Тук във слънчева Елада есента ни изненада (Гърция -13)

• 20 862
  • 298
  •   1
Отговори
# 60
и аз мисля,че е по-добре тук да коментираме, а не на лични тъй като може този ни разговор да е полезен и на още някой:)
Не съм правила трансфер от българската ми сметка и не мога да ти отговоря за съжаление.
От скоро paypal имат една нова услуга Top up account.
Виж какво е обяснението за нея

Top up your PayPal account

Transfer money from your bank account to your PayPal account. Make sure that the name on your PayPal account matches the name on your bank account, so that the money can be transferred successfully.

Your money will be in your PayPal account in 1-3 business days. We don't charge you any fees for this transfer.

Your transfer must be in Euros. If you use a different currency, your bank will convert the amount to Euros before transferring it to PayPal.

Можеш да си направиш ПП акаунт за българската ти сметка да прехвърляш от нея пари в ПП баланса ти без никакви такси.
ПОне аз така разбирам ,че  е.
ПОсле от ПП баланса си , ползвайки услугата Withdraw можеш да прехвърлиш пари от него в някоя твоя друга банкова сметка. Тук вече не съм сигурна как става най-добре е сама да прочетеш. Виждам ,че трансфера не става веднага , а за 5-7 работни дни за неамерикански банки като таксата е 1 евро за сума под  99.99 евро и безплатна за суми над 100 евро
Ето ти хелп страницата на PayPal
https://www.paypal.com/row/cgi-bin/helpweb?cmd=_help

Не искам да те подвеждам, казвам какво бих направила аз или поне от къде бих започнала ,ако съм на твое място. Може би има и много по-лесен начин:)

# 61
Най-лесният е да живееш на чужда сметка newsm47
Шегувам се

# 62
Здравейте!
Лейла, хич не е шега  Joy Аз затова още като бяхме гаджета, заявих на моя мъж, че втори път за мъж, който няма да ме издържа не се женя, и той пък взе че ме взе и сега му се налага да ме издържа  Joy та за джобни ползвам него, и наистина ако теглиш от бг кредитна карта е много висока лихвата, от дебитна е по-малка, мисля, че за маестро имаш само такса от 5 лв на теглене. И за колата намерих решение, щерката ще я вземе догодина като изкара курса, та няма да и сменям бг номерата  Joy ще карам на първо време на мъж ми колата, той и без това само мотора си кара.
Хипатия, пълна си с полезна информация  Hug

# 63
Най-лесният е да живееш на чужда сметка newsm47
Шегувам се
накрая винаги ти искат сметката-  по един или друг начин:)))

Spender,
тук-таме поназнайвам нещо:)
Без майтап, но мисля,че е добре да споделяме тук кой каквото знае. НИкога не се знае това , което знаем на кой ще притрябва:)

# 64
О Spender мила, регистрацията на моя автомобил по последни данни излиза 2000 евро #Crazy безумие
Хич няма да го регистрирам, а ще крънкам за нов newsm17

# 65
Хипатия, наистина е така, има толкова много неща, които човек може да научи. И аз мисля, че е добра идея за информацията, която споделяш. А във връзка с бележките, за които си писала май признават и за дрехите, защото аз имам една комична случка по този повод. Веднъж като се прибрах от шопинг, мъж ми вика - би ли ми дала касовите бележки. Аз  така  #Crazy реших, че ще проверява колко съм изхарчила. Докато ми обясни, че решил да ги събира за данъчните почти си беше изкарал скандала  hahaha
Лейла, ми според мен засега може да си я караш и така, аз близо две години си я карам с бг номера, а и само бг книжка имам, никога не съм имала проблеми.
Момичета, имам един въпрос. Прибрах се вчера и мъж ми ме сюрпризира с новината, че решил да отваря магазаки. Те имат вече едно, ама заедно със сестра му, а сега иска да си направим само наш. (май му е писнало да му се мотая без работа  Joy). Та въпроса ми е, дали според вас, има смисъл да продаваме и някакви български продукти. Аз хич не съм наясно с бг магазините в Атина, веднъж си купих бг лютеница от Карфур, но общо взето не знам и дали има или няма. А и май около нас не съм чувала да има българи. Но все пак да попитам живеещите в Атина дали би имало интерес.
Лек ден ви пожелавам

