Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 976
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 120
  • София
А не е ли възможно да ограничите нежеланите процедури (от окситоцин до секцио или вакуум-екстракция) като просто не подпишете "онзи ферман за съгласие", който задължително ти връчват с постъпване в болницата? И така ще са длъжни да ти искат съгласието за всяка една манипулация? Някой правил ли го е и какво е било отношението на медицинския персонал? В държавна болница? В частна? С или без уговорка?Статистиката ми е интересна. Защото честно казано подозирам, че всеки пациент дръзнал да дава акъл на лекарите си получава "заслуженото". И естествените майки, и нежелаещите да им се цепне д-то или тези, искащи упойка. Това е основен проблем в българските болници според мен.

# 121
бъръльо-бъръльо, изпробвали сме го. Понякога наистина действа - започват да те питат за всяка една манипулация и т.н. В други случаи се настройват срещу теб и става много по-лошо. Мен лично ме накараха да го подпиша на операционната маса, нищо че бях с треперещи ръце и почти напълно неадекватна. Ето защо сме включили тази точка:

3. План за раждане и информирано съгласие. Да бъде възприета практиката за изготвяне на план за раждането, в който родителите да вземат решения по редица въпроси още преди постъпване в родилното отделение. Информираното съгласие да стане част от документите за постъпване в родилно отделение, издавани от лекаря, следил бременността, така че родилката да се е запознала задълбочено и спокойно с него. Всички отклонения от нормалния процес на бременността, раждането и следродилния период, необходимостта и рисковете на предлаганите медицински интервенции (вкл. тестове и наблюдение) да бъдат подробно разяснявани, за да могат бъдещите родители да бъдат активна страна във взимането на решенията, които ги касаят и да могат информирано да поемат отговорността за тях [1],[6],[20]. Всички процедури (ваксини, антибиотици, вземане на кръв за различни тестове и др.), които трябва да се направят на бебето, да бъдат разяснявани на майката и да не бъдат извършвани без нейното съгласие [1],[6].

# 122
Не работи. Чак на секциото ме накараха да подпиша, бях почти неадекватна по това време, не можах много да прочета точно какво подписвам даже... Не ми се разказва, излишно е. Секциото е без значение, но всички процедури преди това, особено мануалният опит да се разширява шийката, направен ми няколко пъти, защото не получавах разкритие толкова бързо, колкото на доктора му се искаше... Споменът за тази излишна болка и днес 7.5 год. по-късно не ме напуска. И знаеш ли точно как го правят това? Насядат ти краката, за да не би да ги изриташ по време на "процедурата"  Sick Говорим за доста известен лекар от Шейново. Защото ли се разписах изобщо... Че аз съм една "лигла" все пак, нали?

# 123
  • София
Значи основният проблем опира до ужасното отношение на лекарите към пациентите, и това не е проблем само на родилките, а на всички болни. Ама с петиция не знам как ще се промени това, то Хипократовата клетва не върши работа, пък гол призив или дори нова наредба...Десетилетия трябват за да се научат, че никой не ходи по болниците да им създава работа и неудобства. Уф. Днес ми е черногледо.

И моля ви, стига сте преекспонирали думата лигли. Ако точно вие не сте го казвали, наистина из форума редовно се срещат такива изказвания. Та някои момичета са по-чувствителни. Може би трябва да се замислите, защо ни притеснява петицията ви.   bouquet

# 124
Може би трябва да се замислите, защо ни притеснява петицията ви.   bouquet
Е, досега всички обяснения защо петицията не е добра се слагаха в "графа несериозни"  Mr. Green Явно естествените сте се взели прекалено сериозно, навирили сте си носовете и се острите на всички други като таралежи, с което ставате отблъскващи.

# 125
Янечек, не стана ли ясно защо слагам 2 остри мнения в графата несериозни? Аз приемам себе си сериозно, когато пиша нещо и защитавам теза давам факти. Когато получа факти обратно благодаря и мисля по въпроса. Но когато получа остър език, обвинения, липса на факти и ясното разбиране, че човекът отсреща не е запознат с това, което се обсъжда, а говори наизуст... Какво друго мога да кажа?
Преекспонирам думата "лигли" нарочно, защото ми се навря в очите. Съжалявам, но не мога да нося отговорност за всяка дума казана от някого във форума. Аз защитавам определена теза и отговарям за моите думи и евентуално на другите защитаващи (със сериозни факти!) същата теза в тази тема. Ако някой, някъде е нарекъл майките избрали да родят със секцио "лигли" това не сме ние, хората в тази тема. Мислиш ли, че тогава заслужаваме острия език по-горе? Когато споря съм максимално отворена към обоснование мнения. Прелисти темата и ще видиш, че остър и груб език от наша страна няма. Когато имаше нормални критични мнения им се отговори нормално. Така ли е?
И теб ще попитам кое обяснение защо петицията не е добра сложих в графата несериозни? Цитати, моля!
Остра съм САМО когато върху мен се сипят необосновани обвинения. Няколко пъти казвам, ако ме обвинявате в нещо, моля цитирайте! Иначе думите са празни, т.е. лишени от смисъл, т.е. несериозни. Математик съм (програмист).

бъръльо-бъръльо, да, така е. Но ако не става с петиция, която поне да обърне внимание, че такъв проблем има, какво мислиш, че би могло да свърши работа? Ако просто кажем "някои лекари се държат ужасно" това е прекалено общо, за да направи впечатление. Предложената петиция акцентира върху определена част от това лошо отношение, по-специални правото на избор и най-вече липсата му. Ясно е, че не можем просто да променим света. Трябват малки и конкретни действия. Аз лично вярвам, че с малки стъпки в посоката промяната ще дойде постепенно. Вярвам в това, защото знам къде бяхме, когато родих сина си и беше супер "екзотично" и "сектантско" да кърмиш изключително и то след секцио. Покрай проблем с алергиите го правех, но упорито ми носеха формула и съм почти сигурна, че му я даваха, когато беше в детското отделение. Въпреки, че носех изрична бележка от алерголог, че не бива да му се дава формула и се подписах на 100 места, че поемам отговорност за бебето си и че не искам да му се дава формула. Носех специален хидролизат, върнаха ми го непокътнат накрая. Така, че аз станах естествена не от хубаво, на никого не пожелавам да мине по този път, за да узрее за някои неща. Все пак в момента повечето мами поне опитват да кърмят и има масова положителна тенденция в тази посока. Така че с малки стъпки, много работа, подкрепа и един поглед напред нещата могат да се случат.

Ей за такива неща говорим в петицията. А не за секциото по избор или лошото отношение на лекарите по принцип.

# 126
Значи основният проблем опира до ужасното отношение на лекарите към пациентите, и това не е проблем само на родилките, а на всички болни. Ама с петиция не знам как ще се промени това, то Хипократовата клетва не върши работа, пък гол призив или дори нова наредба...Десетилетия трябват за да се научат, че никой не ходи по болниците да им създава работа и неудобства. Уф. Днес ми е черногледо.
И моля ви, стига сте преекспонирали думата лигли. Ако точно вие не сте го казвали, наистина из форума редовно се срещат такива изказвания. Та някои момичета са по-чувствителни. Може би трябва да се замислите, защо ни притеснява петицията ви. 

Бъръло, за първото си права. Така е. Но ние нямаме ресурса да се занимаваме с всички лекари. Проблемът е грандиозен и ще трябва да се реши стъпка по стъпка. Нашата стъпка е да се опитаме да променим майчиното здравеопазване. За десетилетия... не знам... иска ми се да не си права  Tired И няма да се научат сами. Трябва да им го преподават в училище. Трябва да има ефективен контрол върху това дали го вършат и т.н. и т.н. В нашата петиция част от исканията са насочени именно към това.

А за второто, съжалявам, но никоя от нас не може да отговаря кой какво е казал във форума в последните n години. Моето лично наблюдение е, че причините част от момичетата, родили секцио, с упойка и прочее (както, впрочем, и част от некърмилите), да са по-чувствителни, са някакви си техни вътрешни усещания. Ако поразгледаш из форума, сама ще видиш, че в пъти повече са темите, в които майки дискутират относно естествено раждане и пристигат въпросните момичета да им обясняват колко са "ненормални" примерно, отколкото темите, в които майки си дискутират секциото и се намесват привърженички на естественото раждане, за да ги квалифицират и обиждат. Тази тема (и то не само в лицето на Pandora) е поредният типичен пример за това кой прави квалификациите и кой сипе обидите и сарказма.

Янечек, на всички аргументи защо петицията не е добра, изказани по нормален начин, беше обстойно отговорено.

# 127
Мими, писали сме едновременно почти едно и също...  Peace

# 128
  • В офиса
Е, и аз писах с вас, ама по-бавно, пак почти едно и също Simple Smile

Отношението е едно на ръка. Слава богу, има нормални лекари и то не малко. Обаче повечето нямат опит как да водят такива раждания.  Нормално седалищно раждане е такава екзотика, че се събира целият екип на болницата да гледа - гледай, то можело, бе. Или спомням си разказа на една съфорумка, когато след раждането занесла да покаже книга с описание на "маймунските" пози, които заемала, за да улесни слизането на бебето. Само един много възрастен лекар й е казал, че тези пози са описани и в негова книга от 60-те, но вече са забравени отдавна. Т.е. познанието за естественото раждане е на път да бъде изгубено.

Друг голям проблем е, че жените не са подготвени. Те първо не са достатъчно информирани, второ не получават достатъчно подкрепа и трето (най-важно) нямат вяра в собствените си сили. А паниката при едно раждане може да обърка всичко. Повечето жени изобщо нямат представа, че могат да родят вагинално без системи, епизотомии и т.н. Получава се порочен кръг, като резултатът от него е все повече травматични вагинални раждания и все повече секциа по желание. А това не е добре за никого.

Пандора, виж в петицията колко често се повтаря "по желание на майката".  Точно тази петиция е толкова максимално толерантна, че просто няма накъде.

Янечек, Бъръльо, всяка идея може при някои индивиди да кривне във фанатизъм. Особено в началото и когато се посреща на нож от масата. Вижте с кърменето е същата картинка. Чак напоследък, когато кърмаческите идеи се превърнаха от екзотика в практика, дискусиите са много по-спокойни. Обаче мисля, че точно авторите на тази петиция показаха и показват, че уважават чуждото мнение и са готови да отговорят аргументирано на сериозните забележки.

Трябва да се говори по тези проблеми. За това ми се ще повече хора да прочетат петицията и да помислят върху нея. Дали ще са съгласни, или не, не ми е толкова важно. Иска ми се просто да я прочетат до край и да си говорим (и да се слушаме) повече за проблемите и желанията на раждащите жени.

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 11:09 от Тинкърбел

# 129
Трябва да се говори по тези проблеми. За това ми се ще повече хора да прочетат петицията и да помислят върху нея. Дали ще са съгласни, или не, не ми е толкова важно. иска ми се просто да я прочетат до край, а не първосигнално да палят само като видят 'естествено'.

Ей това ми е и на мен молбата. Не знам защо е толкова трудно. Все си мисля, че показахме, че нормално поднесените мнения подбуждат дискусия. А грубият език... той просто не води до нищо. Мисля, че наистина ще спра да отговарям на постинги от този тип, излишно е. Имам толкова стаж по форумите, мислех, че съм "имунизирана". Но ето, че когато една важна тема бъде поругана така, това даже и на мен ми влияе.

# 130
  • София
Това и направих, не си мислете, че потръпвам от отвращение като видя зеленото лого на Естествено. Аз съм еколог по обарозавние и по вътрешно разбиране (още от преди да влеза да уча тази специалност).

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 11:20 от бъръльо-бъръльо

# 131
  • В офиса
Грубият език е самозащита. Макар че от какво точно се защитава пандора?  Виж, със Янечек и Бъръло е удоволствие да се говори, нищо, че няма да подпишат  Wink

# 132
Макар че от какво точно се защитава пандора?

Едно лирично отклонение. Когато ми направиха секциото след 24 часови опити да родя нормално, осукана пъпна връв и т.н бях разочарована до болка. Няма да говоря много за чувствата си сега, не са толкова важни. Но моята болка и неудовлетвореност от това не доведоха да опити да защитя този начин на раждане. Преборих се с чувството си на провал по други начини. Може би за пандора и някои други хора подобни емоции водят до този език. Само дето не разбират, че всъщност никой не напада нея и секциото по принцип, когато е необходимо и когато е животоспасяващо.

Виж, със Янечек и Бъръло е удоволствие да се говори, нищо, че няма да подпишат  Wink

Е, Янечек лично на мен все още ми дължи известно пояснение, но за Бъръло съм напълно съгласна! Заради подобни хора все още чета темата.

И нещо закъсняло към пандора относно избора ми да избягам от лошата болница. Представи си това: раждам вече 8 часа и съм стигнала до 6 см. Идва доктора, сяда на крака ми, за да не ритам (?!?!?), аз изобщно не разбирам какво се случва, уж ще проверява разкритието, но вместо това опитва с пръсти да разшири шийката. Няма такава болка, повярвай ми. Е, хайде кажи къде е избора ми, как точно да не му позволя да го направи и как точно да си вдигна чукалата от болницата в този точно момент и да се прибера у дома?!?!? Мислиш ли изобщо наистина, когато пишеш такива неща? Поста ми е цветист и грозен, но това е моята реалност. Искаш ли да ми предложиш начин да я променим?

# 133
Е, Янечек лично на мен все още ми дължи известно пояснение, но за Бъръло съм напълно съгласна! Заради подобни хора все още чета темата.
Още в началото на темата съм си споделила опасенията, но хайде пак ще повторя. Считам, че всички точки са ясни и съм съгласна с тях, с изключение на тази, в която се упоменават процентите за епизотомии, секцио и т.н. Смятам, че почти никой няма да погледне референциите и тези проценти просто ще се спуснат като задължителни, а работата и практиките в родилните отделения ще си останат същите. Честно казано никак не вярвам, че лекарите с охота ще започнат да се обучават как да водят раждане, без да прибягват до добре познатите им методи  Confused И според мен ще са нужни доста години докато се пречупят в това отношение. Лично мен ме е страх да вляза в болница заради враждебния персонал и отвратителното отношение към майките и децата, а с тази петиция най-много да станат още по-озлобени и груби, убедена съм, че единици лекари ще я възприемат като промяна към добро.

# 134
  • В офиса
Мисля си, защо в една Хърватска може, в една Чехия може, в една Гърция може, а тук не може. Че трябва време - трябва, но няма начин да не може.

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 11:54 от Тинкърбел

Общи условия

Активация на акаунт