Майчинството - счетоводно - 12

• 71 133
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 915
  • София-Младост
Ала-Бала  Hug
Работя и затова се налага да вземам болничен.
Не исках да питам в личен състав, че при нас е голяма бюрокращина. Молба се пуска до Директора, той разпорежда... и всички разбират накрая каква ми е болката.
Ако няма друг начин ще взема да пусна една молба за справка Whistling
Ще си видя в картона после, но май там пишат само номер на болничен и дата. Чуй се с личния лекар...помоли него да ти направи справка, и прибави дните от частния доктор.

# 916
  • София-Младост
Здравейте,
изчетох колкото можах и нещо пак не разбирам. Случаят е такъв: излязох по майчинство от 1 август тази година и предните шест месеца както го разбирам
са ми февруари-юли, обаче аз февруари си смених местоработата. На новата ми работа ме писаха, че съм почнала от 18то число, а не от 1во (както дефакто беше)
и съответно за месец февруари излиза при НОИ, че съм работила 10 дни февруари на пълната ми работна заплата.
Въпросът ми е - това че са ми писали договора от по-късна дата ще има ли значение при изчисляването на средното парично обезщетение?
Т.е. по-малко ли ще вземам месечно след като се водя, че февруари съм работила само 10 дни?
Моля за бърз отговор от някой знаещ... Heart Eyes моля ви, че днес ще пускат документите ми към НОИ и трябва да се разправям с шефа, ако наистина по-малко ще излезе.  #Cussing out
Даже е по-добре според мен, щом за 10 работни дни сте взели 1000лв заплата(примерно)... останалите дни ще ви смятат на МРЗ.

# 917
  • Майничка
Ала-Бала  Hug
Работя и затова се налага да вземам болничен.
Не исках да питам в личен състав, че при нас е голяма бюрокращина. Молба се пуска до Директора, той разпорежда... и всички разбират накрая каква ми е болката.
Ако няма друг начин ще взема да пусна една молба за справка Whistling

Вариант: ако имаш ПИК, можеш да извадиш справка за изплатените болнични от сайта на НОИ, там имат от коя до коя дата е болничния. Евентуално няма да са отразени такива от последния месец (ако си ползвала). Ако нямаш ПИК - изкарваш си и пак така.

# 918
  • София
gargamela сега ще проуча как да се сдобия с тоя ПИК  Hug
Ала - Бала няма как да прибавя дните от частния, защото половината ми болнични са издавани от частен лекар. Ще пробвам да си издиря ПИК и да видя какво ще кажат от НОИ.
Благодаря ви много за съветите    bouquet

# 919
  • София-Младост
gargamela сега ще проуча как да се сдобия с тоя ПИК  Hug
Ала - Бала няма как да прибавя дните от частния, защото половината ми болнични са издавани от частен лекар. Ще пробвам да си издиря ПИК и да видя какво ще кажат от НОИ.
Благодаря ви много за съветите    bouquet
gargamela ти е дала по-умна идея. ПИК се вади в НОИ.

# 920
  • София
Още веднъж благодарности  Hug Hug Hug

# 921
Ала-бала, благодаря за отговора. Още едно въпросче ако може?  Heart Eyes
Имам си ПИК от НОИ и сега като си гледам какво що на страницата и виждам, че август и септември когато
излязох по майчинство осиг.доход ми е записана една сума (около 300 лв. по-малко от обикновенното),
но след раждането октомври отново е по-малка сумата с около 500лв.? Защо? Има ли някой представа?
Не би ли трябвало 90% през цялото време да получавам обезщетение? Или след раждането е различно нещо?

# 922
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам си ПИК от НОИ и сега като си гледам какво що на страницата и виждам, че август и септември когато
излязох по майчинство осиг.доход ми е записана една сума (около 300 лв. по-малко от обикновенното),
но след раждането октомври отново е по-малка сумата с около 500лв.? Защо? Има ли някой представа?
Не би ли трябвало 90% през цялото време да получавам обезщетение? Или след раждането е различно нещо?

Обезщетението се изчислява на дневна база и после се умногава по броя на работните дни за които се плаща. Ако м. август не ви е пълен като работен или обезщетение няма как сумата да е пълна.

# 923
Ами август и септември са ми тези 45 дни преди раждането, септември родих...?

# 924
  • София-Младост

Обезщетението се изчислява на дневна база и после се умногава по броя на работните дни за които се плаща. Ако м. август не ви е пълен като работен или обезщетение няма как сумата да е пълна.
Тази осигурителна сума няма общо с обезщетението според мен. Нея къде я гледаш, в справката за осигурителния доход ли?

# 925
бременна съм и от трети месец съм в болнични.Вече ми се полага годишен отпуск тъй като имам шест месеца трудов стаж при роботодателката ми .Въпроса  ми е кога трябва да си го поискам ако не го поискам до края на годината губя ли го или може да ми се изплати когато ми свърши майчинството след две години

# 926
бременна съм и от трети месец съм в болнични.Вече ми се полага годишен отпуск тъй като имам шест месеца трудов стаж при роботодателката ми .Въпроса  ми е кога трябва да си го поискам ако не го поискам до края на годината губя ли го или може да ми се изплати когато ми свърши майчинството след две години

Различно е - при нас например в  съда можеш да си го ползваш дори и след като родиш.Не се губи- другаде те задължават да си я ползваш,другаде ти я плащат - политика на фирмата

# 927
Имам 1 въпрос: получавам майчинство 220лв за първото си дете до май месец 2009, но от дек. излизам в майчинство с второто си дете. Ако се върна на работа през ноември и ми актуализират заплатата, как ще ми се изчислява майчинството за 2-то дете? Ще се вземе този работен месец ноември и предните 5 назад ли( които са ми неработни и съм получавала 220лв- май-ство).

# 928
здравейте. моля ако някой може да ми разясни. На 01.02.2009г. ми изтичат 2-те години майчинство и искам да си ползвам след това платения годишен отпуск за тях и след това да се върна на работа.  Първият ми болничен е с дата 12.12.2006г. Помолих в работата да ми направят справка колко ми отпуската за 2-те години и ми дадоха следната справка:
Работят с бизнес навигатор и оттам е следната разпечатка:  името заплати 01,11,2006г.     1   21 редовен годишен отпуск     15      11    2006г.

това са сметки на ръка от счетоводителката:
назначена на 29.03.2006г до 29.03.2007г - 12 месеца
29.03.2007 до 29.03.2008г. - 12 месеца
29.03.2008 до 29.09.2008 - 6 месеца
                                общо: 30 месеца
30 х 1,66 = 50 дни (49.80) има право да ползва всички
50 - 15 = 35 дни /неизползван/

И така интересуваме някой може ли да провери дали тези сметки са вярни, тъй като аз реално за 2007 и 2008г не съм ползвала нито един отпуск и не трябва ли да са общо 2 х 20 =40 работни дни съгласно кодекса. Да не ме лъжат с 5 дни отпуск? И защо го смятат само до 29.09.2008г? мерси много предварително.

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 20:25 от ronieta

# 929
Имам 1 въпрос: получавам майчинство 220лв за първото си дете до май месец 2009, но от дек. излизам в майчинство с второто си дете. Ако се върна на работа през ноември и ми актуализират заплатата, как ще ми се изчислява майчинството за 2-то дете? Ще се вземе този работен месец ноември и предните 5 назад ли( които са ми неработни и съм получавала 220лв- май-ство).

Аз съм в същото положение в момента - ако работиш само един месец ще ти се вземе този месец и 5 назад от по 220лв. Аз затова съм решила сега да си почна работа 4м. после да си взема отпуската която е 2месеца и така да ми станат 6м. - тогава вече ще си изляза в болничен.

Общи условия

Активация на акаунт