Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 993
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 245
Аз ще я подпиша със много смесени чувства. Знам какво е да защитаваш каузата си и убеждаваш невярващи...
Аз лично за себе си съм избрала секциото, не заради друго а защото "Активното раждане" в Бг засега го няма, а няма да преживея отново насоките да лежа, като не ми се лежи, системите и епизотомията.
Така че, не подкрепям % секцио който сте посочили. Още повече че момичетата избрали това "раждане" (хаха как звучи за секцио) обикновено си го плащаме от джоба.
Подписвам я за да се обърне внимание на нетолерантността на лекарите и за тяхната необразованост за алтернативните начини на раждане.
Ако това се промени, предполагам ще се промени и нагласата за болка в жените, за да може наистина да се получи едно безболезнено и естествено раждане.
Но пак подчертавам това трябва да е избор на самата жена.

# 1 246
  • София
Ако това се промени, предполагам ще се промени и нагласата за болка в жените, за да може наистина да се получи едно безболезнено и естествено раждане.
Но пак подчертавам това трябва да е избор на самата жена.
Едира, благодаря! Точно на това се надяваме и ние и не смятаме при положението в момента, че жената трябва да е принуждавана да ражда нормално.

# 1 247
  • Czech Republic
Здравейте мили дами!

Напълно подкрепям вашата инициатива! Прочетох темата само до 15 страница (ако имам време ще прочета и останалите) - ясно е че ще има и негативни коментари и виждания и се радвам, че това не ви обезверява!  bouquet

За всички, които не са съгласни с тази или онази точка от петицията, мисля че е добре да напомним, че това е все пак само петиция, а не проектозакон. Мисля, че сте се справили много добре! Изборът на майката за това как да протече раждането е изконно право и никой не трябва да го манипулира.

Не мисля, че тази петиция отнема правото на майките избрали раждането със секцио, но разширява възможността за всички тези решили да раждат по друг начин. Не отричам секциото - напротив, радвам се че е възможно когато наистина се налага! Но истината е, че голяма част от причините, които в БГ се посочват за абсолютно наложително секцио, са доста измислени...
 Когато забременях за пръв път и аз в началото много се страхувах и се чудех дали да не се върна в БГ да раждам, че видите ли там става със секцио. Просто щях да кажа, че съм с - 6 диоптъра и готово (тук в Чехия никой не обърна внимание на това). После доста се поразтърсих в Интернет и прочетох много неща и в английски и в чешки сайтове и разбрах, че страха ми е неоснователен. После като се замислих си казах, че в крайна сметка всички мои предци са раждали нормално, така че защо не и аз. И въпреки, че имаше известни интервенции по време раждането ми по естествен път (които може би не бих позволила сега)се радвам, че можах да го изживея точно по този начин. Преди второто ми раждане паднах много лошо 14 дни преди термина ми, директно на корема и ме взеха в болницата . установи се, че бебо се е обърнал и искаха веднага да ми направят секцио. Добре че беше един възрастен доктор, който препоръча да изчакаме за да видим, дали има изтичане на околоплодна течност. Първите два дни имаше много леко изтичане, но после всичко спря. Детето ми се обърна отново с главичката долу и раждането ми премина  точно на термина ми отново нормално и беше дори много по-бързо и лесно. След три дни бях напълно нормално действаща жена без никакви болести и неудобства.
Етърва ми е операционна сестра тук и казва тя самата, че никога не би се подложила на чужда интервенция като операция, освен ако не е жизненонеобходима. Каза, че е виждала изключително много след операционни компликации (не само след секцио), за да се съгласи доброволно и без наистина важна причина да се подложи на такава.

Успех на всички бъдещи майки направили своят личен и доброволен избор за това как трябва да протече този важен момент в живота им! Успех и на всички доктори, акушерки и консултанти, готови да уважат правото им на избор!  bouquet

Успех и благодарности на всички вас, които сте намерили, време, сили и желание да се борите за това право!  bouquet

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 09:54 от natalyna

# 1 248
  • София
Наталина, благодаря ти много за споделеното Hug!

# 1 249
Подписах я и благодаря на лекарката, която вторият път ме остави да раждам нормално, без системи, без натиск по корема, без нищо. Само следяха показателите ми и ме насърчаваха, акушерката чакаше да поеме бебето. Laughing

# 1 250
Подкрепям и аз темата и ще я подпиша. И аз мисля, че повечето жени, които избират пожелание секцио, го правят от страх от некадърни доктори и с цел накрая да държат живо и здраво своето бебе.
Да жената има право на избор.
Но не мисля, че аргумент като например:секцио за да не се разширя и да си остана "девствена"/едва ли не да не се повредя отдолу/ както разсъждават също така доста от жените, на мен ми звучи като изключително недорасъл и инфантилен, а напоследък много мои познати го изтъкват и така подписвайки тази петиция аз заставам и срещу тях.
И още много може да се пише по въпроса, но като гледам достатъчно сте задълбали по темата и достатъчно сте задълбочили спора.
 Peace

# 1 251
  • София

Ти защо реши, че петицията е против секциото? Или видя, че пише естевтено и веднага заключи, че това цели ?!:tired:
Не е зле да попрочетеш малко, преди да правиш подобни коментари.
Жените се борят за активно естевено раждане, а не за каквото и да било такова или за пълна забрана на секциото.
Колко ли още пъти трябва да се напише, за да се разбере смисъла от повечето жени. Whistling

# 1 252
........ Ти защо реши, че петицията е против секциото? Или видя, че пише естевтено и веднага заключи, че това цели ?!:tired:
Не е зле да попрочетеш малко, преди да правиш подобни коментари.........

Не виждам някъде да е написала, че е на 100% против секциото.
Казва, че има много жени, които се страхуват от некадърни лекари, и в името на живи и здрави бебета избират секциото.
Което, според мен е точно една от целите на Петицията.
Да се премахне този страх от нормалното раждане, а пък другите, които по някакви други причини искат да родят секцио, нека си раждат така.
Моля те и теб, не само чети, а и помисли какво е искала да каже авторката, преди така да й се зъбиш.

# 1 253
  • София
Джуличка, не се зъбя. Просто ме дразни, че много жени не разбират какво точно цели петицията.
Не разбирам защо някой трябва да философства кой защо е избрал секциото и т.н., като смисълът на петицията е съвсем друг.
А това:
... подписвайки тази петиция аз заставам и срещу тях.
показва, че е точно срещу секциото, като не разбирам какво точно на нея и пречи. Тя очевидно си мисли, че подписвайки тази петиция, ще подпинесе за забрана на секциото по желание.
Просто комнтарите са неуместни.

# 1 254
може би имаш предвид, че е против предрасъдаците, а  НЕ   против избора? Аз така разбирам поста Simple Smile

# 1 255
може би имаш предвид, че е против предрасъдаците, а  НЕ   против избора? Аз така разбирам поста Simple Smile

И аз това исках да кажа.  Peace
Или поне против погрешното и ненужно насаждане на страх у жените, че раждането е нещо ужасно и страшно.
И ако поне половината от тези, които мислят така за раждането променят мнението си, то тогава мисля, че доста голяма част от тях биха пожелали да родят нормално, а не със секцио.

# 1 256
Подкрепям го горещо и искам още нещо да добавя - за раждането в домашни условия. Четох например, че в Холандия е практика, ако, разбира се, не се прецени от лекаря, че има обективни рискове. Според мен и тук бъдещите майки би трябвало да имат избор.

# 1 257
# 1 258
подкрепям

# 1 259
Подкрепям асистираното вагинално раждане.

От друга страна подкрепям всеки друг информиран и обмислен (откъм отговорност) избор и правото на всяка жена да роди така както желае - с обезболяване и дори със секцио по желание, защото в крайна сметка всеки познава най-добре тялото си, общото си състояние, страховете си и не на последно място - собствения праг на болката.

Подкрепям също и идеята за по-широка информираност в това отношение, но освен от лекарите, това зависи и от самите жени. Но това, заедно с изискванията за осъвременяване на практиките и отпадане на доказано вредните такива, за по-добър диалог между лекарите и пациентите като точки от петицията са всъщност неща, които абсолютно всички желаем.

Но не подкрепям АКТИВНОТО вагинално раждане в този вид, в който е описано в петицията. Така то отговаря на изискванията и нуждите само на една много малка група от хора.

Не споделям голяма част от идеите на тази много малка група, стоящa зад "Естествено" и съм резервирана към начина, по който представят нещата тук и в няколкото телевизионни предавания по тази тема, които съм гледала.

Поради тази причина не съм подписала и няма да подпиша петицията.

Общи условия

Активация на акаунт