По арабски бъбриво да представим себе си красноречиво - 89та полезна

• 46 372
  • 281
  •   1
Отговори
# 195
Деси- дано всичко да е наред. Praynig на моя свекър му откриха диабет преди около месец. правиха много изследвания, ходи в софия и стоя там една седмица. сега е на хапчета и специална диета. това е резултат от многото стрес в работата и дано малко да се поспре и да спазва диетата.

# 196
Наде, като в истински филм е. Не ни дръж повече в напрежениееееее.

Ни в клин, ни в ръкав се сетих, че някой попита за прилики в езика.
Да, има доста думи в Урду, които са достигнали българския език, чрез прерскийски и турски. Ето някои, за които се сещам:

Урду:          Български:

Чай                        чай
Душман                  враг
Чешме                    чешма
Дин                         ден
Даул                       тъпан, даул
Чинар                     чинар (вид дърво)

Роднинските термини са същински кошмар. Звучат подобно на един български термин, но значението е като като на друг. Представете си колко объркващо ще е за децата, които ще учат евентуално и двата езика.....

Урду:    Български:

Баба                баща
Баби                снаха?(жена на брат)
Дадо                баба
Дада                дядо
Мамо                вуйчо
Чачо                чичо
чачи                леля
лала                по-голям брат

Последна редакция: вт, 14 окт 2008, 10:08 от Monsoon_rain

# 197
  • Paris, France
Добър вечер на всички,

Писах, писах и компа запецна #2gunfire

честито на рождениците  nbirthday

ДТТИ, стискаме палци за свекърва ти, да оздравее бързо!

Надя, със затаен дъх очаквам продължението на историята ти и се радвам, че поддържате връзка и благородно ти завиждам и си мисля какво ли щеше да е ако голямата ми взаимно несподелена любов беше все още жив........ Не съм агроном или ботаник и никога не съм учила тези дисциплини. В гимназията бях научен профил с биология и до там. В унито учих икономика. Както вече писах хобитата ми са готварство, парфюмерия (пиша във парфюмни форуми и даже в един български) и лингвистика и история, та затова. М/у другото съпругът на нашата заралийска Невена също е Митко. И понеже писа, че приятелката ти не е агроном, а обикновен човек - ами всички сме такива, освен ако между нас има космонавтка или нещо подобно и ако е така, моля да се представи Grinning

Сега на ботаническа тема ето още за хоршовите на Марси. Значи това растение е ако не същото, то близък роднина на родния магарешки бодил или бял бодил. Те са доста видове и подвидове. Ето кардона:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cardoon

В този документ е описано ползуването в тунизийската кухня: http://www.hort.purdue.edu/newcrop/faminefoods/ff_families/ASTERACEAE.html

Cynara cardunculus, L. Tunisia: the leaf ribs (Arabic: Djimar) are cooked in stews, added as a garnish to couscous, and put in soups. The flower-heads (Arabic: Garnoun) are eaten raw or cooked after removal of the spines. Vernacular names - Arabic: Korchef, Gernina, Tindjara, Djenah en nser, Querdoun beldi. Berber: Taga, Tarha, Ahrdou, Taredouit, Assaouen. Mzab: Targhdiout. Chemical composition (seeds): high values for the following amino acids - Adenine, Aspartic acid, Glutamic acid, Isoleucine and Leucine. Very high values for Phenylalanine and Valine. Ref. BOUQUET; VAN ETTEN et al.

Сега, като го видях се сетих, че кабилите го използуват за лечение и магия и го наричат ассауен.

Ето го и френския шардон, даже имах едно гадже с такава фамилия!

http://fr.wikipedia.org/wiki/Chardon#Autres_familles

Ето за родния магарешки бодил на български:

http://www.zdravnitza.com/a/nav/list_center/list_center_id/141/c … il/bil/bil_id/426

Ето и за Бял трън или морски трън , с който магарешкия бодил си прилича:

http://www.toplambg.com/index_files/products/silybum_.jpg

Даже и екстракт от бял трън има за детокс на черния дроб. Струва почти 52 кинта за 60 капсули!

http://www.vivasan.bg/index.php?page=products&id=144

Марси, сега прочетох, че бодила бил афродизиак. Има ли файда Embarassed или да купя бира и кебабчета Mr. Green?

След малко за къната и махлабията

# 198
  • Paris, France
Обещах да пиша за къната, но много ми се спи и ме мързи.

Наина, къната е идеалния естествен оцветител за бели коси, но трябва да се приготвя внимателно и крайния резултат е правопропорционален на температура, престой с къната, "отпускане на пигмента"- като я смесиш с вода трябва да престои между 8 и 12 часа поне, свежест и произход на къната итн. Ако се интересуваш мога да ти обясня подробно.

Дезърт, махлабия съм виждала в индийските магазини, в шишета като хининова вода или масло за коса. Има и други масла, които потъмняват цвета. Процесът се нарича терпиране. Освен махлабия  Mahalabiya, Mahlabiya съм виждала Saratiya и Majamu, май е едно и също, но не съм сигурна. Ето как слагат камъните, лепилото е специално за да не ги замътява:

http://www.hennapage.com/henna/how/gilding/gemwork.html

Ето го блестящото:

http://www.hennapage.com/henna/how/gilding/gildingpastes.html

Разгледай и този сайт

http://www.hennamuse.com/galleries.html

Лека нощ

# 199
Честито бебе на Ал Яшби !!!! Вчера е родила , добре е и бебето също.Живи и здрави и много щастие и късмет , любов и сили !

Hug

# 200
Добро утро ,сладкодумни момичета
Днес съм много раннобудна-дано не ви събудих

Да ви кажа,че Светлето ,Ал Яшби Heart Eyes е вече у дома си-много щастлива и доволна от отношението в болницата-и въпреки маститът,се чувства добре-дано Бог бди над нейното щастие,а също така над прекрасният и съпруг  bouquet
Марси много си права за манджите и кекса Winkопитна си ти Wink-не знам кое е по-важно,но имам чувството ,че като съм в Ливан без моя човек-той много отслабва на кг,но пък за сметка на това става един такъв влюбен по телефона-все едно вчера сме се оженили,а пък като се видим -пак сме в меден месец-даже той ни готви първия ден-та мисля,че кексът май преди манджата Mr. Green-ние пък как ги подредихме нашите мъже-какво да се прави ,Създателят така ги е Устроил Heart Eyes...дано с Линда всичко се оправи-Ншаалах Praynig
Надя-и ти си писателка-сега за това,че прекъсна филма на най интересното-цял ден ще чакам да напишеш продължението bowuu
Ели-хубава е  историята ти
Жасмин,предлагам да се видим в четвъртък от 10.30 пред джамията-какво ще кажеш-щото сега като каза,че заминаваш другата седмица и се паникьосах,че всъщност време не остана-дано ти остане такова да отидеш и до Оряхово bowuu-непременно искам Рабуба да се запознае с Каруми(по-отдалеч,че тя на бебетата все в очите иска да бърка-и те в нейните Joy)
Сабинка-как са Теди и Йоанка-нали Теди вече не плаче като минала година в детската градина(помня като казваше как вика-Помощ,помощ Crazy)
Ще дойдеш на срещата,нали?
Амал-хайде,остават два дни-нека е в четвъртък  bouquet
Манел-надявам се да дойдеш-а а как е твоето детенце-дано се излекува оченцето Praynig
деси-дано и свекърва ти се оправи
Ди-най ми харесва Чачо,чачи и лала Heart Eyes-толкова симпатичен език Hug
Хайде,ако има желаещи за срещата-Моля,заповядайте-само да се доуточним

# 201
Два дни и още не съм ви изчела всичко написано, но утре обещавам да съм тук и да пиша днес отивам с любовта към Пловдив. Чао до утре. Много интересни постове  bouquet.

# 202
Честита рожба на Светлето.  bouquet  bouquet  bouquet.

# 203
пак съм аз Wink
само да съобщя,че се чухме с Амал и уговорихме час и място за срещата
Среща-
Четвъртък-10.30 часа,
пред Джамията (всички я знаят, а и таканикой няма да ни гледа странно,че има забрадени Crazy)

# 204
здравейте и от мен
чета че сте си уредили среща, а как искам и аз да ви видя Simple Smile
но уви......... мисията засега е невъзможна
пожелавам ви лек ден че моят ще е отврът

# 205
здравейте и от мен!!!първо да честитя на всички рожденници да са живи здрави и винаги усмихнати! Наде и аз като другите чакам с нетърпение продължението много хубава история.Деси дано бързо да се оправи свеки и да не е нищо сериозно Praynig PraynigДалка Белбей добре си прекарвате при мама.Мансун много сходни думи имало аз пък незнаех нали никога не сядам да уча урду.Sany81 и на мене ми е любимец.Ето един  поздрав с най-новата му песен. http://www.youtube.com/watch?v=A0qQOLjmYmU

# 206
Момичета, ако София беше по-близо до нас щях да си направя една разходка за да се видя с вас. Но 5 часа в едната посока и 5 в другата ми идват твърде множко Sad Ще следим репортажите от мястото на събитието Wink
Жасмин Оряхово-то тука до нас ли което е? До Свищов? От него край ли си?
Шехи днес пускам последната част и аз като саратед малко ще претупам нещата в края, 10 години в един постинг аа много ми се разбута емоцията и не мога да спя тази дни нещо Sad Написала съм го, сано ще огледам още веднъж и го пускам...
Следващите мами от арабско-приказния форум да се готвят за изява Simple Smile
Да попитам правите ли вече планове за Коледа и Нова Година?
Шехи нямаш ли смс от Либра? Sad
Ажда и аз така много ми беше мъчно за тебе, като така се обърна живота ти Sad А в началото даже си мислехме, че може да пием по едно кайве някой ден в Кувейт Simple Smile
Ели, надвам се накой ден да присъствам на една варненска среща... много сте мамите там и ти и Рафаела, Наира, Ажда, Секси-то (хей момиче къде се изгуби, за изпити ли учиш?)
Деска дано всичко е наред със свекито ти, то е ясно че сега ще трябва да се пази повечко, но е добре, че поне го знае...
Ди уби ме с това мамо - вуйчо, иначе другите съвпадения се ядват. Абе оттам нейде идваме ние. Така или иначе човешкия род има един корен, нали знаете притчата за езиците и наказанието, което Бог е пратил на хората...
Невена може би ще разкажеш повечко за твоята история сега, когато аз приключвам. Наистина незнам как ще бъде живота ми, когато един от нас си отиде от този свят... Но аз вярвам в живота след смъртта и може би там най-сетне ще мога да се насладя на любовта си без всякакви догми и предразсъдъци... Виж какво съвпадение с имената, ама явно по вашия край това име "Невена" е много популярно. Тук няма толкова много жени с това име, да не кажа, че не съм срещала нито една...
ДУА ще чакаме включване от Светлито, когато може... Не разказахте как са клиниките по вашите места (за родилки имам предвид) и има ли там отпуски по майчинство.
Страхотна, добре че се разписа. Как е сестричката ти, няма ли да се включи при нас. Тук имаме две майки с дъщерите си, ама нямаме 2 сестри Simple Smile

# 207
Наде,напълно те разбирам за емоциите. Пускай последния пост и ще ти олекне. От Либра нямам смс, което значи,че е добре. За Коледа и Нова Година искам спокойствие и силна храна  Sunglasses
Деси  Praynig за свекърва ти.
Теди,оздравя ли?Очертава ли се командировка насам??
Съншайн,твой ред е да разказваш!Ти обеща! Naughty
Успешен ден на всички! Hug

# 208
  • София
Здравейте момичета,
Тия дни нещо съм доста заета и не смогвам да пиша, а само хвърлям поглед на написаното от вас.Но ето отвори ми се парашутът и се включвам..
Шехи, оздравявам вече..Както винаги, изкарах всичко на крак, ама пустата кашлица направо ми разказа играта!Колкото до командировката, ако се състои, то ще е по-нататък във времето..Обектът по план трябва да бъде приключен едва към края на годината, на този етап аз за жалост нямам работа там, не ми идва отръки вкопаването на тръбни пътища и захранващи кабели Mr. Green
Наде,няма да се разберем така, миличка.. NaughtyНе съм претупала историята аз, тя си беше такава поради факта, че всичките събития се случиха в рамките на едва няколко месеца..Докато твоята е разпределена във времето, наситена с много емоции и не може току така да я съкратиш  Crossing ArmsВ тази връзка искам да ви се похваля, че с писанията си предизвиках съдбата за хубаво..Същите онези дечурлига и родителите им, които един вид ни сватосаха, две години след нашия брак си заминаха.През годините им загубих дирята и вчера бях безкрайно приятно изненадана да чуя ,че са тук за малко.Довечера имам среща с тях!
Деси,дано свекито се възстанови бързичко!
Засега приятен ден на всички ви, че отивам да хапна нещо!

# 209
Начало:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=337238.60
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=337238.new;topicseen#new
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=337238.msg8881912#msg8881912

Трудно се разказват такива съкровенни моменти. Поздравихме се благоприлично, но щом се качихме в таксито си хванахме ръцете и чрез тях усещахме пулса на сърцата си. Беше късно след полунощ. Таксито, с което пътувахме беше на един мъж Мохаммед, с когото той се познаваше отпреди, когато е работил в Кувейт. Човека не можеше да повярва на нашата история и че се срещаме след 20 години. Беше не по-малко развълнуван от нас. Апартамента, който хабибито беше наел ми се видя огромен с неговите 3 спални, 2 бани и тоалетни, голям хол и трапезария. Искаше ми се той да беше пълен с нашите деца.... Тогава осъзнах какво всъщност наистина съм изгубила и никога няма да имам отново. (Съжелявам момичета и тогава и сега съжелявам за много неща. Била съм неопитна, не съм знаела как да се боря за любовта си...затова вие, които сте в подобна ситуация, не го мислете, по-добре да сгрешите отколкото да сте се предали преди да е свършила битката)
Следващите 10 дена бяха пълни с емоции. Още на следващия ден Мохаммед дойде с една кошница бели рози по случай пристигането ни, а оттам отидохме до джамията да сключим религиозен брак. По-късно в България през 2003 приех исляма в софийското мюфтийство.Всичко ми е като в мъгла, толкова нереално ми се струваше всичко. Видях и пирамидите и историческия музей, зоопарка и имахме романтична разходка по Нил с ония корабчета с музикална програма, качихме се на кулата и какво ли още не... Сутрин се събуждах от виковете на "брат му" (така се шегувахме), който бързаше да продаде пресните марули и магданоз и продаваше нещо от едни гюмове, което така и не разбрах какво е. За първи път слушах приканването на моллите от джамиите за молитва и това беше божествено. Нямаше ден, нямаше нощ винаги всичко се движеше. Обичах да си бъбря с жената която идаваше да чисти всеки ден, а тя беше жива енциклопедия Simple Smile
Изключвам личните моменти тук, защото те бяха много болезнени и за двама ни, всеки търсеше вината в другия, а просто всичко си беше мактуб. В последния ден най-сетне той ми каза, че е бил женен, че има 2 деца, но сега е разведен и затова е решил че трябва да се види с мен. И каза, незнам какво направи с мене Надия, аз може да съм луд, но ще дойда в България.
И наистина в началото на есента аз тръгнах към софийското летище за да го посрещна за нашата първа среща в България.
Още с влизането си в къщи той грабна сърцата на децата ми, беше нещо като даденост, нещо което като че ли му се полагаше. Приказката сега не беше само моя, но и тяхна. Родителите ми също бяха очаровани, тоест баща ми Simple Smile
И така започнаха се планове за бъдещето, за това и онова, говорих 2 пъти и с майка му, имах подаръци и от нея, и със сина му се чувахме няколко пъти по телефона...но някъде в цялата тази история стоеше сянката на бившата жена. Нейното завръщане в живота му беше много болезнено за мен, както и последвалите събития защото ние така и не се разделихме. Всеки един от нас имаше нужда от другия, нуждаехме се да се чуваме, да знаем че сме добре. Виждахме се всяка година. За 25 годишнината от нашето запознанство си подарихме почивка на Златните, искахме да се върнем там откъдето сме тръгнали. Все още незнам дали това беше нашата лебедова песен. През 2006 пътувах за Кувейт и тъй като ние поддържахме връзка отвреме навреме той знаеше за моето пътуване. Кацайки на летището и тръгвайки към колата, която ме чакаше изведнъж се обърнах (незнам защо) и го видях. Беше с бялата си диждаша и гледаше тъжно след мене... Това беше и последната ни среща. Бях си обещала докато съм там да не правя опити за среща с него, тъй като знаех къде се намирам и не исках проблеми. Една година, по-късно когато дъщеря ми се прибираше от Кувейт завинаги, той изпрати последните си подаръци за семейството ни.
Оттогава досега се чуваме отвреме навреме, питаме се кой как е, как са децата, родителите ни и така... Всеки си носи своята съдба, нямаме голям избор. Дали ще има реално продължение тази история? Едва ли... Знам, че отвреме навреме ще поддържаме връзка, защото има нещо специално между нас, но това ще си остане само една романтична история, която не в този живот ще завърши щастливо. Разбира се това е съкратен вариант на 10 най-хубави години в живота ми.
Това е момичета. И накрая искам да пожелая на всяка една от вас да има по-щастлива любов и повече кураж в борбата за щастието ви...

Общи условия

Активация на акаунт