Майчинството - счетоводно - 12

• 71 215
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 930
Ами не се ли вземат предните 5 работни месеца, т.е. тези преди първото ми майчинство. Защото тези последни мои 5 месеца не са работни, а съм била в майчинство.
Ако ще ми изчислят новото майчинство така, то няма смисъл да се връщам за 1 месец, щото ще ми изчислят майч-во, по-малко от предното.

# 931
Чакай,че май друго съм разбрала - ти питаш какво майчинство ще получаваш сега от декември месец - ако е така -  ще ти плащат същите пари каквито при първото дете плюс 50 % за първото.Няма нужда да почваш работа за един месец

# 932
  • София-Младост
Имам 1 въпрос: получавам майчинство 220лв за първото си дете до май месец 2009, но от дек. излизам в майчинство с второто си дете. Ако се върна на работа през ноември и ми актуализират заплатата, как ще ми се изчислява майчинството за 2-то дете? Ще се вземе този работен месец ноември и предните 5 назад ли( които са ми неработни и съм получавала 220лв- май-ство).

Аз съм в същото положение в момента - ако работиш само един месец ще ти се вземе този месец и 5 назад от по 220лв. Аз затова съм решила сега да си почна работа 4м. после да си взема отпуската която е 2месеца и така да ми станат 6м. - тогава вече ще си изляза в болничен.
Хайде да не объркваме хората излишно...ако има застъпване както е при вас, обезщетението е в размера за първото дете, ако това е по-изгодно за майката. Няма никакъв смисъл да си прекъсвате отпуската за отглеждане на малко дете според мен.

# 933
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
бременна съм и от трети месец съм в болнични.Вече ми се полага годишен отпуск тъй като имам шест месеца трудов стаж при роботодателката ми .Въпроса  ми е кога трябва да си го поискам ако не го поискам до края на годината губя ли го или може да ми се изплати когато ми свърши майчинството след две години

Законовото изискване за да ползвате платен годишен отпуск е да имате въобще 8 месеца трудов стаж. Ако ползвате болнични до раждането не губите ползването на отпуска, ще го ползвате след отпуска в размер на 315 дни или селд този за гледане на дете до 2 год.

# 934
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте. моля ако някой може да ми разясни. На 01.02.2009г. ми изтичат 2-те години майчинство и искам да си ползвам след това платения годишен отпуск за тях и след това да се върна на работа.  Първият ми болничен е с дата 12.12.2006г. Помолих в работата да ми направят справка колко ми отпуската за 2-те години и ми дадоха следната справка:
Работят с бизнес навигатор и оттам е следната разпечатка:  името заплати 01,11,2006г.     1   21 редовен годишен отпуск     15      11    2006г.

това са сметки на ръка от счетоводителката:
назначена на 29.03.2006г до 29.03.2007г - 12 месеца
29.03.2007 до 29.03.2008г. - 12 месеца
29.03.2008 до 29.09.2008 - 6 месеца
                                общо: 30 месеца
30 х 1,66 = 50 дни (49.80) има право да ползва всички
50 - 15 = 35 дни /неизползван/

И така интересуваме някой може ли да провери дали тези сметки са вярни, тъй като аз реално за 2007 и 2008г не съм ползвала нито един отпуск и не трябва ли да са общо 2 х 20 =40 работни дни съгласно кодекса. Да не ме лъжат с 5 дни отпуск? И защо го смятат само до 29.09.2008г? мерси много предварително.

Не ви лъжат с пет дни. Ако работят в стар месец излиза към 29.09. справката. Полагат ви се още 3*1,66 дни или още 5 дни. Дните за 2006 г. както виждам от справката сте си ги ползвали. Като попълвате молбата за ползване на отпуска можете да си пуснете всички 40 дни за 2007 и 2008 г.

# 935
Имам 1 въпрос: получавам майчинство 220лв за първото си дете до май месец 2009, но от дек. излизам в майчинство с второто си дете. Ако се върна на работа през ноември и ми актуализират заплатата, как ще ми се изчислява майчинството за 2-то дете? Ще се вземе този работен месец ноември и предните 5 назад ли( които са ми неработни и съм получавала 220лв- май-ство).

Аз съм в същото положение в момента - ако работиш само един месец ще ти се вземе този месец и 5 назад от по 220лв. Аз затова съм решила сега да си почна работа 4м. после да си взема отпуската която е 2месеца и така да ми станат 6м. - тогава вече ще си изляза в болничен.
Хайде да не объркваме хората излишно...ако има застъпване както е при вас, обезщетението е в размера за първото дете, ако това е по-изгодно за майката. Няма никакъв смисъл да си прекъсвате отпуската за отглеждане на малко дете според мен.

Да след това обясних ,че съм се объркала

# 936
здравейте. моля ако някой може да ми разясни. На 01.02.2009г. ми изтичат 2-те години майчинство и искам да си ползвам след това платения годишен отпуск за тях и след това да се върна на работа.  Първият ми болничен е с дата 12.12.2006г. Помолих в работата да ми направят справка колко ми отпуската за 2-те години и ми дадоха следната справка:
Работят с бизнес навигатор и оттам е следната разпечатка:  името заплати 01,11,2006г.     1   21 редовен годишен отпуск     15      11    2006г.

това са сметки на ръка от счетоводителката:
назначена на 29.03.2006г до 29.03.2007г - 12 месеца
29.03.2007 до 29.03.2008г. - 12 месеца
29.03.2008 до 29.09.2008 - 6 месеца
                                общо: 30 месеца
30 х 1,66 = 50 дни (49.80) има право да ползва всички
50 - 15 = 35 дни /неизползван/

И така интересуваме някой може ли да провери дали тези сметки са вярни, тъй като аз реално за 2007 и 2008г не съм ползвала нито един отпуск и не трябва ли да са общо 2 х 20 =40 работни дни съгласно кодекса. Да не ме лъжат с 5 дни отпуск? И защо го смятат само до 29.09.2008г? мерси много предварително.

Не ви лъжат с пет дни. Ако работят в стар месец излиза към 29.09. справката. Полагат ви се още 3*1,66 дни или още 5 дни. Дните за 2006 г. както виждам от справката сте си ги ползвали. Като попълвате молбата за ползване на отпуска можете да си пуснете всички 40 дни за 2007 и 2008 г.

Е,да де излиза че се опитват да ме метнат с 5 дни. Казват ми че мога да ползвам само 35 дни. А те сас всъщност 40 дни. Нали правилно съм разбрала.

# 937
  • София-Младост

Да, видях , но вече си бях пуснала мнението.  Wink

# 938

Peace - а аз казвах,че ще почна работа за да ми се актуализира заплата и така да получавам по-високо майчинство после за второто .И при мен се застъпват но ще имам време да поработя малко Laughing

Да, видях , но вече си бях пуснала мнението.  Wink

# 939
ок   Peace
А за себи си казвах,че и при мен се застъпват но имам време да поработя малко за да ми се актуализира заплатата и да взимам повечко пари за второто  Laughing

# 940
Значи няма никакъв смисъл да си подавам молба за актуализиране на заплатата за 1 месец? Единствената полза от това ще е, че ще получа заплата, а не майчинските(220лв) за ноември.
А може ли да преподпиша трудовия договор с по-висока заплата със задна дата, напр. за септ, окт.?

# 941
Значи няма никакъв смисъл да си подавам молба за актуализиране на заплатата за 1 месец? Единствената полза от това ще е, че ще получа заплата, а не майчинските(220лв) за ноември.
А може ли да преподпиша трудовия договор с по-висока заплата със задна дата, напр. за септ, окт.?

Не съм много запозната ама по пътя на логиката неможе да стане тъй като си бира в майчинство и нямаш никъде подаден документ ,че си на работа,че да подписваш договор - ама де да знам - може да има вратичка Laughing

# 942
Не съм много запозната ама по пътя на логиката неможе да стане тъй като си бира в майчинство и нямаш никъде подаден документ ,че си на работа,че да подписваш договор - ама де да знам - може да има вратичка Laughing

На бира не е много добре да се дават съвети!  Wink

Qnush
вече е късно да се правят такива гимнастики, а и няма никакъв смисъл - вече Ала-Бала ти го каза.

# 943
Ами и аз нищо не смятах да правя, но гинекол. ми каза, че ако съм се върнела н аработа за 10 дни, ще ми актуал-т заплатата и ще получавам по-голямо майчинство и затова питам. Ще ходя в Нои да питам след малко, че нищо не ми е ясно. Пък ако им авариант или вратичка, може и да се възползвам.

# 944
  • Пловдив
От кога гинеколозите дават счетоводни съвети ? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт