Майчинството - счетоводно - 12

• 71 169
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 570
По време на неплатения също ще получавате половин обезщетение. Ако отидете на борсата ще сте за минимален срок 4месеца и минимално обезщетение...малко по спомен, но мисля че за тази година е 100лв. Съвета ми еда отидеш в НОИ и да си извадиш ПИК-персонален код, с него можеш да провериш в сайта на НОИ, кога и дали са ти подадени необходимите документи, за да си получаваш обезщетението.

До колкото разбрах .. до навършване на 2год. мога да карам на 50% и след тези две години пускам молба свободен текст за 6 месечен неплатен или парво за 40(общо за 2 год.)дена платен (по жремена платения пак ще е 50% предполагам)
попражи ме ако греша ..!
Само да питам и това докато сам по майчинство(а детето си ходи на яасл през това време) и ползвам 50% до края на 2-та год. те имат ли прражо да ме уволнят (да анулират договора)!!?

Или след като детето е трагнало на ясла ,..аз или трябва да се върна на работа или да си пусна неплатения отпуск 6 месеца  !?

Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Осигуровки – 6% от 240лв. за 2008г.
Пропуснах момента, че детенце е вече на ясла...тогава варианта е отпуск. При теб нещата са фиктивно, така че платен отпуск...стига да се разберете с роднината, за да ти стече стаж. Иначе неплатен и здравна вноска от 3,9% върху 240лв. , заплаща се по принцип от работодателя...но при теб ситуацията е друга, 8,64лв. е здравното на месец. Другото написано е вярно.

благодаря много .... Hug вие сте безцени !!

Само да питам и това докато още неса изтекли  2 год. от майчинството ,а детето си ходи на яасл през това време аз излизам в 6 месечен неплатен отпуск  и ползвам 50% до края на 2-та год. ли?  Те  имат ли прраво да ме уволнят (да анулират договора) в тази ситуация!!?

# 571
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Преди 1,5г.родих и в момента получавам 220лв.След като изтече втората година знам,че имам право на 6 месеца неплатен отпуск.Когато и те свършат задължително ли е да се върна на работа или мъжа ми може да ми прехвърли и неговата половин година,за да гледам детето си до навършване на три годишна възраст?
Интересува ме и друго...Понеже планираме още едно бебе,ако родя докато ползвам неплатения си отпуск от шестте месеца,на каква база ще се изчислява обезщетението,което ще получавам?На минималната работна заплата,която съм взимала до навършване на две години на детето ми или на 90% от брутото,докато съм работила?
Предварително ви благодаря!!!!

Неплатения отпуск за гледане на дете не може да се прехвърля. Според мен ако нямате отработен ден и забременеете отново би трябвало да ви дават обезщетението както при първото дете, защото няма да имате осигуровки за този вид риск през този период

# 572
Благодаря за светкавичния отговор Hug

# 573
здравейте, някоя от вас знае ли всъщност безработните какви осигуровки имат от бюджета ,дали само здравно и за пенсия. те дали се осгуряват и за майчинство, трудовазлополука.....

# 574
Здравейте!
Преди 1,5г.родих и в момента получавам 220лв.След като изтече втората година знам,че имам право на 6 месеца неплатен отпуск.Когато и те свършат задължително ли е да се върна на работа или мъжа ми може да ми прехвърли и неговата половин година,за да гледам детето си до навършване на три годишна възраст?
Интересува ме и друго...Понеже планираме още едно бебе,ако родя докато ползвам неплатения си отпуск от шестте месеца,на каква база ще се изчислява обезщетението,което ще получавам?На минималната работна заплата,която съм взимала до навършване на две години на детето ми или на 90% от брутото,докато съм работила?
Предварително ви благодаря!!!!

Неплатения отпуск за гледане на дете не може да се прехвърля. Според мен ако нямате отработен ден и забременеете отново би трябвало да ви дават обезщетението както при първото дете, защото няма да имате осигуровки за този вид риск през този период

За съжаление щом не е в отпуск за гледане на дете, а е в неплатен, базата ще е мин. раб. заплата и няма да получава същото обезщетение за бременност и раждане както при предното дете!

# 575
здравейте, някоя от вас знае ли всъщност безработните какви осигуровки имат от бюджета ,дали само здравно и за пенсия. те дали се осгуряват и за майчинство, трудовазлополука.....

За това не мога да ти отговоря в момента, но като безработна в базата ти влиза Мин. Раб. Заплата. При болничен на новото място.

П.С. Пускайте "Проверка правопис" особено когато бързате!

# 576
Здравейте!
Моля,когато е възможно да ми отговорите на следното питане.Днес ми издадоха болничен за малката ми дъщеричка,която след седмица става на 1г.Майчинството за нея взима майка ми,а аз работя и се осигурявам от две места.Днес си взех болничният с чиста съвест без много да му мисля си останах да си гледам болното детенце.Току що сестра ми ми извести,че съм нямала право на болничен след като друг ми гледа детето и НОИ плаща за това (майчинството от 220лв).
Какво ще кажете по въпроса?Да си тръгвам ли на работа от утре или да си изкарам болничният?Не ме е грижа толкова за парите за 4те ми работни дни в които ще съм болничен,по скоро се притеснявам да не стане някаква излагация Rolling Eyes Confused
Предварително БЛАГОДАРЯ!  bouquet

Според Наредбата за раб. време чл.46
(9) Ползуването на отпуска по чл. 164, ал. 3 КТ не се прекратява, когато майката (осиновителката) ползува друг вид отпуск.

Имаше преди година подобен случай тук и си спомням, че на майката й се полага болничен за гледане на дете, независимо че е прехвърлила отпуска за гледане на детето.
За съжаление сега не намирам отговора, който й бяха дали от НОИ.

П.С. Намерих го:
Съгласно разпоредбите на чл. 46, ал. 9 от
Наредбата за работното време, почивките и отпуските,
позването на отпуска по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда
не се прекратява, когато майката/осиновителката/ ползва
друг вид отпуск.

Във Вашия случай, съгласно посочената по-горе
разпоредба може да ползвате отпуск за гледане на болно дете
и да Ви бъде издаден болничен лист и изплатено парично
обезщетение без да се прекъсва ползването на отпуска по чл.
164 от КТ от свекърва Ви.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 15:31 от Стики

# 577
Здравейте!
За да получавам майчинство се наложи да се осигурявам във фирмата на мои познати няколко месеца преди да родя-имам 2 години трудов стаж преди и за това имам право да получавам майчинство в размер на минималната работна заплата. Тъй като съм аспирант и като такъв нямам право да работя на пълен работен ден ме осигуряваха върху 110 лв. Сега изтичат 315 дни от началото на майчинството ми. Досега "работодателят" ми е плащал осигуровки в/у 110 (аз ги внасям). Моят въпрос е дали сега трябва да ме осигуряват в/у 220 лв. 3,6 % здравниосигуровки) или може да продължи в/у 110 лв. и дали не е трябвало още от самото начало осигуровките да са в/у 220?Във фирмата не са имали жена по майчинство досега и счетоводителката не знае как да постъпи. Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете!

# 578
Когато лицето е в болнични, се внасят само здравни осигуровки - тази година 8.64лв. месечно.
Същото важи и когато си в отпуск за гледане на дете.

Искаш да кажеш че 315 дни са ти внасяли пълни осигуровки?!

# 579
Искам да попитам за това което се говори,че от 01.01.2009г.месеците за стаж стават от 6м на 12м. Това значи ли,че тези които още не сме родили и още не сме в болничен след раждане/имам предвид,че не е започнало изплащането на 90%/няма да ни стигнат месеците за да получаваме тези 90%от заплатите на които сме осигурявани.
Дано да не е така,много гадно ще стане ако хиляди майки останем на минимални  майчински.

# 580
  • Пловдив
Искам да попитам за това което се говори,че от 01.01.2009г.месеците за стаж стават от 6м на 12м. Това значи ли,че тези които още не сме родили и още не сме в болничен след раждане/имам предвид,че не е започнало изплащането на 90%/няма да ни стигнат месеците за да получаваме тези 90%от заплатите на които сме осигурявани.
Дано да не е така,много гадно ще стане ако хиляди майки останем на минимални  майчински.

От къде си чула,че изисквания стаж става 12 месеца?Аз за първи път чувам.Но нека и другите се включат.

Да не бъркаш,че изплащането на 90 % може да стане една година?

# 581
То сега какво ли не се говори. На кой каквото му хрумне и пуска слухове.  #Crazy

# 582
Това ще го направят като превантивна мярка заради всички нас,който започнахме да се осигуряваме на високи заплати.И да ви кажа,че нищо не им пречи така да го приемат,че да обхване всички който са забременяли през 2008г и ще родят през 2009г.Като сме си плащали в/у големи заплати а накрая ще ни кажат "по новият закон 12м.-не стигат."

P.S. Говори се, че с приемането на новия бюджет кандидат-майките ще трябва да имат не 6мес., а 12 мес. осигурителен стаж.
от форума www.rozali.com
 че искали 12 месеца..АУууу там става страшно. Направо ти резват крилцата отвсякъде
www.rozali.com

Дано аз да съм се объркала Praynig,но явно има и други.

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 02:42 от Веве

# 583
  • Майничка
Каквото и да се говори, като излезе в ДВ и като спретнат наредбата за прилагане, тогава ще се види. Laughing
Но ми се струва, че бъркаш  6-те месеца трудов стаж изобщо, които са необходими за получаване на болнични и 6-те последни месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане, чийто осигурителен доход влияе на получаваното обезщетение. Не че е невъзможно в отделни случаи двете категории да съвпадат, но чак пък "хиляди майки".

Не изключвам обаче възможността (без да коментирам моралната страна на въпроса), ако платеното на 90% обезщетение наистина стане до навършване на 1г. на детето, впоследствие законодателят донякъде да се застрахова срещу фиктивното осигуряване, като увеличи срока, който се взема под внимание. Защото при фиктивното осигуряване в бюджета влизат по-големи приходи, но зад тях не стои реален продукт, а срещу тях има значително по-високи разходи.

# 584
Нямаш си и представа,колко искам да не съм доразбрала  Praynig Peace.Щото ме хвърли в голяма паника.

Общи условия

Активация на акаунт