Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 989
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 150
За мен няма нищо притеснително в т. 9. Напротив, мисля че и лекарите, и акушерките ще се радват да имат възможност да се дообучават през определени интервали от време, защото наистина няма професия, в която всичко да е заковано веднъж завинаги и да не излизат постоянно възможности да станеш по-добър. Друг е въпросът как ще стане възможно това, как ще бъде организирано. Все пак обучението струва пари, а това е на здравната каса последната грижа... Но както казва една известна поговорка "ими ли желание, има и начин".
В момента майката и детето не са център на системата, а нейн обект - на входа влиза родилка, на изхода излизат майка и бебе. Системата работа за себе си, а майките и бебета са нейното "гориво"  Sad
Жената трябва да има свободата да избере къде да роди и ако я има би избрала мястото, където се чувства най-сигурна. Чувството за сигурност от изключителна важност за спокойното протичане на раждането. Ако майката се чувства най-сигурна в болница - чудесно. Ако болниата за нея е просто излишен стрес, но все пак иска да се възползва от достиженията на медицината в случай на опасност - нека да може да избере родилен център, като алтернатива на болницата. И накрая, ако се чувства сигурна в себе си и в собсвените си възможности, и би се чувствала най-добре удома си - нека да има и този избор.
Напоследък чувам много добри отзиви за една частна софийска клиника, където се приемат план на раждането, участие на таткото (различно е от присъствие!), пълно свобода на движение, напитки и храни, предварително съгласие преди всяко процедура, бебета веднага при майките и пр... Но това струва не малко пари... А свеждането на интервенциите до минимум би намалило разходите за болниците и би ги направило по-ефективни. Но липсата на стах у жените би ги демотивирала да търсят и плащат за 100 вида изследвания, скенери, лекарски екипи, упойки и какво ли още не. А от тези неща се печели много повече, отколкото може да се спести от намаляването на интервенциите. Ето тук се къса икономическата нишка и засега не ми хрумва как може да се промени положението.
А и още една скъсана нишка има: тази на акушерството. Вместо акушерките да са водещите при едно нормално (без очаквани усложнения) раждане, това са лекарите - хора, обучени да търсят и се справят с патологии. Нормало е тогава те да искат да прилагат уменията си, къде на място, къде не съвсем. Едно нормално раждане не изисква нито една (това ми се иска да го подчертая много дебело) от сега използваните процедури. Понякога, някоя от тях може и да помогне, но това са редки случаи, и има много други естествени и нетравмиращи средства, които могат да се използват - просто някой трябва да ги предложи на жената и да я подкрепи. Точно това страшно много липсва в системата в момента. Има методи за възстановяване на спряла родова дейност, има методи за обезболяване, има методи за предпазване от наранявания и разкъсвания, за безпроблемно разждане на седалищни бебета, за свеждане до минимум на физиологичната жълтеница, изобщо за всичко свързано с раждането; методи, които изискват обучение, но не вредят, когато помагат за разлика от стандартните в момента процедури, които нанасят вреди, но това се смята за оправдано, тъй като могат да носят и ползи.

Иска ми се и да направя една квалификация на термините (без да претендирам за изчерпателност, по-скоро за някаква яснота):
Естествено раждане - раждане, което се случва без намесата на външни фактори или с минимална такав
Вагинално раждане - родорзрешение по приподно предвидения за това път, без да се взимат под внимание намесите
Секцио - оперативно раждане, без да се звимат под внимание причините
Активно раждане - участие и водеща роля на жената в процеса на раждане (и секциото може да бъде активно раждане)

# 151
И понеже съм глезла, ако има втори път (защото не се знае ще може ли да има такъв) ще си раждам секцио! Защото така искам  Peace

Няма лошо. Но ако искаш аз пък мога да ти разкажа за всички усложнения до които води или би могло да доведе едно секцио (някои от тях ги имам, други ми се разминаха). Просто за една пълнота след твоя списък. И за да може да се видят нещата от двата ъгъла. И в двете има рискове, възможни усложнения, особено породени от непрофесионализъм. Просто нека избора е ИЗБОР, информиран и осъзнат. А не просто да избираш секцио, защото мислиш, че ще ти спести някои неща, без да знаеш какви други ще ти причини.
Изцяло с уважение и разбиране към избора ти  Peace Просто с леко уточнение за пълнота в дискусията. Защото аз започнах да разждам нормално, до 8 см и завърши със секцио. Та видях и двете.

П.С. Meg1, escorial, и останалите, които пишете с разбиране към петицията, благодаря ви   bouquet

П.С.1 Meg1, особено много благодаря за последният ти постинг   bouquet Hug

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 21:37 от Millena

# 152
  • София
tonkabonka, не знам дали си даваш сметка, че проблемите ти с "естественото" раждане идват именно  от интервенциите, които са ти приложили и които са обект на петицията. Тук е мястото да спомена, че голяма част от хората зад тази петиция, включително и аз, сме имали травматични първи раждния. Последното обаче е станало причина да разровим и потърсим причините и да се информираме и в крайна сметка да родим следващите си деца естествено по начин, който ни носи пълно удовлетворение, а възстановяването невероятно, невероятно бързо.

# 153
Аз подкрепям това жените да раждат естествено. Не е болка за умиране и според мен си е чиста глезотия да раждаш секцио без показания. Те докторите хубаво си печелят, но нека не забравяме че това си е операция и като всяка операция крие рискове.
Да не дава Господ да родиш естествено, както родих аз! Пък тогава прави квалификации, че някои били глезли... И понеже не бях глезла, а голям пич, та резултатите от естественото ми раждане бяха адски болки, гърчове, кръвоизлив, епизиотомия, късане на плацента, ръчно вадене на плацента, пълна упойка, ревизио, един милион шевове, бебе с асфикция... Да продължавам ли??? Или бях достатъчно изчерпателна? И понеже съм глезла, ако има втори път (защото не се знае ще може ли да има такъв) ще си раждам секцио! Защото така искам  Peace

Не исках да те обидя, при теб се е случило така, но при повечето има отлични ама отлични, отлични показатели за нормално раждане, а те избират секцио за да си спестят времето, мъчението и пр. Аз с първата ми дъщеря съм се мъчила повече от 13 часа, но втория път пак си родих нормално. И само ще допълня-една приятелка роди секцио първото си дете и при втората бременност когато коремът започна да расте мястото, където и е бил разреза започнал да се разранява и се получило разкъсване и едва не я загубихме. Тя казваше, че усеща опъване при шевовете, но не си обръщаше внимание докато не стана това.

# 154
  • София

Не исках да те обидя, при теб се е случило така, но при повечето има отлични ама отлични, отлични показатели за нормално раждане, а те избират секцио за да си спестят времето, мъчението и пр. Аз с първата ми дъщеря съм се мъчила повече от 13 часа, но втория път пак си родих нормално. И само ще допълня-една приятелка роди секцио първото си дете и при втората бременност когато коремът започна да расте мястото, където и е бил разреза започнал да се разранява и се получило разкъсване и едва не я загубихме. Тя казваше, че усеща опъване при шевовете, но не си обръщаше внимание докато не стана това.
[/quote]
А аз се извинявам, защото наистина бях груба, но още ме държи преживяното  Sad
Аз също имах отлични показатели за нормално раждане, отлична бременност... Затова продължава да ме измъчва въпросът - защо се получи така накрая. Нали разбираш, че и аз съм била за естественото раждане, след като сама избрах да родя така, при положение, че около мен всички ме мислеха за луда. Втори път не бих могла да родя по същия начин, това означава да вляза в психиатрия! Затова бих предпочела секцио. Какво да се прави - понякога е въпрос на кофти късмет  ooooh!

# 155
Не мисля, че със секциото си спестяваш някакви болки, дори напротив.

Аз родих със секцио след 16 часа опити за вагинално раждане. Ако оставим настрана болките от контракциите, разкритието и напъните, то болките и неудобствата от поставянето на катетър, спинална упойка (при мен поне 5-6 пробождания в гръбнака и накрая се стигна до пълна упойка) и раздвижването (имах рани на лактите от усилията да се изправям и болките от раната) след операцията, мога да определя секциото единствено като кошмар и ми е напълно не понятно как някой може да го предпочете доброволно.

И все пак темата/петицията не е за или против естественото раждане/секциото, а за да могат майките да имат право на избор  Peace

# 156
... Затова продължава да ме измъчва въпросът - защо се получи така накрая. .... Какво да се прави - понякога е въпрос на кофти късмет

tonkabonka, наистина по някога е въпрос на кофти късмет, но това "понякога" е мнооооооого рядко. В повечето случаи става въпрос за "стечение на обстоятелствата", предизвикано от поредицата излишни интервенции, на които се подлага родилката (понякога, но не задължително, съчетани и с лекарска грешка), както и на опитите от страна на лекарите да дирижират пациентката да роди в тяхната смяна (или извън тяхната смяна), или докато са в болницата (така че да не си нарушават графика в частния кабинет) и т.н. Моето първо "нормално" раждане беше подобно и, макар и след доста време четене и мислене, разбрах по какъв начин всяка от манипулациите, извършени с мене в болницата, е довела до лошия завършек (при мене имаше и лекарска грешка, бързане и т.н.). Iva_D  по-горе хубаво ти е казала, че можеш да се замислиш в тази насока, а май и аз ти бях писала някъде в началото на темата (само пример - плацентата ти най-вероятно се е скъсала, защото са я дърпали, от което е последвала необходимостта от кюртаж, загубата на кръв и прочее). Петицията има за цел да намали именно тези интервенции и въобще всичко, заради което жените после казват "Да не дава Господ да родиш нормално като мен"... Впрочем, и аз така казвах известно време след първото ми раждане...

Последна редакция: пн, 20 окт 2008, 06:29 от Maria.St

# 157
Моето раждане продължи две денонощия и половина, но почти не съм изпитвала болка (имаше такава за кратко първата нощ, преди да ме научи една акушерка как да се справя с нея). Бях подготвена и работих предварително много усилено именно за да не изпитвам болка. Беше дълго, защото исках да е такова (колкото и странно да звучи). Но си спестих всички намеси и процедури. Ако ги бях допуснала, щах да родя едно денонощие по-рано, но с всички "екстри", за които повечето жени се ужасяват от раждането. И въпреки двете почти безсънни нощи, възстановяването беше светкавично - 36 часа след раждането си обух дънките и отидох на кръчма с роднини да празнуваме раждането (е, не стоях дълго, понеже бебчо е не ексклузивно кърмене на поискване). Напълно съм убедена, че една протекла без усложнения бременост и при добра подготовка на майката, при наличието на нужната подкрепа от акушерки/лекари, жената може да роди без болка или с минимална такава, незавсимо колко часа ще продължи раждането.
Мисля си, кой не би искал такова раждане - усилена работа, физическо напрежение, но без болка, без травми, с много бързо възстановяване - раждане, за което да си спомняш с еуфория и желание да се повтори?!? А това е напълно постижимо и не е въпрос на късмет, а въпрос на информация, подкрепа и целенасочена работа още от началото на бременността. За мен петицията защитата именно тази възможност и затова я подкрепям.
Травмите от раждането не са само за майката, те са и за бебето, отразяват се на отношенията с таткото, с родни и приятели, отразяват се на цялото общество. Затова има смисъл да искаме нещата да се променят, "да излекуваме раждането" и все повече жени да могат да се връщат към него като към едно от най-чувствените си емоционално зареждащи преживявания. 

# 158
Травмите от раждането не са само за майката, те са и за бебето, отразяват се на отношенията с таткото, с родни и приятели, отразяват се на цялото общество. Затова има смисъл да искаме нещата да се променят, "да излекуваме раждането" и все повече жени да могат да се връщат към него като към едно от най-чувствените си емоционално зареждащи преживявания. 

Meg1, много уместни включвания и коментари. Благодаря ти   bouquet

Благодаря и на всички, взели конструктивно участие в темата   bouquet

# 159
Меги, много субективно гледаш на нещата, от позицията на собствения си "скромен" опит.
Ако си виждала на яве и си участвала директно в израждания, които са протекли по този начин, по който ти си родила, добре, бих приела, че всичко казано от теб не е "гола вода".  Wink
Пак казвам, че на петицията няма да се погледне сериозно, защото е насочена към хора, които имат десетки, стотици израждания, видели са всевъзможни патологии  и усложнения, и за които действащата в момента система в родилните отделения /като процедури имам предвид/ е нормална. Ако успеете да привлечете водещи имена в акушерството и гинекологията, които да се подпишат под петицията, то това би било огромна крачка и успех.Консултирайте се, най-малкото, с някой акушер-гинеколог, вижте неговото мнение по въпроса и тогава разпространявайте документа.За да не отидат усилията ви напразно. Peace

# 160
 И само ще допълня-една приятелка роди секцио първото си дете и при втората бременност когато коремът започна да расте мястото, където и е бил разреза започнал да се разранява и се получило разкъсване и едва не я загубихме. Тя казваше, че усеща опъване при шевовете, но не си обръщаше внимание докато не стана това.

