Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 975
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 135
Е, хайде кажи къде е избора ми, как точно да не му позволя да го направи и как точно да си вдигна чукалата от болницата в този точно момент и да се прибера у дома?!?!?

Много образно казано и щях много да се смея, ако не беше всъщност тъжно... А за Pandora... Защо ли си мисля, че ако отворим тема за домашното раждане, тя ще е от първите, които ще скочат да обясняват колко е лошо... Но въпросът е било да се напише нещо...

------
Янечек, процентите ги обсъдихме много пъти надълго и нашироко. Не мисля, че остана неотговорен въпрос в тази връзка. Някои хора, между които и ти, не ги одобряват, ОК - ясно е, че не можем да променим позицията на всички (а и едва ли е нужно). Но недей да ни обвиняваш, че всички критики сме обявили за несериозни и не сме ги коментирали Peace

Колкото до сега появяващия се аргумент, че процентите просто ще се спуснат отгоре и т.н., ще повторя нещо, което се написа преди малко - петицията не е проектозакон. Дори и в най-смелите ни мечти не я виждаме просто хей така, преписана и превърната в закон. Тепърва се надяваме да има дебати по точките и полека-лека да започнат нещата да се променят.

За това че лекарите ще се озлобят и ще станат по-груби... какво да ти кажа... онази поговорка за преклонената главица ли? Имаш ли предложение или всъщност казваш, че трябва да седим и да си траем, за да не стане още по-лошо положението  Rolling Eyes

# 136
С петиция може и да не се промени много, но без да никакви действия със сигурност нищо няма да се промени.
За да стане промяна, освен лекарите трябва и пациентите да се променят, а това също става бавно и постепенно, но със сигурност става. Поне за 6-те години откакто чета и пиша по форуми на тази тематика определено има голяма промяна в представите на жените (както и в моите)!
За щастие всяка година(предполагам) има все нови и нови кадри, които вярвам са по-отворени към новото.

# 137
С петиция може и да не се промени много, но ние няма да се ограничим само с една петиция. Има още много неща, които може да се направят. Всъщност, вече ги правим.

# 138
Така е, а и не сме само ние. Рано или късно ще трябва и у нас да се примат европейските стандарти. С активни граждански действия ще стане по-рано.

# 139
Подготвянето на петицията отне няколко месеца, от които най-много именно редактирането, обсъждането, консултирането с най-различни хора и т.н. Накрая си дадох сметка, че това може да продължи безкрайно и винаги някой ще има забележки - на един петицията му се струва прекалено подробна, за друг някои неща не стават ясни и трябва да се обяснят по-подробно и т.н. Можеше да се пише и обсъжда още няколко месеца, че и година, но за мен беше по-важно най-накрая да види свят.  Все пак това не е проектозакон, а петиция, а една от най-важните й цели е да се привлече общественото внимание към проблемите, които съществуват. Признаването, че съществува проблем, е първата стъпка към решаването му.

Благодаря за отговора, Duol.
С този твой цитат се съгласих. Наистина е важно да се направи първата стъпка. Но надявам се, няма да спрете до там и ще продължавате да се борите. За съжаление не съм в България и не знам как мога да помогна допълнително към това, освен да подпиша. Ако все пак има нещо което мога да направя - пишете ми.

Много ми се иска да напиша и аз нещо по въпроса за безкрайните спорове, които се водят тук. Аз лично приемам идеята на тази петиция така:
Всяка майка има право, отивайки в болницата да получи подкрепа. Като подкрепа не означава винаги прехвърляне на собствената й отговорност върху някой друг. Има такива, които искат сами да вземат решение за себе си, считат се за добре информирани и са доволни от взетото си решение - тогава в болницата просто трябва да бъдат подкрепени за това си решение и ако лекарите евентуално са на друго мнение, първо да информират майката какво е тяхното мнение и защо е такова, преди да предприемат действия на своя глава. Има ситуации в които майката вече е толкова неадекватна по време на раждането, че е трудно да бъде информирана. Те ще са редки, ако майката е запозната предварително със всичката документация, издадена от болницата. Но дори и да се случи такава ситуация - именно тогава е полезен партньора, с който тя е решила да ражда. (Аз лично говоря на дълго и нашироко на мъжа ми за моят Birth Plan Wink ) Може да се говори с него и той да защити нейните желания, когато тя не е в състояние.
Също така, има майки, които предпочитат, отивайки в болницата някой друг да се погрижи за тях - Тогава просто си подписват въпросната документация и отговорността вече пада върху лекарите. Тогава лекарите си правят това, което считат, че е най-добре в момента, а майките след това нямат основание да се оплакват от излишни процедури и т.н., защото сами са заявили желанието си.
Накратко казано - Всеки трябва да се чувства спокоен да вземе решение сам за себе си и ТРЯБВА да получи подкрепа за него!
Мисля, че точно това изисква тази петиция.

# 140
Янечек, всъщност това, което очаквах е факти подкрепящи обвинението ти, че слагам всяко обяснение в графата несериозни. Защото аз мисля, че сложих там точно 2, които бяха безпричинно груби и без и бегъл намек на каквото и да е обяснение в себе си.
Когато се сипят обвинения без покритие реагирам остро. Мисля, че е разбираемо. Отново ще отбележа, че всяко конструктивно мнение или критика бяха обсъдени с подобаващо.

# 141
Може би не е тук мястото, но нали коментираме петицията и защо искаме нещата да се променят в БГ.
Едно от често срещаните обяснения за много интервенции е презастраховка на лекарите от евентуални усложнения (вътреки, че интервенциите в повечето случаи водят до повече усложнения). А причината да искат да се презастраховат? В САЩ това са съдебните процеси, но у нас??? Последното дело срещу АГ лекари (а, май по-скоро срещу болницата) беше за смъртните случаи от инфекции в "Тина Киркова". Искрено се надявам ищите да спечелят и получат моне някакво морално удовлетворение...
Сега обаче си мисля за хилядите случаи, когато лекари преднамерено увреждат здравето и телесната цялост на пациентката с единсвената цел на тях да им е по-лесно и удобно (пример: мануалното разширяване на шийката, масовите епизиотомии за първо раждане, натискането на корема за да излезе бебето, вместо да се предложи просто по-удобна поза от лежането по гръб, и сътветоно свързаните с това разкъсвания; пукането на мехура преди детето да е заело оптимална позиция с цел ускоряване на раждането, като така се пречи на бебето да се намести и е по-вероятно да се стигне до форцепс... едва ли е нужно всичко да изброявам). Това е напълно подсъдно, но досега не съм чула някоя жена да е повдигнала обвинение за касапското отношение към нея, за неспазването на правата й, за пренебрегването на Хипократовата клетва ("Не вреди!"). Голяма част от жените просто вярват, че лекарите си знаят работата, че раждането просто е гадно и трабва да се изтърпи, пък ако някой го направи по-бързо, макар и по-болезнено, само ще им е по-добре. И последното, което биха направили е да си търсят правата - нали имат живо бебе (за здравето, особено психо-емоционалното, няма да коментирам); другото се забравя...
Моя позната се оказа с огромна епизиотомия за бебе под 3 кг. само защото дежурният екип  нещо не били на кеф и не допуснал в залата лекарката, за която жената била платила! За мен това е именно неспазване на правата и причиняване на телесна повреда и е подсъдно, стига да има кой да си търси правата.
Далеко съм от идеята, че у нас ще завалят съдебни искове, но нещо трябва да се направи за здравето (физическото и психо-емоционалното) на майките и бебета (да, и бебета! защото майката ражда, но бебето се ражда и за него травмите са не по-малки!). А тази петиция е именно една от необходимите стъпки към по-добро!
Аз за съжление не мога да видя слабите й места, тъй като съм с "промито съзнание" относно естественото, АКТИВНО раждане, но дотук имаше и градивни коментари, които биха помогнали в работата по промяна на общественото мнение и очаквания относно раждането.

# 142
Meg1, една от причините за малкото съдебни дела е, че всичко, което се е случило по време на раждането е много трудно доказуемо. Епикризите обикновено не отговарят на истината, а какво пише в болничните бумаги и дали въобще пише нещо... един Господ знае... Като се добави факта, че "Гарван гарвану око не вади", за какво въобще си говорим... В съседния форум течеше до скоро тема, за едно починало бебенце. Там шефът на АГ отделението си позволи в национален ефир почти да нарече майката к***а, а на бащата да каже, че е "господин Никой". Никой не може да каже точният час, в който е починало бебето, а бебето е било в интензивно отделение, демек уж е трябвало да  е на монитори, следено непрекъснато и т.н. (нека някой после спори, че бебетата трябва да са отделени от майките  Close ). И дори при толкова очеизвадни грешки и пълна липса на професионална етика проверката на Районния център по здравеопазване установила, че няма нередности. Ти говориш за съдебни дела...

А за нагласите на майките - права си. Първо, битува схващането, че раждането е гадно. Второ, битува схващането, че по време на раждането се случват лоши неща (което не е далече от истината, но въпросът е колко често просто се случват и колко често са предизвикани от докторите). Трето, след раждането майката обикновено не е в състояние на духа, в което да нищи какво и как се е случило, как да го докаже и какви стъпки да предприеме. Оплаква се тук там, и продължава тихомълком да си страда. През това време докторите продължават да и обясняват как случайно така се е случило при нея и те нямат никакво отношение... Дори и да се усъмни - на кого да се оплаче - на арменския поп ли Confused

# 143
  • София
Мария е права. Такава каша е с епикризите, и за абсолютно безпроблемно раждане, пък за проблемно...мани-мани. На мен в едното копие, това за мене, пишеше, че ми е първа бременност. Във второто, отнасящо се за детето пишеше, че съм правила един аборт. Whistling Кой ли ти гледа какво попълва. В началото на бременността кръвното ми много играеше, ниско, високо. Дни преди да ме приемат в болницата една акушерка ми оформяше картата (Така ли се казваше?) и пита какво кръвно съм имала. Аз й обяснявам. Тя ми казва, че не може да запише такова нещо, нямало място и записа "нормално".  Shocked
Все по-често си имам, че лекарите използват лабилната психика на пациентите и техните роднини и си позволяват грубо отношение. И честно казано се питам защо няма пребити лекари при толкова фрапиращи случаи, като този с починалото бебенце от Пловдив и изрода-лекар?

# 144
Съгласна съм с частта от петицията за подобряване качеството на акушерските и гинекологичните услуги, но с другото -не. И защо не включихте и въпроса за плащането при раждане, за подобряване условията в здравните заведения? Всичките неща, изброени като искания, са просто чудесни, но те са по стандартите на СЗО и наистина, сигурно съществуват в някои частни клиники и у нас, където пакетът за раждане струва 2000 лв!
После- кой ще се нагърби да разпраща петицията или тя просто ще си остане да тъне тук, във форума? Защото аз се заех да разпращам Петицията за подобряване условията в Бургаско родилно отделение /която си стоеше 2 години във форума/ и честно да ви кажа никой пръста си не мръдна да се ангажира да помогне.
Искрено ви желая успех!!!

# 145
Преди няколко дни обещах да се включа с коментари относно това, което според мен е слабост при написване на петицията.

На първо място, написана е в стил "лекарите са наши врагове, и ние знаем по-добре от тях". Вярвайте ми, по този начин никой няма да погледне сериозно написаното. Вие момичета, сте се заели да им отваряте очите на наш`те АГ доктори и те няма да ви го простят.

Конкретно:

точка 1
"Майката и детето са центърът на предоставяната родилна помощ...." - който и да чете петицията, ще ви каже, че и сега майката и детето са обект на оказваната на родилна помощ.Звучи малко странно.

точка 2
женска консултация - добре

точка 3
план за раждане и информирано съгласие - много трудно осъществимо, изисква прекалено много разяснения.Не зная кой лекар толкова подробно и в детайли ще се наеме да обяснява.Това би било като да се провежда курс по акушерство и гинекология за бъдещи майки.
Какво значи бъдещата майка да е запозната с "всички отклонения от нормалния процес на бременността, раждането и следродилния период"? Дали е необходимо жените да знаят всички патологии, или просто да следят и да се интересуват от отклоненията в собствената си бременност и  раждане?

точка 4
място за раждане - ами веднага всеки лекар ще ви отговори, ако искате минимален риск раждайте в болница.И толкова.

точки 5,6,7,8 според мен са ОК

точка 9
Е тука вече ще ви изправят на позорния стълб Simple Smile Едва ли ще им хареса на докторите да ги обвинявате в некадърност, изостанали познания и т.н.А за да се осъществи изобщо такава идея са нужни много, много средства и преподаватели от чужбина.

# 146
Нещо не мога да я разбера тази дискусия  newsm78

Явно всичко се отрича по инерция, за принципа... Без, разбира се, да се предлага алтернатива. Най-добре е да оставим всичко в ръцете на времето и да продължим да бъдем безропотен обект на лекарския произвол, май а ?!

Все пак всички сме майки и всички би трябвало да ни е грижа какво се случва и какво ще продължава да се случва, ако единствено си чешем езиците тук и си повтаряме, че нищо не може да се промени. Защото не е така. Но никой не обещава де е лесно, нито пък бързо. И тази петиция няма да промени нещата. Но ще привлече внимание върху проблемите, което според мен е й целта й. Защото единствено чрез постоянен и масиран обществен натиск и вменяване на лекарите, че носят отговорност за делата си, може да се постигне напредък, за да има по-малко осакатени майки и бебета  Praynig

# 147
И аз подкрепям!

# 148
Аз подкрепям това жените да раждат естествено. Не е болка за умиране и според мен си е чиста глезотия да раждаш секцио без показания. Те докторите хубаво си печелят, но нека не забравяме че това си е операция и като всяка операция крие рискове.

# 149
  • София
Аз подкрепям това жените да раждат естествено. Не е болка за умиране и според мен си е чиста глезотия да раждаш секцио без показания. Те докторите хубаво си печелят, но нека не забравяме че това си е операция и като всяка операция крие рискове.
Да не дава Господ да родиш естествено, както родих аз! Пък тогава прави квалификации, че някои били глезли... И понеже не бях глезла, а голям пич, та резултатите от естественото ми раждане бяха адски болки, гърчове, кръвоизлив, епизиотомия, късане на плацента, ръчно вадене на плацента, пълна упойка, ревизио, един милион шевове, бебе с асфикция... Да продължавам ли??? Или бях достатъчно изчерпателна? И понеже съм глезла, ако има втори път (защото не се знае ще може ли да има такъв) ще си раждам секцио! Защото така искам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт