Майчинството - счетоводно - 12

• 70 829
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Моля да задам въпрос относно платения отпуск за бащата (при раждане на дете) в размер на 15 дни. Благодаря предварително за отделеното време!

Въпросите по тази промяна в КТ ги задавайте след обнародването им в ДВ.
А и това ще влезе в сила след 1 януари 2009г.  Wink

Embarassed  Embarassed  Embarassed Аз пък останах с впечатление, че е прието.... Хиляди извинения, само се изложих тук пред всички и ви загубих времето  Embarassed  Embarassed  Embarassed Все пак ставаше въпрос за догодина, а не за сега, но както и да е  Embarassed  Embarassed  Embarassed

А може ли по втората част да питам:

Цитат
Доколкото знам, за да ползва човек платен отпуск по принцип, е необходимо да има поне 8 месеца стаж (има ги), но нямам представа дали не са 8 месеца с дадената (евентуално нова) организация или въобще.

# 751
моля ви, ако някой знае да ми каже имам ли право да си прекратя майчинството (след 315 дни) и да изляза в болничен за гледане на болно дете и на каква база би се изчислило обезщетението ми. Питах двама счетоводители и никой не може да ми каже  Tired

# 752
  • Майничка
Цитат
Доколкото знам, за да ползва човек платен отпуск по принцип, е необходимо да има поне 8 месеца стаж (има ги), но нямам представа дали не са 8 месеца с дадената (евентуално нова) организация или въобще.

Въобще.

# 753
  • София
Здравейте,бременна сам в 5-тия месец и нямам социални осигуровки.Здравните си  плащам сама,но незнам далли имам право на майчинство и детски.Моля дайте савет и ви благодаря предварително

Само от социалната служба ако отговаряте на техните условия
А някаква представа какви са условията и колко време плащат
При положение, че нямаш нужния осигурителен стаж можеш да получиш от Дирекция "Социално подпомагане" еднократна помощ за бременност, като доходът на член от семейството трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. Размера и е 150 лв. Тя се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
След това другата помощ е месечна помощ за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв., като доходът на член от семейството пак трябва да е по-нисък или равен на 300 лв.
Също детски добавки в размер на 25 лв, като доходът трябва пак трябва да е под 300 лв.
Това са сумите за 2008 г., за 2009 може да се променят.

# 754
  • София
Платеното майчинство до 1 годинка на детето беше само предложение, ако са го приели е добре за всички мами  Crazy

Аз искам да питам пак нещо: Имам ли право на детски по време на платеното майчинство при положение че в момента съм на 2 трудови договора, като общата брутна сума от двата е около 1925 лв? И това при положение че нямам брак с таткото на детето, а неговото брутно възнаграждение е 650 лв. Ако не,  то след изтичане на платеното майчинство когато започна да взимам минималната работна заплата за страната тогава ще имам ли право на детски.
За да имаш право на детски доходът на член от семейството трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. за 2008 г.

# 755
И друго-Приложение 1, 2 и 3 кога се попълват и изпращат?Вървят ли с болничен и какъв е реда?
Благодаря предварително!

# 756
Моля да задам въпрос относно платения отпуск за бащата (при раждане на дете) в размер на 15 дни. Благодаря предварително за отделеното време!

Въпросите по тази промяна в КТ ги задавайте след обнародването им в ДВ.
А и това ще влезе в сила след 1 януари 2009г.  Wink

Embarassed  Embarassed  Embarassed Аз пък останах с впечатление, че е прието....

То може и да е прието, но докато не видим конкретния текст, можем само да гадаем, Все пак има разлика между предложенията за прояна и приетите промени.
А и ще има много доуточнявания. Така че няма смисъл да стреляме в тъмното.  Wink

# 757
И друго-Приложение 1, 2 и 3 кога се попълват и изпращат?Вървят ли с болничен и какъв е реда?
Благодаря предварително!

От счетоводството ще ти кажат.

# 758
Здравейте мамички, и аз имам въпрос, след дълго четене на различни сайтове и форуми не можах да намеря отговор!
(може и да е коментирано, но не можах да намеря!) И тъй - бременна съм вече в почти 27 г.с., терминът ми е чак на 28.01.2009г (само да вметна, че вече си имам едно непослушно 6год. момиче и сега чакаме малко момченце!), за 45 дневен отпуск е още рано да говорим! Вече 3ти месец съм болнични, поради известни причини... Та първите ми болнични обезщетения за болнични от 38 дни бяха 230лв, и изненада за втория болничен от 36 дни получих вчера 111лв  Shocked newsm78!!! Е не можах да схвана метода на изчисление и главният ми въпрос е за тези 6 месеца база - т.е. : За всеки следващ месец болнично обезщетение влиза ли в изчислението предходния ( щощо ако е така то като 0 заплата ли се смята?) Снощи смятах по кви ли не формули и не можах да изкарам нищо близо до т'ва дето го получих! Абе с две думи : Как стоят нещата със заплащането преди Отпуска за бременност и раждане (45те дни), ти се налага да ползваш болнични (и то няколко месеца!)?
Май малко объркано си зададох въпроса, sorry, ама след всичко изчетено и всички луди изчисления и никакви задоволителни резултати, не мога да мисля вече!  #Crazy
Благодаря Ви предварително ...

# 759
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте мамички, и аз имам въпрос, след дълго четене на различни сайтове и форуми не можах да намеря отговор!
(може и да е коментирано, но не можах да намеря!) И тъй - бременна съм вече в почти 27 г.с., терминът ми е чак на 28.01.2009г (само да вметна, че вече си имам едно непослушно 6год. момиче и сега чакаме малко момченце!), за 45 дневен отпуск е още рано да говорим! Вече 3ти месец съм болнични, поради известни причини... Та първите ми болнични обезщетения за болнични от 38 дни бяха 230лв, и изненада за втория болничен от 36 дни получих вчера 111лв  Shocked newsm78!!! Е не можах да схвана метода на изчисление и главният ми въпрос е за тези 6 месеца база - т.е. : За всеки следващ месец болнично обезщетение влиза ли в изчислението предходния ( щощо ако е така то като 0 заплата ли се смята?) Снощи смятах по кви ли не формули и не можах да изкарам нищо близо до т'ва дето го получих! Абе с две думи : Как стоят нещата със заплащането преди Отпуска за бременност и раждане (45те дни), ти се налага да ползваш болнични (и то няколко месеца!)?
Май малко объркано си зададох въпроса, sorry, ама след всичко изчетено и всички луди изчисления и никакви задоволителни резултати, не мога да мисля вече!  #Crazy
Благодаря Ви предварително ...

Обезщетенията се изплащат месец за месец. Веднъж изчислена базата не се променя ако няма прекъсване между болничните листова, като изключение се прави за първия болничен за бременност и раждане и трудовота злополука, защото са за различен риск и обезщетението е друг процент

# 760
Веднъж вече много ми помогнахте, затова си позволявам пак да питам тук. Държавен служител съм и през февруари се върнах на работа след майчинство /315 дни/. За времето, през което не бях на работа няколко пъти са увеличавали заплатите в администрацията. Моята отказаха да я актуализират/на местно ниво, отдел Кадри/, като към момента съм с около 80-90 лв. под определената минимална за заеманата от мен длъжност. Отговориха ми, че ще бъде актуализирана със следващото увеличение, вече минаха 2, но съм със старата заплата - от 2006 год. Почти съм сигурна, че заплатата ми трябваше отдавна да е актуализирана. Моля за отговор права ли съм и как точно да се аргументирам /ПМС-та, членове, алинеи и т.н./. Благодаря предварително !

# 761
Здравейте,
казусът е следния:
на 25.12.2008 трябва да изляза в 45 дневен болничен.
Внасям си осигуровки от юни на база 2000лв. те.е 6 месечния период е юни-ноември.
Ако декември си взема болничен до 24-25.12, когато трябва да ми започне 45-дневния такъв, ще се намалили базата за изчисляването му?
въпрос номер 2: Какви осигуровки ще трябва да внеса за декември месец?
въпрос номер 3: Прекратява ли се внасянето на осигуровки след като изляза в болничен?
Благодаря предварително!

# 762
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
казусът е следния:
Внасям си осигуровки от юни на база 2000лв. те.е 6 месечния период е юни-ноември.
Ако декември си взема болничен до 24-25.12, когато трябва да ми започне 45-дневния такъв, ще се намалили базата за изчисляването му?
въпрос номер 3: Прекратява ли се внасянето на осигуровки след като изляза в болничен?
Благодаря предварително!

Болничен лист за дните от м. декември 2008 г. няма да ви промени базата. Осигуровките са 3,6% върху 220 лв. или 8,64 за пълен месец в болнични. Това са единствените осигуровки за този месец

# 763
  • София-Младост
Здравейте,
казусът е следния:
Благодаря предварително!
1. Не
2. Внасяте пълни осигуровки само за работните дни, за времето на болничен само и единствено здравно, отново пропорционално на дните.
3. Да, дължи се само здравна вноска.

# 764
Мерси Дейзи, но все пак (аз съм тъпа и нахална), остава да питам : някой има ли представа при РЗ средно 240лв (бруто) горе-долу
какви месечни обезщетения трябва да получавам?(в болнични съм за периодите: 05.08-10.09 - получих 230лв; 11.09-16.10 - получих 111лв; 17.10-20.11.2008 - ? ЗАЩО ТАКА?)
Ама хич не ми ясно, вече съвсем се обърках! Mr. Green
Ако базата не се променя то следва да получавам приблизително еднакви суми ( около 200-210лв по груби сметки!).

Общи условия

Активация на акаунт