# 66
Spender,
за частни лица дрехите не минават в графата разход и не се връща ФПА.
Преди 2-3 години наистина  е важало това, но закона е сменен за съжаление:)

# 67

Момичета, имам един въпрос. Прибрах се вчера и мъж ми ме сюрпризира с новината, че решил да отваря магазаки. Та въпроса ми е, дали според вас, има смисъл да продаваме и някакви български продукти. Аз хич не съм наясно с бг магазините в Атина, веднъж си купих бг лютеница от Карфур, но общо взето не знам и дали има или няма. А и май около нас не съм чувала да има българи. Но все пак да попитам живеещите в Атина дали би имало интерес.
Лек ден ви пожелавам
според мен няма смисъл да отвориш магазин само с български продукти защото няма какво да продаваш. лютеница и какво друго?кисело мляко не може,защото от българия докато да пристигне в атина освен кисело може да е и зелено. Sick
 а долколкото знам няма друго което може да предлозиш като българско нещо ,което го нямаме тук.мисълта за да имаш много работа(а не просто да си отвориш магазина) е да може да предлозиш нещо които купувача не може да го намери другаде, и на много ниска чена.

ако например ти имаш лютеница а никои друг няма хората ще идват у теб.но ако имаш лютеница за 1 ебро а в карфур е за 90 цента.....нали знаеш

(ако решите да отваряте в солун аз ще съм първата ти клиентка!!!лютеница и кашкавал за мен!)  bouquet

# 68
Предполагам ,че всички си събирате касовите бележки от фризьор, козметик, химическо чистене, автомивка, хотели, ресторанти, медицински и изобщо всякакви видове услуги?
Когато те се декларират при попълване на данъчните декларации се възстановяват 40% от платената сума...
тъкмо реших, че е голяма далавера в гърция да се ходи на ресторант и на масаж Wink услугите за частни лица няма как да се считат за разход..

по въпроса с банките: аз имам сметка в Citibank тук, и тегля пари от всеки клон на citibank по света без такси Peace така би трябвало да е и с пиреос банк..от сметка в бг да се тегли в ГР без допълнителни такси, но пък може да има някаква врътка, че в БГ сметката е в лв, пък се теглят пари в Гр в ?,. Но аз без такси тегля пари и като съм в Лондон.. . А понеже Citibank нямат клон за частни лица в Бг и съм ги питала тук, ако тегля пари в БГ, каква такса ми слагат. Отговора беше, че те не ми вземат такава, а банката в Бг взима такса., въпреки,че тея в БГ ми казват, че не те налагат таксата, а моята си банка..иди разбери къде е истината Thinking... Но аз не съм забелязала да е процент от изтеглената сума, а по-скоро фиксирана сума от 10-ина лв.

допълвам поста си и заради питанката за бг стоки: на мен лично нищо бг не ми липсва и не бих тръгнала из толкова голям град да търся единствения бг магазин,че да си купя лютеница. Тук пазарувам от 1 турски магазин к.мляко и сирене,а и плодове и зеленчуци, защото са по-вкусни отколкото същите в супермаркетите... купувам и разни подправки за готвене пак от там, защото са по-евтини и защото уж Е-та вътре не забелязвам...но ако тоя тур. магазин не ми беше наблизо, хич нямаше да си правя труда да ходя и да го търся  Peace

Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 19:15 от pepelja6ka

# 69
 pepelja6ka,
наистина е на далавера тук да си водиш гостите на ресторант ,а не в къщи.
Плащаш 100 евро и ти връщат 40:)
Само ,че има някакво ограничение. Май не може да се декларират над 3000 евро разходи за ресторантски сметки:)
Именно частните лица имах предвид ,че са облагодетелствани от този закон. Касовите бележки от всякакви видове услуги се причисляват към разход , когато се попълва данъчната декларация.
Не говоря за фирми.

Spender,
наскоро по някоя телевизия гледах предаване за минимаркетите с чуждестранни стоки.
Доколкото разбрах има голям интерес към тях и от страна на гръцкия купувач.
Цените ви трябва да са по-ниски и съответно конкурентно-способни и да имате търпение в. Всяко ново и екзотично нещо се приема в началото с известно недоверие:)
И тук , както и България царува мита, че от родния продукт по-хубаво и здравословно няма:)

# 70
Къде ще има лютеница казвай защото ми омръзна да влача, а заявяваните количества непрестанно растат smile3516
И Мавруд (най-вече), луканка,ракия...

Тук не се чувства така, сходна храна имаме, обаче аз съм живяла в страна, където съм прекосявала целия град за фета (българско нямаше) и то без изобщо да съм чревоугодник

Да питам аз пак нещо по финансовата тема newsm78 За АФМ актът за раждане преведен и легализиран  в БГ или може само  легализиран в БГ и преведен тук?

# 71
Лейла не знам дали знаеш че твоят си акт за раждане не важи и ти трябва акт за раждане за чужбина който се вади от агенция граон /става веднага и е някъде около 25 лв/. Според мен преведен и легализиран в България. Не знам какво би легализирало нашето министерство и след това превода няма да има същата тежест, както ако след като е преведен и легализиран след това от министерството. Но за това не съм сигурна, нека момичетата се намесят с по-компетентно мнение.
Аз не си спомням за АФМ да са ми искали акт за раждане, но всъщност не помня такива неща. Като мине и забравям. Сигурна съм че си проучила какво е необходимо, така че аз съм в заблуда.

# 72
Ей веднъж и аз да знам нещо Peace
Документи, необходими за АФМ (написа ги служителката):
1. Паспорт
2. Разрешително за пребиваване
3. Уверение за раждане
4. Договор за наем или декларация от човека, при когото се живее

Уверението е малко тъмен момент, защото за местните се признава един документ, който е издаден от компютърната система на общината, където пише кой, кога и къде е роден, без това да е акт за раждане. При нас няма алтернатива на акта за раждане, тоест подобен документ, но не толкова официален. И сега идва моментът с акта, да е легализиран, обаче ако е преведен, не само че легализацията се плаща два пъти (за документа и за превода) ами и не е много сигурно, че ще ти го приемат, пише го изрично в сайта на външно. Не че тук преводът може да излезе повече от превода+легализацията в БГ, то е друг въпрос  Thinking Ама да се плаща и двойно...

# 73

Предполагам ,че всички си събирате касовите бележки от фризьор, козметик, химическо чистене, автомивка, хотели, ресторанти, медицински и изобщо всякакви видове услуги?
Когато те се декларират при попълване на данъчните декларации се възстановяват 40% от платената сума. Само за медицинските услуги е 20% тъй като тези услуги са освободени от ФПА.

За мед. услуги не е така. В съответната графа на данъчната декларация се вписва сумарната сума от всички бележки, които се прилагат към дан. декларация. (Внимание, ако примерно са бележки от ТСМЕДЕ, там се вписва разликата απο την δαπάνη και το ποσό που εισπράχθηκε από τον ασφ φορέα).
Изчислява се някакъв коеф. (какъв точно и как не мога да кажа). Само пояснявам как се изчисляват нещата. На базата на доходи, семейно или не облагане, деца, намаление на данъка заради инвалидност и т.н., се изчислява годишния данък, който трябва да се плати. Примерно 1000 евро. Намалението от мед бележки, със съотвтния коефициент е примерно 50 евро. Т.е крайния год данък, който ще се плати е 950 евро. (поне миналата година така беше).

Хаха, да не ти пък казвам какви са смехории и жалка работа с касовите бележки от фронтистириата.  #Cussing out #Cussing out

# 74
veselinap,
в общи линии е така.
Значи доходи до 12000евро са необлагаеми с данък и съответно при тези доходи касови бележки за тези услуги не се признават като разход.
За доходи  до 15 000евро на година се облагат тези 3 000евро над необлагаемите  с данък, като процента е 15, т,е на 3000 вземат 450 евро данък.
Процента се увеличава в зависимост от дохода, сега не мога да го кажа наизуст:)
Ако приемем ,че имаме 3000евро облагаеми и разходи, доказуеми с касови бележки на стойност 2000евро от 3000 изваждаме 800 / т.е 40% ако не са от мед услуги/ и получаваме 2200 евро ,които ще бъдат обложени или 15% по2200 е 330евро. Спестяват се 120.
Е, не  е кой знае колко ,едни що -годе хубави обувки:)
Честно казано аз си мислех ,че се връщат тези пари, а не че се приспадат от облагаемата с данък сума
Сега ми мина мерака да ги събирам:))

Общи условия

Активация на акаунт