76 тема на българските майки, майки в перспектива и просто бърборани в САЩ

• 15 730
  • 290
  •   1
Отговори
# 45
 Whistling

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 06:18 от MrsG

# 46
МизГ, ужас, добре че е наред детенцето. На нас още на първата среща ни дадоха номера на пойзън контрол за всеки случай, добре че не се е налагало. Praynig

По горния ти въпрос - мисля че всички се чувстваме малко или много между два свята, това е най-лошото на емиграцията. Имаше едно много хубаво есе на немски от периода на студената война и разделянето на Берлин, което много точно описваше чувствата ми по въпроса и гнева, че изобщо съм поставена в такава ситуация. Ако го намеря ще го постна.

Бенсън, аз съм с мъжа ти по въпроса за пушенето.   Peace  Както и не бих избрала педиатър, който няма деца. Или фризьорка, чиято прическа не харесвам и т.н.

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 00:12 от Atti

# 47
Аз мисля следващия път (живот и здраве) да съм с дула или направо с midwife, но най-вероятно пак в болница, за да имам и бърз достъп до лекар, ако се наложи.

Малко оффтопикк, но какво точно прави дулата? Не за друго, ами бившата ми съквартирантка от колежа сега е дула. Според нея самата тя главно провайдва морал съпорт по време на бременността и раждането. Това добре, но тя самата нито е била бременна, нито е раждала и леееееко не ми е ясно как дава морал съпорт за нещо, което не е изпитала (а не върви да я попитам  Confused). Та дулите главно морал съпорт ли дават и ако е така, това не може ли да го свърши бащата (в крайна сметка кой е виновен за патакламата, а? Wink)

МрсГ, добре че всичко е наред с хубата София

# 48
MrsG - дано никога не ти се случва отново да изживееш и подобна ситуация и подобно обслужване!

Няма да взимам мнение... а първият ми пост неволно се оказа некоректен т.к. правихме много и сложни изследвания на бебка тук, които повторихме и в БГ и които не искам да коментирам публично! Доволна съм и от двете системи в случая, макар че в София се употребиха много връзки и още повече пари за да се стигне до нивото, до което тук стигнахме по направление на педиатърката и...

# 49
Juturna, хич не си офтопик, тези неща е важно да се обсъдят предварително. Според мен е важно да има някой, който има опит с поне няколко раждания, познава процедурата в болницата и т.н. И аз си мислех, че мъжа ми може да свърши същата работа, ама той беше толкова шашнат, колкото и аз, ако не и повече. Аз бих си избрала някой, който е раждал, но и който е присъствал на по-голям така брой раждания. В един определен момент просто ще имаш нужда някой да ти каже, че да, можеш да се справиш с това, че тялото ти за това е създадено, чисто женска морална подкрепа. Това си е мойто мнение, базирано на моя опит.

Агентката, дай още снимки на хубавата Ангелина.

# 50
Дула = акушерка по нашенски, не е ли? Поне най - общо.

# 51
МрсГ, добре, че всичко е наред със София.
Аз като че ли не искам обаче да бъда класифицирана като защитничка или отрицателка на някоя от системите, мисля си, че всеки личен опит подлежи на оспорване, пък дано наистина не ни се налага да допираме до болници. Може да не съм религиозна, но съм суеверна - чук-чук, на дърво, и весел и уикенд!

# 52
Дула = акушерка по нашенски, не е ли? Поне най - общо.

[/quote

По-скоро не. Акушерките в БГ са с медицинско образование, нали? Дулата си е нещо средно между cheerleader и advocate, поне както аз го разбирам.
http://www.dona.org/mothers/index.php

# 53
[Бенсън, аз съм с мъжа ти по въпроса за пушенето.   Peace  Както и не бих избрала педиатър, който няма деца. Или фризьорка, чиято прическа не харесвам и т.н.

това бяха другите ми примери Wink иначе нърс практишинър ни гледа, но имаме познат лекар(живее далече от нас), но ако имаме съмнения се допитваме до него, за второ мнение.
и въпреки това все си мисля, че тук медицината е по-напред, иначе защо не знам си кой шейх, дето парите не са му проблем, се лекува тук...

мрсГ, ужасТ, добре, че нищо няма на София.

много пъти съм си мислела за + и - тук/Бг, но все пак, тук се чувствам по-спокойна (поне за сега) и дори мъжа ми да може да работи в Б-я (почти кандидатства да работи в консулството) аз не искам да се връщам поне на този етап.

# 54
.

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 18:32 от Jenna

# 55
Изводът от цялата дискусия май е, че по-добре богат и здрав отколкото беден и болен  Laughing

# 56
  • usa
не мога пълноценно да коментирам мненията ви, защото голяма част от постовете са изтрити. но мнението си за здравеопазването мога да изкажа и то е, че най-голяма отговорност за здравето на човека, носи самият той. ясно, че при имърджънси ситуации зависиш изцяло от решенията на лекарите и единственото, което можеш да направиш е да се надяваш, че ще имаш късмет те да вземат правилното решение. но за поддържането на здравето си, за профилака, за хронични заболявания, за неимърджънси лечения ти си отговорен да се образоваш, да имаш концепция по въпроса, да питаш, да търсиш обяснения, да вземаш решения и да не разчиташ някой друг да го прави за теб.
за това и съм по-доволна от принципите на лечение тук. в бг лекарите нищо не ти обясняват, назначават ти лечение без изобщо да ти потърсят мнението и само посмей да го оспориш или дори да им зададеш въпрос... чета в раковата тема в здравния форум. тръпки ме побиват от споделените истории на момичетата там. питат се една друга да си разчитат резултати от изследвания и епикризи. лечението им се определя от комисия доктори, която оставам с впечатление, че дори не го споделя с тях, а го пише в бумажка, която други лекари после четат и го прилагат без те изобщо да имат думата какво и как се прави с тях. аз лично искам да имам правото на мнение когато от това зависи съществуването ми. може да не най-доброто, но си е моето и искам да мога поне да го изкажа и евентуално да ме убедят в неправотата му с доводи, а не ругатни.
далеч съм от мисълта, че тук лекарите са идеални, а системата на здравеопазване въобще не искам и да коментирам... и тук съм имала лекари, от които съм се ужасявала и просто повече не съм стъпвала при тях. като ги избирам обикновено гледам дали са завършили в приличен университет, което напълно съм наясно, че не е гаранция, че са кадърни, но поне е предпоставка.
хорър истории с лопата да ги ринеш и тук, и там. сигурна съм, че всеки може да ги разкаже без изобщо да се напъва. за мен по-важното е общото впечатление от двата метода. сигурно не е случайно, че повече хора от там се опитват да дойдат да се лекуват тук, докато обратния стремеж не е особено забележим.
и не мога да не се съглася с
Изводът от цялата дискусия май е, че по-добре богат и здрав отколкото беден и болен  Laughing

# 57
  • USA
На мен от отчетната тема ми прави впечатление, че в БГ е много модерно да се ходи на "класически хомеопат". Забелязали ли сте такова нещо? Тук ходили ли сте на акупунктура, китайска медицина и т.н. Интересно ми е да чуя мнения, защото си мислех да ходя на акупунктура.

# 58
кюбит, не вярва защото, при условие, че пушенето е толкова вредно, значи въпросния лекар не се грижи за собственото си здраве, а какво остава за здравето на някой друг да му пука.. Все едно зъболекар с жълти и развалени зъби, кой би му се доверил... Peace

Да напиша първо за протокола, че не съм пушач. Нито мъжа ми е (него го намесвам, защото е лекар).
Смятам, че причинно-следствената връзка в твоето/ на мъжа ти заключение е некоректно.
Първо, не смятам, че пушенето е "толкова вредно". Алкохолът е по вреден, например. После пушач е относително понятие. Ако лекарят ми пуши цигара или пура след ядене или на прием или по някакъв повод, не виждам проблема. Ако е верижен пушач - изборът е негов и в никакъв случай не значи, че ще е безотговорен към здравето на пациентите си.
Моят стоматолог в Германия беше пушач, но на по-добър специалист от него не съм попадала. Честно казано, липсва ми, но това е друга тема.
Мога да разбера вашата позиция донякъде, но не и да застана зад нея.  Peace

Това, което ми харесва тук е личното отношение, но пак казвам това сигурно се обуславя от факта, че все пак градът не е толкова голям. Доста от лекарите ми ги срещам по улицата, в магазина, и т.н, така че си се познаваме по принцип, не само като лекар пациент.

Това обаче далеч не е случая навсякъде. Ако живее човек в малко градче или на село, може и да се вижда с лекаря си по улиците, но ако живееш в мегаполис е почти невъзможно. Така че обобщение, че лично отношение има тук, а в БГ или някъде другаде няма, не е коректно.  Peace

Колкото и да се "пеним" тук, и където и да е другаде, няма да оправим нито едната, нито другата здравна система. Дано всички сме здрави, както и близките около нас, за да се налага колкото се може по-рядко да се налага да имаме досег с недостатъците на здравеопазването, където и да е по света.  Peace

# 59
На мен от отчетната тема ми прави впечатление, че в БГ е много модерно да се ходи на "класически хомеопат". Забелязали ли сте такова нещо? Тук ходили ли сте на акупунктура, китайска медицина и т.н. Интересно ми е да чуя мнения, защото си мислех да ходя на акупунктура.

Права си за хомеопатите и истерията около тях в България. Сигурно работи за някое алтернативното лечение, аз самата съм пробвала успешно разни неща срещу мигрена, но хайде няма нужда да ми пробутват хапчета, от които "веднага ще забременея".   Wink
Китайската медицина и мен ме интерсува силно. Била съм на акупресура (не пунктура) в Германия и бях много доволна. Но тук още не смея да се престраша.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт