Майчинството - счетоводно - 12

• 71 447
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 120
  • София
много се извинявам, ако сте коментирали някъде въпроса, но в момента нямам възможност да изчета всичко и ще съм ви много благодарна, ако можете да ми помогнете. Трябва ли да се връщам на работа, за да мога да излезна пак по майнчинство? Примерно, дали изискват някакъв период да се работи, за да се ползва второ такова или може да се ползват болнични след приключване на първото майнчинство до датата на раждане?

# 121
  • София-Младост
много се извинявам, ако сте коментирали някъде въпроса, но в момента нямам възможност да изчета всичко и ще съм ви много благодарна, ако можете да ми помогнете. Трябва ли да се връщам на работа, за да мога да излезна пак по майнчинство? Примерно, дали изискват някакъв период да се работи, за да се ползва второ такова или може да се ползват болнични след приключване на първото майнчинство до датата на раждане?
Не е нужно да се връщате на работа.

Последна редакция: сб, 04 окт 2008, 20:45 от Ала-Бала

# 122
За помощта за бременност от 150 лв се разбрах със соц. служител - да, тя е само за безработни или такива с по-малко от 6 м. стаж.
А има и помощ за дете до 1 г, някой възползвал ли се е от нея?

# 123
Elfita,благодаря за отговора-ще се възползвам  bouquet

# 124
  • София
Не е нужно да се врлщате на работа.
Много благодаря за отговора   bouquet

# 125
Сега съм бременна отново. На 15.09.2008 г. излязох в болнични за втората бременност. Тоест прекъсвам майчинството и минавам в болничен.

Въпрос 1: Колко болничен ще ми плащат сега, т.е. каква база ще вземат?
Въпрос 2: Колко майчинство ще получавам през първите 9 месеца-т.е. каква база ще вземат за изисляване на майчинството?

Ще съм много благодарна, ако някой отговори на въпросите ми, защото съм истински объркана.

Благодаря!!!
Този болничен за временна неработоспособност ли е или за бременост  ираждане. Обезщетението за отгл. на малко дете ще е в размер 50%.

Вероятно е за бременност и раждане!

MiaMIa,
1. Обезщетението, което ще ти се изплаща 315 дни ще е същото, което си получавала с предното дете - Георги. Няма да се изчислява наново.
2. Както Ала-Бала писа, през това време ще взимаш и 50% за Георги.

# 126
Момичета, много се извинявам, ако това вече е било коментирано, но нямам възможност да изчета всичко и ще съм ви много благодарна, ако можете да ми отговорите.

За да ползвам насъбраната отпуска, след навършване на 2 години на детето, трябва ли да се върна на работа - макар и за един ден - или може директно да си пусна молба за отпуск?

Благодаря.

# 127
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета, много се извинявам, ако това вече е било коментирано, но нямам възможност да изчета всичко и ще съм ви много благодарна, ако можете да ми отговорите.

За да ползвам насъбраната отпуска, след навършване на 2 години на детето, трябва ли да се върна на работа - макар и за един ден - или може директно да си пусна молба за отпуск?

Благодаря.

Можете да си пуснете директно молба като спазите необходимия срок

# 128
ДейзиГ .... благодаря много ....   bouquet

# 129
ДейзиГ , а къде да видя какъв е законния срок?

# 130
Бременна съм и от декември излизам във второ майчинство. Сега съм в майчинство с първото си дете, което ще тръгне на ясла. Нали с яслата ще ми се спре майчинството и длъжна ли съм да се връщам на работа за периода окт.- дек. или мога да си пусна платен отпуск? Какво майчиство ще получавам, ако си пусна платения отпуск?

# 131
Благодаря на Ала-Бала за подробния цитат, но на мен  не ми стана ясно това, от последното изречение:"...ако детето бъде настанено в детско заведение..." Това значи ли, че ако детето тръгне на ясла, и аз почна нова работа, не мога да получавам цялото обезщетение за майчинство от първия работодател? newsm78
Дано ме разбра , че аз самата вече се оплетох.

# 132
здравейте!
сл като ми свърши майчинството,съм решила да си напусн сегашната работа.искам да питам няколко неща:
1.според ТД,който съм подписала,трябва да дам 1 месец предизвестие за напускане.това означава ли,че 1 месец,преди да ми свърши майчинството,трябва да дам това предизвестие?
2.какво се случва с натрупаната ми платена отпуска,която към него момент ще е 75 дни,което си е 3 работни месеца.ще ми я изплатят ли или я губя?
3.знам,че мога да ползвам натрупаната отпуска(което мисля да направя,ако няма да ми я изплатят),но трябва за 10 дни да се върна на работа,а това са 2 работни седмици.аз,обаче,не искам да се връщам на работа и се чудя как мога да се измъкна от тази ситуация?
П.П.искам да уточня,че желанието ми за напускане на работа е свързано с факта,че в длъжността ми на работното ми място настъпиха промени,които не отговарят на професионалната ми квалификация,на трудовата ми характеристика и изобщо на желанието ми за работа
съжалявам,ако досадно повтарям някоя стара тема,но не можах да си свърша работа с търсачката  блгодаря на тези,които ще ми отговорят,може и на лични

# 133
  • Пловдив
Бременна съм и от декември излизам във второ майчинство. Сега съм в майчинство с първото си дете, което ще тръгне на ясла. Нали с яслата ще ми се спре майчинството и длъжна ли съм да се връщам на работа за периода окт.- дек. или мога да си пусна платен отпуск? Какво майчиство ще получавам, ако си пусна платения отпуск?

За октомври и ноември можеш да пуснеш платен отпуск.Работодателя разбира се трябва да разреши.За тези два месеца ще получаваш 50 процента от майчинството /110 лв за 2008 г/ и възнаграждението от работодателя за платения отпуск.

От декември излизаш в болничен поради втората бременост.Ако детето ти няма две години,ще получаваш всеки месец 110 лв до навършването на две години.Като отделно ти вървят обещетенията от Нои за болничните поради бременност.

# 134
  • Пловдив
Благодаря на Ала-Бала за подробния цитат, но на мен  не ми стана ясно това, от последното изречение:"...ако детето бъде настанено в детско заведение..." Това значи ли, че ако детето тръгне на ясла, и аз почна нова работа, не мога да получавам цялото обезщетение за майчинство от първия работодател? newsm78
Дано ме разбра , че аз самата вече се оплетох.

Когато детето тръгне на ясла,майката няма право да получава 100 процента от майчинството.Ще взимаш 50 процента -110 лв за 2008 г.

Общи условия

Активация на акаунт