Майчинството - счетоводно - 12

• 70 811
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Да,ще има полза да си вдигнеш базата тези два месеца.

Не е вярно,че трябва 6 месеца да си осигурявана на една и съща заплата

Още по добре ще е да ти пуснат 45 дневния от 1 януари,за да може декември да ти влезе в базата за изчисление на обезщетението.Защото ако ти го пуснат през декември,декември няма да ти влиза в базата.И няма смисъл декември да те осигуряват на по-високо.

Може да кажеш кога точно ти е термина,за да видим кое ще е най-изгодно.

# 706

Още по добре ще е да ти пуснат 45 дневния от 1 януари,за да може декември да ти влезе в базата за изчисление на обезщетението.Защото ако ти го пуснат през декември,декември няма да ти влиза в базата.И няма смисъл декември да те осигуряват на по-високо.

Термина ми е на 14 февруари.

# 707
Здравейте,

Някой може ли да ми помогне за следния казус:
Имам болничен за 45 дни преди раждане от 27.10. Трудовият ми договор при сегашния работодател ще бъде прекратен на 01.11 поради закриване на фирмата. От 01.11 ще бъда назначена на трудов договор при нов работодател. Тъй като вече съм взела 45 дневния болничен за първия ми работодател, какъв болничен трябва да представя на втория работодател. Счетоводителката иска болничния да бъде от 01.11, но АГ-то твърди че не може да издаде друг болничен от по късна дата.

Много ви благодаря!

# 708
 Да си задам въпроса и тук, че побърках колегите а изобщо не обяснявам явно като хората.
Чух, че от скоро имало възможност бъдещи майки да си доплащат сами осигеровките в НОИ покривайки някакъв праг от 900 лв. Та ако си ги доплащал през последните 6 месеца от бремеността, след това майчинството щяло да ти бъде на база 90% от тези 900 лв.

Нещо не вдявам как ще стане, но ако някой е чувал нещо подобно и ми разясни ще съм безкрайно благодарна Hug /че по тая тема трети ден ще се избием вкъщи/

# 709
  • Майничка

Термина ми е на 14 февруари.

Проверете дали АГ-то може да промени в документацията термина 15.02., тогава 45-дневния болничен ще е от 01.01., а м.12 ще влезе като база. Иначе първи ден се пада 31.12.
Друг вариант е, да вземете бележка от работодателя, че сте работила на 05.01. и да пуснат болничния от 06.01., но за по-малко дни (защото 31.12. и 1-4.01. са почивни).
Първото ми се вижда по-реално.

Здравейте,

Някой може ли да ми помогне за следния казус:
Имам болничен за 45 дни преди раждане от 27.10. Трудовият ми договор при сегашния работодател ще бъде прекратен на 01.11 поради закриване на фирмата. От 01.11 ще бъда назначена на трудов договор при нов работодател. Тъй като вече съм взела 45 дневния болничен за първия ми работодател, какъв болничен трябва да представя на втория работодател. Счетоводителката иска болничния да бъде от 01.11, но АГ-то твърди че не може да издаде друг болничен от по късна дата.

Много ви благодаря!

Няма как работодателят да назначи на работа служител, докато последния е в болнични. Вариант е от старата фирма да Ви освободят от 23-ти и от новата да Ви регистрират договора със задна дата от 24-ти, което е в нарушение на КТ, но зная поне един случай, когато е подобно действие е хванало дикиш (обаче не при бременност, за съжаление). Тогава за джипито ще остане само корекция на работодателя в бланката.

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 14:59 от gargamela

# 710
  • Майничка
Да си задам въпроса и тук, че побърках колегите а изобщо не обяснявам явно като хората.
Чух, че от скоро имало възможност бъдещи майки да си доплащат сами осигеровките в НОИ покривайки някакъв праг от 900 лв. Та ако си ги доплащал през последните 6 месеца от бремеността, след това майчинството щяло да ти бъде на база 90% от тези 900 лв.

Нещо не вдявам как ще стане, но ако някой е чувал нещо подобно и ми разясни ще съм безкрайно благодарна Hug /че по тая тема трети ден ще се избием вкъщи/

Не били компютри, а били компоти... Laughing(шегувам се).
Всъщност практически е възможно, при договорка с настоящ работодател или с друга фирма (като втори трудов договор), бъдещата майка да завиши изкуствено осигурителния си доход за последните 6 месеца преди месеца, в който излиза в болничен за бременност и раждане, като за периода доплаща сама (но чрез работодателя) дължимите от работника и работодателя данъци и осигуровки до желан от нея осигурителен доход (максимум е прага 2000лв. нето) и впоследствие 315 дни получава ориентировъчно 90% от нетния осигурителен доход.
Каква е връзката с 900лв. не съм наясно.

# 711
Много ти благодаря Heart Eyes Hug, разбрала си ме въпреки че го написах потресаващо. Иначе и аз предполагах че бутафорно ще трябва да моля на лабота да ми се вдигне заплатата, което няма как да стане. Евентуално ще гледам при познати да ме назначат на втори трудов договор. За тях би ли бил проблем ако пожелая да ме водят примерно на 1000 лв заплата, като естествено нито я получава, нито пък те ми внасят някакви осигуровки? В смисъл, те ще са утежнени ли по някакъв начин? Мисля дори че ше им минавам нещо като разход...
 Дано за това последното не обера много смях Mr. Green

# 712
  • Майничка

Ако им даваш навреме всички суми за данъци и осигуровки (вкл. и по време на 315-те дни, въпреки че там сумите са дребни), едва ли ще е проблем. От всички документи (болнични, декларации и т.н) се представят по два екземпляра - за двамата работодатели. В началото на темата има калкулатор, откъдето можеш да прецениш за каква сума е по джоба ти да се доосигуряваш.

И честито, лека и доходна! Hug

# 713
Еми явно няма кой да ми отговори, жалко че си загубих времето. Останете си със здраве.

# 714
Гаргамела, безкрайно ти благодаря  bouquet

# 715
Привет,
Моя въпрос може би ще ви се стори странен, но се надявам да можете да ми помогнете.
ЗНачи.... от 5 години живея в САЩ и смятаме да се прибираме в БГ, но съм бременна и договора на съпруга ми изтича месец преди да родя, затова ще родя тук в САЩ, но когато бебето стане на 1 месец, се прибираме в БГ. ВЪпроса ми е, ако съм го родила в САЩ, то аз имам ли право на някакви помощи. ПРеди да замина за САщ съм работила, но не знам колко точно и дали въобще са ми плащани осиигуровки от всяко място. Интересува ме мога ли с нещо да си помогна от сега или като се прибера и....всичко ме интересува. Звънях тук и там и всеки казва прибери се и тогава ще говорим, а аз искам да знам ако мога да напрая нещо предварително, да подготвя най-малкото документи.
Благодаря предварително  bouquet
Има ли някой запознат с моя въпрос?

# 716
ДейзиГ  Благодаря ти за тъпението и ценната помощ  Hug

# 717
Здравейте!
Малко съм объркана какво точно трябва да правя, за това ще Ви разкажа и ще Ви помоля за съвет!
В момента съм бременна в 11г.с. В болнични съм до 02.11.2008 вкл., а термина ми е 20.05.2009г.
На постоянен трудов договор съм от две години и половина, но ме осигуряват на 255лв. Помолих настоящият си работодател да ме соигурява на по-висока заплата (на това което взимам в действителност - 800лв.) като си доплащам всичко което трябва вкл. и неговата част, но ми отказа! Мога да помоля друга фирма да ме осигуряват като втори трудов договор примерно на 700лв., но какви ще са усложненията за тях и колко ще трябва да плащам още, а също ако се наложи да излезна в болнични няма ли да се усложнят нещата и тогава какво ще трябва да платя на вторият работодател - цялата осигуровка или само минималното Embarassed Crazy
Дано не Ви се стори глупаво от моя страна

# 718
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Малко съм объркана какво точно трябва да правя, за това ще Ви разкажа и ще Ви помоля за съвет!
В момента съм бременна в 11г.с. В болнични съм до 02.11.2008 вкл., а термина ми е 20.05.2009г.
На постоянен трудов договор съм от две години и половина, но ме осигуряват на 255лв. Помолих настоящият си работодател да ме соигурява на по-висока заплата (на това което взимам в действителност - 800лв.) като си доплащам всичко което трябва вкл. и неговата част, но ми отказа! Мога да помоля друга фирма да ме осигуряват като втори трудов договор примерно на 700лв., но какви ще са усложненията за тях и колко ще трябва да плащам още, а също ако се наложи да излезна в болнични няма ли да се усложнят нещата и тогава какво ще трябва да платя на вторият работодател - цялата осигуровка или само минималното Embarassed Crazy
Дано не Ви се стори глупаво от моя страна

Ето и отговора на вашия въпрос

Ако им даваш навреме всички суми за данъци и осигуровки (вкл. и по време на 315-те дни, въпреки че там сумите са дребни), едва ли ще е проблем. От всички документи (болнични, декларации и т.н) се представят по два екземпляра - за двамата работодатели. В началото на темата има калкулатор, откъдето можеш да прецениш за каква сума е по джоба ти да се доосигуряваш.

И честито, лека и доходна! Hug

# 719
  • София
Здравейте дами.Искам да попитам...зна4и последният ми 3-ти болни4ен след раждането е от 1-ви Септември до 13.10,но тъй като се забавиха с пускането му в НОИ все още 4акам пари.Но въпросът ми е след като свърши на 13-ти,тогава ли запо4ва да ми те4е май4инството с тези прословути 90%?Про4етох на 1-ва стр.,4е запо4вало от първия болни4ен преди раждане,но нещо не ми се връзва,защото аз си доплащах пари за осигуровките от минималната до 300 лв.,уж зада взимам малко пове4е пари след това,а сега тези болни4ни в зависимост от работните дни пове4е от 220 лв. не съм взимала newsm78
Тя с4етоводителката ми попълва там въпросната декларация за май4инството и ако другата седмица ми изплатят парите за Септември,мога ли да 4акам в на4алото на Ноември и пари за Октомври?

Предварително благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт