По арабски бъбриво да представим себе си красноречиво - 89та полезна

• 46 392
  • 281
  •   1
Отговори
# 165
Хей, улисана в писане, забравих да се представя. Казвам се Галя. И ми е много приятно да бъда с всички вас!  bouquet

# 166
уж включих компа преди час-но ето,че сега си открадвам малко време
дано всички да се чувствате добре Бог да бди над вас
Амалче и Жасмин-какво стана със срещата
...най важнотое,да поздравим Светлето-ал Яшби с прекрасното събитие
Светла -Алеф Мабрук-дано Бог се погрижи за това даотгледаш един достоен човек-Ншаалах

# 167
да бе < Деска, в Сирия се радват на чужденци, стига да не са им в къщата  Joy  Twisted Evil 

чужда снаха = Persona non grata  Laughing 

newsm10
ние сега се прибираме от зъболекар и то с голям рев от дреби-не искам в къщииииииииии
а днес сме на бг кухня  направих мусака  chef

# 168
Я саляям момичета!   bouquet

Невена Добре дошла!   bouquet И аз разгледах албума ти...много хубаво семейство сте.... мъничетата са големи сладури-да са ви живи и здрави!  Praynig
А за рисунката с къната , тази ми е първата.  Simple Smile Даже в момента стана по-бледа, бързо ще се отмие май. Но нищо нека, че искам втория път да си направя с черна къна. А какво е махлабия?  newsm78 И на мен много ми харесват тези тънките.. те май ги правят със специални поставки, защото съм виждала, че рисуват с конус с мн тънък край. Турците не си правим или поне аз не съм виждала да се рисуват ръцете така хубаво, както при арабите и индийците, но има такъв обичай, церемония (henna night .... kina gecesi -на тур. ез.)  в нощта преди сватбата се събират само жени, обикновено роднини и приятелки на младоженката и къносват шепите на момичето, а свекървата слага в шепата й с къна паричка злато и така й увиват ръката. А за кюрдите по ръцете не съм виждала, но знам , че се рисуват по лицата, но не знам дали е с кана или нещо друго. Катето Шилан може да знае за това.  Thinking

Марси  Много хубави снимки!  Heart Eyes До година мисля да си направя една екскурзийка до някоя арабска дестинация с хубава пустиня (нали съм влюбена в пустини  Crazy ) и често се замислям за Тунис.  Heart Eyes

Катето Шилан Много неприятно с това момче.  Sad За съжаление това е положението в БГ. Аз преди няколко дни бях свидетел как едни полицаи се изгавриха с едни деца, 16-17год. някъде.  Rolling Eyes
А като цяло не знам защо така са настроени хората към арабите. Веднъж като бях на работа това лято в магазина идваха много туристи сред които мн и араби. И имаше доста жени с хиджаб. Много неприятно ми стана, когато чух злобния коментар на една жена "Ах каква е тези само начумберената..." нещо от подобен род, а жената нищо не й е направила.  Confused
А за ръцете, по магазините продават една паста за ръце от която я имаме и вкъщи и почиства мн добре силно замърсените ръце, ако искаш и ако го намериш пробвай с това: http://beko-troyan.com/images/pasta.JPG

Вениии къде си ? Чакаме следващата част на приказката ти!  Simple Smile

# 169
  • Paris, France
Марси, с твоите хуршуви и генерии бая се озорих и само снимките помогнаха. Око да види, както гълча непрекъснато Катя в магребската.

Генерия на какъв език е? Аз на арабски мислех, че е Арди-Шуки (нали е бодливо). На това чудо по нашия край (Тракия) му викат агинара или кардо. В древногръцката литература се среща като кактос. На турски е енгинар и може би от енгинар и агинара е излязло генерия. В речник генерия ли е? На френски е артишо, да. Цветовете на генерията приличат на хризантема. От дивото растение, което е подобно, произхождащо от Магреба, но разпространено из цялото Средиземноморие се правят много видове меки сирена, с мляко, разбира се! Съдържа ензим, който го съсирва.

За хуршува, ми кажи целина, бе жена! Добре, че Свеар го показа, мерси. Аз не мислех за целина, въпреки че звучи подобно, защото ти казваш, че боде, а целина да боде newsm78. По нашия край и се вика керевиз, като на турски и в Стара Загора расте в градинките пред блока заедно с копър и магданоз, нали дтти? На източен арабски и персийски му викат караф или карфас, ако някоя от вас знае, моля да потвърди. Най-важната за грузинската кухня подправка, наричана нияхури на грузински. Казаците му викат балдъркьок.

Знаех си аз, че ще се образовам при вас.

Дала, радвам се, че писа и ти пожелавам приятно изкарване.

Последна редакция: пн, 13 окт 2008, 00:40 от Nevena Virolan

# 170
  • Paris, France
Я саляям момичета!   bouquet

Невена Добре дошла!   bouquet И аз разгледах албума ти...много хубаво семейство сте.... мъничетата са големи сладури-да са ви живи и здрави!  Praynig
А за рисунката с къната , тази ми е първата.  Simple Smile Даже в момента стана по-бледа, бързо ще се отмие май. Но нищо нека, че искам втория път да си направя с черна къна. А какво е махлабия?  newsm78 И на мен много ми харесват тези тънките.. те май ги правят със специални поставки, защото съм виждала, че рисуват с конус с мн тънък край. Турците не си правим или поне аз не съм виждала да се рисуват ръцете така хубаво, както при арабите и индийците, но има такъв обичай, церемония (henna night .... kina gecesi -на тур. ез.)  в нощта преди сватбата се събират само жени, обикновено роднини и приятелки на младоженката и къносват шепите на момичето, а свекървата слага в шепата й с къна паричка злато и така й увиват ръката. А за кюрдите по ръцете не съм виждала, но знам , че се рисуват по лицата, но не знам дали е с кана или нещо друго. Катето Шилан може да знае за това.  Thinking

Здравей Дезърт, и добре заварила. Тази вечер се отворих пак на ботаника. Първо държа да те предупредя много да внимаваш с черната къна, защото такава......няма. Къната оцветява само в червеникаво. Индигото оцветява в черно. В черната къна има изключително опасен химикал. Не толкова опасен ако поседи десетина минути, но ако седиш с часове може да стигнеш и до реанимация с тежки изгаряния. Аз самата бях пострадала от къна, която ме щипеше, но си казвах, че съм предозирала с лимонтузуто. Половината ми коса окапа и повече не се въстанови и затова Ви говоря за това. Преди много години едно момиче тук беше питало за черна къна и казваше, че не може да я свали от косата си и когато прочете съставките се оказа, че вътре има химикал. Моят съвет е да четете съставките и ако няма латинските имена на къната - Lawsonia inermis и индигото - Indigofera tinctoria.

Ето тук съм писала за вредите и злините на химикалите, добавяни в къната, от архива е, старичко като мене, но химията от хилядолетия си е една и съща Laughing. Пускам линк, но ако не се отваря, ще го копирам тук, само че е дълго:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=72216.0;all

Махлабия е есенция от махлаб или махалебка (дива череша) на български. Виждам че знаеш турски, на турски е İdris ağacı или Mahlep. Много разпространено в Източното средиземноморие и се използува в кулинарството. Ако и турското име не ти говори нищо, защото, така като гледам красивите ти млади, безупречно маникюрирани и прилежно къносани и лакирани ръчички Grinning едва ли си непрекъснато в кухнята, това е една от съставките на чорека и кандил симиди, която дава характерния нагарчащ вкус. Маслото съдържа терпени които потъмняват цвета на рисунката с къна. Само не си го слагайте на косата, че там ефекта е обратен! Ето за махалебката, имаше няколко на Аязмото в Стара Загора, ако дтти помни, едната беше на върха, малко зад ресторанта зад магнолията, а другата до къщата на владиката: Има я картотекирана в раздел ботаника под крайбрежни лонгозни гори:

http://www.terranatura.hit.bg/bgmus/burgas.htm

Друго на български не намерих. Употребява се от древността в парфюмерията и козметиката. Ето на английски:

http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Mahlab

http://www.wisegeek.com/what-is-mahlab.htm

Ето ти рисунки от Кюрдистан, забележи многоцветието! Всичко е постигнато с естествени оцветители:

http://www.hennapage.com/henna/encyclopedia/kurdjewish/circ.html

Да, зная турските обичаи за къносването но, без да искам да те обиждам, предпочитам фините индийски и арабски рисунки. Едно време ми мажеха краката за да не миришат, намирам за много грозно оранжевеещите крака и ръце. Шилан, ти що ходиш омазана ами не се изрисуваш?

Много неприятно ми стана, когато чух злобния коментар на една жена "Ах каква е тези само начумберената..." нещо от подобен род, а жената нищо не й е направила. - аз съм за свобода на словото и нямам нищо против да чувам коментари по мой адрес. Затова Бог ни е дал реч. Физическото насилие и особено бездействието на полицията са нещо друго срещу което всички трябва да се борим.

Последна редакция: пн, 13 окт 2008, 02:51 от Nevena Virolan

# 171
Добро утроо, момичета!
Много ми се искаше тази сутрин аз да поднеса кафето, но уви.........не се получи Embarassed
Кажете как поставяте тези хубави снимки, че аз още не успявам Embarassed Embarassed Embarassed
Дина, как е малкия Дани, пита ли за Ивка Wink Какво стана със колажа на двамата, получи ли се. Ще се радвам да видя заедно  тези черни, дълбоки, нежни очи с две хубави лъчезарни усмивки Simple Smile
Много красиви булки сте били  и ти и Рафаела - а как е Анто, слушка ли те, Рафаелче?
Невена, опитвам се да открия една приятелка, предполагам, че може да пише тук някъде из форумите или някъде из френските............ казва се Петя. От Бургас е. От 7-8 години живее в Париж. Не зная каква националност е съпругът й. Момченцето й се казва Меди. Разбирам, че шансът да я открия така, не е голям, но знае ли човек..........и невероятните неща са възможни!
Успешен ден и седмица ви желая, Арабелки!  bouquet

# 172
  Добро утро принцеси , заповядайте на кафенце и закуска  Hug

Честито бебче на Светлето ! Да е живо и здраво !  bouquet  bouquet  bouquet
Дала  Hug  радвам се че писа , мерси за поздрава , много е хубава песничката , приятно изкарване с любимите ти хора  Heart Eyes
Невена добре дошла   bouquet и аз разгледах албумчето, много са сладки дечицата ти, да са ти живи и здрави  Heart Eyes

Приятен ден на всички и успешна седмица  Hug

# 173
  • Paris, France
Добро утро,

Много ми е криво. Дъщеря ми замина с групата от занималнята за 5! дни на екскурзия. Тя отиде очарована и с кеф и цяла седмица само за това говореше. За пръв път е без родител, даже при баби не е преспивала. Ревах цяла нощ.

Галлии, твоята приятелка не я познавам, може да питаш във френската тема. Меди е популярно в Алжир име, особено сред кабилите, но без фамилно име трудно ще я откриеш.

За снимката - намираш страница с това което искаш, в Гугъл, например, щракваш с десния бутон, избираш, на френски е Proprietes, на български би трябвало да е Качества, но нека някой ме поправи ако системата им е на БГ и щракваш с левия бутон. Избираш адреса и преди да го копираш тук в отговора, щракваш на бутон със снимка (тук в отговора), под бутона с "В" е, на долния ред излиза ти(img)(/img) със квадратни скоби. Копираш адреса между двете централни скоби и готово. Ето мароканските сладки "Рога на газела", които идеално вървят с кафето. За тебе оставям кафето Laughing

# 174
  • Paris, France
това е специално за Шилан и Дезърт принцес. Вижте какви кюрдски десени изнамерих:

http://www.hewalim.com/hint-kinasi-t4532.html

Втората и третата снимка много ми харесват а предпоследната с индигото върху цялата ръка е убиец. Още:

http://www.zeryam.net/henna-t28929.html?p=80498

# 175
Добро утро и от мене арабелки и спорна седмица на всички.
Ажда не се свиква с тези нередности, но и не знам как една сама жена (освен ако не си Катето) може да се опълчи срещу всичко това. Те и затова хората бягат от страната и не искат да се връщат, макар много да си обичат родината.
Невена ти да не си с ботаническо или агрономско образование? Много си начетена, машаллах Simple Smile Моята приятелка от Ст. Загора не е агроном, обикновена жена и, а мъжа и Митко лека му пръст беше шофьор, така че не са твоите хора...
Близнакова шукран за кафето. Добре, че си ми сложила повече захарчица Simple Smile шербетлия си го обичам аз, да ми слади душата Simple Smile
Днес живот и здраве ще пусна 3-та част на моята приказка стига да не досаждам Simple Smile

# 176
Привет,арабелки!Само два дни ме нямаше,и едвам смогнах да Ви изчета.Чудесни историии,които изчетох с голям интерес.Честито бебче на Светлето,да и е живо и здраво.Щях,и аз да питам ,за къната ,понеже аз до скоро се къносвах,но не ми покрива белите коси,а и като разбрах,че няма и черна,с какво ли съм се мацотила 4г.Но ако не е проблем ,някой да ми покаже каква къна си купува от БГ.Благодаря,предварително и лек и спорен ден на всички Ви!

# 177
Привет момичета,днес черпя за племенника си,който става на цели 7 год.
Сабинка,мерси за кафето,сутринта като изпратих момчетата се поогледах за теб,но не те видях.Тръгнаха ли сладурите на градина?
Наде,кога ще е продължението?
Олд,къде си?Защо нищо не разказваш тези дни?
На всички Hug и успешна седмица.

# 178
здравейте
Simple Smile гледам пак едни целини се разкарват из темата значи пак се хваща темата за готвене Simple Smile аз пак ще съм страничен наблюдател значи Simple Smile
пожелавам ви спорна седмица моята започна не толкова добре както исках но уви надявам се да не продължи така че до петък ще се наложи сама да си говоря:(
много прегръдки на всички и на рождениците да им е честито

# 179
  • по пътеката
споко, хора, не е целина, а кардун,който е разновидност на артишока или самият той, умело цялостно използван, безотпадна технология!

Общи условия

Активация на акаунт