Майчинството - счетоводно - 12

• 70 809
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте момичета, след като с други мами напразно търсихме отговори на нашите въпроси тук, получих писмен отговор от НОИ.
Публикувам го тук, с цел ако има други мами търсещи истинската истина да я видят:)

И още веднъж ще повторя съвета си, мами, консултирайте се поне с няколко счетоводители или най-добре директно с НОИ, преди да предприемете каквото и да е!Оказва се, че всяка ситуация е специфична и много малко ТРЗ и счетита се справят.

Ето запитването и отговора от НОИ:

Здрасти, ето запитването ми и отговора, който получих:

Уважаеми г-жо/г-не,
На 24.06.2007 г. излязох в отпуск по майчинство /45 дни преди термина ми на 08.08.2007 г./.
На 15.09.2008 г. получих болничен лист, поради проблемна втора бременност.
Този болничен беше до 17.10.2008 г. Включително и вече приключи. Сега, според счетоводителката на фирмата в която работя съм отново в майчинство за първото си дете.
Представих листа си в  местоработата си.
Имам няколко въпроса, но които за съжаление не мога да получа компетентен отговор от запитаните поне пет счетоводители:
1.   На каква база ще се изчисли горепосочения болничен лист? На база минимална заплата /тъй като последните месеци взимах 220 лв. майчинство, след края на 315 дни/, или на база заплатата, която получавах преди майчинството-около 1000 лв. месечно?
2.   Какво ще се вземе за база на второто ми майчинство, което ще започне на 18-ти януари 2009 г. /термина ми е на 04.03.2009 г./-минимална работна заплата или заплатата, която получавах преди първата си бременност, а именно около 1000 лв. месечно? Спора е дали ще взимам майчинство като за първото си дете /това е по-изгодно за мен/ или минимална заплата, заради излизането в болничен за известно време.
3.   В случай, че работя по трудов договор /не граждански/ по време на майчинството си за първо дете, този доход ще бъде ли взет в предвид за изчисляване на второто ми майчинство?
4.   От личен състав получих информация, че след приключване на болничния лист на 17.10.2008 г. не е нужно да подавам каквито и да е документи за продължаване на майчинството за първото си дете, а просто, ако не представя друг болничен лист майчинството ще се продължи автоматично до навършване на 2 години на детето ми-това вярно ли е?
Благодаря предварително за компетентния Ви отговор.

ОТГОВОР:

Уважаема г-жо ...................,
              На Вашите въпроси, отговаряме следното :

1.Този болничен лист ще се изчисли съгласно чл.41, ал.1 от КСО : -  дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер на 80 %, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест-в размер на 90 % от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица-внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

.За дните, включени в периода по ал.1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето :

1.не е било осигурено за всички осигурени социални рискове;

2.не е било осигурено за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица;

3.е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;

4.е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете;(чл.41, ал.2, от КСО).

2.Паричното обезщетение при бременност и раждане се изчислява съгласно чл.49, ал.1 от КСО(доп.-ДВ, бр.105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.)-  Дневното парично обезщетение се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл.41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната работна заплата, установена за страната.,

Обезщетението за бременност и раждане на второто дете ще се определи съгласно чл.49, ал.2 ( нова - ДВ, бр.68 от 2006 г.) - При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал.1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Отделно ще получавате и 1/2 обезщетение до навършване на 2 г.възраст на първото дете, съгласно чл.54, ал.1, т.1 от КСО, но само ако детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

3. Отговорът е посочен по-горе "ако това е по-благоприятно".

4. Информацията на личен състав е правилна.

А.Карагьозов

Н-к сектор "Приемна и жалби на граждани"

# 721
Здравейте!
Излязох е болничен 45 дни преди раждането на 13.12.2007. На следващия ден ми се прекрати договора / по заместване/ на едното от работните ми места. Сега ми предстои да подавам молба-декларация: приложение 3 и прочетох, че трябва да се приложи заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска. Трябва ли да имам такова, при условие, че вече не съм на тази работа?
Само за уточнение: нои искаха бившият ми работодател да продължава да носи документите-болнични и молби-декларации, тъй като към датата на излизането 45 дни съм работила там. Касиерката ни е доста неориентирана в тази материя, затова гледам да съм подготвена, доколкото мога, че да не се налага да чакам с месеци парите си.

Благодаря ви предварително, момичета   bouquet

# 722
  • Бургас
Здравейте.мили момичета!Малкия ми син е на 11месеца.Хубави болнични взимах  315дни.ако забременея  с трето това ли все още важи.
2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 19:21 от irina_boneva

# 723
Здравейте Hug
Току-що прочетох някъде из форума,че ако си студентка,имаш само 12 месеца майчинство!Вярно ли е???
Предварително благодаря за отговора  bouquet

# 724
  • Пловдив
Здравейте Hug
Току-що прочетох някъде из форума,че ако си студентка,имаш само 12 месеца майчинство!Вярно ли е???
Предварително благодаря за отговора  bouquet

Социалното майчинство е 12 месеца,за майки които нямат 6 месеца трудов стаж.

Ако имаш 6 месеца стаж и към момента на излизане в болничен се водиш на работа някъде,ще получаваш майчинство 2 години,независимо че си студентка.

# 725
Здравейте.мили момичета!Малкия ми син е на 11месеца.Хубаво болнични взимах тоест 315дни.ако забременея това ли все оща важи
2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето

Да, все още важи с пълна сила-ако минеш от едно в друго майчинство се възползваш от по-благоприятния за теб вариант:)
Такъв е отговора от НОИ, получен днес, публикуван е малко по-горе.

Успешно второ забременяване и лека бременност Wink

# 726
Здравейте, Simple Smile
Чета вече втора тема поред, но се натъквам на противоречиви отговори Sad...самата аз също бях задавала въпроса, за който отново ще питам:
Термина ми е на 4.03.09.Болничният 45 дни преди термин започва на 19 януари.В началото на месец декември ще излизам в обикновен болничен, без прекъсване до 45-тия за раждането.Въпроса ми е :кои месеци се изчисляват за база...казаха ми "юни-ноември", но това ще е за изчисляването на 80 %от обикновения болничен, а за другия-други ли ще са месеците, или отново "юни-ноември".Питам, защото тези месеци ми е по-голяма осигурителната сума, а за 2 месеца престой в обикновен болничен предполагам ще ми намалят сумата... newsm78
Накратко-може ли при това положение да ми кажете какво обезщетение ще получавам?Сумите са бруто и не съм излизала до този момент в болнични.
1  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  22  1277.38 
2  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  917.70 
3  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  20  849.25 
4  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  1013.94 
5  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  20  1285.93 
6  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  1504.79 
7  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  23  937.59 
8  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  904.00 
9  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  1258.33 
И друго-Как по-лесно да изчисля тези 315 дни след 45 дневния болничен-кога се падат. Rolling Eyes Малко е тъпо, ама ако има калкулатори ще ми е по-лесно.
И друго-Приложение 1, 2 и 3 кога се попълват и изпращат?Вървят ли с болничен и какъв е реда?
Благодаря предварително!

# 727
Здравейте,

Някой може ли да ми помогне за следния казус:
Имам болничен за 45 дни преди раждане от 27.10. Трудовият ми договор при сегашния работодател ще бъде прекратен на 01.11 поради закриване на фирмата. От 01.11 ще бъда назначена на трудов договор при нов работодател. Тъй като вече съм взела 45 дневния болничен за първия ми работодател, какъв болничен трябва да представя на втория работодател. Счетоводителката иска болничния да бъде от 01.11, но АГ-то твърди че не може да издаде друг болничен от по късна дата.

Много ви благодаря!

Щом вече е започнал болничният ти, от НОИ ще ти превеждат парите всичките 315 дни. Сега няма как да те назначат на друго място, най-малкото защото болничният е към предната фирма. Това отпада.

Когато минат 315 дни, трябва да отработиш поне един ден на новото място и едва тогава да започнеш да ползваш отпуска за гледане на дете.

# 728
Здравейте!
Излязох е болничен 45 дни преди раждането на 13.12.2007. На следващия ден ми се прекрати договора / по заместване/ на едното от работните ми места. Сега ми предстои да подавам молба-декларация: приложение 3 и прочетох, че трябва да се приложи заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска. Трябва ли да имам такова, при условие, че вече не съм на тази работа?
Само за уточнение: нои искаха бившият ми работодател да продължава да носи документите-болнични и молби-декларации, тъй като към датата на излизането 45 дни съм работила там. Касиерката ни е доста неориентирана в тази материя, затова гледам да съм подготвена, доколкото мога, че да не се налага да чакам с месеци парите си.

Благодаря ви предварително, момичета   bouquet

Наистина из Приложенията не виждам такова, което е подходящо за теб.  Thinking
Обадете се и попитайте в РУСО.

# 729
Само да кажа, че на въпроси от сорта "някой ми каза...", "чух че ...", "какво ще стане следващото лято ако ..." и т.н. аз поне няма да отговарям!  Naughty

# 730
На 23.10 излязох полагаемия болничен 45 дена преди термина си,работя като "личен асистент" към социални служби?Искам да попитам тъй като договора ми е срочен и изтита в каря на годината,ще спрат ли да ми изплащат майчинството?Какво се прави при това положение????

# 731
Здравейте мами, имам нужда от компетентното ви мнение.
Как точно се изплащат болничните при условие че се застъпват в два месеца на веднъж дори да не са внесени осигурителните вноски за другият или месец за месец? Задавам ви този въпрос защото моите болнични винаги се застъпват първият 45 дни преди раждане беше от 22 юли до септември, а вторият ми беше от 22 август до 3 октомври (малкият избърза) тия от НОИ ми изплатиха еднократно през септември сума, която далеч се различава от това което очаквах да получа и съм си сметнала ( по вашите наставления) този месец също представих болничен, който е изравнителен, платени са осигуровките за миналият месец, но уви няма пари newsm78. Моля разяснете ми, че нещо взех да се съмнявам в жената дето ми оправя ведомостите тя твърди, че НОИ ги изплащал месец за месец дали е така?
Благодаря предварително.

# 732
Здравейте,бременна сам в 5-тия месец и нямам социални осигуровки.Здравните си  плащам сама,но незнам далли имам право на майчинство и детски.Моля дайте савет и ви благодаря предварително

# 733
  • Майничка
Здравейте, Simple Smile
Чета вече втора тема поред, но се натъквам на противоречиви отговори Sad...самата аз също бях задавала въпроса, за който отново ще питам:
Термина ми е на 4.03.09.Болничният 45 дни преди термин започва на 19 януари.В началото на месец декември ще излизам в обикновен болничен, без прекъсване до 45-тия за раждането.Въпроса ми е :кои месеци се изчисляват за база...казаха ми "юни-ноември", но това ще е за изчисляването на 80 %от обикновения болничен, а за другия-други ли ще са месеците, или отново "юни-ноември".Питам, защото тези месеци ми е по-голяма осигурителната сума, а за 2 месеца престой в обикновен болничен предполагам ще ми намалят сумата... newsm78
Накратко-може ли при това положение да ми кажете какво обезщетение ще получавам?Сумите са бруто и не съм излизала до този момент в болнични.
1  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  22  1277.38 
2  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  917.70 
3  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  20  849.25 
4  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  1013.94 
5  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  20  1285.93 
6  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  1504.79 
7  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  23  937.59 
8  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  904.00 
9  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  21  1258.33 
И друго-Как по-лесно да изчисля тези 315 дни след 45 дневния болничен-кога се падат. Rolling Eyes Малко е тъпо, ама ако има калкулатори ще ми е по-лесно.
И друго-Приложение 1, 2 и 3 кога се попълват и изпращат?Вървят ли с болничен и какъв е реда?
Благодаря предварително!

45-те дни са включени в 315-те, които свършват на 29.11. Базата за изчисление ще е юни-ноември, но за декември и до 18.01. ще получавате обезщетение на база 80%, а впоследствие - на 90% от осигурителния доход. Предстоящите доходи за м.10 и 11 правят безпредметно изчислението сега.

# 734
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте мами, имам нужда от компетентното ви мнение.
Как точно се изплащат болничните при условие че се застъпват в два месеца на веднъж дори да не са внесени осигурителните вноски за другият или месец за месец? Задавам ви този въпрос защото моите болнични винаги се застъпват първият 45 дни преди раждане беше от 22 юли до септември, а вторият ми беше от 22 август до 3 октомври (малкият избърза) тия от НОИ ми изплатиха еднократно през септември сума, която далеч се различава от това което очаквах да получа и съм си сметнала ( по вашите наставления) този месец също представих болничен, който е изравнителен, платени са осигуровките за миналият месец, но уви няма пари newsm78. Моля разяснете ми, че нещо взех да се съмнявам в жената дето ми оправя ведомостите тя твърди, че НОИ ги изплащал месец за месец дали е така?
Благодаря предварително.

Месец за месец се изплащата обезщетенията, но зависи кога са представени самите документи в НОИ

Общи условия

Активация на акаунт