Скандинавска 5-та тема

• 17 795
  • 291
  •   1
Отговори
# 150
Възможно е..Ето втори ден съм болна,а от това апетитът ми никак не намалява,дори напротив.. eat,което не е много добреее..
Което ме навява на мисълта,че можем да поразширим темата с подтема например за типичните финландски ястия,приготвянето им и традициите в това отношение..И като за начало/знам ,че не сме кулинарен форум,но.../пускам тук

Graavi lohta

grav/от шведски / прясно осолено филе/риба или месо ,свинско,телешко и т.н.т/
Как се прави?
Купувате сьомга/филе..цяла риба също може.
Посолявате обилно с морска сол,копър и мъъ..ничко захар.
След това филето може да сеувие във фолио и притиска с нещо тежичко.
Така "стегнато и притиснато" се слага в хладилника/не фризера!/ и след няколко дни е готово за консумация.Реже се със много остър нож под наклон на мноооого тънко,лелеее,внимавайте да не се порежете само. и се хапва /мезе,сандвич,салата..абе,както прецените..Да ви е вкусно като на мен!

# 151
E, как , тъй сурово от хладилника О_О Брех  Shocked

Винце, много е миличка Кали Hug

# 152
Ето как звучи името на най..добрата риба в света:
lohi,lohta....финландски,
laks...датски,
lachs.....немски,
salmon....английски,
saumon...френски,
salmo...испански,
семга,лосось...руски и т.н.т.

И сега мога да кажа тук,че най добрата сьомга в света е норвежката морска,а не финландска или друга изкуствено развъждани ит.нт   Норвежанки   я кажете как е на норвежки сьомга..лакс сигурно или таквоз подобно... newsm78

# 153
Сурова,ама тя в тая сол се изсушава и става....ммм,чудо,чудо...Питай другите,ние тук поне на сьомга се отядохме,че в БГ не сме много,много преяждали снея... Laughing

# 154
Абе финландската кухня не се слави като особено добра,даже спец в бранша като Гордън Рамзи я нарече "голямо л***o",с което предизвика гнева и омразата на фините,но донякъде е прав...
Разбира се има и попадения и то доста добри,но те не са типично фински ястия..Заимствали са..на запад от Швеция ,на изток ..от руснаците...
Аз лично съм опитвала всички типично фински гозби...и не съм определено голям фен,но съм фен на риба,и всякакви морски,речни и каквито се сетиш гадинки ,дето виреят във вода и стават за консумация.Сьомгата е любимата ми риба във всичките й разновидности/морска,речна/и по всякакъв начин приготвена...На масата ни всеки ден почти има пушено филенце от сьомга/норвежка/.....  Ммммм,нами..нами както казват финландците..

# 155
А сега девойки ЛЕКА НОЩ !

# 156
Привет снежинчици...  bouquet

Еовинче...мерси  Hug Калито ми е много скъпа на сърцето  Heart Eyes

Пчеличке...сьомгата е лакс...както и на датски Hug Много я обичам, и я ям във всякакво състояние ..но не и сурова... Joy Това което си дала като рецепта, е  интересно... но не се ли суши поне малко...много сурова ми  идва така... newsm78

Днес цял ден бях навънка...и ако знаете  какъв вятър ме брулеше... Чадъри се огъваха и чупеха...и литваха  Joy

Относно  напълняването в Северните страни...това е нормално. Моя мъж ми го разясни... Joy

Тялото се променя спрямо климатичните условия. Значи когато е студенко, тялото трябва да събира малко фет, за да може да се "предпазва" и когато е студена да има какво да изгаря. Обикновено от  най-много фет има нужда  около талията и коремчето.  Crazy Извинявам се, че така елементарно го обяснвам, Crazy  ама не мога да ви го обясня нучно...   Joy
Затова тука ако сте забелязали, фигурките на скандинавките са идентични. Уж слабички..ама около талийката и коремчето си има мръвка.
Това ми се случва и на мен последните 5 години  Mr. Green Там  аз не знаех какво е фитнес и йога бе хора... ooooh!  А тука ходя ...не че не ми харесва, кеф ми е...ама понякога ме домързява.. newsm78  В БГ коремчето ми просто изчезва..."топи се".. hahaha Ама не и тука.... Twisted Evil

Спомням си, че в България се скъсвах да ям пици, мекици, баници, толумби, еклери и кво ли още не...но си бях все същите килца... Rolling Eyes Ако тука поемах същото количество въглехидрати.. #Crazy сигурно щях да съм като девойките по-горе ..дето Пчеличка е показала на снимиите Laughing  Та тука трябва да се лишавам...  Close  Така че климата наистина влияе на физиката на човека... Tired

Лека от мен  и сладки сънища!!!  newsm51

# 157
Bee  аз съм яла по този начин приготвена сьомга и наистина е чудесна. Изобщо няма вкус на сурова. А идеята за типичните финландски ястия е супер. Сигурна съм ,че ти и Моф имате какво да споделите   food002

Винце тук за сега през деня не е толкова студено, но вечерта става  cold Много е сладка костенурката ти. Винаги ми е било интересно как ли се гледа, как реагират когато им се радваш.

Bee веднага се разпознах на снимката дето си постнала  Joy третата съм от ляво на дясно (с тигровия бански  Mr. Green). Ужас!!! Тук и от въздуха се пълнее (без майтап).

Пъппи и аз от известно време нападам здраво сладки неща Embarassed Резултата е вече на лице + 2 килограма  ooooh! Но пък при мен може да е от това,че спирам цигарите, с което пък съм много горда  Laughing

# 158
Винце,Кали е супер  Mr. Green и на мен много ми хареса,голям сладур е  Peace
а за минаването на границата-аз бях със сума ти железарии,ама нищо.ноооо майка ми (както винаги) на всяка проверка пиукаше.че и проверка на влизане в един магазин отнесе  hahaha не знам защо така,банелите на сутиена ли,какво,ама тя казва че всеки път като минава през граница и е поне на една проверка  hahaha
от финската кухня и аз не съм очарована.прекалено много картофи (най-често варени или соте),за гарнитура,вече взеха да ми омръзват.но и оставам с впечатлението, че кухнята им е мазна.давам пример-сметана се слага на почти всичко.или другото ястие-пържени трохи от кайма,барабар с олиото и с това се заливат картофите.когато сме в града рядко ядем нещо толкова мазно,понеже аз от дете не обичам мазнотии (тогава повръщах от супите на бабите ми,ако сте забелязали по-възрастните винаги готвят по-мазно "иначе не е вкусно"  Crazy Naughty и другото е,че правят някакви невероятни комбинации-мляко с ориз и риба от буркан  newsm78 или дроб със сладко от горски плодове  Crazy но финските паеве ми харесват много,голям фен съм им  Mr. Green Peace
въпросната осолена риба я опитах,много е уважавана тук.горе долу има вкус на пушена.но да си призная не ми хареса,но аз и пушена не обичам.
 за качване-в провинцията ядем обяд и вечеря,а доста често и закуска или среднощна закуска.последните две са сандвичи,но другото е готвено.и по някаква необяснима причина милата ми свекърва си мисли че ям колкото Матти и ми сипва някакви невероятни количества и аз нали уж да не я обидя и резултата е велико натъпкване след което не мога да мръдна от мястото си поне час.давам пример-когато си правя омлет ако е само яйца слагам три,ако има и кренвирш или нещо друго само две.а омлет от 4 яйца с 2 наденички как да изям  newsm78 при което половината отива за кучето и се почват въпросите-ама не ти ли хареса,толкова е хубаво,ти почти нищо не яде.при което аз и напомням, че не мога да изям толкова много и на другия път пак същото количество Joy
в града имаме само вечеря и среднощна закуска,и двамата с него сме нощни птици и сме свикнали да спим през деня.както казах веднъж на майка ми-трудно ми е да заспя,когато не чувам песента на птичките  Joy и резултата е следния-в провинцията качвам 2 кила,с Тампере си ги свалям.и когато ги сваля оставам пак толкова,колкото бях и когато дойдох,но това е само благодарение на диетата на която се бяхме подложили с него.иначе сега щях да съм поне 4 килограма отгоре
а в бг обикновено беше само вечеря-майка ми донесе едно пиле на грил с чеснов сос и картофки от Аладина и работата е уредена  Mr. Green и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нещо сладко,двете с нея сме луди на тема сладичко  Mr. Green
тук е горе долу добре,ама в провинцията (там е малко по на север) стуууууддд!!!! и един вятър брулии температурите са с поне 4 градуса по-ниски и аз увита като в пашкул по цял ден навън.с 2 чифта блузи с дебело яке,и двете качулки вдигнати и с вълнен шал около тях.и това за което най-много ми се смеят-ръкавици и върху тях работни ръкавици.и пак успях да настина,ей това как се случи идея нямам  newsm78
сега изчезвам,че моите гадинки се разпискаха нещо,да видим каква са я свършили  Heart Eyes

# 159
Ей, аз пък що реших, че съм световно известна, че даже и не намекнах къде съм пребивавала!  ooooh!
Поживях в Норвежко, не ми хареса и се завърнах (ма не обидена).
И понеже се заинтересувах от норвежкият манталитет (или що така аз не се вписах) се зарових да търся как е в Шведско и Финландско та ви открих!
Гледам свежарки сте се събрали! Наши хора виждам... Ще ви чета с интерес!

# 160
Пчеличке, съгласна съм с теб, че норвежката сьомга е най-хубавата на света smile3521
Яла съм сьомга в няколко държави (почитател съм на рибните продукти), но тук ям най-хубавата.
Особено лаксфилето ми е сред любимите  Heart Eyes
Те норвежците са известни със сьомгата си, явно има защо  Party
Обаче ... имат някои разновидности ястия с полусурова риба, които ...  Sick ... не ми понасят добре на стомаха.

За вятъра да подкрепя Винцето, че вчера и днес направо ни отвя значи  ooooh!
Да не говорим колко захладня, термометъра закова на 2 градуса над нулата и не мръдна от там цял ден.
Както каза една колежка днес: "Мирише ми на сняг"  Rolling Eyes
Тази зима ще караме ски вече, няма мърдане, и ски имам вече Laughing

Пъпи, знаеш ли че може да си настинала заради рязката смяна на температурата - прегряваш, после се излагаш на малко по-хладно или на течение и тялото се охлажда доста за кратко време.
Не се обличай до изпотяване, защото после като влезеш в леко хладно помещение и свалиш повечето дрехи ... можеш да се разболееш (особено ако си склонна към простудни заболявания).

Рали, поздравления за спирането на цигарите, продължавай в този дух!  Hug

Момичета, написано е писмото до Дядо Коледа и май в петък тръгва за Лапландия, благодаря за помощта и от името на майката на първолачето!  Hug
Споменах за опцията да поръча отговор на писмото, така че изненадата за детето ще е пълна!  Hug

# 161

Споменах за опцията да поръча отговор на писмото, така че изненадата за детето ще е пълна!  Hug

Едни наши приятели така бяха писали, БГ пощи също имаха опцията за отговор от Дядо ви Коледа. Искаха да имат спомен от първата Коледа на детето Wink
Имат момченце, но получиха отговор с момичешко име (Мартина вместо Мартин) Joy
Добре че човечето беше само на 6 месеца и въобще не е разбрало  Laughing

# 162
Еовин, какво представлява отговора, някаква картичка ли е или лист хартия с красиво изписани думи?  Sunglasses

# 163
Олеее,пак имам някакви проблеми с компа.. #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Малеее,ша са пръсна от яд  comp03Маргито и тя има от вчера проблеми с компа,ееее,аман викам аз...нов комп е,и не е много евтин при това...Пак цяла нощ ще трябва да го оправям..М*****му!
Aко утре не се появя,начи съм строшила тая луксозна щайга hit

# 164
Щастлива, баш писмо си беше, но не помня какво пишеше newsm78
Предполагам нещо от рода на Весела Коледа и ЧНГ  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт