Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 978
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 105
Подкрепям, подкрепям, подкрепям!

Всичките тези искания в петицията
си мисля, че могат да станат реални
и да се спазват само чрез закон.

Надявам се това да е целта или не?

Упсех, надявам се да успеем!

Hug Hug Hug Hug Hug

# 106
Здравейте,

Прочетох много внимателно петицията и всичко писано след нея.
Мисля, че много добре разбирам идеята която имате и това, което искате да постигнете.
Аз лично, също бих защитавала такава идея.
Затова, бих направила всичко възможно за да успее тя.
Четейки, петицията си мисля – има моменти, където нещата са така описани, че не личи ясно целта, която искате да постигнете с думите си. Различните хора по различен начин я тълкуват. Затова си мисля – трябва да се напише така, че всеки да може да види себе си в тази петиция и да има своето място. Повечето от нещата ми звучат много добре написани, но някои просто са много лесно оборими от един набързо събран лекарски екип. Точно, защото хората които ще я четат не са по-различни от нас и също са обучени до някъде да вярват сляпо на някой друг и в различни критични ситуации да прехвърлят собствената си отговорност на някой друг. В момента, в който някой направи избор – той поема отговорност за избора си. Но не всички действат така, въпреки, че предполагам всички ще подкрепят това твърдение Wink
Та, относно петицията – аз лично ако трябваше да я напиша, бих се посъветвала с адвокат или...не знам и аз с какво лице ще е най-подходящо – някой, който е наясно как се пишат закони и може да ми помогне максимално добре да изразя идеята си пред министрите и асоциациите, които ще я четат. Ще бъде грехота такава хубава идея като вашата да мине покрай ушите им, защото не е написана по най-подходящия начин.
Самия факт, че се налага да доизяснявате на някои хора от този форум какво точно имате предвид с предоставените проценти примерно ме навежда на мисълта, че въпросния министър също може да я прочете по диагонал (кой гарантира, че ще се замисли над нея?) - и след диагоналното прочитане също да я отхвърли.
За съжаление аз не знам как се пишат петиции и още повече – как да се напишат така, че да успеят! - Защото за мен е важно тази петиция да успее. Ако отхвърлят набързо първата – кой знае дали ще разгледат даже ако им напишете след известно време втора.
Затова – моя въпрос е – кой помогна да се напише петицията и наясно ли е той с начина по който политиците и асоциациите, цитирани като адресанти, биха я тълкували?
Не искам да посочвам кои според мен са слаби места, защото пак казвам – аз може да ги тълкувам като слаби, но те да не са – и обратното.
Самия факт, че има хора, които пишат в темата и се налага да им се обяснява допълнително кое какво означава и каква му е идеята....дори и факта, че има хора, които се чувстват засегнати или ограничени от петицията – това ме притеснява. Кой ни гарантира, че тези, които ще четат петицията не са със същите нагласи? Отиде хубавата идея тогава... Cry А едновременно с това - факт е, че самите вие, написали петицията не отхвърляте съществуването на такива хора и зачитате тяхното право на избор също.
Мисля, че петицията като цяло е много добре написана и доста подробна...даже си мисля, че на някои места може да бъде още по-конкретна и подробна. Също бих добавила още една цяла точка:
Задължително запознаване на бъдещата раждаща с болничния персонал и болничната обстановка. Да се осигурява по време на бременността. Това да включва обиколка на родилното отделение, обяснение за всяка една стая, интервенция и уред, който има дори и малка вероятност да се използва по време на раждането. Отделна среща с персонала и колкото може по-голяма част от дежурните екипи в съответната болница, където бременната има достатъчно време и спокойствие да зададе всички интересуващи я въпроси и да обсъди всичко което я вълнува относно раждането и процедурите в съответната болница.

Засега това се сещам, но ако нещо друго се появи – веднага ще пиша.
Иска ми се наистина това да успее. Нека го направим така, че да стане реалност.

# 107
добра инициатива, но съм скептична- в България всичко става бавно и измъчено. но по- добре късно, отколкото никога...

# 108
# 109
подкрепям естественото раждане с двете си ръце и двата крака дори Mr. Green
дано и в България лекарите осъзнаят най-накрая, че не може да се прави секцио "за пари"

# 110
Ужас!
Проценти, чудеса.......пак ви вадят очите раждалите със секцио, ама нейсе...
Няма да подпиша. Аз съм от единиците и ако случайно не влизам в тия проценти да мра ли? Явно, че според вас да. Иска ми се да ви пожелая да ви се наложи секцио, за следващото ви дете, но няма да го направя........защото е грубо, всъщност точно толкова грубо, колкото това, да ме класифицирате, като лигла и т.н, за това, че съм родила и двете си деца със секцио, като това, да ме поставяте в някакви проценти и да ме убеждавате как всъщност съм можела да си родя нормално............само, дето не можах.....не беше по желание, наложи се...и двата пъти..но какво рабирам аз от раждане......
Като не сте искали да ви бърникат, да ви включват системи, да ви правят епизиотомии и т.н, да не сте давали! Никой насила не може да ви накара! Да си бяхте вдигнали чукалата от лошата болница и да си раждате вкъщи.

Що за мода е да се правят лозунги за естествено раждане и т.н и да се убеждават майките колко лесно става.....при някои става, ама при други не, ако една година са 5%, другата може да са 15% и тогава, според вас, тия 5% да мрат ли?

Едно време мъжете са мрели на война, жените при раждане............явно имате носталгия по това време........

Ох, по-добре да не пиша, че като видя подобни излияния и ми става лошо. Как пък една тема не видях от сорта "да подкрепим секциото по желание" или подобно, обаче неудовлетворени нормално родили, се пеняват срещу секциото във всяка втора тема......

Постът ми е груб, не се извинявам, такъв исках да бъде.....

# 111
дано и в България лекарите осъзнаят най-накрая, че не може да се прави секцио "за пари"
?????????
 Извинявай, ти прочете ли под какво си се подписала, всъщност ?!?   newsm78

# 112
  • София
?????????
 Извинявай, ти прочете ли под какво си се подписала, всъщност ?!?   newsm78
Според мен някои ги мързи да прочетат петицията и бързат да вдигат краката  Mr. Green
Може би, ако я прочетат, също толкова бързо ще ги свалят  Peace

# 113
Момичета, честно не ви разбирам   33uu ... - прочетохте ли изобщо петицията или като видяхте думите " естествено раждане " и загубихте връзка с действителността  newsm78 . Беше обяснено неколкократно какви са тези проценти и каква е целта им. Кави са тези драматизми- видиш ли ако имам нужда от секцио по медицински показатели няма да ми направят, защото процентът е изчерпан  ooooh! . Къде го пише това??? Момичетата отдавна разясниха, че посочените проценти са оптимални стойности, валидни в страните от белия свят.
Според мен тази петиция няма за цел да се занимава по никакъв начин с жените преживели секцио, камо ли да ги квалифицира, както беше намекнато по-горе. Тази петиция има за цел да се постигне промяна, която да позволи на жените да направят информиран избор за начина, по който желаят да родят ( ако медицинските показатели предразполгат към такъв избор ). Защото няма какво да се лъжем има редица порочни практики, които трябва да бъдат прекратени.
Съжалявам, но аз съм от жените, които нямат желание да им се определя секцио, защото така е по-удобно за лекаря, нямам желание ( ако все пак намеря лекар, който ще си наруши конфорта да бъде повикан, когато бебето само реши да се появи) да ми бъдат прилагани процедури, които нямат отношение към благоприятното протичане на раждането, даже напротив, а целят само и единствено удобството на персонала. Нямам желание раждането ми да бъде предизвиквано със системи, без видима причина, защото лекарят ми е на мач, парти или просто не му се виси да ме чака, кога ще се накумя да родя  Tired . Нямам желание да бъда държана легнала и увита в жици и системи, при все, че е доказан неблагоприятния ефект от тези процедури. Нямам желание да ми бъде скачано по корема, бебето ми да бъде вадено с ваккум, форцепс и други инквизиции, както и да ми бъдат правени епизиотомии, защото смятам, че при едно нормално протичащо раждане тези процедури са напълно излишни, но това не пречи на докторите да ги прилагат. Нямам желание бебето ми да бъде тъпкано без мое съгласие с АМ, глюкоза, вода и всякакви други напитки, различни от майчиното мляко. Искам да имам правото да родя, където и както поискам, стига медицинските показатели да го позволяват, а това право към момента ми е отнето в България, както и на всички жени като мен. Затова подписах тази петиция и се надявам на успеха и!!!

# 114
пандора, мнения като твоето ме оставят да гледам с един изненадан, уморен и донякъде ядосан поглед. Аз съм родила със секцио по медицински прицини. 2 пъти! Радвам се, че секциото го има и спаси мен и сина ми. Това обаче не означава, че не съм за естествено раждане. Никой никъде не говори за секцио в ТАЗИ петиция. Не знам защо разговорите все на там отиват. Мисля, че за секциото като право на избор писахме много, много, МНОГО пъти. Никой не е против майките да могат да го избират. Аз лично съм против това то да е по клинична пътека с пари от Здравната каса, които всички плащат. Какво не разбираш е това? Никой, никъде, никога не е бил против секциото по медицински причини или ПЛАТЕНОТО секцио по избор. Макар, че към последното аз бих добавила и една лекция от лекар какви са рисковете и недобрите страни на една операция, за да може майката да направи ИНФОРМИРАН избор. Никой, никъде не е нарекъл майките избрали да родят със секцио като лигли, това не е в стила и в речника на нито една от Естествените майки. Подписвам се под тези си думи, ако ме обориш с цитат, където някой от нас казва нещо подобно, ще си посипя главата с пепел публично.

Постинга ти е безумен и показва тотално неразбиране на това, което говорим тук. Ако можеш да ме обориш с факти, моля направи го. Иначе ще си запазя правото и твоята теза да поставя в графата несериозни.

Отново казвам, че ми е много интересно да прочета и обсъдя всяка критика, мнение, несъгласие. Но без излишни епитети и квалификации. Петицията е сериозна, съгласувана е с лекари и специалисти (отговарям и на ескориал), може да е не е съвършенна, но такова нещо не съществува. Колкото и време да беше писана, дори с още хора да беше консултирана винаги щеше да може да се желае още и щеше да има хора, които нещо не са разбрали. Особено тези, които не са я чели. А тук, в тази тема смея да кажа има доста такива. Постинга на пандора го доказва красноречиво. Съжалявам, но не мога да приема такъв тип реакции, защото просто не са по темата, а са някакви коментари на някакви други проблеми, които просто намират отзвук тук.

# 115

Как пък една тема не видях от сорта "да подкрепим секциото по желание" или подобно, обаче неудовлетворени нормално родили, се пеняват срещу секциото във всяка втора тема......

Постът ми е груб, не се извинявам, такъв исках да бъде.....

Ако ти липсва такава тема, що не си я пуснеш сама? Може и да те подкрепи някой, кой знае. Например лиглите  Mr. Green, които раждат, щото ги е страх да не им се цепне малко д-то, което изпълнява по-важни функции от раждането на деца; заблудените, на които някой услужливо е обяснил, че секциото е по-безопасно за майката и за детето от едно нормално раждане; както и комерсиално настроените доктори, които преживяват добре от страха на жените от естественото раждане (щото така добре са го оплескали това "естествено" раждане, че то наистина си е за страх)... Не вярвам да те подкрепят майките, на които се е наложило секцио по реални медицински причини; нито пък съвестните лекари, които подкрепят естественото по принцип и правят животоспасяващо секцио при нужда... но пък те са малцинство, така че не е фатално за твоята петиция. Така че действай!

Колкото до тона ти, никого няма да зачудиш; единственото чудно идва от факта, че под името ти стои титлата джедай. "Естествените" отдавна сме свикнали на подигравки за неща, които са напълно нормални и естествени, които са стандарт в Европа и по света, а само ние тук си влачим отживели практики от миналото... Но пък от многобройните битки около кърменето вече знаем колко бързо могат да се променят нещата и у нас, ако жените ясно заявят какво искат, и ако исканията са им обосновани, подкрепени от съвременните изследвания, а не просто прищявка (каквото е секциото по желание, без медицински показания).

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 08:40 от Емем

# 116
Момичета, възхищавам ви се на спокойния и умерен тон, въпреки провокации като цитирания по-горе пост. Позволих си по-остър език, защото в случая не съм участвала пряко в петицията и съм по-скоро страничен наблюдател. Но каузата е наистина много важна и е жалко, че много майки дори не си правят труда да вникнат в написаното, преди да я оплюят.

# 117
Ох, по-добре да не пиша, че като видя подобни излияния и ми става лошо. Как пък една тема не видях от сорта "да подкрепим секциото по желание" или подобно, обаче неудовлетворени нормално родили, се пеняват срещу секциото във всяка втора тема......

Millena ти е отговорила, но заради грубостта ти просто не мога да се сдържа. Има теми, защитаващи секциото без необходимост и секциото по желание. Явно те не ти бодат очите обаче. На което му се вика гузен - негонен бяга. Може би ти във въображението си виждаш тези квалификации, които си сътворила в постинга си - не знам  Thinking
Дори преди време самите лекари бяха повдигнали въпроса за узаконяването на секциото по желание, бяха напускали анкети и се готвеха да го обсъждат на някакъв техен си конгрес. Още тогава писах, че секциото по желание така или иначе е реалност. Въпросът е дали тази реалност ще бъде под масата или над масата. Естественото раждане обаче не е реалност. НЯМА болница, в която да можеш да отидеш и да родиш естествено и активно, без най-малкото да трябва да се пазариш, да се молиш, да се обясняваш и да се чувстваш виновна как, аджеба, си позволяваш да имаш такива желания. Дори да си платиш. Дори да се молиш. Дори да се разправяш. А проблемът да си уредиш секцио по желание е точно никакъв. Така че хайде стига грубости, като не ти харесва петицията, не я подписвай и толкоз. Всичко останало е, пак ти казвам - гузен негонен бяга.

# 118
escorial, много ти благодаря за подкрепата и за добронамерения, обмислен и подробен постинг. Вече писах по-горе - петицията е консултирана с юристи, лекари, акушерки, психолози. Освен това си водим кореспонденция и имаме подкрепата от някои международни организации в подкрепа на естественото раждане, такива като the International MotherBaby Childbirth Initiative и Waterbirth International. Подготвянето на петицията отне няколко месеца, от които най-много именно редактирането, обсъждането, консултирането с най-различни хора и т.н. Накрая си дадох сметка, че това може да продължи безкрайно и винаги някой ще има забележки - на един петицията му се струва прекалено подробна, за друг някои неща не стават ясни и трябва да се обяснят по-подробно и т.н. Можеше да се пише и обсъжда още няколко месеца, че и година, но за мен беше по-важно най-накрая да види свят.  Все пак това не е проектозакон, а петиция, а една от най-важните й цели е да се привлече общественото внимание към проблемите, които съществуват. Признаването, че съществува проблем, е първата стъпка към решаването му.

Пандора, не, не ми вадят очите родилите със секцио, за мен са по-важни причините защо все повече жени раждат така. Повече от половината ми познати майки са родили със секцио - според теб дали всички те са щяли да умрат ако не им беше направено? Или все пак са щяли да родят без проблеми с малко повече подготовка от тяхна страна и малко повече подкрепа, насърчение и ако щеш търпение от страна на лекарите? А ако нормалното раждане в България беше наистина нормално, дали толкова много жени щяха да избират секциото по свое желание?

ПП И аз родих два пъти секцио, мисля, че няма нужда да казвам, че не беше по мое желание.

# 119
Duol, не е ли забавно 2 "лигли" като теб и мен родили по 2 пъти със секцио да са сред защитниците на тази петиция и естественото активно раждане? Лигли с лигли такива! Тренирам си новата дума в речника просто, извинете ме за лигавия пост  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт