взимат автоматично от съответните информационни системи на Столична община." - това значи ли,че ще се вижда сумата от данъците? newsm78

Според начина по който аз го разбирам (надявам се г-н Джонев да го формулир апо-еднозначно), хората, които не дължат данъци си се редят най-отпред на опашките..т.е..нямат такава грижа..Въпросния критерий касае имащите задължение да плащат данъци, които не са ги платили...Но...признавам,че ако не съм разбрала правилно...не разбирам този критерий изобщо..

А ми е любопитно какво се разбира  под:
"  при равенство по предходните подредби, кандидатурите се подреждат по безпристрастен метод, който дава равни възможности за класиране и изключва предпоставки за манипулации, определен от Дирекция „Образование”." - жребии
Най-вероятно се разбира жребий...Пак не се споменава нищо за критерия време на подаване на документите...нито за това какви други алтернативи, освен жребий се предлагат на Общината..(най-вероятно..никакви..) newsm78

# 1 448
Мен ме интересува дали след като живея на адреса на родителите си, тяхна собственост, техните ли дължими данъци ще се вземат предвид? Значи ще влязат тези, които имат най-много апартаменти и имоти, като брой и квадратура.  ooooh!

# 1 449
  • София
•   третично: по намаляваща сума на платени местни данъци и такси за миналата година от двамата родители (ако има неплатени данъци и такси, неплатената сума се намалява от сумата за подредба);

Аз на първо четене това го разбирам като подреждане според това кой е платил по-голяма сума данъци за предходната година. Т.е., не е важно само да нямаш задължения, ами и данъците, които си платил, да са по-високи.

# 1 450
Да видим...

1. дете от Семейство с едно дете - здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 4т.
2. дете от Семейство с две деца никое не посещава ДГ и разликата им е по-голяма от 2г здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 4т
3. дете от Семейство с две деца близнаци,  или породени (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 5т
4. дете от Семейство с две деца с по-голяма разлика, едно от които вече посещава ДГ и ще продължи (1т)..здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 5т
5. дете от Семейство с близнаци или две породени деца (1т) едно от които вече е прието в ДГ (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 6т
6. дете от Семейство с три деца (1т) породено с едно от другите или близнак (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 6т
7. Дете от Семейство с три деца (1т) едно от които посещава вече ДГ (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 6т
8. Дете от семейство с две породени деца(1т), по-голямото от които посещава ДГ(1т) драво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 6т
9. Дете от семейство с четири деца (2т) с голяма разлика , непосещаващи ДГ здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 6т.  
10.  Дете от Семейство с четири деца (2т), две от които близнаци или породени (1т), здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 7т.
11. дете от Семейство с три деца (1т) породено с едно от другите или близнак (1т) с братче/сестриче, което вече посещава ДГ (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 7т
12. Дете от Семейство с четири деца (2т) породено с някое от другите (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 7т
13. Дете от Семейство с четири деца (2т) едно от които  посещава ДГ (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо 7т
14. Дете от Семейство с четири деца (2т) породено с едно от другите (1т) и с брат/сестра която посещава ДГ (1т) здраво, право с родители регистрирани в София (поне единия) (2т) и двамата работещи ( 2т) - получава общо - 8т

...Май не се сещам за други случаи..и..мисля,че звучи значително по-справедливо от преди ...като се има впредвид, че масовите случаи са 1.2.3.4. ...и горе-долу са с близки възможности откъм шанс за класиране..
Останалите случаи са по-скоро изключения и..едва ли ще заемат много места..
...
Сега..искам да видя как стои въпроса с децата по социалните критерий, че...е много възможно да се окаже, че там точките почват да не достигат  newsm78

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 22:54 от *щурчо*

# 1 451
Правилно ли съм разбрала, че когато има равен брой точки се гледа продължителността на регистрацията и ако и след това пак има деца с равни точки чак тогава ще се мерим по имоти?

# 1 452
  • София
Май да. Въпроса е какво значи точно този критерии. Ако подозренията ми са правилни ще е масово прехвърляне на имоти и то на килограм. Дано не съм. Логиката на Щурчо ми е по-приемлива стига да няма сумата на платените данъци и такси.

# 1 453
Така.... Браво на мислителите. Идеята за доходите да е критерии се превърна в почти в реалност. Измислиха критерии за данъците, което е свързано с материалното състояние на семействата. И ако нямаш собствен имот какво става, а се води на родителите, които не са ти го прехвърлили още по други причини, а не защото не си наследник. Какво правим отпадаме от списъка така ли.

# 1 454
1.  дете с неизвестен родител или с отнети родителски права (2т) с майка със софийска регистрация (2т) и работеща (1т) - 5т
2. дете от семейство с един  член на семейството с нетрудоспособност над 70% (2т) с поне един родител със софийска регистрация (2т) и един работещ  родител(1т) - 5т (тук ми се виждат малко точките)
3. дете от семейство с един  членове на семейството с нетрудоспособност над 70% (2т) с поне един родител със софийска регистрация (2т) и двама работещи  родители (2т) - 6т
4.  дете с неизвестен родител или с отнети родителски права (2т) , което има братче/сестриче породено (1т) с майка със софийска регистрация (2т) и работеща (1т) - 6т
5. дете с неизвестен родител или с отнети родителски права (2т) , което има пратче/сестриче което вече посещава ДГ (1т) с майка със софийска регистрация (2т) и работеща (1т) - 6т
6. дете с починал родител (3т) с родител със софийска регистрация (2т) и работещ (1т) - 6т
7. дете със СОП (3т) , с родители софийски жители (2т) и един работещ родител (1т) - 6т
8. дете с неизвестен родител или с отнети родителски права (2т) , което има братче/сестриче породено (1т), което вече посещава ДГ( 1т)  с майка със софийска регистрация (2т) и работеща (1т)- 7т
9. дете с починал родител (3т), което има братче/сестриче породено (1т)с родител със софийска регистрация (2т) и работещ (1т) - 7т
10. дете с починал родител (3т) ,което има пратче/сестриче което вече посещава ДГ (1т)с родител със софийска регистрация (2т) и работещ (1т) -7т
11. дете от семейство с двама  членове на семейството с нетрудоспособност над 70% (4т) с поне един родител със софийска регистрация (2т) и един работещ  родител(1т) - 7т
12. дете настанео в приемно семейство (3т) , софийска регистрация на настойниците (2т) двама работеши настойници (2т) - 7т
13. дете със СОП (3т) , с родители със софийска регистрация(2т) и двама работещи родитея(2т) - 7т
14. дете с починал родител (3т) ,което има братче/сестриче породено (1т), което вече посещава ДГ( 1т)с родител със софийска регистрация (2т) и работещ (1т) - 8т
...
..
Значи...като гледам, мисля,че на деца от семейства в които има поне един член с нетрудоспособност над 70% ...мисля,че трябва да  се дават също 3т на член от ссемейството  newsm78..

Общи условия

Активация на акаунт