Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 6

• 61 927
  • 482
  •   1
Отговори
# 135
Марианка - при  нас изрично казват да броят на пръсти, а не на сметало, защото пръстите са винаги там като ти трябват.
За хвърлянето на предмети аз съм малко объркана - моето дете близо 5 години само така "играеше" - хваща играчка и я хвърля. После я намира и пк и пак... Определеноне беше положително това. Аз бих го определила като незнание как да играе с играчката.

# 136
  • София
Марианка, а Мими знае ли какво е А, Б, В......... знае ли какво е 1,2,3.........Може би е добре да преведеш и обясниш, че това са букви и цифри, и съответно за какво се използват.Трябва да знае разликата между тях, и тяхното предназначение.Броенето на пръстчетата е нещо, през което минава всяко дете.Дъщеря ми учеше И таблицата за умножение като използваше пръстите.Непременно опитайте.Извинявай, ако го знаеш това и вече сте го учили.Не искам да звуча като свекърва, просто подсещам  Hug

# 137
Kaти, не се притеснявай, нали затова сме се събрали, да си даваме съвети и да си помагаме. Да, различава чудесно цифрите от буквите. Знае за какво служат, особено буквите Mr. Green. Но понеже още не съм я запознала със събирането и изваждането, се опасявам, че числата за нея са нещо, което показват броя на някакви предмети. Rolling Eyes
Непременно ще включа пръстите, благодаря на теб и Деси за съвета, както и на Веселчето.
За броенето горе долу разбрах от къде идва проблема. Винаги изброява с едно отгоре. Защото се оказа, че си отмества пръстчето (когато брои, я карам да сочи с пръст) по-бавно, отколкото изрича числото. Ей това как да коригирам? Обикновено и хващам аз ръчичката, аз направлявам пръстчето и броим отново.

# 138
  • София
Сетих се нещо елементарно.Карай я в ежедневието да ти подава ...........2 картофа, три яйца, две топки, 4 кубчета....... и т.н.Това го наричат психолозите отброяване.Тоест да може не само да брои механично, но и да отброи определен брой предмети.Много се радват, когато детето го усвои  Simple Smile
И още нещо се сетих.Като и кажеш - подай ми моля те две чушки, и визуализирай с пръсти бройката.Подай ми три картофа, и пак и покажи  три пръста.Така ще се сети, че броя на пръстите съответства на броя на предметите  Wink

# 139
Докато простирам го карах да ми дава щипки,купих доста   да има от повечето   цветове и    го молех  любезно  да ми подаде  две  бели ,три  червени , една синя  и тн   така се учеше и да  брои   bouquet

# 140
ние редим мозайка по този начин- дай ми едно синьо, две жълти..... Е не винаги се справя но аз го изчаквам до като ги събере и ми ги подаде.

# 141
  • Варна
Здравейте  Hug Изчетох темите и се възхищавам на всички вас! Бих искала да споделя и нашата история. Петьо е на 6 години и 10 месеца, сега е в първи клас. В предучилишната посещаваше логопед(имаше затруднение с произнасянето на някой думички) и по съвет на логопеда го заведохме на невролог - д-р Щилянов. Постави ни диагноза "Хиперактивност с дефицит на внимание", без да ни изписва никакви лекарства, с мнение за ресурсен учител и контролен преглед след 6 месеца, които скоро минаха(тепърва ще ходим). Петьо винаги е бил палав и пълен с енергия, трудно научи цветовете(даже още бърка няккои), буквенката не му беше интересна, нито цифренката, в краткото време, в което ги отваряше налучкваше отговорите. Нищо не може да задържи дълго вниманието му освен компютърните игри и от време на време някой филм, който най-често нетърпеливо превърта напред...или сменя с друг. Разсеян е много, помни избирателно, не може да стои дълго време на едно място, бързо се разплаква...Сега в училище често се оплакват от него - липса на дисциплина, старание... Няма никакво желание да се упражнява в къщи(всичко прави на занималнята, според него е достатъчно), само като му заговорим за училище и започва да плаче. Отнасяме се с голямо търпение, опитваме под формата на игра и след много, много усилия се съгласява. (Поведението му не се дължи на стрес в училище, още от градината е такъв). Педиатъра, при който го водим от бебе е на мнение, че просто е по-палав, личната лекарка също, но невролога и логопеда са на обратното мнение. Спазваме режим с лягането и ставането, вече се научи да не става от масата по време на вечеря. Има някой затруднения в училище, но като му обясним няколко пъти и го научава.
И аз не знам дали това е нашата тема. Пиша вместо запис, за да следя как се справяте вие - може и да използвам някой методи, които да са резултатни. Има ли други майки на първокласници? Извинявам се за дългия и объркан пост. Благодаря, че го прочетохте   bouquet

# 142
Привет, Марчела! Hug
Мисля, че тази тема ще ти е много полезна:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=220483.140
Имаме си двама първокласници тук в нашите редици и няколко дечица в предучилищна.

# 143
  • Варна
Благодаря, Мари_Анка  Hug
Отивам да чета. Приятна и спокойна неделна вечер на всички.  bouquet

# 144
  • Пловдив
Здравейте момичета. Днес беше прекрасно време навън и с Вани и татко му излезнахме на разходка - бяхме на гребната база, много се забавлява малчо, беше кротък, накрая сеумори и се разкриви, искаше да го носят, пасле и вода му се препи и докато търсехме минерална той се разциври. После пък се обядиха едни наши приятели и отидохме да се видим и с тях. Та похапна човекът сладолед,, купихме и един балон с хелий, кой като него. Но....на центъра едни забавления -влакче, " бебешко" виенско колело, надуваем замък  - и той беше като пощуряло животинче - милия иска де си качи, да ама влакчето трябва първо да спре, аз тичам след него, защото той се спусна да гони влакчето, после реши че ще скача след виенското - и то вървеше, а на Вани не му се чакаше да спре. ...Цялата станах вир вода от напрежение. Е, качихме се на влакчето, човека който го пускаше ме успокои че и " неговият" бил същия на тези години, ма се кротнал в последствие. Най накрая, като за капак, Вани си изтърва балона с хелий и започна финалния рев, просто ми се скъсаха нервичките. Баща му се закани че няма да го води вече никъде. Мен хем ми беше жал, хем го оправдавах, че явно се е уморил от хората и от ходенето - все пак изкарахме навън почеве от 4 часа...
И толкова явно се е уморил, че спи вече от половин час....

# 145
  • София и там където не се пуши
Имам една система Ремелка, която ми даде ресурсната - та да ви я дам за да се учите да смятате по-добре.

# 146
mama mariana, и Мими се изнервя, когато има много хора около нея. Нормално!
Обаче случката с балона ми напомни за тази, която ние преживяхме това лято на празника на града. Купихме на Мими огромен балон, пълен с хелий, с любима нейна героиня от Winx. Вързахме го на ръчичката, но балончето се отвърза и отлитна... То не беше рев, не беше чудо. На края се принудихме да купим друг такъв балон, с надеждата, че ще престане да плаче. Но ревът продължи. Искала си балончето с розовата връзка, този е със синя. ooooh!

# 147
Здравейте, момичета!
Днес моето детенце има РД и го празнувахме в К дом. Почувствах се много горда с него, държа се много добре- точно като рожденик. Събраха всички деца в една голяма стая, която е предвидена точно за такива празници, украсена и с голям надпис "Честит рожден ден!". Мястото на рожденика е в средата, а децата и хората, които се грижат за тях са около него. Изпяха няколко песнички и му подариха подаръци, а той милия беше най- щастливото дете. За първи път го видях да се държи така, като че разбра, че този ден е специален за него , и че той е в центъра на вниманието Grinning. Това е първият празник, който осъзнава. Бях много щастлива и в същото време тъжна, че това се случва едва сега. Мисля си, че стана много добре за него, че точно в този ден бяхме в К дом и празнувахме там с децата, с които учи и са като него - неговите "приятели"
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8704789

Последна редакция: пн, 03 ное 2008, 23:48 от ZLAMOMA

# 148
ZLAMOMA да ти е жив и здрав!  Hug Как не съм видяла подписа ти, че днес е рожденик.  ooooh!

# 149
Здравейте, някой давал ли някакви медикаменти и хран. добавки на детето си? Всякакава информация и опит ще ми е от полза  Hug

Общи условия

Активация на акаунт