Майчинството - счетоводно - 12

• 70 855
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,

Нека и аз да се включа , това, което евентуално ще направят е майчинските да са 100% , не 90%. И ще бъдат удължени на 12 месеца. Няма такова нещо, че трябва да се осигуряваме 12, вместо както е досега 6 месеца. Тъй че спокойно  Wink

# 586
Здравейте на всички,знам че това което ме интересува сигурно е разисквано вече тук,но ....... та на въпроса:като самотна майка не живееща в едно домакинство с бащата на детето ми имам ли право да използвам и полагащия му се на него не платен отпуск от 6 месеца.Понеже според моето разбиране така пише в Кодекса на труда,но от нашто счетоводство не знаят вече четвърти ден какво да ми отговорят ........
ще съм благодарна на всички ,които ми отговорят

# 587
  • София-Младост
Здравейте на всички,знам че това което ме интересува сигурно е разисквано вече тук,но ....... та на въпроса:като самотна майка не живееща в едно домакинство с бащата на детето ми имам ли право да използвам и полагащия му се на него неплатен отпуск от 6 месеца.Понеже според моето разбиране така пише в Кодекса на труда,но от нашто счетоводство не знаят вече четвърти ден какво да ми отговорят ........
ще съм благодарна на всички ,които ми отговорят
Точно така.

# 588
Момичета, искам само да предупредя да не разчитате изцяло на информацията получена тук във форума.

Питайте счетоводител преди да предприемате каквото и да е!
Има например счетоводен форум odit.info-дискусия.
Най-добре е разбира се да си говорите с лично анагжиран счетоводител.

Казвам го с причина и с цел никой да не съжалява за взето решение, а вече да е късно!

Ангажиран може да е само счетоводител, на когото плащаш!
И защо мислиш, че ние не сме професионалисти?

Много неблагодарно ми звучи мнението ти на фона на цялото внимание, което ти отделихме миналата седмица. Доста страници се изписаха докато се разбере какво питаш. ВЪпрос, който можеше да зададеш в едно мнение, се проточи на повече от страница и така и не стана ясно кавкво всъщност е положението при теб в следващите няколко страници. Явно не си удовлетворена от отговорите. Не може да се угоди на всички.  Naughty

И между другото, тук има поне 3 от нас, които пишат и в одита. Тук винаги съветваме момичетата да се допитат и там, когато казусът е по-сложен. И доколкото съм в течение - получават същите мнения, които ние им даваме. Но пък там понякога може колегите и да не им обърнат внимание. Докато тук както виждаш, на всяка от вас се отделя достатъчно!

Досега недоволни от нас тук не е имало. Мога да твърдя, че в този форум са най-добрите и професионални консултации във връзка с майчинството.  Peace

Всеки сам си преценява на кого да вярва!  #Crazy

Последното което искам е да съм неблагодарна!

Това което съветвам мамите както виждам е да търсят и други мнения преди да правят каквото и да е важно за тях-нищо лошо не виждам в това!

Ок, може би смяташ, че аз не съм задала правилно въпросът си-е, аз неправилен отговор получих СЛЕД като изяснихме ситуацията.
Още веднъж-не искам да обвинявам никой за своите пропуски, просто предупреждавам, за да няма и други опарили се.

За сведение: вече се консултирах с поне 5 счетоводители и ТРЗ-та-та, е вярвайте ми, че еднозначен отговор не получих.
В НОИ по същия начин-двама експрерти-два коренно различни мнения.

Така че те не значт какво правят, а счетоводителите и мамите да му мислим....!!!!!

# 589
Здравейте ,
имам следния въпрос ( на който от НОИ ми казаха че трябва да се обърна към Министерство на труда и соц. политика, а те май са точно в това мин  newsm78 ) ...
Та....в момента съм по майчинство - на 15.01.2009 ми изтичат 315-те дни и съответно финансово съм принудена да се върна на работа. Към момента се водя Търговски представител, преди да ме назначат на тази позиция бях Телемаркетинг оператор ( т.е в офиса ) , и сега искам като се върна на работа да съм отново в офиса.
Шефът ми иска да се видим, защото "разговора не бил за по телефона", което на мен ми звучи като "ела да те уволня" след 15.01.09г!  Mr. Green 
[b]Имат ли право да ме уволнят? Имам ли право като майка на малко дете да изисквам да се върна на работа в офиса ( за да не пътувам и да се прибирам по нощите) ? Какви вратички има всъщност за частния сектор, които им позволява да ме уволнят? По какъв начин ме пази закона?[/u][/b]Лелеле....то не било един въпрос...  Embarassed  Embarassed
Но във вторник имам среща в София ( а аз съм от Търново ) с шефа и искам да съм подготвена , ако ме изненада с "приятна" новина...
МНооооого ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете  Praynig
Благодаря предварително   bouquet   bouquet   bouquet

# 590

Ок, може би смяташ, че аз не съм задала правилно въпросът си-е, аз неправилен отговор получих СЛЕД като изяснихме ситуацията.

Понеже съм една от тези, които ти отговаряха, бих искала да знам какво точно имаш предвид под "неправилен отговор"?

И как прецени че е неправилен, след като малко по-надолу пишеш, че
За сведение: вече се консултирах с поне 5 счетоводители и ТРЗ-та-та, е вярвайте ми, че еднозначен отговор не получих.
относно въпроса ти?
Значи е по-лесно да напишеш поста си в негативен аспект?
Защо не прие за верен отговорът, който си получила тук?
Честно, не те разбирам.

# 591
Здравейте,аз се включих преди около 10 дена във темата...но сега няма да се повтарям с въпроси(търсих и аз съвети на счетоводители, ТРЗ-та просто защото си мислех че нямам време за реакция)....това като предислов, а ето и въпросът ми!
В майчинството съм с първото си дете, бременна съм във втори месец.След проучване реших да изляза в болничен и така до настъпване на новите 315 дни.Правя го защото осигурителните суми са ми добри.Подала съм молба към работодателя за започване на изплащане на 220лв.за първото ми дете(от 13.09.08 влезе в сила) и за октомври даже още нищо не са ми платили.Това което ме интерисува мога ли да изляза в болничен(като общо заболяване) без да се връщам на работа или е задължително прекратявайки първото си майчинство с молба да се върна дори и за един ден на работа и на следващия да изляза в болничен.И ако е така, има ли право фирмата да откаже да ме върне(питам защото вече им казах и те сега проучвали въпроса какви ще бъдат последствията за тях с това връщане дори и за 1 ден).В понеделник ми предстои разговор с шефовете ми и бих искала да съм наясно! Благодаря на всички които могат да помогнат с инфо!

# 592
Здравей, за съжаление ако се върнеш на работа ставаш точно толкова уязвима, колкото и всички други колеги в офиса /незаявисимо, че си с малко дете/.
Докато си в майчинство си защитена, въпреки, че и там има как да те уволнят, но за тях ще е доста по-трудно и едва ли биха рискували...

Ако шефа ти се съгласи да те върне в офиса, то ще е от добро сърце, не защото го задължава закона-съжалявам, че съм толкова директна, виждам че ти е спешно и предпочитам да съм искрена.

Моят съвет в твоя случай-ако ти връчи някакъв документ за подпис В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПОДПИСВАЙ ВЕДНАГА! По закон имаш право да решиш /ако не се лъжа в 7 дневен срок/ дали да приемеш дадено предложение /например напускане по взаимно съгласие/ или не!

Казвам, защото подозирам, че работим в една и съща компания.

Наскоро 2 мои колежки бяха извикани спешно и им беше връчен документ за напускане по вз. съгласие, и ако не подпишели веднага щели да ги уволнят....! Да-ама не-не става толкова лесно. По закон ти дължат обезщетение, така че не бързай да подписваш каквото и да е. Не си длъжна!
Кажи им, че ще взмеш документа и ще се консултираш с адвокат.

Надявам се от все сърце да ти съобщят нещо хубаво и да съм писала напразно!

Късмет! Пиши как е минало!

# 593
Здравейте,аз се включих преди около 10 дена във темата...но сега няма да се повтарям с въпроси(търсих и аз съвети на счетоводители, ТРЗ-та просто защото си мислех че нямам време за реакция)....това като предислов, а ето и въпросът ми!
В майчинството съм с първото си дете, бременна съм във втори месец.След проучване реших да изляза в болничен и така до настъпване на новите 315 дни.Правя го защото осигурителните суми са ми добри.Подала съм молба към работодателя за започване на изплащане на 220лв.за първото ми дете(от 13.09.08 влезе в сила) и за октомври даже още нищо не са ми платили.Това което ме интерисува мога ли да изляза в болничен(като общо заболяване) без да се връщам на работа или е задължително прекратявайки първото си майчинство с молба да се върна дори и за един ден на работа и на следващия да изляза в болничен.И ако е така, има ли право фирмата да откаже да ме върне(питам защото вече им казах и те сега проучвали въпроса какви ще бъдат последствията за тях с това връщане дори и за 1 ден).В понеделник ми предстои разговор с шефовете ми и бих искала да съм наясно! Благодаря на всички които могат да помогнат с инфо!

За това, че не е нужно да се връщаш за ден на работа, съм абсолютно сигурна-аз така излязох в болничен.
Тоест просто си носиш болничен в службата от когато си решила и нищо не могат да ти кажат.
Виж също тази тема, може да ти е полезна: http://www.odit.info/?s=6&i=125816&f=3

# 594

Понеже съм една от тези, които ти отговаряха, бих искала да знам какво точно имаш предвид под "неправилен отговор"?

относно въпроса ти?
Честно, не те разбирам.

Отговора, който получих тук просто не е верен-затова:) Какво значи "защо просто не прие"?! Защото просто става дума за нещо много важно, а както ти пишеш "можеш да имаш претенции само към счетоводител на който плащаш"-е, за какво е форума тогава-всеки да си пише предположения, а после "ми не ми плащаш за тази консултация"-не е готино така!

Ето виж докъде стигнах в крайна сметка: http://www.odit.info/?s=6&i=125816&f=3
Може да е полезно.

А, между другото толкова мнения чух вече-различни-че съм като Тома неверни, чакам си псименото становище от НОИ, че нали на тях поне плащам....

# 595
MiaMIa , благодаря за съветите и отговора  Hug
 и понеже силно ме заинтригува , може ли на лични да ми пишеш за коя фирма работиш ти....?  Rolling Eyes ако не е нахално

знаете ли, днес детенцето ми каза "тата", което аз веднага го преведох като "тате", така че....ако ще и пари да ми искат като ме уволняват имааа мнооого по-важни неща на тоя свят  Hug
това е с цел да не се "карате" ( спорите и там каквото било ) !
Като отида в София ще искам да се срещна с главната счетоводителка и ще я разпитам....да видим от тяхна гледна точка как стоят нещата
пожелайте ми късмет  Peace
ще пиша пак

# 596

относно въпроса ти?
Честно, не те разбирам.

Отговора, който получих тук просто не е верен-затова:) Какво значи "защо просто не прие"?! Защото просто става дума за нещо много важно, а както ти пишеш "можеш да имаш претенции само към счетоводител на който плащаш"-е, за какво е форума тогава-всеки да си пише предположения, а после "ми не ми плащаш за тази консултация"-не е готино така!

Може да е полезно.

А, между другото толкова мнения чух вече-различни-че съм като Тома неверни, чакам си псименото становище от НОИ, че нали на тях поне плащам....

MiaMia ти кога очакваш да получиш суам от НОИ за болничния си...за да се разбере в крайна сметка каква сума изплащат...минимална или друга.И аз започвам вече да се чудя да излизам ли в болничен или не.Писах в одит и там ми отговориха коренно различно от това което досега получих като инфо от счетоводители, ТРЗ-та и НОИ...е сега вече и аз незнам кой да питам и най да вя newsm78 #2gunfireрвам #Crazy

# 597
Здравейте момичета, искам да помоля за малко помощ, а ето за какво става въпрос: От декември 2006 ми започна 45-дневния болничен за първото дете, в момента съм бременна с второ и от вчера започна 45-дневния за второто. В тази връзка нашата счетоводителка ми каза, че всичко, което е необходимо да и изпратя е болничния лист с декларация за банковата сметка и молба за отказване от майчинството за първото ми дете. Това, което ме притеснява е, че тя не спомена нищо за вземането на 50 % от майчинството за първото дете до навършването му на 2 години, а сега като чета, май трябва да си попълня нещо. Освен това за мен е по-изгодно да взимам това, което съм взимала и за първото дете, отколкото 220 лв, но не ми стана ясно това по подразбиране ли се случва или трябва да бъде посочено някъде изрично, и последно  - сега трябвало да се прехвърля към НОИ(досега бях от завареното положение и всичко ми се изплащаше през работодателя), това така ли е и изобщо има ли нещо друго, което трябва да направя? Благодаря предварително!

# 598
Хайде сега нов въпрос...ще се наложи да се повторя!В майчинство съм с първото си дете и съм бременна във втория месец.Въпросът е да си взема ли болничен или да си чакам 315-те дни за второто дете.Кое излиза по-добре?
Какво се взима за изчисляване на тези болничен.В НОИ ми отговориха..."6м.назад като се взема базата от което е взето обезщетението"..при мен 6м.назад сумата е 5000лв.Дано тази информация е достатъчна за да ми отговорите.И ако реша да изляза в болничен как ще се отрази след това на второто майчинство!

# 599

относно въпроса ти?
Честно, не те разбирам.

Може да е полезно.

MiaMia ти кога очакваш да получиш суам от НОИ за болничния си...за да се разбере в крайна сметка каква сума изплащат...минимална или друга.И аз започвам вече да се чудя да излизам ли в болничен или не.Писах в одит и там ми отговориха коренно различно от това което досега получих като инфо от счетоводители, ТРЗ-та и НОИ...е сега вече и аз незнам кой да питам и най да вя newsm78 #2gunfireрвам #Crazy

Здрасти, аз получих сумата си за болничния-за съжаление е върху минимална заплата изчислен. Преведоха ми го, имам го черно на бяло както се казва.

Общи условия

Активация на акаунт