Майчинството - счетоводно - 12

• 70 831
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 660
ама не са ми само здравни осигуровки през това време
влязох в НОИ да си проверя как са ме водили през времето на 315-те дни след предишната бременност /45 дневния ми болничен започна на 21 януари, родих на 25 февруари/

http://media.snimka.bg/1141/008537746-big.jpg

Много странно как са ви превели обезщетения след като м. март имате социално осигуряване. Станала е някаква грешка във фирмата ви. Трябва да подадат коригирана декларация обр. 1 за вас и сигурно някой от колегите ви няма данни за този месец, което също трябва да се поправи

Дейзи, ти сега ме шашна, не мога и аз да си спомня какво се случи тогава, това е за 2007, когато бях в 315 дни за Стефания
каква е тази коригирана декларация  Rolling Eyes

# 661
Здравейте, мами! Искам да ви попитам как се процедира ако не си осигуряван последните 6 месеца преди да излезеш в майчинство. Ако примерно си осигуряван за 5 месеца, а не за 6. Става въпрос за моя позната, която се чуди какво да прави. Тя е вече в 4 месец и не работи. Осигурявана е за около 4 месеца, но преди 2 години. Аз й казах, че е добре да започне да плаща осигуровките си. Обаче проблема е в това, че няма да е осигурявана  за 6 месеца а 5. Дано сте ме разбрали. Благодаря предварително!

# 662
  • Пловдив
Здравейте, мами! Искам да ви попитам как се процедира ако не си осигуряван последните 6 месеца преди да излезеш в майчинство. Ако примерно си осигуряван за 5 месеца, а не за 6. Става въпрос за моя позната, която се чуди какво да прави. Тя е вече в 4 месец и не работи. Осигурявана е за около 4 месеца, но преди 2 години. Аз й казах, че е добре да започне да плаща осигуровките си. Обаче проблема е в това, че няма да е осигурявана  за 6 месеца а 5. Дано сте ме разбрали. Благодаря предварително!

Ако тя има 5 месеца осигуровки преди да излезе в болничен,болничния ще се смята така 5 месеца както са й осигуровките+ 1 месец на МРЗ /220 лв за 2008 г/.Ако има 4 месеца-4 месеца както са й осигуровките + 2 месеца на МРЗ.Не е проблем,че няма да има 6 месеца осигуровки.Важното е,че преди това е имала осигуровки за 4 месеца.

Да не пропуска да се осигурява някъде преди да излезе в болничен,защото иначе няма да й се плащат болничните.

# 663
Здравейте!Възможно  ли и е да започна да се самоосигурявам на свободна професия ,за да взимам по-голямо обезщетение след раждане,когато съм на трудов договор?И ако е така,трябва ли при излизане в болничен  да представям такъв и за свободната професия?
 Благодаря!

# 664
Моля да задам въпрос относно платения отпуск за бащата (при раждане на дете) в размер на 15 дни. Благодаря предварително за отделеното време!

Въпросите по тази промяна в КТ ги задавайте след обнародването им в ДВ.
А и това ще влезе в сила след 1 януари 2009г.  Wink

# 665
  • София
Благодаря сърдечно, Ала Бала!

Към ГДД ще приложа служебните бележки от гражданските договори. А за майчинството трябва ли някакъв документ, както и за болничните които съм получавала от януари до септември 2008?
Да, за гр.договор се прилагат сл.б-ки. Обезщетенията не се вписват в ГДД. Ако имаш доход от тр.договор през 2008 също ще трябва да влезе в декларацията, на база сл.б-ка от работодателя. Просто нямам представа от кога си излязла в болничен за бременост и раждане, затова го споменавам.

В болничен съм от ноември 2007. Само за гражданските договори ми трябват бележки значи.
Изясниха ми се нещата.
Лека вечер и още веднъж благодаря за бързината на отговора  newsm51

# 666
Kamikam, пълна ти е личната поща!!!
Изтрии нещичко:)

Исках да ти обърна внимание на това:

"Привет Smile
Да писах им на Sofia@nssi.bg във вторник, в края на работния ден и в петък имах вече отговор, з което съм им много благодарна. Писах им по съвет на позната, на която бяха отговорили и на нея в рамките на 3-4 дни.
Успех"

Аз също писах там и чакам отговор, можеш и ти да пробваш.
Така поне ще е писмено, лично от НОИ, че аман от приказки без покритие-то и в НОИ си говорят ей така, ама друго е да го напишат!
Успех:)

# 667
  • Варна
Здравейте!
Мен ме мъчи следното: като подавах документи за работа на новото място, старата счетоводителка заяви, че ми е загубила Трудовата книжка и ми издаде нова. Това добре, но новата ТК започва от последната ми месторабота, т.е. имам записани само 3 години стаж, като по този начин ми се губят предходните 7 години /до момента имам общо 10г. трудов стаж/.
Въпросът ми е: водеща ли е Трудовата книжка, или по-важни са вноските които са правени към НОИ през целия ми осигурителен стаж? Да се притеснявам ли? И ако, все пак, старата счетоводителка открие книжката ми /защото продължава да ме мотае/, мога ли да я предам на новата ми месторабота, като новоиздадената ТК бъде анулирана? Дано сте ме разбрали, че стана малко объркано.

Благодаря предварително!  Hug 

След като я е изгубила, трябва да я възстанови. Това все пак е важен документ.
А и трудовата книжка се съхранява от притежателя й - дава се само за попълване и веднага се връща.

"Чл. 7. (1) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена, инспекцията по труда издава нова въз основа на писмена молба-декларация на работника или служителя, в която се посочва, че трудовата книжка е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил.

(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена от работника или служителя, в новата трудова книжка инспекцията по труда по местоживеене на лицето вписва данни за трудовия стаж въз основа на представените от него удостоверения по образец съгласно приложение № 2 или други оригинални документи, съдържащи тези данни.

(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, инспекцията по труда по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка по образец съгласно приложение № 2.

(4) Когато работникът или служителят е работил и при други работодатели, работодателят по ал. 3 изисква от тях удостоверения по образец съгласно приложение № 2. Събраните удостоверения се предоставят в инспекцията по труда по опис."
Много благодаря, Стики!
Само да питам още нещо: при положение, че старата ми тр. книжка се намери /защото има и такава възможност, но както казах, ме мотаят/ какво следва да направя?
 Hug
П.П. Минали са почти 8 месеца, откакто се водя на новата месторабота
.

# 668
Здравейте, момичета! Предварително се извинявам, ако сте обсъждали темата, но не можах да намеря отговор.
Искам да задам един въпрос за второто майчинство, когато то е непосредствено след първото. А именно, дали до изтичане на 315-те дена се полагат 90% от заплатата и след това обезщетение в размер 220 лв. до навършване на 2 годишна възраст на детето. Или след като нямам трудов стаж след първото дете, не ми се полага майчинство за второто? И каква ще е базата за тези 90%?
Съжалявам, че задавам глупави въпроси, но ми е много трудно да се ориентирам в нормативните документи, а комуникацията ми с работодателя по въпроса е нежелателна.

# 669
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ама не са ми само здравни осигуровки през това време
влязох в НОИ да си проверя как са ме водили през времето на 315-те дни след предишната бременност /45 дневния ми болничен започна на 21 януари, родих на 25 февруари/

http://media.snimka.bg/1141/008537746-big.jpg

Много странно как са ви превели обезщетения след като м. март имате социално осигуряване. Станала е някаква грешка във фирмата ви. Трябва да подадат коригирана декларация обр. 1 за вас и сигурно някой от колегите ви няма данни за този месец, което също трябва да се поправи

Дейзи, ти сега ме шашна, не мога и аз да си спомня какво се случи тогава, това е за 2007, когато бях в 315 дни за Стефания
каква е тази коригирана декларация  Rolling Eyes

За доходите по трудов и граждански договор се подават данни с декларация обр. 1 - на кое лице /по ЕГН/, върху каква сума са внесени осигуровки, за какъв период, на какви проценти е осигурявано лицето и за какъв вид доход. След като има получени грешни данни в НОИ трябва да се подаде коригираща декларация. Вие вече сте си получили обезщетенията, но може да се окаже, че ня някой друг от фирмата му липсват данни за този месец и след време това трудно да се коригира.

# 670
Здравейте!Възможно  ли и е да започна да се самоосигурявам на свободна професия ,за да взимам по-голямо обезщетение след раждане,когато съм на трудов договор?И ако е така,трябва ли при излизане в болничен  да представям такъв и за свободната професия?
 Благодаря!

Можете стига реално да имате право да опражнявате т.нар. "свободна професия" и да покажете после доход от нея. Ако го правите като самоосигуряващ се върху високия процент можете да промените размера на обезщетението, но ако е по граждански договор няма да промените нищо

# 671
Майчета помагайте!! Фирмата в която се водя на работа е на брат ми и съдружник.Той я прехвърли цялата  на съдружника си с когото не се разбират и не иска да има нищо общо. Сега съдружника е собственник и аз с него изобщо не мога  да комуникирам,а той дори няма и счетоводител или каквото и да било счетоводство.Какво да направя?Сега не мога да си получавам майчинството,а дъщеря ми е на  1 годинка .Как да действам?Досега  ходехме с брат ми и подавахме каквото трябва,въпреки че всъщност той вече не е собственник,но е по-добре да не продължаваме,за да не му създам някакви проблеми.Вече нито има такава фирма,нито такъв собственник.Как е най-добре да направим?Благодаря

Подавате си молба за напускане и след като ви оформят документите се подава Уведомление за прекратен договор в НАП. Намирате фирма в която да ви водят, като пак се пуска Уведомление, но за сключен договор. Ако има дни между прекратяването и новото назначаване няма да получите пари за тях. За старите суми трябва да се предвижат документите от старата фирма.

Благодаря за бързия отговор   bouquet Понеже фирмата се води в Перник в НАП Перник ли трябва да се подаде Уведомлението за прекратен договор? Благодаря

# 672
Майчета помагайте!! Фирмата в която се водя на работа е на брат ми и съдружник.Той я прехвърли цялата  на съдружника си с когото не се разбират и не иска да има нищо общо. Сега съдружника е собственник и аз с него изобщо не мога  да комуникирам,а той дори няма и счетоводител или каквото и да било счетоводство.Какво да направя?Сега не мога да си получавам майчинството,а дъщеря ми е на  1 годинка .Как да действам?Досега  ходехме с брат ми и подавахме каквото трябва,въпреки че всъщност той вече не е собственник,но е по-добре да не продължаваме,за да не му създам някакви проблеми.Вече нито има такава фирма,нито такъв собственник.Как е най-добре да направим?Благодаря

Подавате си молба за напускане и след като ви оформят документите се подава Уведомление за прекратен договор в НАП. Намирате фирма в която да ви водят, като пак се пуска Уведомление, но за сключен договор. Ако има дни между прекратяването и новото назначаване няма да получите пари за тях. За старите суми трябва да се предвижат документите от старата фирма.

Благодаря за бързия отговор   bouquet Понеже фирмата се води в Перник в НАП Перник ли трябва да се подаде Уведомлението за прекратен договор? Благодаря

Редно е да стане в Перник, още повече че в повечето служби в София ще ви върнат

# 673
Здравейте мили момичета. Вероятно ще задам един от най-често задаваните въпроси, но не успях да намеря точно това, което ми трябва. Скоро ми свършва болничния от 315 дни. Знам, че трябва да подам документи при работодателя, но се чудех дали някъде има молба образец, която да попълня? Оказа се, че счетоводителя във фирмата ни се е сменил. Не познавам новия човек, но май изобщо не е наясно или не му се занимава с процедурата и ще увисна като едното нищо. Иска ми се да отида подготвена за да няма грешки. Затова ви моля за помощ. Благодаря   bouquet

# 674
Здравейте мили момичета. Вероятно ще задам един от най-често задаваните въпроси, но не успях да намеря точно това, което ми трябва. Скоро ми свършва болничния от 315 дни. Знам, че трябва да подам документи при работодателя, но се чудех дали някъде има молба образец, която да попълня? Оказа се, че счетоводителя във фирмата ни се е сменил. Не познавам новия човек, но май изобщо не е наясно или не му се занимава с процедурата и ще увисна като едното нищо. Иска ми се да отида подготвена за да няма грешки. Затова ви моля за помощ. Благодаря   bouquet

Болничните са до 135-тия ден след това се подава молба.
За да ползвате отпуска за гледане на дете до 2 години също се подава молба.
И двете са формуляри на НОИ и се попълват по образец, като за всяко се прилагат различни неща, не разбирам на вас както точно ви трябва

Общи условия

Активация на акаунт