Майчинството - счетоводно - 12

• 71 221
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 90
Bulechka™ няма как да получаваш майчинство щом фирмата е фалирала.

Варианта е да те назначат във фирма на приятел и от там да излезнеш пак в майчинство.Така без проблем ще взимаш 220 лв за 2008 до две години на детето.

Благодаря ти за отговора!
Но не ме ли поема общината, ако съм безрботна? newsm78

# 91
  • Пловдив
Bulechka™ ,от службата за Социално подмогане плащат социално майчинство в продължение на една година 110 лв на месец.

За да взимаш социално майчинство,трябва да отговаряш на определени финансови критерии и да не работиш към момента на излизане в майчинство.А при теб една година е почти изтекла.Няма за кога да си на социално майчинство.

Варианта,който предложих е добър,но както си решиш.

# 92
  • Пловдив
Здравейте,
предварително моля за извинение, знам, че темата е обсъждана многократно, но мненията са тотално противоположни и се надявам да отговори мама с опит, която е сигурна как стоят нещата. А знам, че тук пишат такива.
Казуса е следния - ако се излезе болничен за общо заболяване 2 месеца преди термина, например, тези 2 месеца след това влизат ли в базата от 6 месеца за изчисление на майчинството или се смятат 6 месеца преди болничния за общо заболяване? Надявам се да съм задала въпроса си ясно. Тъй като имам проблем в два определени месеца с осигуровките ми е много важно дали ще ми ги броят.

Благодаря предварително и се надявам отговора да е полезен и на други освен мен.
да влизат.......взима си сумата от оято са ти платени 80%,тоест ако на ден ти плащат 20 лв. за болнични за общо заболяване и в дадения месец има 20 раб.дни,сумата за този месец ще ти стане 20 дена по 24 лв = 480 лв. (примерно)
Лека бременност   bouquet

# 93
Здравейте! Имам един въпрос, който не е свързан с майчинството, но се надявам да ми помогнете.

Не е задължително платеният годишен отпуск да се ползва на две части.Може и на повече.

Даже инспекторките се радват да видят такива молби - за един-два дни! Simple Smile

# 94
Какво се случва ако е издаден  едномесечен болничен  на бременна в първо тримесечие и междувременно бременността прекъсне спонтанно. Трябва ли да се прекрати болничния или може да се изкара до края?

Според мен не се прекратява този болничен. Дори може да се издаде друг до възстановяване на работоспособността.
Във всеки случай лекарят е този, който преценява.

# 95
Здравейте,
предварително моля за извинение, знам, че темата е обсъждана многократно, но мненията са тотално противоположни и се надявам да отговори мама с опит, която е сигурна как стоят нещата.
............

Защо да са противоположни мненията?!
Тук освен мами с опит, сме и счетоводители  Wink

sis7 ти е отговорила, но може да прочетеш и първото мнение, където съм описала как се изчисляват болнични.

# 96
  • София-Младост
Не, не!
Дейзи, ние имаме едно дете на 2г6м, това е второто което чакаме!Т.е. бременна съм за 2 път.
Въпросът е знае ли някой за тази еднократна помощ, защото ще ми е нужна /на кого ли не би била/, но все пак да си платя някои разноски по болницата, примерно.
Има един 600 лв за раждане на второ дете, те били друго нещо. /за първото са 200/, това било за бременност с тези 150 лв.

Само ще добавя, че ако сте осигурена нямате право на такава помощ.

# 97
Здравейте,не знам дали въпросът ми е за тази тема,но се надявам да ми отговорите.На 2.09 си получих последния превод за 315-те дни платено майчинство,и очаквах сега да ми преведат първите 220лв.Но имам превод само на 20-тина лева,които се оказва,че са за първите два дена от септември,тъй като 315те дни изтекоха точно на 2.09.Въпроса ми е има ли някакво забавяне,докато започнат да се получават тези 220,т.е. има ли вероятност да остана този месец без превод?Благодаря предварително!

P.S Само да кажа,че съм подала всички документи и декларации,счетоводителката ми е много точна и знам,че от тази страна няма проблем.

# 98
  • Пловдив
dani t ,ти очакваш майчинство за септември,а то се изплаща октомври.Септември няма как да ти преведат майчинство за септември.Щом си подала документите и работодателя е изряден няма да имаш проблем.

Октомври ще получиш майчинство по-малко от 220 лв.Примерно 210 или 205,защото не ти е пълен месеца.Вече октомврииското майчинство ,което ще получиш ноември ще е цяло Peace

# 99
здравейте
моят въпрос е следния:
на 22.10.2008г. детенцето ми навършва две годинки и ми спират майчинството,т.е. прекратяват ми договора,понеже преди да родя формално постъпих в тази фирма,за да изкарам 6-те месеца .Дефакто направиха ми услуга и ми пуснаха договор ,но не съм работила нито един ден.Сега съм наясно,че ще ми прекратят договора и въпросът ми е как стоят нещата отук нататък.В смисъл всички отпуски/платени и неплатени/,които по принцип се взимат при мене май няма да се изплащат.И мога ли да отида на борсата и да получавам от там някакво обезщетение-какви са вариянтите ?

# 100
  • Пловдив
galinski ,платена и неплатена няма да може да взимаш.То голяма далавера няма от неплатената-не се получават пари за нея.

Може да се запишеш на борсата.От там ще ти кажат колко време и каква безработица ще взимаш.Това зависи от стажа ти до момента и от това на каква сума си осигурявана.

# 101
Bulechka™ ,от службата за Социално подмогане плащат социално майчинство в продължение на една година 110 лв на месец.

За да взимаш социално майчинство,трябва да отговаряш на определени финансови критерии и да не работиш към момента на излизане в майчинство.А при теб една година е почти изтекла.Няма за кога да си на социално майчинство.

Варианта,който предложих е добър,но както си решиш.

Още веднъж много благодаря за информацията!!!

# 102
здравейте мили мами счетоводителки. имам няколко въпроса и ще се радвам ако някой ми отговори:
1. До изтичането на отпуска за отглеждане на дете до 2 г. ми остават 4 месеца, на безсрочен трудов договор съм, може ли работодателя да ме уволни?
2. След това ако си подам молба за годишен отпуск за 2-те години и след това 6 мес. неплатен , отново може по закон да ме уволни?
Мерси предварително.

# 103
  • София-Младост
здравейте мили мами счетоводителки. имам няколко въпроса и ще се радвам ако някой ми отговори:
1. До изтичането на отпуска за отглеждане на дете до 2 г. ми остават 4 месеца, на безсрочен трудов договор съм, може ли работодателя да ме уволни?
2. След това ако си подам молба за годишен отпуск за 2-те години и след това 6 мес. неплатен , отново може по закон да ме уволни?
Мерси предварително.
Да те уволни едва ли...особено по време на отпуск за отглеждане на малко дете. Ако си подадеш молба за отпуск може да не я одобри. И няма закон, който да позволява да те уволни без причина.

# 104
  • София
Здравейте, може ли някой да ми каже за възможността дядо( баща ми) да стане детегледачка? Имам в предвид платеното от държавата след навършени 2 години на детето. Той е пенсионер, а детето въпреки, че го записах в няколко д. градини не беше прието.
Освен това, аз трябва ли да изляза на работа или мога да изляза неплатена отпуска? 

Идеята ми е да си довърша образованието и  да си гледам детето с гоямата помощта на дядото/бабата, а тази сравнително малка сума ще ми е все пак от голяма помощ.

Общи условия

Активация на акаунт