Майчинството - счетоводно - 12

• 71 470
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,мами счетоводителки!
Имам въпросче към вас.
На безсрочен трудов договор съм и в момента ми тече майчинство 2 години..Има ли начин да го прекратя,да започна на друго място работа и да вземам половината от майчинството? Rolling Eyes

# 106
  • София-Младост
Имам въпросче към вас.
На безсрочен трудов договор съм и в момента ми тече майчинство 2 години..Има ли начин да го прекратя,да започна на друго място работа и да вземам половината от майчинството? Rolling Eyes

Да, подавате си молба за напускане, оформята ви документите и ви назначават на новото място. Само ще спомена, че има вариант да започнете на новата работа, при друг работодател, не прекъсвате първият договор-от там продължават да ви плащат 100% обезщетение, а от новата работа си взимате заплата. Има писмо на НОИ от 2003г, с което се разрешава това.

# 107
Имам въпросче към вас.

Да, подавате си молба за напускане, оформята ви документите и ви назначават на новото място. Само ще спомена, че има вариант да започнете на новата работа, при друг работодател, не прекъсвате първият договор-от там продължават да ви плащат 100% обезщетение, а от новата работа си взимате заплата. Има писмо на НОИ от 2003г, с което се разрешава това.
Това сериозно ли?А не трябва ли да съм на половин работен ден?Малко ми е странно!Благодаря ти много за информацията!

# 108
  • София-Младост
Абсолютно сериозна съм, просто нямам в момента писмото. Не, не трябва да си на половин ден, можеш да работиш на цял. Това е само за до 2-год. на детенце. После, ако не ползваш друг отпуск би следвало да се върнеш там на работа, или да прекратиш договора.

# 109
dani t ,ти очакваш майчинство за септември,а то се изплаща октомври.Септември няма как да ти преведат майчинство за септември.Щом си подала документите и работодателя е изряден няма да имаш проблем.

Октомври ще получиш майчинство по-малко от 220 лв.Примерно 210 или 205,защото не ти е пълен месеца.Вече октомврииското майчинство ,което ще получиш ноември ще е цяло Peace

Благодаря за отговора Simple SmileАма то нали вече е октомври и аз очаквах,както винаги досега на второ,трето число,да си получа превода.По кое време на месеца ги превеждат,или за всеки е различно?

# 110
Абсолютно сериозна съм, просто нямам в момента писмото. Не, не трябва да си на половин ден, можеш да работиш на цял. Това е само за до 2-год. на детенце. После, ако не ползваш друг отпуск би следвало да се върнеш там на работа, или да прекратиш договора.
Хмм,за пръв път го чувам това. Thinking
Може ли малко повече подробности,например втората работа на граждански или трудов договор е и въобще всичко,което знаеш,че този вариант ми допада и може да ме устрои до известна степен.

# 111
  • Пловдив
dani t ,ти очакваш майчинство за септември,а то се изплаща октомври.Септември няма как да ти преведат майчинство за септември.Щом си подала документите и работодателя е изряден няма да имаш проблем.

Октомври ще получиш майчинство по-малко от 220 лв.Примерно 210 или 205,защото не ти е пълен месеца.Вече октомврииското майчинство ,което ще получиш ноември ще е цяло Peace

Благодаря за отговора Simple SmileАма то нали вече е октомври и аз очаквах,както винаги досега на второ,трето число,да си получа превода.По кое време на месеца ги превеждат,или за всеки е различно?

Мисля,че го превеждат към 15-20 число на месеца

# 112
   "Първо се ползва отпуск по бременност и раждане в размер на 315 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация. По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск не може да се прехвърли на друг!
Минималното обезщетение е 220лв. За 2008г."

здравеите, от 7 дни съм във 2та част на  майчинството - тоест между 135 и 315те дни;

ако се върна на работа на 1/2 раб време преди 315я ден, каква сума имам право да получавам- не разбирам от горното обяснение ,моля кажете ми. newsm78

притеснявам се да не се окаже че ще получавам 1/2 заплата, и да плащам на детегледачка.... вместо 90% от заплатата...
ако е така, не е изгодно да се варна на половин раб време.
мерси предварително за отговора и поздрави !!

# 113
  • Пловдив
moi ,ако се върнеш на работа преди преди изтичането на 315 те дни ще получаваш 0 лв.Ще бъдеш само на заплатата от работата.

Вече кагото изтекат 315 те дни,ако работиш ще взимаш 50 процента от майчинството или 110 лв за 2008 г.

315 те дни се водят като болничен,а ти искаш да работиш през това време.Щом работиш нямаш право да получаваш болнични.Майчинството е след изтичането на тези 315 дни до 2 години на детето.

Надявам се,че ме разбра   Blush

# 114
moi ,ако се върнеш на работа преди преди изтичането на 315 те дни ще получаваш 0 лв.Ще бъдеш само на заплатата от работата.

Вече кагото изтекат 315 те дни,ако работиш ще взимаш 50 процента от майчинството или 110 лв за 2008 г.

315 те дни се водят като болничен,а ти искаш да работиш през това време.Щом работиш нямаш право да получаваш болнични.Майчинството е след изтичането на тези 315 дни до 2 години на детето.

Надявам се,че ме разбра   Blush

мерсииии за бързия отговор !!
да, разбирам ............... че шефа ми ако толкова настоява да съм на половин раб ден....... ще трябва да плаща повече от 1/2 заплата иначе между търчането и заплатата на гледачката - не ми е изгодно изоообщо!

# 115
Имам въпрос, че ми е малко заплетена ситуацията и имам нужда от помощ:

Родих първото си дете на 25.07.07 г. Преди раждането му изкарах дъъълъг болничен, като на месец получавах да кажем 1000 лв. /обезщетение за болничен/. Първите 9 месеца от майчинството също получавах добри пари. Преди 2-3 месеца започна изплащане на 220 лв. майчинство.

Сега съм бременна отново. На 15.09.2008 г. излязох в болнични за втората бременност. Тоест прекъсвам майчинството и минавам в болничен.

Въпрос 1: Колко болничен ще ми плащат сега, т.е. каква база ще вземат?
Въпрос 2: Колко майчинство ще получавам през първите 9 месеца-т.е. каква база ще вземат за изисляване на майчинството?

Ще съм много благодарна, ако някой отговори на въпросите ми, защото съм истински объркана.

Благодаря!!!

# 116
  • Stavanger, Norway
Здравейте, тази сутрин прочетох следната статия http://bulgaria.actualno.com/news_184776.html и възникна един въпрос. Ако правилно съм разбрала то тази статия майчинството е в размер на 90 % от брутната заплата само първите 135 дни, а след това се изплащат социални осигуровки? Какви са тези социални осигуровки и в какув размер са те? В крайна сметка колко пари ще получавам след тези 135 дни?

Последна редакция: сб, 04 окт 2008, 08:22 от cvetulka

# 117
  • София-Младост
Здравейте, тази сутрин прочетох следната статия http://bulgaria.actualno.com/news_184776.html и възникна един въпрос. Ако правилно съм разбрала то тази статия майчинството е в размер на 90 % от брутната заплата само първите 135 дни, а след това се изплащат социални осигуровки? Какви са тези социални осигуровки и в какув размер са те? В крайна сметка колко пари ще получавам след тези 135 дни?
Пак толкова, колкото е през 135-те дни.

# 118
  • София-Младост
Имам въпрос, че ми е малко заплетена ситуацията и имам нужда от помощ:

Родих първото си дете на 25.07.07 г. Преди раждането му изкарах дъъълъг болничен, като на месец получавах да кажем 1000 лв. /обезщетение за болничен/. Първите 9 месеца от майчинството също получавах добри пари. Преди 2-3 месеца започна изплащане на 220 лв. майчинство.

Сега съм бременна отново. На 15.09.2008 г. излязох в болнични за втората бременност. Тоест прекъсвам майчинството и минавам в болничен.

Въпрос 1: Колко болничен ще ми плащат сега, т.е. каква база ще вземат?
Въпрос 2: Колко майчинство ще получавам през първите 9 месеца-т.е. каква база ще вземат за изисляване на майчинството?

Ще съм много благодарна, ако някой отговори на въпросите ми, защото съм истински объркана.

Благодаря!!!
Този болничен за временна неработоспособност ли е или за бременост  ираждане. Обезщетението за отгл. на малко дете ще е в размер 50%.

# 119
  • София-Младост
По повод отпуск за отглеждане на малко дете, започване работа при друг работодател/възложител и получавана на обезщетение в пълен размер:

Изх.№91-01-272 от 23.11.2004 г. на НОИ

Във връзка с уеднаквяване на практиката за изплащане на обезщетение по чл. 53. ал. 1от КСО при ползване на отпуск за отглеждане на малко дете но чл. 1 64. ал. 1 от КТ в случаите, когато майката не е прехвърлила отпуска си по реда на чл. 164. ал. 3 от КТ и по време на ползването му започне работа при друг работодател, приложено Ви изпращаме становището на Министерство на труда и социалната политика.

Предвид действащото законодателство и становището на Министерство на труда и социалната политика даваме следните указания:

В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164. ал. 1от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53. ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.

При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл, 54. ал. 1 от КСО. тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат

Възможност за работа по трудово правоотношение по време па ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишпата му възраст,

Писмо № 04-02-715 от 30.09.2004 г. на МТСП

В Кодекса на труда няма изрична забрана за работниците и служителите през периода. когато ползват платен годишен отпуск, да работят по трудово правоотношение при друг работодател. Не е предвидено също. че по време на ползване на отпуск по чл. 164. ал. 1 КТ. майките не могат да работят при друг работодател. Поради това би могло да се счита, че през време на ползване на този отпуск майките могат да сключват трудови договори е други работодатели, на пълно или непълно работно време. В тези случаи се счита, че това е един особен вид работа по външно съвместителство по чл. 111 КТ.

Съгласно чл. 111 КТ. в сила от 31.03.2001 г., работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване па работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение. Ако има такава уговорка в трудовия договор по основното трудово правоотношение, майката пе може ла започне работа по външно съвместителство при друг работодател, тъп като ще наруши условията па договора. Що се отнася до въпроса относно работа при "възложител", това означава, че това е работа но граждански договор. Кодексът на труда не предвижда ограничение по отношение възможността работник или служител да работи по трудово правоотношение и по граждански договори.

Прекратяването на отпуска за отглеждане на дете до навършване на 2-годишпата му възраст по чл. 164. ал. 1 КТ е уредено в чл. 46, ал. 6 и 7 от Наредба! а за работното време, почивките и отпуските, когато:

1. майката (осиновителката) е лишена от родителски права или нейните родителски права са 0|раничени по установен ред:

2. майката (осиновителката) даде съгласие отпускът да бъде ползван от някое от лицата по чл. 164. ал. 3 КТ.

Отпускът по чл. 164 КТ се прекратява и когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение или почине. От тези разпоредби следва, че извън изрично посочените случаи, работодателят няма право да прекратява ползването на отпуск по чл. 164. ал. 1 КТ.

Общи условия

Активация на акаунт