Майчинството - счетоводно - 12

• 71 007
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 765
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мерси Дейзи, но все пак (аз съм тъпа и нахална), остава да питам : някой има ли представа при РЗ средно 240лв (бруто) горе-долу
какви месечни обезщетения трябва да получавам?(в болнични съм за периодите: 05.08-10.09 - получих 230лв; 11.09-16.10 - получих 111лв; 17.10-20.11.2008 - ? ЗАЩО ТАКА?)
Ама хич не ми ясно, вече съвсем се обърках! Mr. Green
Ако базата не се променя то следва да получавам приблизително еднакви суми ( около 200-210лв по груби сметки!).

За болничния от 11.09. са ви платили само частта за м. 09
частта за м. 10 и следващия болничен лист ще ви платят след като изтекат първо м. 10, а след това и м.11
сумите ще са различни в зависимост от това колко са работните дни в месеца. Обезщетението се изчислява за един ден и се умножава по дните за които се ползва отпуска

# 766
Ахаа, най-накрая разбрах!   Embarassed
Значи сумите се разделят в звисимост от това, колко дни от болничният ще бъдат ползвани в единия и колко дни в другия месец!
Мноооого ти БЛАГОДАРЯ Деси, радвам се че има и такива "разтропани" и услужливи Мами като теб! Simple Smile

# 767
Благодаря Ви ДейзиГ  и Ала-Бала   bouquet
Значи си взимам смело болничен от 1.12 и започвам с подготовката за Коледните и Новогодишни празници!  Simple Smile

# 768
Здравейте
Сигурно моя проблем сте го разисквали но се върнах малко назад и не открих нищо датова да попитам
Имам дъщеря на 9 м. и сега вземам последните 90% от заплатата си.От другия месец съм на 220лв.Бременна съм с второ.Знам,че след като родя ще вземам 50% от майчинството за първото дете - въпроса ми е как ще ми се плаща за второто.12м. по 90% от заплатата ми или от това което съм вземала последните 6м. т.е. 90% от майчинството за първото дете,тъй като тогава тя ще е на 1,5г.И как ще се плащат 45-дневните болнични преди раждане.
Дано съм го обяснила разбираемо-предварително благодаря и се извинявам ако го има някъсе написано.  bouquet

# 769
  • Ямбол
Здравейте, може би ще се повторят въпросите ми, но не открих точен отговор.
Терминът ми е на 29.12, трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждане на 14.11 а се осигурявам от 21.05 и си мислех да помоля лекарката да ми напише болничния от 21.11 за да ми станат 6 мес. трудов стаж.Сега обаче разбирам, че не е от дата до дата а трябва да са 6 календарни месеца(т.е е трябвало от началото на м. май)Наистина ли е така и в този случай има ли смисъл да плащам осигуровка за м. ноември и въобще ще получавам ли някакви пари.До преди да започна да си  внасям  сама осигуровки съм  работила на договор със срок на изпитване.Получава се, че ще имам 5 пълни месеца- ще получавам ли майчинство?
Много благодаря предварително.

# 770
  • Пловдив
Здравейте, може би ще се повторят въпросите ми, но не открих точен отговор.
Терминът ми е на 29.12, трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждане на 14.11 а се осигурявам от 21.05 и си мислех да помоля лекарката да ми напише болничния от 21.11 за да ми станат 6 мес. трудов стаж.Сега обаче разбирам, че не е от дата до дата а трябва да са 6 календарни месеца(т.е е трябвало от началото на м. май)Наистина ли е така и в този случай има ли смисъл да плащам осигуровка за м. ноември и въобще ще получавам ли някакви пари.До преди да започна да си  внасям  сама осигуровки съм  работила на договор със срок на изпитване.Получава се, че ще имам 5 пълни месеца- ще получавам ли майчинство?
Много благодаря предварително.

Да,ще получавате майчинство.
А за да получавате по-голямо обезщетение през 315 те дни,трябва да ви пуснат болничния от 1 декември.По този начин ноември ще ви влезе в базата за изчисление.И ще се вдигне обезщетението.
Ако не стане това,си го пуснето както се пада на 14 ноември.Базата ще ви бъде май-октомври.В този случай ще ви се смятат дните от май,в които не сте работила на МРЗ.Няма как ноември да не плащате никакви осигуровки,независимо,че при втория вариант този месец няма да ви влезе в базата.Варианта е да платите по-малко осигуровки,ако се съгласят от фирмата.

# 771
Имам следният въпрос Мили Дами
Мъжът ми току що говорил с тяхната счетоводителка, за да се осигурявам допълнително при тях като втори трудов договор на 4 часа на 700лв. (в момента ме осигурява фирмата в която работя на 8 часа на 255лв.) и тя му казала че не можело на два договора единият на 8часа а другия на 4часа,
трябвало и двата да са на 4часа. Въпроса ми е вярно ли е това

# 772
  • Пловдив
Имам следният въпрос Мили Дами
Мъжът ми току що говорил с тяхната счетоводителка, за да се осигурявам допълнително при тях като втори трудов договор на 4 часа на 700лв. (в момента ме осигурява фирмата в която работя на 8 часа на 255лв.) и тя му казала че не можело на два договора единият на 8часа а другия на 4часа,
трябвало и двата да са на 4часа. Въпроса ми е вярно ли е това

Не,не е вярно.Доста се осигуряват на  8 часов и на един на 4 часа договори.

# 773
Здравейте
Сигурно моя проблем сте го разисквали но се върнах малко назад и не открих нищо датова да попитам
Имам дъщеря на 9 м. и сега вземам последните 90% от заплатата си.От другия месец съм на 220лв.Бременна съм с второ.Знам,че след като родя ще вземам 50% от майчинството за първото дете - въпроса ми е как ще ми се плаща за второто.12м. по 90% от заплатата ми или от това което съм вземала последните 6м. т.е. 90% от майчинството за първото дете,тъй като тогава тя ще е на 1,5г.И как ще се плащат 45-дневните болнични преди раждане.
Дано съм го обяснила разбираемо-предварително благодаря и се извинявам ако го има някъсе написано.  bouquet

Момичета,някой неможе ли да отговори и на моя въпрос  Rolling Eyes

# 774
  • Пловдив
didikar,отговора на твоя въпрос беше даден на по-предната страница в тази тема.Цитирам го

Паричното обезщетение при бременност и раждане се изчислява съгласно чл.49, ал.1 от КСО(доп.-ДВ, бр.105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.)-  Дневното парично обезщетение се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл.41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната работна заплата, установена за страната.,

Обезщетението за бременност и раждане на второто дете ще се определи съгласно чл.49, ал.2 ( нова - ДВ, бр.68 от 2006 г.) - При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал.1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
               Отделно ще получавате и 1/2 обезщетение до навършване на 2 г.възраст на първото дете, съгласно чл.54, ал.1, т.1 от КСО, но само ако детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

# 775
  • Ямбол
Elfita много благодаря за отговора

# 776
Значи да попитам пак нещо Embarassed
Както съм писала в един преден пост термина ми е 03.05.2009г-трябва да изляза в болничен от 45 дни на 19.03./така ми отговориха,за което благодаря Peace/Посъветваха ме дали не може АГ-то да напише 13дни по-късен термин/за да ви се вземе база от 2000лв-осигуровки/т.е 01.04.2009г-за да ми станат октомври-март.
Та ето и въпроса:Ако АГ-то откаже и не го направи,си оставам с дата 03.05.2009г.Ако стане така,че родя по-рано кой месеци ще се вземат под внимание.Пак септември-февруари или август-януари/това в случей,че родя през април/защото може да се наложи да родя секцио а то е 1-2 седм.преди термина.

Този болничен,който се издава за да изравни тази разлика м/у термина и реалната дата на раждането играе ли някъква роля при изчислението но сумата.

# 777
Значи да попитам пак нещо Embarassed
Както съм писала в един преден пост термина ми е 03.05.2009г-трябва да изляза в болничен от 45 дни на 19.03./така ми отговориха,за което благодаря Peace/Посъветваха ме дали не може АГ-то да напише 13дни по-късен термин/за да ви се вземе база от 2000лв-осигуровки/т.е 01.04.2009г-за да ми станат октомври-март.
Та ето и въпроса:Ако АГ-то откаже и не го направи,си оставам с дата 03.05.2009г.Ако стане така,че родя по-рано кой месеци ще се вземат под внимание.Пак септември-февруари или август-януари/това в случей,че родя през април/защото може да се наложи да родя секцио а то е 1-2 седм.преди термина.

Този болничен,който се издава за да изравни тази разлика м/у термина и реалната дата на раждането играе ли някъква роля при изчислението но сумата.

Пак ще ползвате отпуск в размер на 315 дни, но периода в който ще получавате обезщетението за гледане на дете до 2 год. става по-малък. Базата си остава същата.

# 778
Здравейте,само за информация днес във вестник 24 часа пише,че са отхвърлили предложението за удължаване на майчинството от 315 дни на  1 година.

# 779
Здравейте,само за информация днес във вестник 24 часа пише,че са отхвърлили предложението за удължаване на майчинството от 315 дни на  1 година.

Затова с колегите отказваме да коментираме неща, преди да са приети и публикувани официално

Общи условия

Активация на акаунт