Инициативата на Pampers и Unicef - чиста загриженост или подъл маркетинг?

• 22 907
  • 369
  •   1
Отговори
# 165
kami_kami, има разлика между съществуващия проблем в България с изоставените деца по домовете и непрекъснатите благотворителни акции. Не беше права да казваш, че не се помага и че се чака на държавата. Но това е друга тема.

# 166
Ок, може би бях крайна и обобщих. Това наистина е друга тема. Но моето усещане е, че солидарността в обществото ни не е силна. Много трудно нещо може да ни обедини. Все има недоверие, критики, съмнения.

# 167
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
Иницитивата е страхотна Peace Лично ще уважа събитието,  и после на всички негативно настроени ще разкажа подробностти Mr. Green И ако за някой ваксините са нещо нормално,което правят през месец за децата си, за други ваксината е недостижима цел,/ 99% от пишещите сте майки, и съм сигурна,че ако една ваксина ще спаси вашето дете, ще бъдете благодарни,ако някой ви помогне да набавите ваксината/ -  за това нека аплодираме ,когато някой се опитва да спаси човешки живот  bouquet и нека,когато можем да помогнем - да помогнем Peace  За тези,които не схващат идеята - нека се образоват първо,и ако няма каво да кажат - мълчанието е добра алтернатива Peace

# 168
Много трудно нещо може да ни обедини. Все има недоверие, критики, съмнения.

Да, има ги, защото знаем как се случват нещата в България...

Специално за ваксините спорът може да е дълъг, та въобще не ми се започва, но както казах и преди не искам да превръщат африканските деца (и въобще деца) в опитни зайчета...

И ако за някой ваксините са нещо нормално,което правят през месец за децата си, за други ваксината е недостижима цел,/ 99% от пишещите сте майки, и съм сигурна,че ако една ваксина ще спаси вашето дете, ще бъдете благодарни,ако някой ви помогне да набавите ваксината/

Не бъди толкова сигурна, не ваксинирам детето си, точно защото искам да е здраво...

kami_kami, какво ще кажеш за твърдението, че в Африка се експериментира с нови ваксини и ГМО храни и че много африканци са скептично настроени към ваксините или се страхуват от тях и не искат да се ваксинират???

# 169
stelt77
Не вярвам в световната конспирация и аз лично не съм попадала на истински доказателства експерименти. По време на моята работа не съм попадала на подобни неща.
Аз лично се заислям повече какво ям в Европа и Щатите, защото тук във всичко има генномодифицирани съставки (бисквити, шоколади, дори ron flakes и т.н.), да не говорим за маргарина. Та не съм сигурна, че там правят експерименти. По-скоро тук се случва нещо подобно.
Колкото до това дали местните хора искат или не искат да се ваксинират. Ние винаги обясняваме какво е ваксината и от какво предпазава. Няма как да не се страхуват от нещо, което е ново и което не познават. Важното е как изпълняваш програмата. Всички нови лекарства са били в началото подлагани под въпрос, дори и тук.
За ваксините - Наистина е голяма тема, която няма защо да подхващаме тук. Но имайте в предвид, че е много важен контекста. В Европа, където има различни условия и хигиена може би е добре да се спестяват някои от ваксините. Но в Африка това е въпрос на живот и смърт и не можеш просто да се надяваш, че детето няма да се зарази. Условията са много различни. Ражданията стават на земята, в пръстта ... Знам, че е трудно да си го представите, но е така.
Спорът за ваксините просто зависи от континента, на който се води. А и аз самата не пълен застъпник на ваксините. Когато става въпрос за някои условия и не за ваксина против грип например, съм напълно убедена, за са жизненоважни.
Аз съм ваксинирана също против тетанус, туберкулоза, жълта треска. Иначе не можеш да оцелееш в тези условия.     

# 170
Колкото до това дали местните хора искат или не искат да се ваксинират. Ние винаги обясняваме какво е ваксината и от какво предпазава. Няма как да не се страхуват от нещо, което е ново и което не познават.
...Аз съм ваксинирана също против тетанус, туберкулоза, жълта треска. Иначе не можеш да оцелееш в тези условия.    

Обяснявате им, но дали е вярно, това което им обяснявате??? В това е въпросът... Убеждавате хората да правят нещо, което ще им навреди - това мисля аз специално за ваксините - точно и за това съм против кампанията (ако оставим настрана Памперс)... Би ли ми отговорила на поставения по-рано въпрос, как се отразява на недохранено дете, с имунна система под всякаква критика, отровния коктейл, съдържащ се във ваксините (и пак оставяме настрана колко са качествени самите ваксини)??? Малко офф: има една тема, в която се пита какво се случва с ваксините с изтекъл срок на годност - и аз се чудя същото... и какви ще са тез ваксини по 10 ст.

Специално туберкулозната ваксина не само, че не предпазва, но и разболява повече хора... но това сме обсъждали в други теми...

# 171
 ivonska ,защо да не става поеденично ,та нали и кампанията на памперс е на същия принцип ,всяка една майка да даде своя принос ,своите 7 ст,и в крайна сметка ние не сме ли част от това общество

kami_kami  чистосърдечно те поздравявам за силата ти  и куража да бъдеш на такова място ,да спасиш един живот и в същия момент да виждаш ,как нечии друг угасва ,поради недостиг на лекарства
Права си ,че поне правите нещо ,но не ти ли се иска да направиш нещо повече
Сама казваш ,че донякъде гладът ,мизерията ,смъртта в тези страни са причинени от външнополитически вмешателства
Казваш ООН работят по въпроса за глада и смъртноста от 60 г , и не само те ,има толкова много благотворителни организации ,правят се благотворителни концерти ,дори в момента в ЮАР тече кампания на KFC за борба срещу световния глад ,но въпреки това глад и смърт на конитнентите Африка и Азия съществува и то в опустушителни размери

Относно околната среда ,мисля ,че все отнякъде трябва да се започне ,пръво найлонови торбички ,памперси след това ще дойде ред и на останалото ,всеки трябва да поеме своята отговорност ,ние образуваме това общество

# 172
Omega - просто няма какво да коментирам. Явно проблемът не е кампанията, а самате ти.
stelt77 - аз самата не съм лекар, но в екипите в бежанските лагери винаги има лекари, мои колеги, на които аз се доверявам. В моята практика не съм виждала дете, което е умряло от ваксина. Обратното обаче е ежедневие. Повечето ваксини се поставят на майката, докато е бременна, за да не се заразява детето.
Ваксините, които ние сме доставяли никога не са били с изтекъл срок. Нещо повече има специална технология как да се пренасят. Казва се "cold chain", чрез която не се нарушава качеството на ваксините. Самата ваксина може да струва 10 ст., но самият транспорт, поставянето, запазването на ваксината също струва пари. в UNHCR, а и със сигурност в УНИЦЕФ ваксините се доставят от същите места, от които се купуват и ваксините в Европа, САЩ и т.н.

samuin Исками се да правя много повече и давам всичките си сили, повярвай ми! Проблемът е, че не всички са убедени, че си струва да се бориш и те критикуват, но без самите те да правят нещо. Пак повтарям това е личен и прогесионален избор и се старая да си върша работата по най-професионалния начин. Честно казано аз се гордея с това, което правя, с организацията, в която работя, с хората, които работя. 

Тук мисля да спра участието си в тази дискусия. Не е моят начин да убеждавам хора, които нито познавам, нито всъщност са толкова заинтересувани от същността на тази тема. Опитах се да споделя личен опит, ако на някой е бил полезен, толкова по-добре, ако не, наистина не е било мястото тук да споделям и се извинявам. А и имам само още няколко дена в "цивилизацията".

# 173
Преди да се разтопим от умиление от инициативата на Памперс, да изнеса някои факти.
Пред тях и боговете мълчат:

Знаете ли кой за първи път прокарва идеята, че децата ТРЯБВА ДА НОСЯТ памперси до 3-4 годинки?

Пръв прокарва идеята д-р Базелтон,  работещ за Памперс. Той издава цяла поредица книги, установяващи нов стандарт, който до ден днешен се запазва по света, благодарение на усилията на рекламодателите. Базелтон въвежда ново понятие “Готовност на детето за тоалетно обучение”. Базелтон предполага, че дете, което не може съзнателно да обясни с думи, че му се пишка, не е готово да се обучава, затова е необходимо да се изчака, ако трябва до 5 годинки. А докато родителите чакат, бизнеса на Памперс ще процъфтява...

През 70-те години американското списание Pediatrics публикува сбор от официални препоръки по приучването на децата към тоалетната. Тези официално приети, утвърдени и препоръчани инструкции гласят : НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА тоалетното обучение да започва ПРЕДИ навършването на две години (24 месеца), освен това се прилага списък от определени признаци, че детето е готово да се обучава. Само детето, което проявява всички или повечето от указаните признаци е готово да се обучава.

Какъв е този списък? От кои специалисти е съставен? С това се занимава Родителският Институт по Педиатрия Pampers, финансиран от компанията Proctor&Gamble. Подписвайки се скромно само с един ред в края на препоръките, без дори да сложи името си на първа страница, Институтът по Педиатрия Pampers съставя огромен списък от препоръки и съвети, насочени към педиатрите – хората, призвани да се грижат за здравето и възпитанието на децата. Фактически, целият този брой от официалното издание Pediatrics, е финансиран от компанията Proctor&Gamble.

Днес в Америка има реклами на памперси за първокласници, които гласят, че няма нищо лошо децата в първи клас да носят памперси.

Защо тази компания прави толкова усилия да държи децата ни по-дълго в памперс?

Да вземем калкулатора:
За едно бебе отиват средно 40 лева всеки месец за памперси.
40лв х 12 месеца = 480 лв. (обикновено е повече).

Всяка година в България около 222,000 деца на възраст 0-2 годинки носят памперси (справка раждаемост НСИ).
222,000 деца Х 480 лв. = 106.6 милиона лева печалба всяка година от памперс и  226 милиона мръсни памперса отиват на бунищата в България! В световен мащаб доходите им са главозамайващи - само в САЩ годишно се използват 22 милиарда памперса!!! Няма да ми стигне тук мястото да напиша печалбата им от тях.

Уверявам ви, за такива колосални печалби Памперс ще използват всички средства, за да ви убедят, че детето ви СЕ НУЖДАЕ от техният продукт КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ДЪЛГО. Та нали Всяка допълнителна "извоювана" година удвоява печалбата им. И резултата е първокласник с памперс:

Не знам дали имате фантазия да свържете двете картинки, но представете си огромни планини токсични, заразни памперси, които ще гният най-малко 150 години. През това време ще тровят въздуха, водата и земята, на същите деца, които повиваме с тях. Представете си сега как там някъде се режат гори, за да се произвеждат още памперси от дървесината им.

Вие как мислите, пука ли им на тях за децата ни, или за природата???

Последна редакция: сб, 18 окт 2008, 14:27 от Ludmil

# 174
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
stelt77, твоя си работа дали да ваксинираш детето си или не - само че ти имаш избора да избираш/ а и не разбрах,що си го ваксинираш,като не си убедена Crazy/.  Много хора обаче го нямат този избор, и кампанията е точно за това - да им се даде право на избор - нека си имат ваксините,пък майките ще решат искат ли или не ваксината. Аз лично не ползвам марката памперс, ама ще си купя един пакет,за да подкрепя идеята Peace

# 175
Понеже някои неща пак не ми станаха ясни, ще питам, а който знае да обясни...

Ще даряват ли Памперс, някакви други пари, освен тези 10 ст., събрани от нас?
Къде отиват останалите 90 ст., които даваме за по-скъпите памперси с логото?
Приспадат ли се от данъците на Памперс за благотворителността им в тази кампания и ако да - защо?
Кой плаща рекламите на кампанията, в която впрочем се рекламира Памперс и техен продукт?
Искам да даря не 10 ст., а 10 лв например, за което трябва да закупя 100 пакета памперси на стойност около 800-1000 лв, което ми идва в повечко... Та въпросът ми е, има ли друг начин да се дарят пари за кампанията, освен закупуването на памперси и ако няма - защо?
Ако няма друг начин за даряване, защо се пуска реклама, която всички хора (независимо от пол, възраст и дали използват памперси) гледат и предполагам са съпричастни - как да помогнат те?

П.С.
stelt77, ...а и не разбрах,що си го ваксинираш,като не си убедена Crazy/. 

Нещо не си доразбрала...  Laughing

# 176
  • Sf
stelt77, твоя си работа дали да ваксинираш детето си или не - само че ти имаш избора да избираш/ а и не разбрах,що си го ваксинираш,като не си убедена Crazy/.  Много хора обаче го нямат този избор, и кампанията е точно за това - да им се даде право на избор - нека си имат ваксините,пък майките ще решат искат ли или не ваксината. Аз лично не ползвам марката памперс, ама ще си купя един пакет,за да подкрепя идеята Peace

Хората мрат от глад, много ще се зарадват на прекрасната възможност да си изберат ваксина. Браво, няма що.  Confused

# 177
  • София
Не исках да се разравям в тази помия, но вонята е страхотна...
kami_kami , уважавам усилията ти, но дали имат смисъл? Чела ли си подобни неща като тези?  Съжалявам, че е така, моля да ми извиниш!

08 Септември 2005

ООН да се реформира след доклада за злоупотреби
Продължилото една година разследване на ООН на програмата "Петрол срещу храни" заключи, че организацията се нуждае от бързи реформи, за да се предотврати корупционното поведение, наблюдавано по време на операцията.

Оглавяващият комисията за разследване Пол Волкер, който е бивш председател на американския Федерален резерв заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че организацията не е била подготвена за предизвикателството. Той каза, че това е било допълнено от неетично поведение и от слабо планиране.

Докладът на комисията, която разследва недостатъците в програмата на ООН за Ирак "петрол срещу храни" заключава, че при управление на програмата е допусната грешка. Съставителят на доклада Пол Волкер, бивш шеф на американската централна банка, заяви, че за съжаление разследването е констатирало некомпетентност и корупция:

"Нашата задача бе да провереми за злоупотреби и некомпетентност в програмата "петрол срещу храни" и да потърсим има ли доказателства за корупция в ООН или сред контракторите. За съжаление открихми и двете неща."

Докладът на Пол Волкер обаче не критикува само ръководството на ООН или конкретно генералинят секретар на организацията. Разкритията на следстовието са насочмени и срещу Съвета за Сигурност и отделните страни-членки на ООН и подчертават, според Пол Волкер необходимостта от реформа на организацията. Темата вероятно ще бъде централна на предстоящата другата седмица среща на ООН.

Докладът критикува генералиня секретар Кофи Анан и затова че не е изъвршил пълно разследване на възможния конфликт на инетреси след като е научил, че компания, с окято е свързан сина му е спечелила контаркт в рамките на програмата.
След като получи доклада, генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че той лично поема отговорност за провалите.

ООН изпълняваше програмата "Петрол срещу храни" от 1996 до 2003 година. Целта беше да се позволи на Ирак да продава петрол и с парите да купува храни и лекарства, за да се облекчи съдбата на народа, тъй като по това време срещу страната имаше икономически санкции.
http://www.bbc.co.uk/bulgarian/news/story/2005/09/printable/050907_unkofi.shtml

Злоупотреби и рушвети за 610 млн. долара са разкрити в организацията   19.12.2007 г
   Корупционен скандал разтресе пак ООН, след като бяха разкрити злоупотреби на нейни служители за милиони долари, писа американският в. "Вашингтон пост". Измами и рушвети за 610 млн. долара са установени при сключването на договори за доставка на горива, храна, строителни работи и други материали, предназначени за мироопазващите контингенти на организацията. 10 служители на ООН са обвинени в недобросъвестно управление, взимане на подкупи и измами, най-фрапиращите случаи са при провеждането на търгове в Конго и Хаити.
   "Открихме много случаи на измами, корупция, прахосване на пари и лошо управление в централата на ООН и в мироопазващите мисии. Злоупотребите възлизат на 610 млн. долара", се казва в доклад, изготвен по ръководството на бившия федерален прокурор в Кънектикът Робърт Епълтън.
   В един от случаите разследващите са установили, че има "широко разпространени корупционни практики" в звеното, занимаващо се с доставки в мисията на ООН в Конго. Сред главните заподозрени във взимане на подкупи е служителят в мисията Абдул Карим Масри, който от седем години работи в централно-африканската държава.     
        Установено е, че той е получил 10 000 долара подкуп от компанията за лодки. Освен това Масри възложил на свой приятел контракт за доставка на храна за мисията и принудил фирма, работеща за ООН, безплатно да ремонтира дома му. Друга компания пък му направила много голямо намаление при покупката на "Мерцедес". Масри поискал рушвет от строителна фирма, за да й възложи договор на стойност 5.5 млн. долара за ремонтирането на летище в източната част на Конго. Заподозреният в измами и взимане на подкупи отказва да коментира отправените му обвинения, защото "според правилата на ООН нямам право да говоря пред медиите".
   Петима души, работещи в мисията на ООН в Хаити, пък са обвинени в злоупотреби, след като е установено, че са възложили договор за доставка на горива за 10 млн. долара на местна компания. Разследващите не са открили доказателства, че петимата са се облагодетелствали от това заради липсата на множество документи по сделката. Те обаче препоръчват властите в Хаити или САЩ да започнат криминално разследване на случая.
    Служители на ООН признават, че са неизбежни измами в работата на организация, която ежегодно сключва по 12 000 договора за доставки и купува достатъчно гориво, за да може да осигури енергия на град, по-голям от Вашингтон. Най-големият корупционен скандал, в който ООН бе замесена, бе по програмата "Петрол срещу храни".
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2842&sectio … =4&id=0000801

Започна разследване на крупни злоупотреби в ООН  Дата : 11 Януари 2008 г.
Службата за вътрешна сигурност и контрол при ООН започна разследване на многобройни случаи, информацията по които сочи, че става дума за злоупотреби, извършени от името и с парите на организацията.

Според съобщението на ръководителя на службата Инге-Брит Алениус "само за последните три месеца са засечени 250 такива случаи".

Алениус съобщи, че редица сътрудници на ООН са заподозрени в измами, корупция и сексуални престъпления.

Около две трети от нарушенията са били извършени от миротворци на ООН, изпратени в "горещи точки" на света.

Като пример ръководителят на службата посочи разследването на договора за 250 млн. долара между ООН и подразделение на американския концерн "Локхийд Мартин".

Контрактът е за изграждането на пет бази за миротворците в суданската провинция Дарфур и е бил сключен, без да се разгледат предложенията на конкурентни фирми.

Бюджетът на ООН за провеждането на мироопазващи операции за 2007-2008 г. е 5 млрд. долара. Според следователите договори за около 600 млн. долара е вероятно да са сключени по нерегламентиран начин. http://world.actualno.com/news_142937.html

# 178
  • София
Да не кажете , че нещо съм се объркала...

Злоупотреби в УНИЦЕФ тресат Германия
Труд, бр. 37, 07.02.08,Ваня Енчева

Берлин. Огромен скандал около злоупотреби с дарения на германския клон на детския фонд на ООН - УНИЦЕФ, тресе Германия. Председателката Хайде Симонис подаде оставка, иска се съд за управителя Дитрих Гарлихс.

Пет хиляди дарители, които досега редовно са внасяли крупни суми, се оттеглиха. Имената им според правилника за дарителство не се съобщават без тяхното съгласие. Един от тях сигнализирал прокуратурата, след като се добрал до срамен факт. Той превел наскоро 500 000 евро по сметка на фонда, филантропът бил покрусен, след като разбрал, че чиновник от централата на германския клон на УНИЦЕФ в Кьолн си прибрал от парите му 30 000 евоо „за посредничество".

Подчинени на Гарлихс пък пътували из Германия за участия в публични събрания срещу дневни в размерна 800 евро, установила ревизия по нареждане на досегашната директорка Симонис.

Заради вихрещия се скандал във фонда не са постъпили 3,5 милиона евро дарения, очаквани за последния месец. Наред с това от УНИЦЕФ, чието международно седалище е в Женева, заплашиха да отнемат дарителския печатот германския си клон, което би било прецедент. Този печат се поставя на документите за дарителски суми. Той е символ на авторитетността и прозрачността при набирането на средства за подпомагане на деца по цял свят.

http://www.bgblago.com/?1,2,,,2008-02-07,2008-02-07,,11100

# 179
Днес за първи път взех от пелените с етикетчето на уницеф и се радвам,че направих едно добро дело за деня.Ще продължаваме все така

Общи условия

Активация на акаунт