и аз съм секцио по принуда( което мина много добре)и двете раждания и не съм имала проблеми при втората бременност , децата ми са с разлика 1,5 г.Явно има значение къде ,как и при кого ще роди една жена за съжаление. Аз подкрепям петицията .Според мен трябва да направят болниците с еднакви условия за всички а не един етаж ВИП а един мизерия с хлебарки.Нека всяка родилка има право на добри медецински грижи и условия за нея и за бебет й.
В Испания всяка родилка има право на безплатна епидурална упойка.Но й там не се държат добре с емигрантките, в това число и българки разбирасе обиждат ги викат им напъвай глупачке ходи си в България да раждаш какво си се развикала тук .Но за това имат вина майки който са разказвали как стоят нещата в България .Извинявам се че се отклоних. Blush
Ех момичета само като чета какви трудни раждания сте имали ми настръхвт косите   bouquet

Последна редакция: пн, 20 окт 2008, 15:36 от kar4ita

# 161
Viva_nova, вече нееднократно казахме, че петицията Е консултирана със специалисти в областта, вкл. АГ, акушери и неонатолози. Имаме тяхното уверение, не само че няма нищо нередно в исканията, но и че те са базирани на най-добрите практики - практики, повечето от които преди години са били прилагани и в България, но са се позагубили нейде по пътя на комерсиализацията и 'осъвременяването' на здравните услуги.

В момента, в който получим официални потвърждения от хората, ще публикуваме имената.

# 162
Viva_nova, вече нееднократно казахме, че петицията Е консултирана със специалисти в областта, вкл. АГ, акушери и неонатолози. Имаме тяхното уверение, не само че няма нищо нередно в исканията, но и че те са базирани на най-добрите практики - практики, повечето от които преди години са били прилагани и в България, но са се позагубили нейде по пътя на комерсиализацията и 'осъвременяването' на здравните услуги.

В момента, в който получим официални потвърждения от хората, ще публикуваме имената.

О, чудесно, май не съм чела както трябва. Blush
Колко интересно ще бъде да прочетем имената на тези специалисти!

# 163
Viva_nova, мога да се съглася за патологиите. Знам, че са зачестили в последните 20 години и именно тук виждам ролята на ЖК - не просто мерене на обиколки, налягания и УЗ, а работа с жената, особено с храненото и здравословния начин на живот. Далеко съм от идеята, че всички жени ще се вслушат, нито, че за следващите 10 години ще могат да бъдат допълнително обучени достатъчно хора, водещи ЖК, но все от някъде трябва да започнем.
Моят опит е скромен, но е толкова положителен именно защото се основава на опита на 10-ки хиляди преди мен. Аз просто се възползвах от техния опит и знания. И след като аз съм могла, с моите си патологии и "рискове", значи всеки може (е, почти всеки). Въпросът е да има шанс да го направи без да върви срещу всички наоколо и без това да му струва една камара пари.
Относно имената на влиятелни АГ специалисти, намирам коментара ти за съвсем основателен. Всъщност ти си от малкото хора тук, които все пак са прочели петицията не по диагнала. За мен лично твоите коментари помагат да се види и контра гледната точка, а това е много важно за успеха на начинанието Simple Smile

# 164
Подписах, подкрепям петицията!
Смятам също, че възраженията относно правото на избор как да се ражда са основателни. Мисля, че ако една жена абсолютно не желае да ражда нормално, тя трябва да има право на това. В същото време, ако останалите точки от петицията бъдат приети и атмосферата в родилните отделения се подобри, броят на жените, които не желаят да преживеят нормално раждане няма да бъде така голям като сега. Вероятно неможещите по обективни причини и нежелаещите да раждат нормално ще се вместят в 15 %. Така е например в Скандинавия, където се ражда именно по начина, който тази петиция се опитва да прокара. Тук в Швеция е едно от най-ниските нива на секцио в Европа, въпреки че почти никой не ражда под 30 години. Просто условията за нормално раждане са много добри и хуманни.

Общи условия

Активация на акаунт